Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
meg

meg

29-05-2013 om 12:20

Hbo studie overstappen?

Zoon van 19 gaat misschien zijn eerste jaar studie HBO-opleiding niet halen. Zijn propedeuse kan hij niet meer halen, vanwege niet genoeg punten maar zou evt. volgende studie jaar kunnen. Maar als hij nu niet alles haalt heeft ie ook onvoldoende punten voor zijn eerste studiejaar. Hij krijgt dan een negatief studieadvies en zal, worst case scenario, met deze opleiding moeten stoppen. Hij gaat er vol voor om het nog te halen, maar ik ben in mijn hoofd stiekem al bezig met 'wat als...' En dus op zoek naar antwoorden op vragen als: - kan hij een overstap maken naar een andere HBO- opleiding, weer als eerstejaars? - Wat houdt dat in voor zijn studiefinanciering? Dan zal hij er langer over gaan doen dan de 4 jaar die daarvoor staat? Stel hij wil naar MBO (dat verwacht ik niet, maar wil ook graag dan weten: ) - Wat houdt dat dat in voor zijn studiefinanciering? Omdat hij daarna dan wel weer door wil studeren? Heeft iemand misschien een student kind in dezelfde situatie? Moeilijk hoor, als hij zelf al een beetje dreigt op te geven om dan nog te motiveren. Mijn man kan dat beter dan ik, dat motiveren en dus praat ik er niet zoveel over met zoon... Moeilijk hoor dat loslaten van grote kinderen... groetjes Meg

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
meg

meg

29-05-2013 om 12:47

Aanvulling...

Zoon heeft overigens de basisbeurs, geen aanvullende en zijn studentenreisproduct heeft hij niet geactiveerd. En dan lees ik over de basisbeurs: "De beurs maakt onderdeel uit van de zogenaamde prestatiebeurs. Wanneer de student binnen de diplomatermijn (tien jaar) een diploma haalt, dan wordt de eerste vier jaar dat de student studiefinanciering kreeg omgezet van een lening naar een gift. Wanneer een student na een middenkader- of vakopleiding een specialistenopleiding van 1 of 2 jaar gaat volgen, dan kan de prestatiebeurs met 2 jaar worden verlengd. De prestatiebeurs geldt voor hbo en wo, en sinds augustus 2005 ook voor mbo niveau 3 en 4. Wanneer een scholier na het behalen van MBO niveau 4 doorgaat op het hbo of wo, dan heeft de scholier opnieuw recht op vier jaar prestatiebeurs. De prestatiebeurs kan voor meerdere opleidingen worden gebruikt. Indien de student geen diploma behaalt moet de lening worden terugbetaald"

Er wordt gesproken over lening en gift en ik vind het reuze onduidelijk... wie kan me er alles over vertellen? groetjes en bedankt, Meg

T&T

T&T

29-05-2013 om 14:01

Gewoon vol doorgaan!

Je hoeft niet perse je propedeuse gehaald te hebben om verder te mogen met de hoofdfase van je studie. Wel moet je een minimum aantal studiepunten hebben gehaald, dat zal misschien per studie verschillen hoeveel precies. Als je genoeg studiepunten heb mag je door naar het tweede jaar en zul je in de zomervakantie, of daarna nog opdrachten van je propedeuse moeten inhalen. Flink werken dus! maar het komt nogal eens voor... dusseh... niet stressen over een puntje te weinig! als deze opleiding is wat hij wil, gewoon met volle moed doorgaan!
groetjes, Tess

Negatief bezien

Misschien een beetje een negatieve benadering, maar als hij nu al te weinig studiepunten heeft en het niet dreigt te halen, denk je dan dat hij het de rest van zijn studie wel goed gaat doen? Ik denk dat hij niet voldoende gemotiveerd was gedurende het jaar of dat het te moeilijk was en daarom te weinig studiepunten heeft gehaald, dus dan vind ik het er niet hoopvol uitzien voor de rest van de studie.

Fiorucci

Fiorucci

29-05-2013 om 18:20

Proberen

Ik zou voor nu nog even doorzetten en hopen dat hij door mag naar het tweede jaar. Je kunt het hele tweede jaar nog proberen je P te halen, mijn zoon zit in het tweede jaar en kreeg zijn P vorige week uitgereikt.

ex-VWO-er

ex-VWO-er

29-05-2013 om 21:49

Negatief studie-advies

Niet op alle HBO's kun je sowieso in het tweede jaar je P nog halen. Er zijn best opleidingen (weet ik uit ervaring bij kind) waarbij je toch echt genoeg punten (P of bijna P) moet hebben in het eerste jaar om door te mogen naar het tweede jaar. Heb je die punten niet, dan krijg je een negatief studie-advies en dat is niet vrijblijvend maar staat gewoon voor een voetafdruk op het achterwerk.
Je hebt dan 1 jaar HBO-stufi verbruikt. En op=op wat dat betreft dus rest er nog max. 3 jaar HBO-stufi, hoe of wanneer je dat ook gaat doen.

