Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
mama

mama

09-11-2015 om 13:31

Engels vanaf groep 8 !!

In de school van mijn zoon leren ze daar pas vanaf groep 8 Engels !! Dat vind ik raar
Mijn vraag is " is dat zo in heel Nederland scholen? Ik maak me zorgen wAnt mijn zoon van die zit groep 6 ken nog geen woord in het Engels,ik vind dat engels taal belangrijk in de heel wereld kun je Engels spreken ,dat moeten scholen vroeg begonnen om het aan de kinderen te leren ,pas groep 8 dat is erg laat vind ik want in de medelbaar school daar kreeg je echt probleem

Is dat ook zo Bij jullie kindjes scholen? Of
Leren ze thuis Engels?


Dees

Dees

09-11-2015 om 13:49

vanaf groep 1

De school waar mijn kleine man heen gaat volgend jaar geeft Engels vanaf groep 1.

Ikzelf kreeg Engels vanaf groep 5.

Jamie

Jamie

09-11-2015 om 13:51

niet verplicht

Engels is verplicht vanaf groep 7: http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3519629/2013/10/02/Basisscholen-denken-te-makkelijk-over-Engels.dhtml

maar dat betekent niet dat ze daar dan ook echt iets leren. Engels wordt niet getoetst ofzo. Op de ene school leert een kind echt wat en op de andere amper. Het kan dus zijn dat jouw kind straks meer leert dan mijn kind in die twee jaar maar nogmaals: het moet al vanaf groep 7.

Ad Hombre

Ad Hombre

09-11-2015 om 13:55

Dees

"Ikzelf kreeg Engels vanaf groep 5."

Ik pas vanaf de brugklas. Maar ondertussen spreek ik het beter dan de meeste universitaire docenten. Ik zou me dus maar geen grote zorgen maken.

Katniss

Katniss

09-11-2015 om 14:00

Dees (o.t.)

Ik merk dat jij je zoon consequent 'de kleine man' noemt. Doen jullie dat thuis ook, en hoe lang ga je daar nog mee door? Is verder niet erg hoor, het viel me gewoon op. Ik hoor het wel vaker en heb het volgens mij nooit over meisjes gehoord 'onze kleine vrouw'.

Noet

Noet

09-11-2015 om 14:10

Katniss

kind van Dees is 3 (of nog jonger) dan is het toch nog een kleine man.

Dees

Dees

09-11-2015 om 14:12

katniss

Als hij wat groter is zal ik hem geen kleine man meer noemen, maar ik vind het een prima bijnaam zodat jullie begrijpen wie ik bedoel. Overigens noem ik hem thuis ook weleens kleine man, of ventje of kereltje of iets in die trend, uiteraard naast zijn normale naam want die gebruik ik meestal gewoon.

Katniss

Katniss

09-11-2015 om 14:15

Noet

Ik vind het gewoon apart. Ik heb de dames (zo noem ik ze dan weer wel) nooit 'het kleine vrouwtje' genoemd.

Katniss

Katniss

09-11-2015 om 14:18

On topic

Ook maar even on topic. Mijn jongste heeft vanaf groep 6 Engels op school. Ze zit nu in groep 7 en kent eigenlijk alleen maar enkele woordjes. Mijn oudste was met haar vader al jong bezig met Engelse boekjes, dus leerde niets nieuws t/m de derde klas middelbare school.
Volgens mij is de school dit jaar overgegaan op een methode die vanaf de kleuterklassen Engels geeft, of daar waren plannen voor. Ik zie er niet zoveel kwaad in als het blijft bij luisteren en bijv. liedjes zingen. Om echt Engelse grammatica te leren kun je het best een docent hebben die ook specifiek daarvoor geleerd heeft, en geen pabo-leerkracht.

Noet

Noet

09-11-2015 om 14:26

groep 1

op de oude school was het al in groep 1 maar dat was vooral heel praktisch want dan kon je tenminste met je expat klasgenootjes praten.

