Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
mirreke

mirreke

11-01-2013 om 10:02

Doorstromen van havo naar vwo

Er staat me bij dat alweer een poos geleden in de krant stond dat het schooladvies voor doorstromers van vmbo naar havo niet meer is toegestaan, met andere woorden dat als kinderen voldoen aan de eis gemiddeld een zeven te staan, dat ze dan mogen doorstromen van vmbo naar havo.

Nu hoorde ik van iemand dat dit ook zou gelden voor het doorstromen van havo naar vwo. En jullie begrijpen het al, dit speelt nu bij 1 van onze kinderen. Gemiddeld ruim een 7 en geen onvoldoendes voor de kernvakken, maar goed, het examen is natuurlijk nog niet gemaakt.

Echter school hamert erop dat naast de cijfers ook het advies van belang is, en ik kan me niet helemaal aan de indruk onttrekken dat betreffende kind niet aan het plaatje van een vwoleerling voldoet.
Vooral de mentor blijft luid en duidelijk roepen dat ze kind geen vwo-leerling vindt, alhoewel kind ook enkele lerarenheeft die al vanaf keuze voor havo zich afvragen waarom de keuze niet juist op vwo viel.

Mijn vraag is nu, hoe zit dat met doorstromen van havo naar vwo. Is een dergelijk advies nu wel of niet toegestaan. Ik heb gezocht maar vind er eerlijk gezegd weinig tot niets over, en ook in het forum heb ik blijkbaar de juiste zoekterm niet te pakken. Ik vind alleen iets over doorstromen in de zin van niet zittenblijven.

Verder vroeg ik mij af of mensen dit herkennen, als je een kind hebt dat blijkbaar niet voldoet aan een gewenst beeld. Voor de goede orde: ik ben zelf middelbare schooldocent en vind zelf dat dochter juist beter op haar plek zou zijn op het vwo. Gelukkig heeft ze dus enkele docenten die dat ook vinden. Maar volgens school is mentor hierin belangrijk. Kan dit haar eventuele wens om door te stromen naar vwo dwarsbomen?

Ik begin me wat bezorgd te voelen.

mirjam


Bij ons

Bij mijn dochter (4 VWO)op school is het heel gebruikelijk om op te stromen (naar een niveau hoger te gaan dus). Er zijn verleden jaar (3 VWO) 3 kinderen van het VMBO gekomen die opstroomden naar het VWO! en een flink aantal kinderen van de HAVO. Er is nu een jongen van de HAVO die een jaar in het VWO zat toen weer terug naar de HAVO moest en toen zo geschrokken is dat hij terug moest dat hij toen weer als een gek ging werken om weer VWO te moegen doen en die nu weer terug is. Er is ook een meisje die VWO doet en alleen wiskunde op HAVO niveau. Alles is mogelijk. Ik moet wel zeggen dat dochter op een vrije school zit en dat ze daar heel makkelijk zijn met opstromen (en ze hadden ook nog eens hele goede cijfers 9 en 10 in de Donkerslijst; )kinderen krijgen op vrije scholen alle kansen om het eens een niveau hoger te proberen als ze dat willen.

mirreke

mirreke

11-01-2013 om 12:51

Wel duidelijk

Dat dit hier geen vrije school betreft. Ik heb juist de indruk dat opstromen (misschien moet ik daarnaar zoeken!) zelfs ontmoedigd wordt. Jouw school klinkt me dus als muziek in de oren!

mirjam

Mama 5

Mama 5

11-01-2013 om 12:57

Hier

Hier geen vrije school, maar toch ook wel opstromers. De school lijkt daar ook wel een beetje opportuun bij. Als het makkelijker uitkomt met de klassengrootte, zijn ze makkelijker met doorstromen. (ten minste, dat lijkt in ieder geval zo). De klassen zijn het afgelopen jaar flink groter geworden. Dat levert hen natuurlijk grote kostenbesparingen op.
Maar ik ken dus twee verhalen van meisjes die in vwo 3 zitten, terwijl ze volgens hun ouders beter havo zouden kunnen gaan doen, omdat de school ze te makkelijk heeft laten opstromen.
Een ander verhaal is van een meisje dat vwo 1, Havo 2, vwo 3 en 4 en dan Havo 5 als schoolcarriere heeft. Zij is wel een uitzondering.

