Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Drempeltoets voor start middelbare school?

Na het hele lotingcircus voor de middelbare school, zoals dat in Amsterdam is geregeld, kwam gister eindelijk de uitslag. Kind is geplaatst op de school van haar tweede keus. Waar ze aan het begin van het jaar ook al een soort toelatingstest voor had moeten doen en toelaatbaar was bevonden.

Gistermiddag kwam er direct een mail van de nieuwe school waarin staat dat ze zich aanstaande maandagochtend moet komen melden om in 2.5 uur een drempeltoets te maken. De school geeft aan dat ze dit bij alle leerlingen doen om eventuele ondersteuningsbehoefte te traceren. Als ze niet deelneemt kan dat gevolgen hebben voor de plaatsing.

Gebeurt dit op meer scholen? Ik heb er weinig verstand van maar mn eerste gevoel zegt dat ik het een beetje vreemd vind. Als er een leerachterstand is, of een ondersteuningsbehoefte, zou dat toch ook door de basisschool gecommuniceerd kunnen worden? Bovendien zijn er Cito’s scores. En, ook niet geheel onbelangrijk, er is geen enkele aanleiding aan te nemen dat mijn kind ondersteuningsbehoefte heeft. En ik vind het nogal wat om al die kinderen (5 brugklassen) preventief te gaan onderzoeken. Maar goed. Ik heb nogal last van meningen. En ik wil ook niet gelijk met een gestrekt been de nieuwe school van mn dochter betreden natuurlijk. Derhalve ben ik benieuwd naar ervaringen. Of meningen. Ben ik ook dol op


@Emma

@Emma

06-04-2018 om 13:10

Drempel

De drempeltoets is om te kijken of er leerlingen zijn die in aanmerking komen voor leerwegondersteuning. Mijn dochter heeft ook op zo'n school gezeten (misschien wel dezelfde .
Mijn dochter hoefde die toets niet te maken want in groep 8 heeft ze al een indicatie voor lwoo gekregen. Cito telde in haar geval niet mee, wel de uitslag van de drempeltoets.
Het heeft te maken met financiering. Bij meer lwoo- leerlingen krijgt de school kleinere klassen gefinancierd bijvoorbeeld, of een extra rt'er. Het is niet zo dat jouw kind dan individueel ondersteuning krijgt alleen op basis van die toets.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

06-04-2018 om 14:45

Op de middelbare scholen in mijn omgeving is dit normaal en alleen voor de leerlingen die naar het vmbo gaan.

Libertine

Libertine

07-04-2018 om 17:10 Topicstarter

Havo

Mn dochter heeft een keurig havo advies. Ik snap niet zo goed dat de school 150 kinderen gaat testen. Zonder aanleiding. De kinderen die in aanmerking komen voor leerwegondersteuning weten dat meestal toch wel? Of ze hebben die indicatie al op zak? Of de basisschool geeft het advies om te toetsen mee? Het voelt een beetje als schieten met een kanon op een mug eigenlijk.

@Emma

@Emma

07-04-2018 om 18:12

havo?

Ja dat lijkt wat overdreven als je kind naar de havo gaat. De school van mijn dochter was vmboT.
Overigens, lwoo hoeft helemaal niet te betekenen dat je vmbo hebt. Het betekent letterlijk: ondersteuning nodig. Een enkele keer komt het voor dat een vwo-leerlung lwoo heeft, maar dat zijn speciale situaties en al op de basisschool bekend.

Zeetakje

Zeetakje

07-04-2018 om 18:23

Nooit van gehoord

Ik had er nog nooit van gehoord en onze kinderen hebben het ook nooit hoeven doen, maar kennelijk is het iets wat meer gebeurt.

http://www.drempelonderzoek.nl/index.php/drempelonderzoek/organisatie/voortgezet-onderwijs

Zeetakje

Zeetakje

07-04-2018 om 18:28

Ik vraag me trouwens wel af, of de uitslag hiervan kan leiden tot plaatsing in een lager niveau, of dat het op een andere manier tegen je gebruikt kan worden. Ik denk dat ik daartegen dan in opstand zou komen. Het basisschooladvies is per alot van rekening bindend. Ik vind het ook een beetje vreemd eigenlijk.

Libertine

Libertine

07-04-2018 om 18:38 Topicstarter

Inclusief nio en sociaal emotioneel onderzoek!

Die link had ik ook gevonden Zeetakje en daarmee werd het gelijk nog een beetje zorgwekkender. Het kan dus ook nog heel goed dat er een Nio en een sociaal emotioneel onderzoek wordt gedaan maandag. Dat stuit me echt tegen de borst. Waarom zou je dat onderzoeken zonder aanleiding?

@nnemoon

@nnemoon

07-04-2018 om 18:57

Gebruikelijk

Hier is het ook gebruikelijk net als bij Dendy Pearson. De uitslag heeft geen gevolgen voor de plaatsing want het kind is immers al geplaatst. Bij eventuele leerachterstanden kan de school daar bij het begin van het schooljaar gelijk op inspelen.