Op de huidige school weet ik het niet precies, wel dat ze het in elk geval in groep 6 hebben. En het gaat per thema, woordjes en heel korte zinnen. Laatste thema was kleding: dus jurk, broek, spijkerbroek, kort of lang haar, dat soort werk.

Net als Ad Hombre heb ik ook geen engels op de lagere school gehad en is het nu mijn belangrijkste taal op het werk. Ook in mijn vrije tijd is het belangrijker.

Er komen op de middelbare school kinderen van verschillende scholen binnen, die moeten in de eerste maanden allemaal op hetzelfde niveau gebracht worden. De ene basisschool staat bekend om hiaten in engels, de ander om hiaten in wiskunde, dat weten de middelbare scholen precies. Zou ik me niet al te druk over maken.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

09-11-2015 om 14:31

Eerst goed nederlands

Ik vind het de taak van de basisschool om de kinderen goed nederlands te leren. Dat vind ik echt belangrijk.
Goed engels komt op het vo wel.

Op de bs van onze jongste beginnen ze al in de kleuterklas, maar dat blijft bij een liedje etc. Zoon zit in groep 3 en daar heeft de juf ook duidelijk gezegd dat er aan engels alleen aandacht wordt besteed als daar tijd voor is.

Ad Hombre

Ad Hombre

09-11-2015 om 14:35

Dendy

"Ik vind het de taak van de basisschool om de kinderen goed nederlands te leren. Dat vind ik echt belangrijk.
Goed engels komt op het vo wel."

Veel voor te zeggen.
Eerst in de diepte, dan pas in de breedte...

Speels

Geef ze gewoon engelstalige games, later boekjes en kijk eens naar de BBC samen. Of naar een bekende film op de laptop als Jurassic Park of Alice in Wonderland. Ze krijgen vaak ook al veel passieve kennis mee door films thuis of in de bioscoop zodra het met ondertiteling kan.
Mijn kinderen begonnen met de Teletubbies. Maar vooral door games ging het snel. Dan kwamen ze eerst steeds woorden en begrippen vragen tot het ze zelf lukte. Bijvoorbeeld met club Penguin.
Hier kreeg dochter vanaf groep 7 engelse les, maar in die tijd was ze vaak afwezig. Zoon kreeg nog geen engels op school.

Injel

Injel

09-11-2015 om 14:54

waarom dan?

'Ik maak me zorgen wAnt mijn zoon van die zit groep 6 ken nog geen woord in het Engels'

Nou en? Als hij in Nederland woont, is het toch vooral belangrijk dat hij Nederlands spreekt?

Ja maar

Op jonge leeftijd is het leren van een taal een stuk eenvoudiger.

Injel

Injel

09-11-2015 om 14:58

AnneJ

'Op jonge leeftijd is het leren van een taal een stuk eenvoudiger.'

Dan kan hij beter Spaans, Portugees of Chinees leren dan Engels. Dat zijn de talen van de toekomst.

Ja Injel

Alleen heb je op alle media wel vanzelfsprekend engels te horen in games, films en documentaires, maar de andere talen niet, zodat je eerder engels leert omdat dat al veel aanwezig is. Ook zijn ouders zelf meer bedreven in het engels dan in andere talen. Om hun kind bij te staan.
Het kan wel natuurlijk, maar dat kost weer veel meer moeite.

Ad Hombre

Ad Hombre

09-11-2015 om 15:15

Injel

"Dan kan hij beter Spaans, Portugees of Chinees leren dan Engels. Dat zijn de talen van de toekomst."

Zo, en welke toekomst heb je het dan over?

Iedere Spanjaard, Portugees of Chinees die vooruit wil doet z'n best om Engels te leren. Het omgekeerde is nauwelijks het geval...

Nagenoeg alle wetenschappelijke kennis wordt in het Engels opgeschreven.

Dus er is een grote kans dat jouw kinderen jouw toekomstvisie niet gaan meemaken.

http://www.bbc.com/news/magazine-17105569

"It is debatable whether English or Mandarin will dominate in South East Asia in the future. There are arguments for both on the economic front.

But culturally, there is no dispute.