Ik heb wel de indruk dat de beslissing niet alleen door de mentor wordt genomen, maar door het hele docententeam. Misschien heeft het zin om eens met de jaarcoordinator te gaan praten?

mirreke

mirreke

11-01-2013 om 13:07

Opstromen is toch niet de juiste term

Opstromen is tijdens de school naar een hoger niveau gaan. Het gaat hier om het doen van VWO na het behalen van het HAVO-diploma. En ik krijg nu sterk de indruk dat het van subjectieve oordelen afhankelijk is of je (op je eigen school!) daarvoor wordt aangenomen.
Verder maken wij op onze school zelden mee dat tijdens de schoolloopbaan (dus in 2e, 3e of 4e) naar een hoge niveau wordt opgestroomd.
School heeft wel goede cijfers in die beoordeling. Misschien willen ze hun positie graag behouden, kinderen die na een examen een niveau hoger gaan zouden kleinere kans hebben om op dat hogere niveau ook examen te doen, maar dat komt weer door eisen als: in 4 havo niet mogen zittenblijven, als je van vmbo komt. Heb begrepen dat dergelijke eis eigenlijk niet zou mogen.

Wie weet meer, ook over de wettelijke kant van de zaak? Ook na googelen krijg ik nu zo snel niet de informatie te pakken waar ik naar zoek, en zoals gezegd, opstromen is ook niet echt de juiste term.

P

P

11-01-2013 om 13:09

Klein puntje

Ik neem aan dat ze twee buitenlandse talen heeft anders gaat het hele feest al niet door.

mirreke

mirreke

11-01-2013 om 13:26

Jaja, daar is al naar gekeken

Wat betreft pakket gaat het, en ze heeft ook wiskunde. Examen Duits heeft ze zelfs vorig jaar al gehaald, ze is native speaker.

En het leenstelsel?

Ik hoor juist om mij heen dat geen enkele havo-5 leerling overweegt om vwo te gaan doen imv het leenstelsel voor studenten. Er zijn er ook die nu in vwo-5 zitten na het vorig jaar behalen van hun havo diploma en die na dit schooljaar vanwege het leenstelsel naar het hbo gaan ipv naar vwo-6.

mirreke

mirreke

11-01-2013 om 13:35

Dat is ook een overweging

Dochter is echter pas 16 als ze examen doet, en dat blijft ze dan nog even.
Het is ook niet zo dat ze perse vwo wil doen, maar het is een optie die ze al die jaren wel open heeft gehouden, ook daarom een vakkenpakket gekozen waarmee ze door zou kunnen stromen.
Binnenkort hebben we ook een afspraak bij decaan, om alle opties nog eens door te spreken.
Maar het gaat (mij inmiddels) ook een beetje om het principe. Om als mentor al jarenlang te roepen dat dochter geen VWO-leerling is... Wat IS een VWO-leerling, daar is toch geen mal voor.
Dochter is behoorlijk intelligent maar behoorlijk chaotisch en in het begin ook wat lui. Dat luie was voor haar de aanleiding om dan toch maar HAVO te doen. Zelf heb ik altijd gedacht dat ze onderpresteerde. Inmiddels voelt ze zich totaal niet thuis bij haar klasgenoten, en heeft ze vooral vrienden bij VWO-ers en ook onder mensen die al een vervolgopleiding doen.
Bijkomend punt is ook dat ze nog niet echt weet wat ze wil, en dus ook nog behoorlijk jong is...

Propedeuse hbo

Als ze met HAVO naar het HBO gaat en ze haalt dan in 1 jaar haar propedeuse, dan is dat gelijk aan een VWO-diploma en kan ze zo naar de universiteit (of op het HBO blijven).
Ik denk dat je deze oplossing een probleem vindt, omdat je dochter nog zo jon is en eigenlijk nog twee jaar lang middelbare-scholier zou moeten kunnen zijn.
Wellicht kun je er zo op een andere manier ook naar kijken: wat kan mijn dochter een jaar doen om van 16 naar 17 te groeien en daarna eventueel het HBO-propedeuse in 1 jaar.

Overigens begrijp ik het verhaal van het leenstelsel niet. Dat leenstelsel begint toch pas als je gaat studeren? Als je als 19-jarige je VWO afsluit en je woont nog thuis hoef je niet te lenen.