Bloesem

Bloesem

07-04-2018 om 19:09

Nio

Mijn kind had havo advies, aangemeld op Gerrit vd Veen, Amsterdam en was toelaatbaar. Ineens moest kind een nio doen. Die viel op het onderdeel rekenen tegen (dyscalculie) en toen was kind niet meer welkom op GvdV. Het plaatsingscircus was al geweest en er was geen geschikte havoplaats meer over.
Informeer je goed, dat is mijn advies.

Zeetakje

Zeetakje

07-04-2018 om 19:14

Daar ben je dan mooi klaar mee

Wat is het basisschooladvies dan nog waard. Dat hoort toch leidend te zijn?

Wat zegt de basisschool hiervan, swaen? Jammer dat het a.s. maandag al is. Weinig tijd om informatie in te winnen. Ook vreemd dat het vo zegt dat niet meedoen gevolgen kan hebben voor de plaatsing.

@nnemoon

@nnemoon

07-04-2018 om 19:14

Bloesem

Swaen d'r dochter heeft al een bevestiging gehad dat ze geplaatst is, dus volgens mij maakt die drempeltoets dan niet meer uit.

Labello

Labello

07-04-2018 om 19:16

Ziek

Misschien is het kind van Swaen wel ziek maandag. Goh, wat vervelend.

@Emma

@Emma

07-04-2018 om 19:49

Bloesem

"Het plaatsingscircus was al geweest en er was geen geschikte havoplaats meer over".
Serieus? Dat mag toch niet? Was er op de basisschool geen reden dus voor een drempeltoets?

Bloesem

Welk jaar is dit jullie overkomen? Voor of na 2015?

Juffie

Juffie

07-04-2018 om 21:36

Vreemd

Voor havo-leerlingen komt leerwegondersteuning maar sporadisch voor, in ieder geval te weinig om een drempeltoets voor een hele jaarlaag te rechtvaardigen. Ik vind het wel een vreemde gang van zaken. Zeker in een regio waar sprake is van loting, zou ik me ook achter de oren krabben. Wat is het nut van nog een potentieel stressvol toetsmoment, alsof die kinderen nog niet genoeg achter de rug hebben met schooladvies en schoolkeuze. En hoezo kan dochter haar reguliere lessen op school zomaar missen? Helemaal tegen mijn principes hoor, maar die temperatuurschommelingen kunnen natuurlijk best een dagje ziekte veroorzaken.

Libertine

Libertine

07-04-2018 om 22:15 Topicstarter

Zeetakje

Ik heb donderdagmiddag de basisschool gemaild en gevraagd wat zij er van vinden maar geen reactie gekregen.

toetsen

Sommige scholengemeenschappen hier in brabant doen dit ook voor vwo.
Zeker waar er loting vooraf gaat aan de plaatsing.
Dan ben je al aangenomen en toch nemen ze een toets af nog voor de zomervakantie.

Op de school van mijn dochter, zelfstandig gym, nemen ze aan het begin van het eerste leerjaar een aantal toetsen af.
Ze screenen op dyslexie, nemen een IST en SVL af met als doel of een leerling b.v. gebaat is bij een faalangstreductietraining, sociale vaardigheidstraining en/of extra hulp bij het aanleren van studievaardigheden.

V@@s

V@@s

08-04-2018 om 09:06

zeker de dyslexiescreening

Veel nuttiger om dat voorafgaand aan de eerste klas te doen, ipv pas halverwege, zodat je pas in het begin van de tweede klas de dyslexiediagnose met bijbehorende aanpassingen hebt.

Hier ook

Bij mijn jongste zoon kregen ze in het begin van het eerste jaar vwo (maar ik denk op alle niveaus) verschillende toetsen. Zowel sociaal emotioneel als intelligentie. Bij de oudste deden ze dit in de derde (andere school).

Triva

Triva

08-04-2018 om 10:17

dyslexiescreening

is gewoon veel te laat in de brugklas. Waarom niet standaard in groep zes?

Juffie

Juffie

08-04-2018 om 10:19

Maar

De dochter van Swaen zit nog helemaal niet op de VO-school. Hier worden spellingtesten e.d. gewoon tijdens de lessen in de brugklassen afgenomen. En waarom wordt het een drempeltoets genoemd? Dat roept bij mij de vraag op wat er gebeurt als de drempel niet gehaald wordt. Ik zou als ouder eerst zekerheid willen hebben over de consequenties die een dergelijk toets kan hebben en aangezien het zo kort dag is lukt dat niet meer. Ik vind dat hele lotingscircus al stressvol genoeg. Laat die kinderen nu in vredesnaam even met rust!

Elisabeth

Elisabeth

08-04-2018 om 11:17

Drempeltoets en toelating

De toelating mag niet van afhankelijk zijn van een drempeltoets, zie
http://www.nieuweregelgevingovergangpo-vo.nl/toelating-vo/#geen-extra-toetsen
En artikel 4 Inrichtingsbesluit WVO http://wetten.overheid.nl/BWBR0005946/

Triva

Triva

08-04-2018 om 12:07

wel

de toelating mag wel afhankelijk zijn van de drempeltoets als LWOO in het spel is. Mijn zoon en de zoon van Tango zijn in dat web terecht gekomen.

