Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Fiorucci

Fiorucci

09-10-2015 om 16:52

Fysiek corrigeren

Ik heb een vraag namens een goede vriendin. Is een school verplicht protocollen te hanteren ten aanzien van fysiek corrigeren van leerlingen?


Hanne.

Hanne.

09-10-2015 om 17:27

hoe bedoel je

Hoe bedoel je dat precies?

Fysiek corrigeren is slaan? Door wie ouders? Ja school moet een protocol hebben voor vermoedens van huiselijk geweld. Fysiek corrigeren door leerkrachten lijkt me helemaal uit en boze. Enige protocol wat dat voor moet zijn is docent op non actief zetten.

Katniss

Katniss

09-10-2015 om 17:42

Jawel

Op scholen voor sbo en svo zijn die protocollen vaak wel aanwezig. Daar komt het wat vaker voor dat een leerling agressief wordt en er opgetreden moet worden. Ik weet niet of het verplicht is en of zo'n protocol er ook op 'normale' scholen is.

Voorbeeeld Klacht bij LKC

In welke mate was er sprake van fysiek corrigeren?
In de link een geval waarbij de ouders een klacht indiende en die onterecht werd verklaard.

http://onderwijsgeschillen.nl/publicatie/leraar-ten-onrechte-berispt-wegens-bij-de-arm-beetpakken-van-leerling-tijdens-gymles

dc

dc

09-10-2015 om 18:06

en soms kun je niet anders

als 1 kind een ander aan het pijndoen is (slaan, schoppen), dan zul je toch echt fysieke correctie moeten gebruiken om het te stoppen. Het kind vasthouden dus.

Onze school heeft hier inderdaad een protocol for.

Fiorucci

Fiorucci

09-10-2015 om 19:03

Details

Ik kan niet op details ingaan, ben voor mjjn vriendin op zoek naar ingo over regelgeving op dit gebied. Gaat om kind van acht versus drie (!!) leerkrachten....

Katniss

Katniss

09-10-2015 om 19:06

Kan

Ik denk dat dat niet per definitie fout of buitenproportioneel is. Voor een fikse driftbui van een forse 8-jarige heb je misschien wel meer dan 1 leerkracht nodig.

Katniss

Katniss

09-10-2015 om 19:14

Misschien

Misschien staat hier iets in?
http://www.schoolenveiligheid.nl/thema/agressie-geweld/

Voorval

Op de bs van de kinderen was een kind dat in een boze bui meerdere leekrachten had geschopt tijdens het verwijderen uit de klas. Het kind had al geen fraaiie geschiedenis en is verwijderd. De ouders spraken met ieder die het maar kon terug draaien, maar het mocht niet baten. Als de leiding beslist, gaat iedereen mee een zo'n besluit. Tot de LKC aan toe.
Ik hoop voor je vriendin dat het nog niet zover is gekomen want de kans dat de 3 leerkrachten elkaar afvallen is heel klein.

dc

dc

09-10-2015 om 20:17

nou

Als er 3 volwassenen nodig waren om het kind in te tomen, dan zou ik niet op zoek gaan naar manieren om de school aan te vallen, maar eerder kijken naar hoe je de school kunt helpen met het gedrag van je zoon.

Ik kan me niet voorstellen dat er 3 volwassenen allemaal fout bezig waren. En zo'n voorval is voor docenten ook echt niet leuk.

Fiorucci

Fiorucci

09-10-2015 om 21:06

Het meisje is acht. Weegt 17 kilo. Deed iets wat een andere leerkracht hooguit zou corrigeren. Er kwamen vier leerkrachten aan te pas. Resultaat: gekneusde ribben, gekneusde knie, blauwe plekken, nachtmerries. Dus nee, ik ben het niet met je eens. Dit kindje zal geen stap meer zetten in het gebouw.

Wat voor soort onderwijs is dit?

Als het gewoon bo is, zou ik overwegen om aangifte te doen.

Zoals gezegd, op sbo, vso en cluster vier scholen is er een protocol. In de jeugdzorg is het verboden kinderen aan te raken als het om correctie gaat. Veel discussie rondom Glen kills school toen.

In de gehandicaptenzorg gaat het vaak is: http://www.npogezond.nl/tv-uitzending/g24_405/Nog-altijd-veel-mis-in-gehandicaptenzorg (beelden zijn zeer schokkend!)

Alleen vanuit de wet bopz kan iemand vastgehouden of geïsoleerd worden volgens mij, anders mag dit niet. Het gebeurd wel! Als er sprake is van ernstig letsel zou ik echt aangifte overwegen.

Fiorucci

Fiorucci

09-10-2015 om 21:16

overigens

Dit kindje zit op de school ivm internaliserende problemen, geen probleemgedrag naar buiten toe. Kreeg van de stress nog een astma aanval, arts ziekenhuis adviseert aangifte....

Fiorucci

Fiorucci

09-10-2015 om 21:18

Marsy

Cluster 4. School heeft geen protocol...

Cluster vier

Zou protocol moeten hebben en toestemming aan ouders moeten vragen of zij fysiek mogen corrigeren, ouders tekenen daar dan voor.