Tsjor

P

P

11-01-2013 om 16:10

Tsjor

Als je in september aan een studie begint is dat nog een gift (voor zover je binnen de regels past). Begin je een jaar later is ALLES een lening. Scholieren die dit jaar examen doen kiezen dus opeens massaal NIET meer voor een tussenjaar (ik heb een collega die dat nog net kon doen) maar moeten/willen meteen beginnen.

Heb je dat werkelijk niet opgevangen?

mirreke

mirreke

11-01-2013 om 18:36

P, ik denk dat tsjor dat wel weet

Maar zich afvraagt, en bij nader inzien ik ook, hoe dat nou kan slaan op iemand die met 16 naar het hbo gaat. Vziw gaat stufi pas in als kind 18 is dus als dochter stufi moet gaan aanvragen izijn we 2 jaar verder. Of heeft het te maken met wanneer je aan je opleiding begint? Is dat het startpunt?
Dan zou het wel interessant zijn omdat wij niet genoeg verdienen om substantieel te kunnen bijdragen.

Maar dan nog wil ik graag alle opties kunnen openhouden.

Overigens, tsjor, is mijn dochter een verstandige, stevige 16- jarige die ik echt wel vertrouw. Maar ik vind 16 gewoon zo jong in jaren, en zelf weet ze ook nog niet echt wat ze wil qua opleiding. De tijden zijn ook echt wel voorbij dat je nog drie keer van studie kon veranderen.
Wel heel interessant wat je zegt over dat de propedeuse hbo gelijk staat aan vwo diploma, mits enz. Misschien moet ik het zelf wat meer loslaten.

Wat niet wegneemt dat ik wel graag wil weten hoe het zit. Is zo'n schooladvies nog wel of niet meer toegestaan?

mirjam

cqcq

cqcq

11-01-2013 om 18:46

Misverstand

Voor stufi is bij het HBO en de universiteit geen ondergrens qua leeftijd. Dus ook jouw zestienjarige heeft dus gewoon recht op stufi.

(bij het MBO is dat niet zo, daar krijgen alleen achtttienplussers stufi).

P

P

11-01-2013 om 20:06

Mirreke

Het (voor zover ik weet) enige wat je niet kunt studeren met een propedeuse is geneeskunde, daar heb je alsnog vier vakken op VWO niveau voor nodig.

Mildred

Mildred

12-01-2013 om 09:57

Maar

Als je zeker weet dat je universiteit wil gaan doen, is het dan vwb studiefinanciering niet 'goedkoper' om de vwo route te nemen ipv een hbo propedeuse?

mirreke

mirreke

12-01-2013 om 11:41

Mildred

Nee, het is goedkoper om dat via de hbo-propedeuse-route te gaan doen. Omdat dan voor de gehele studieduur de basisbeurs een gift is, die je dus niet hoeft terug te betalen. Dat scheelt een smak geld, ook al duurt je studie dan wel een jaar langer.

mirreke

mirreke

12-01-2013 om 11:46

Ook nog een voordeel

De OV-kaart, die gaat verdwijnen in 2015, dus die kan ze dan ook nog twee jaar hebben.

mirreke

mirreke

12-01-2013 om 12:26

Los daarvan, hoe zit het met schooladvies havo->vwo?

wil ik graag ook nog steeds weten of zo'n schooladvies bij doorgaan van havo naar vwo nog steeds wel mag/moet of niet meer is toegestaan zoals dat blijkbaar voor de doorstroom van vmbo naar havo niet meer is toegestaan.
Zoals gezegd, ik kan me herinneren dat het in het nieuws was dat scholen nu alleen de gemiddeld-7-eis mogen hanteren, en niet meer een (vaak) subjectief schooladvies daarbij mogen gebruiken, maar het ging toen vziw om de doorstroom (dus na diploma) van vmbo naar havo. Ik heb het op de radio gehoord en later ook nog gelezen, helaas niet opgeslagen.
Ik zie dat Miriam Lavell niet op het forum is, meestal weet zij wetten, besluiten en aanvullingen ed daarop.
Ergens denk ik dat als het voor het ene schooltype geldt, hetzelfde voor een ander schooltype moet gelden, maar misschien gaat het wel om een uitzonderingsregeling...
Weet iemand meer?