Even Mandarin language enthusiasts like Singaporean businessman Mr Lee, says that English will remain popular so long as Hollywood exists."

En dan hebben we het over ZO-Azie! De voortuin van China!

Mijn zoon

Krijgt vanaf groep 7 Engels (zit nu in groep 8), wel een uur per week. Ze leren echt bijna niks. Mijn zoon is al erg goed in Engels, vindt het ook leuk en pikt van alles op via youtube, films etc. Hij kan ook Engelse boeken lezen.

Zijn meester is trouwens erg star. Bij een toets is een parkiet een budgie omdat ze dat hebben moeten leren, en parakeet is dan fout. Een vrachtwagen is een lorry, geen truck.

Kortom, ik denk niet dat je zoon erg achter zal gaan lopen als hij pas vanaf groep 8 Engels krijgt.

Jamie

Jamie

09-11-2015 om 15:44

dendy en injel

'"Ik vind het de taak van de basisschool om de kinderen goed nederlands te leren. Dat vind ik echt belangrijk.
Goed engels komt op het vo wel."

Vind je dat ook van biologie, aardrijkskunde (waarom hebben we nog topo nodig) en geschiedenis? Zo nee; waarom is dat anders?

Injel, zie Ad, dat slaat helemaal nergens op wat jij zegt. Net als altijd dat geroep dat Duits en Frans zo belangrijk zijn om te leren hier in Nederland. Ik ben er niet van overtuigd. Die Duitsers doen ook hun best om Engels te leren en die Fransen moeten maar eens leren dat er meer is op de wereld dan Frans en daar helpen we ze niet mee door ook een paar woordjes in hun taal te spreken. Iemand die vertaler wil worden moet er alles van weten, zomaar een middelbare scholier niet. Je kunt gewoon Koreaans gaan leren als je dat wil en mijns inziens moet dat ook met Frans en Duits. Als je aan de grens woont is dat wellicht anders maar in de Randstad vind ik het overbodig. Als je het nodig hebt voor je werk kun je altijd nog een cursus doen en dat geldt ook voor Spaans, Portugees of Chinees.

Katniss

Katniss

09-11-2015 om 15:55

Heel goed

We spreken in Nederland heel goed Engels, alleen de Zweden doen het beter. Van belang is of je je duidelijk kunt maken in de taal en geen fouten maakt die tot misverstanden leiden, het hoeft niet perfect. Wij hebben dat allemaal geleerd terwijl we pas vanaf de brugklas Engels kregen, dus alles wat ze nu op de basisschool krijgen is vooral voor de leuk. Op het v.o. beginnen ze vooralsnog gewoon weer bij 0, zolang er nog geen vastgestelde normen zijn voor de basisschool.

Jesse_1

Jesse_1

09-11-2015 om 15:59

Engels op de basisschool.

Een krantenartikel zegt (hierbij) niet zoveel.
Als je op www.cito.nl zoekt op "Engels" vind je een aardige peiling "balans van het engels aan het einde van dee basisschool". Daar kun je de grote verschillen tussen scholen ook zien.

Jamie

Jamie

09-11-2015 om 16:13

katniss

'. Op het v.o. beginnen ze vooralsnog gewoon weer bij 0, zolang er nog geen vastgestelde normen zijn voor de basisschool.'

Ik ben het toch niet helemaal eens met wat je zegt. Mijn zoon komt nu met zijn havo veel verder met Engels dan ik en ze zeggen wel dat ze bij nul beginnen maar hij begon toch wel stappen verder dan ik toen. Mijn eerste boekje was echt een groep 3 verhaaltje. Zijn eerste boekje was een verhaal voor tieners.

Katniss

Katniss

09-11-2015 om 16:29

Klopt

Ze beginnen gelijk al op een behoorlijk niveau met passieve kennis. Niet alleen bij Engels, maar ook bij de andere talen. Dat zal wel te maken hebben met veranderde inzichten over het aanleren van een taal (onderdompelen, dat idee). Plus dat de huidige generatie al vroeger in aanraking komt met Engels. Wij hingen nog niet de hele dag voor tv of iPad, en voor DonkyKong hoefde je geen Engels te kennen

Injel

Injel

09-11-2015 om 16:55

cursus

'Als je het nodig hebt voor je werk kun je altijd nog een cursus doen en dat geldt ook voor Spaans, Portugees of Chinees.'