Als arts aangifte adviseerde, gewoon doen!

Protocol of geen protocol

De situatie dient op school besproken te worden in aanwezigheid van een behandelende arts die uitlegt hoe te handelen bij herhaling.

Klagen heeft geen zin; ze geven gewoon aan dat de situatie een gevaar was voor de andere kinderen, waar ze ook verantwoordelijk voor zijn.

School is cluster 4, er zijn niet veel alternatieven.

Fiorucci

Fiorucci

09-10-2015 om 21:48

Marsy

Politie neemt aangifte niet op. School heeft geen protocol. Moeder krijgt wel de vraag of ze haar advocaat thuis wil laten. Haha. Nee. Kinderen lijken vogelvrij. Als school zegt dat het terecht was, is het dus zo? Ongelofelijk.

Flanagan

Ja en nee

Ja: want waar moet kind anders heen, wordt dan thuiszitters met alle problemen vandien.

Nee: als zelfs een arts zegt aangifte doen... Dan heeft school echt zijn werk niet goed gedaan. Dat fysiek corrigeren gebeurt altijd makkelijk bij kleine kinderen, ik werk op een mbo en bij ons is het geen optie: als iemand niet vertrekt zal ik andere middelen in moeten zetten en uiteindelijk de beveiliging of politie moeten bellen. Het is van de zotte dat ik aan iemand ga staan trekken omdat hij het lokaal niet wil verlaten. Als er twee studenten vechten is het heel simpel: politie bellen.

Terwijl dit bij kleine kinderen nooit gedaan wordt omdatmen toch sterker is, al snel wordt het dan gewoonte en doet men dat als eerste zonder eerst na te denken over andere opties. En dus worden kinderen aan hun arm getrokken om het lokaal te verlaten, waar kinderen (met gedragsproblemen) dan extreem op reageren waarna de volwassenen nog meer kracht gaan zetten. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel. De volwassene is degene die zijn gedrag moet aanpassen, kinderen zijn er om te leren van de volwassenen, laten die dan ook het goede voorbeeld geven en kinderen de ruimte geven om uit te razen.

Erzijn gelukkig ook voorbeelden waar dat wel kan: kind wordt boos, andere kinderen worden meegenomen, boos kind kan uitrazen en daarna kan er gesproken worden over het gedrag. Een mooie uitspraak vind ik:

"Waarom luister je niet als ik tegen je praat? Waarom praat je tegen mij als je weet dat ik niet luister?"

Zij nEr kinderen die vast gepakt moeten worden bij woede uitbarstingen: ja soms wel, maar dat zou een uitzondering moeten zijn. In bijna alle andere gevallen is het machtsmisbruik/ machtsgebruik, of gewoonte en het moeilijk vinden om een andere aanpak naar het kind te gebruiken

Fiorucci

Waarom neemt politie aangifte niet op?

Als er bij ons in het schoolgebouw een incident plaats vindt dan kan er gewoon aangifte gedaan worden bij politie.

Advocaat meenemen lijkt mij ook niet handig, zou wel kiezen voor een extra ondersteuning voor moeder, iemand die neutraal is en verstand van zaken heeft, ook rustig kan blijven.

Katniss

Katniss

09-10-2015 om 22:08

Aandringen

De politie is verplicht om de aangifte op te nemen.

"civiele zaak, mevrouw"

Laat me raden, de politie zegt "da's een civiele zaak mevrouw, daar kunnen we niks mee" om de aangifte niet op te hoeven nemen.

De politie is verplicht een aangifte op te nemen. Zie hier: https://www.juridischloket.nl/politie-en-justitie/aangifte/aangifte-doen/

Als de moeder claimt dat haar kind is mishandeld is dat een aangifte van een strafbaar feit en moet de politie het opnemen, ook als ze er geen zin in hebben. Als de moeder dit uitlegt en ze willen het nog niet snappen dan kan het misschien helpen te dreigen met het indienen van een klacht over het niet opnemen van de aangifte.

Het is misschien een idee om hetzij het kind mee te nemen, of, als dat om wat voor reden dan ook niet handig is, foto's van het letsel te maken. Ik zou er een krant naast leggen om de datum te bewijzen.

Groeten,

Temet

Fiorucci

Fiorucci

09-10-2015 om 22:44

tja

Fotos zijn gemaakt, behalve ehbo arts is ook eigen kinderarts op de hoogte...en erg boos. Advocaat gaat zeker mee, geen twijfel mogelijk. En tja, ze was thuiszitter, ging weer naar school op aandringen van leerplichtambtenaar.
Voorlopig is ze weer thuis.

Rapport arts ziekenhuis

Met een rapport van de arts van het ziekenhuis sta je natuurlijk wel iets sterker bij het opmaken van een procesverbaal. Als een politie geen aangifte opneemt, kan ze kontact opnemen met de vertrouwens arts. Die heeft de schooll vast en zeker.
En inderdaad , ook foto's maken, met datum

Oeps,

Onze berichte kruizen elkaar.