kaatje43

kaatje43

13-01-2013 om 11:35

Mirreke wat bedoel je

Ik snap niet helemaal goed wat nu een jaar basisbeurs voordeliger is dan een extra jaar studeren. De basisbeurs is 96 per maand, daar red je het echt niet mee qua schoolgeld.
Wat betreft OV kan ik mij niet voorstellen dat het hele OV afgeschaft gaat worden, dan zouden heel veel mensen niet meer kunnen studeren of kiezen voor een studie in de buurt. Ik kan mij wel voorstellen dat bijv. alleen het traject vergoed wordt. Er kan nog zoveel besloten worden en teruggedraaid in die tijd.
Hier ken ik diverse mensen die na hun examen een niveau hoger zijn gegaan. Een jongen kreeg eerst een negatief advies vanwege een slechte werkhouding, daarna toch doorgelaten. Uiteindelijk heeft hij het ook niet gered door diezelfde werkhouding. Ik denk wel dat een school een goede inschatting kan maken.

kaatje43

kaatje43

13-01-2013 om 11:37

O ja

Volgens mij moeten ze niet gemiddeld een 7 staan, maar minimaal een 7 voor alle vakken.

Wet

Ik heb het geprobeerd op te zoeken, maar kan er wettelijk niets over vinden. Op de websites van lukraak gekozen scholen staat bij allemaal dat "het docententeam een positief advies" moet geven. Op de website van "onze VO school" staat dat het niet mogelijk is om het VWO aan de HAVO te plakken. Wel begeleiding richting volwassen onderwijs, wederom met positief advies docententeam.
Ik weet dat er VO scholen zijn die het wel doen. Wel allemaal jonge leerlingen met prima cijfers en werkhouding en het juiste pakket. Ik lees bij Mirreke`s dochter eigenlijk geen reden om doorstromen niet toe te staan. Maar ik denk dat je toch afhankelijk bent van de mening van school. Praten en ze zien te overtuigen.

Zus

Zus

13-01-2013 om 22:29

Waarschuwing hbo route

Na een jaar propedeuse van een HBO heb je niet dezelfde toegangsrechten bij veel universitaire studies, niet alleen niet bij geneeskunde! Veel studies eisen verschillende vakken op vwo niveau. Bovendien, de beste voorbereiding op een universitaire studie is toch een vwo, hbo's zijn direct praktisch ingesteld en die sluiten doorgaans niet goed genoeg aan op de universiteit. Ook al lijkt het op papier wel zo te zijn...

Fiorucci

Fiorucci

14-01-2013 om 09:19

Zus

Ja, HBO's zijn practisch ingesteld maar schuwen de theorie bepaald niet. Mijn zoon studeert biologie en medisch labonderzoek, en de theorie vormt een groot onderdeel van zijn studie, naast de praktijk. Met een P van die studie ben je beter voorbereid op biologie studeren dan met VWO, zeker weten. Om maar een voorbeeld te noemen.

Daar ben ik dan

Er is een protocol doorstromen vmbo-havo.
Daarin zijn afspraken vastgelegd over minimumeisen. Misschien is er ook wel zo'n protocol voor havo-vwo. Anders mag je toch aannemen dat de school zich gedraagt naar de geest van het vmbo-havo protocol.
Nu is dat toch geen definitieve oplossing, want zoals altijd heeft de school het laatste woord. Aanvullende eisen stellen mag, ook in dat protocol. Als ze maar duidelijk zijn.
Je kunt met een 16-jarige op twee manieren alsnog een diploma op hoger niveau halen. Op de school zelf, of via de Rutte regeling op het vavo (volwassenen onderwijs). Maar ook daar moet de school mee instemmen.
Als je het heel droog bekijkt, je dochter is 16, heeft (tegen die tijd) een diploma, is niet meer leerplichtig, maar heeft nog steeds recht op onderwijs.
In dat licht zou het eigenlijk onmogelijk moeten zijn dat een school een leerling de toelating tot de opleiding weigert, mits aan de basiseisen (vooropleiding, cijfers dus) wordt voldaan.
Als je dochter werkelijk eerst vwo wil doen, zou ik haar daarvoor aanmelden en bij concrete weigering in bezwaar en beroep gaan.
Als je nu al voldoende schriftelijke bewijzen hebt (haar cijfers zijn goed, maar ze zal geweigerd worden), dan kun je je vraag wellicht voorleggen aan de kinderombudsman en/of nationale ombudsman.
De rechter gaat je vermoedelijk niet aan gelijk helpen. Het probleem is nu eenmaal dat het recht op onderwijs in Nederland niet in wetgeving is opgenomen dus dat niet vastligt bij wie je dat onder welke voorwaarden kunt halen.
Individuele scholen zijn juridisch niet verplicht het individuele belang van het recht op onderwijs voorrang te geven op hun eigen belang: het recht om eigen regels te stellen.
Zolang er geen concrete wetgeving is over het recht op onderwijs, moet het dus van opvattingen komen. "Het kan toch niet zo zijn dat....."
Voor opvattingen moet je bij een ombudsman wezen.
Groet,
Miriam Lavell