Zuinig zijn

Meg, in plaats van snel een andere HBO-studie te zoeken zou je even met zoon moeten praten. De jaren studiefinanciering die hij kan krijgen en de jaren die hij heeft voor zijn studie (10) zijn kostbaar. Als hij nog niet goed weet wat hij echt wil, niet vooruit kan met het leersysteem op het HBO, teleurgesteld is over het uitblijven van resultaten of helemaal niet gemotiveerd is, dan kan het best zijn dat het beter is om een aantal jaren op een andere manier wat 'aan te klooien', bijvoorbeeld door te werken.
Je kunt er enige druk op houden door een aantal kostenposten bij hem te laten, zoals de kosten van de mobiele telefoon en de zorgverzekering. Daar moet hij dan wel zelf voor zorgen. Maar als hij nog wil ontdekken wat hij nou echt wil in zijn leven, dan is het wellicht beter om de studiejaren te bewaren voor later. Zelf laten uitzoeken, dus.

Tsjor

Mamvantwee

Mamvantwee

01-06-2013 om 09:41

Pas ook op voor de langstudeerboete.

Bij te weinig studiepunten en een negatief studieadvies heb je meestal geen keuze en moet je stoppen met deze studie (tenminste, zo gaat dat op 'mijn' universiteit). Als je je dan uitschrijft en (jaren?) later alsnog start met een studie, dan gelden deze eerste maanden wel mee in de totale studieduur: je mag over een studie de nominale duur plus 1 jaar doen voordat je te maken krijgt met de langstudeerboete. Dus als je zoon nu stopt na bijna 1 studiejaar, en hij kiest (nu of later) een volgende studie waarover hij nominaal vier jaar mag doen, dan is al 1 jaar van zijn beschikbare tijd van 5 opgebruikt. Om de boete te voorkomen moet hij dan de studie op tijd afronden.

Ik zou eerst uitzoeken of hij nu echt al te maken heeft met onvoldoende studiepunten, waardoor een negatief advies onvermijdelijk is voor dit jaar. Als dat zo is, dan kan hij of stoppen en bedenken wat hij wel wil (werken, andere studie), of als er bijzondere omstandigheden zijn waardoor hij de punten dit jaar niet heeft gehaald, in overleg met de instelling kijken wat de mogelijkheden zijn om door te gaan en volgend jaar de ontbrekende vakken in te halen - dat valt niet mee trouwens, daar moet hard en gemotiveerd voor gewerkt worden....
Dit laatste is ook het geval als het studieadvies nog niet negatief is, maar hij nog net niet alle punten heeft gehaald. Ook dan: afvragen of de motivatie sterk genoeg is om een inhaalslag te maken.

Ik heb te lang geleden te maken gehad met studiefinanciering (huidige studie betaal ik gewoon zelf), maar ik begrijp wel dat het nodig is om de stufi stop te zetten als je stipter je studie. De prestatiebeurs verwacht ook een bepaald studierendement, en als je niet voldoende punten haalt is de stufi geen gift maar een lening. Maar zoals ik al zei: ik ken deze details niet, laat je daarover informeren door het duo bijvoorbeeld.

Succes. Een studie die niet loopt zoals je hoopte, of gewoon tegenvalt, is echt niet leuk (ook meegemaakt vroeger, maar toen waren er minder knellende regels...)

groet, Mamvantwee

meg

meg

06-06-2013 om 21:46

Allemaal bedankt voor de reacties...

@Helena, ik moet zeggen dat ik het idd zelf ook wat negatiever zie, maar dat is om me alvast 'in te dekken' voor het geval het tegen gaat vallen. Mijn man en ik hebben hierover heel fijne gesprekken met zoon gehad en hij heeft een heel strak studie schema voor zichzelf opgesteld, overlegd daarover met mijn man, een goed gesprek gehad met studiebegeleider, betrokken medestudenten erbij gehaald en gaat er vol voor om dit eerste jaar te halen. Hem zo gemotiveerd bezig te zien doet al heel veel Goed voor zijn zelfvertrouwen, want hij dreigde al op te geven, maar ziet nu lichtpuntjes. Hij is zich na de HAVO gewoon rot geschrokken wat studeren inhoudt. Zoveel heeft ie er op de HAVO niet voor hoeven doen en nu moest ie alles zelf uitzoeken. 'Ik heb zoveel vrij' zei hij dan, "nee jongen, dat ís studeren', dat zelf je tijd indelen en plannen is hem koud op zijn dak gevallen. Maar hij pakt het nog op en wij zullen supporten dat ie het hopelijk nog gaat halen Ik ga op de site van DUO verder lezen Nogmaals dank, groetjes meg

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.