Triva

Ben het met je eens.

Een docent van het gym zei dat in sommige gevallen, doordat ze goed kunnen leren, ze goed scoren op de basisschool er tussendoor glippen.
Doordat ze goede rapporten hadden was er vaak geen aanleiding om te testen op dyslexie.
Door de test in de brugklas komen ze er pas achter dat ze een vorm van dyslexie hebben.

Libertine

Libertine

08-04-2018 om 18:16 Topicstarter

Maar hoe vaak?

Hoe vaak gebeurt het dat pas op de middelbare school duidelijk wordt dat er ondersteuningsbehoefte nodig is? Of dat er sprake is van dyslectie of faalangst. Rechtvaardigt dat het testen van zoveel kinderen voor ze überhaupt zijn begonnen op de middelbare?

swaen

Bij onze dochter werden de toetsen aan het begin van de brugklas afgenomen. Er kwam niets bijzonders uit de testen, ze kwam niet in aanmerking voor training of ondersteuning.
Dat de toetsen al plaatsvinden voor de zomervakantie, nog voor de start van het eerste jaar vind ik vreemd. Dat komt op mij over dat je vwo advies hebt maar toch jezelf moet "bewijzen" dat je het aankan.
Het maakt kinderen denk ik onzeker, alsof ze nog niet zeker zijn van plaatsing.
Ik ken ouders die bewust, na aanname van hun kind gewisseld zijn van school omdat ze het niet eens waren met dit beleid. Kind wilde daarom ook niet meer naar die school.
Ik heb met de toetsen in de brugklas geen probleem, mocht er dan iets uitkomen wat we nog niet wisten, dan krijgen ze tenminste ondersteuning.

Angela67

Angela67

09-04-2018 om 08:06

Agnus

waarom denk je dat ze dan ondersteuning krijgen? Het is toch veel makkelijker voor school om er een aantekening van te maken en het te gebruiken bij bespreekgevallen? Ik vind het bijzonder dat ouders altijd denken dat kinderen geholpen zullen worden als er op de cito's (die hanteren ze hier, eerste twee of drie jaar) iets uitkomt. Daarbij: 'steun'uur was hier 30 minuten en o.a. de "slechtste" docent gaf dat voor bepaald vak.
gr Angela

Juffie

Juffie

09-04-2018 om 08:50

Hier

Worden de toetsen dus ook in de brugklas afgenomen. Er is een vol steunuur in de week ingepland voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit wordt verzorgd door een docent wiskunde en Nederlands (er zijn verschillende groepen). Zij hebben hier ook bijscholing voor gehad. Tegelijkertijd is een uur ingeroosterd voor leerlingen die moeite hebben met studievaardigheden. Zij worden begeleid door een gespecialiseerde kracht. Gedurende het schooljaar wordt pas duidelijk wat de werkelijke ondersteuningsbehoefte is, de testen zijn pas een beginnetje. Net als Agnus zou ik bezwaar hebben tegen het tijdsstip en de druk die deze keuze op leerlingen legt.

Triva

Triva

09-04-2018 om 11:44

hoe vaak?

Geen idee maar een kind hoort te weten of het dyslexie heeft. De basisschool heeft altijd ontkent dat mijn zoon dyslexie zou kunnen hebben. Eind groep vijf zelf buitenschools hulp gezocht. Die mevr wist vrijwel meteen zeker dat het dyslexie was. Mijn zoon heeft zich al die jaren enorm dom gevoeld en dat bij een IQ van boven de 100. Wat heeft school gedacht? Waarschijnlijk dachten zij ook aan een IQ van onder de 80. Fijn. Je benadert een kind dan toch anders. Het heeft jaren gekost voor mijn kind hier overheen was. Wat als ik geen hulp had gezocht? Waarom screenen we wel ogen en oren? Mijn neef heeft gymnasium gedaan en bleek dus ook dyslexie te hebben. Hij had dat ook liever op de basisschool geweten dan in drie gym.

Angela67

wat vervelend dat het steun uur bij jullie niet loopt, 30 minuten is wel erg weinig.
Dan heb je wel pech als de "slechtste" docent ook nog eens dat bepaalde vak geeft.

Het is hier gelukkig niet zo dat ze alleen een aantekening maken en er verder niets mee doen.
Ze krijgen meteen ondersteuning.
Een vriendinnetje van mijn dochter kon meteen deelnemen aan een faalangst reductie training en een ander klasgenootje aan een sociale vaardigheids training. Van de andere kinderen weet ik het niet.
Dochter staat deze periode een 6 i.p.v. een 7 in de eerste periode en toch kan ze al gebruik maken van het bijles uur latijn.
Ik was verrast, dacht dat je alleen bijles kreeg bij een onvoldoende.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.