Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Gamen tegen dyslexie

In de Volkskrant van vandaag staat een interessant artikeltje over een onderzoek waarbij het spelen van actiegames spectaculaire verbetering geeft van de leesvaardigheid. Het moet nog verder onderzocht worden of t ook zo werkt bij talen die anders zijn samengesteld dan t Italiaans, maar t is toch interessant om te volgen.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Marjolein

Marjolein

01-03-2013 om 08:57

Fantastisch....

Zie je nou wel, gamen is heel goed voor je... Ik hoor het ze al zeggen. LOL~!
In ieder geval helpt het bij Engels. Net als muziek luisteren.
Ik ga zeker even het artikel opzoeken.

Wilma

Wilma

01-03-2013 om 14:14

Goed nieuws voor mijn zoon

Wat zal hij hier blij mee zijn .

Leuk

kun je misschien de link geven waar dit bericht te lezen is. groetjes

Marjolein

Marjolein

02-03-2013 om 11:46

Hele artikel uit vk

"Actiegame is goed voor kind met dyslexie
Door: Tonie Mudde − 01/03/13, 06:00

Het spelen van videogames leidt tot spectaculaire verbeteringen bij kinderen met dyslexie, blijkt uit Italiaans onderzoek. Dyslexie moet voortaan worden behandeld met videogames, vinden neurowetenschappers van de Universiteit van Padua. .
Slechts twaalf uur gamen leidt tot een verbetering van de leesvaardigheid die een jaar later nog te meten is, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Het positieve effect is vergelijkbaar met traditionele dyslexietraining, die meer tijd en energie vergt.
Proefpersonen van 10 jaar met dyslexie werden verdeeld in twee groepen. Beiden speelden negen sessies van 80 minuten op de Wii, een spelcomputer. De ene groep vermaakte zich met de snelle actie uit Rayman Raving Rabbids, waarbij de speler de strijd aangaat met een leger gestoorde konijnen. De andere groep speelde games zonder actie-elementen.
Alleen de actiegame leidde tot een betere leesvaardigheid. Zo ging de gemiddelde leessnelheid omhoog, zonder dat dit ten koste ging van meer leesfouten. Het onderzoek haakt in op eerdere studies die suggereren dat dyslexie wordt veroorzaakt door problemen in het verdelen van aandacht bij het kijken.

Leuke behandeling
Het spelen van flitsende games zou dyslectische kinderen trainen om beter te focussen. De Italiaanse onderzoekers noemen actiegames 'een nieuwe, snelle en leuke behandeling van dyslexie.'

Moet iedereen met dyslexie nu aan de videogames? Niet zo snel, waarschuwt Fred Hasselman, expert aan de Radboud Universiteit. Hij wijst op het ontbreken van wetenschappelijke consensus over de oorzaak van dyslexie. Is het een visuele stoornis? Een taalprobleem? Hangt het samen met een gebrekkige motoriek?
Hasselman: 'Elke hypothese wordt ondersteund met bewijzen uit hersenonderzoek, genetisch onderzoek en gedragsonderzoek. Bij dyslexie speelt dus sowieso meer dan alleen die aandachtsproblemen bij het kijken.'
Hasselman vraagt zich af of de Italiaanse resultaten een toevalstreffer zijn en pleit voor vervolgonderzoek. Dat zou ook moeten plaatsvinden in een ander land. 'Met het Italiaans is iets bijzonders aan de hand: je spelt zo ongeveer wat je zegt. Bij andere talen, zoals het Engels, is foutloos leren lezen en schrijven veel moeilijker.'"

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.