Fiorucci

Fiorucci

10-10-2015 om 09:05

jemig

Vertrouwenspersoon is tevens directeur school en heeft al aangekondigd ten alle tihde personeel hand boven t hoofd te houden....wat stinkt dit zeg.

Knurf

Knurf

10-10-2015 om 09:38

17 kilo?

'Het meisje is acht. Weegt 17 kilo'

Een kind van 4 weegt 17 kilo. Dus misschien zijn die 3 leerkrachten ook wel overdreven.

Klacht en aangifte

Temet en Miriam kunnen misschien beter aangeven wat de klachtenprocedure is voor wat er gebeurd is maar ik kan je wel vertellen dat artsen niet zomaar aandringen op aangifte doen.

Daarnaast houd ik dagelijks volwassenen en kinderen fysiek vast als ze verward zijn, niet geprikt willen worden of aggressief zijn (SEH baan op het moment) en heb ik nog nooit blauwe plekken veroorzaakt. Wel een keer een schram van mijn nagels en dat vond ik al echt heel erg. Kneuzingen en blauwe plekken hoeven écht niet als je iemand moet vast houden.

Mariel

Vertrouwensinspecteur

De link is van 2007. Maar de vertrouwensinspecteur valt onder inspecteur onderwijs.

http://www.onderwijsconsument.nl/raadpleeg-bij-sexueel-fysiek-of-geestelijk-geweld-de-vertrouwensinspecteur/

Verkeerd gelezen

Flanagan #4 De link die je geeft gaat niet over een ouder de klacht indient. Het gaat over een leerkracht die zichzelf ten opzichte van een werkgever verdedigt tegen een berisping: Er gebeurt iets, leerkracht pakt kind vast, leerkracht krijgt een berisping van baas, leerkracht klaagt over baas en krijgt gelijk.

Daarmee is niets gezegd over de handeling zelf maar iets over het berispen voor het 'feit' vastpakken van een leerling. Een berisping van je baas is een formele stap richting ontslag.
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik tamelijk geschokt ben dat een school dat een leerkracht aandoet.
Dat lijkt op wegpesten.

Wat doet de arts?

Fiorucci kunnen de eigen kinderarts en SEH arts niet adviseren hoe nu verder? Ik heb meerdere keren zelf melding gemaakt van mishandeling van kinderen en volwassenen in Engeland en ZA en daar zijn gewoon protocollen voor die via sociaal werk en de politie lopen. Weet je vriendin of zij geen melding hebben gemaakt? Ik vertel het in álle gevallen aan de ouders waarom en waar van ik melding maak.

Mariel (en nee ik wil kinderen niet uit huis geplaatst hebben maar ik laat instellingen en verzorgers geen kinderen of volwassenen mishandelen zonder dat ik melding maak)

Politie, inspectie en zorgverzekeraar

Doe wat Temet zegt. Naar de politie en opnemen van aangifte eisen.
Zie ook http://www.onderwijsinspectie.nl/contact/klachten-over-het-onderwijs-melden-bij-de-inspectie-van-het-onderwijs en meld de gebeurtenis.
Doe dat schriftelijk, ook via mail dan krijg je een bevestiging, met een totale beschrijving en een kopie naar de schooldirecteur en het schoolbestuur.

De inspectie is niet verplicht iets te doen met een melding. Je zult er dus ook niks van horen.

Er is ook nog een vertrouwensinspecteur. Die had ook een functie bij intimidatie, maar dat is nu vertaald naar seksuele intimidatie. Vooral ook: de vertrouwensinspecteur beroept zich op wettelijke geheimhouding (Zij zijn wettelijk verplicht geheim te houden wat leerlingen, ouders of personeelsleden van een school hun toevertrouwen ten aanzien van mogelijke zedenmisdrijven.).
Dat is onzin in het licht van de melkplichten kindermishandeling, maar het tekent wel wat je van die vertrouwensinspecteur kunt verwachten.

Last but not least: meld het bij de zorgverzekeraar. Die kan schade verhalen bij de school.
Dat doen ze graag.

Een protocol voor fysieke correctie hoort bij instellingen die met zwaar gehandicapte/gedragsgestoorden te maken hebben. Er zijn een aantal voorvallen geweest met als beesten geketende kinderen. Zo'n protocol hebben is niet hetzelfde als toestemming hebben. Geen protocol hebben is niet hetzelfde als je nergens aan hoeven houden.

Met drie personen op een meisje van 17 kilo duiken getuigt van hysterische incompetentie.

Ik herken dat trouwens. Mijn zoon overkwam dat ook op zijn nieuwe school. De oude school had achter onze rug de meest hysterische dingen over hem verteld. Iedereen stond op scherp, bleek bij een akkefietje. Zoon kon wel harder hollen dan het leerkrachtenteam dat hem op de hielen zat. Bovendien bleef hij er vrolijk bij wat de belachelijkheid van de situatie ook voor de leerkrachten eens te meer duidelijk maakte. De toekijkende leerkrachten hebben de jacht beëindigt. Waarop zoon natuurlijk gewoon naar binnen kwam. De bel ging. De pauze was om, uitgespeeld.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.