En waarom geldt dat dan niet voor Engels?

Injel

Injel

09-11-2015 om 16:57

en Ad

Wel eens van de BRIC-landen gehoord? Onder meer Brazilie en China zijn de landen met de snelst groeiende economie van de wereld. Goldman Sachs heeft betoogd dat de gecombineerde economieën van de vier BRIC landen, aangezien ze zich snel ontwikkelen, tegen 2050 de gecombineerde economieën van de huidige rijkste landen van de wereld zou kunnen overtreffen.

Ad Hombre

Ad Hombre

09-11-2015 om 17:07

Injel

Geeuw, ja, voorspellen is makkelijk.
Gelijk krijgen is een stuk lastiger.

Qua aantallen mensen zijn wij westerlingen veruit in de minderheid. Qua culturele, wetenschappelijke en maatschappelijke invloed zijn we nog steeds oppermachtig. En niemand weet hoe dat er over 50 jaar bijstaat. Ook Goldman Sachs niet, ook de Wereldbank niet.

De Chinezen hadden een betere kans gehad als ze niet erg hun best hadden gedaan hun intellectuele en wetenschappelijke erfenis uit te roeien (in navolging van een westerse modestroming). Zelfs de schoolmeesters gingen eraan. Het duurt wel even voor je land zich van zo'n gigantische flater herstelt.

Injel

Injel

09-11-2015 om 17:13

lol Ad Hombre

'Qua culturele, wetenschappelijke en maatschappelijke invloed zijn we nog steeds oppermachtig'

LOL.
Ken je de serie The Foundation van Asimov? Die waarin iedereen al eeuwenlang (!) het verval van het Galactisch Keizerrijk zag aankomen, behalve de mensen die zich rond de keizer bevonden?

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4097608/2015/07/09/EU-en-VS-moeten-samen-optrekken-tegen-westers-machtsverval.dhtml

Vogel

Vogel

09-11-2015 om 17:14

Op de pabo...

... leren aanstaande leerkrachten ook gewoon Engels geven hoor. Althans, in mijn tijd wel. Om Engels te geven hoef je echt geen native speaker te zijn of Engels gestudeerd te hebben. Net zo goed als de basisschoolleerkracht gewoon rekenen kan geven zonder afgestudeerd wiskundige te zijn.

Overigens vraag ik me af of je op de middelbare school nou echt voordeel hebt als je vanaf groep 1 Engels hebt gehad, of een tweetalige basisschool hebt gevolgd. Als het al een voorsprong hebt lijkt het me dat je die in een paar maanden kwijt bent.

Jamie

Jamie

09-11-2015 om 17:14

injel

'Als je het nodig hebt voor je werk kun je altijd nog een cursus doen en dat geldt ook voor Spaans, Portugees of Chinees.'

En waarom geldt dat dan niet voor Engels?

Even voor de duidelijkheid want je citeert erg kort: ik had het over Frans en Duits en toen kwam ik met 'en dat geldt ook voor'.

Jij vindt SERIEUS dat je de vraag kunt stellen waarom je Engels in deze tijd niet met een cursus kan leren als je dat nodig hebt voor je werk? We leven wel in Europa hé? Als je bij een bedrijf gaat werken met relaties in Brazilië kun je altijd nog Portugees gaan leren als je merkt dat ze daar niet voldoende Engels spreken. Ook in Polen zijn ze ergens omgeslagen: mensen van rond de 40 en ouder kregen Russisch op school daar. Jongere mensen: Engels.

Engels rules

De Pravda, Chinatoday, Al Jazeerah, TheRioTimes, al die kranten hebben een engelse variant. Wonderlijk dat ze geen variant hebben in de door Injel benoemde talen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.