Kaatje43

Voor de studenten die aanstaande september beginnen met hun studie geldt de oude regeling, waarbij de studiebeurs wordt omgezet in een gift na behalen diploma.

Voor studenten die een jaar later beginnen geldt de nieuwe regeling waardoor de gehele beurs een lening is.

Een extra jaartje op de middelbare school wordt zo een kostbaar jaar. Een jaar langer studeren maar wel de studiebeurs als gift krijgen is voordeliger dan sneller studeren maar de gehele studie moeten terugbetalen.

Al weet ik niet of dat maatgevend moet zijn voor de verdere studiekeuze. Wie ongelukkig wordt van het hbo kan beter vwo gaan doen en lekker in het vel zitten.

mirreke

mirreke

15-01-2013 om 14:41

Later meer, maar voor nu alvast

Dank voor de reacties!

mirjam op haar ipad

Zus

Zus

18-01-2013 om 13:02

Fiorucci (late reactie)

Vandaag weer op OOL sinds maandag, maar toch even reactie: inderdaad is theorie ook heel belangrijk. Medisch labonderzoek is eeen 'zware' hbo, maar nog steeds geen goede voorbereiding op een universitaire studie biologie. Voor biologie wordt nl ook wiskunde en scheikunde op vwo niveau geeist. Tenzij ze in jouw zoons studie ook die aspecten aanbieden? Trouwens, dat is even los van wat ik zelf vind, want ik ken meer hbo studies die prima voorbereiden op universiteit. Vaak merk je wel dat er veel uitval is van hbo studenten op de universiteit, meer dan bij vwo'ers.

Miep

Miep

18-01-2013 om 13:40

Bedrijfskunde

Ik wilde destijds bedrijfskunde studeren aan de EUR en twijfelde na het behalen van mijn HAVO over een P HEAO doen op naastgelegen HES Rotterdam of 2 jaar VWO in 1 jaar doen (Luzac). Hierover heb ik geinformeerd op de EUR en er werd mij geadviseerd op een P op de HEAO te doen omdat ik dan met meer inhoudelijke bagage zou starten.

En aldus geschiedde... Het is niet zwart/wit, maar verschilt per studie/situatie. Op de HES waren destijds meerderen die deze route verkozen.

Fiorucci

Fiorucci

18-01-2013 om 13:45

Zus

Ja, hij krijgt ook scheikunde,natuurkunde, wiskunde, statistiek,rekenvaardigheid, wiskunde B. Ook taalvaardigheid engels, het grootste deel van de studie, ook presentaties, labverslagen etc, is in het engels. Zoonlief vindt dat het laatste deel van de HBO theorie vergelijkbaar is met VWO, behalve biologie, dat krijgt hij veel uitgebreider. Hij heeft wel een verklaring overigens: HBO is vooral erg leuk door de praktijk, hoorcolleges alleen is een HBO er niet gewend.

Zus

Zus

18-01-2013 om 18:26

Mooi!

Goed te lezen dat er meer mogelijkheden zijn dan ik kende!

Zus

Zus

19-01-2013 om 13:34

Maar vanmorgen in de krant!

Toch weer verontrustend: in de Volkskrant vanmorgen een bericht dat ze de doorstroom van propedeuse naar universiteit willen blokkeren. Voortaan moet je eerst de hele hbo afmaken voordat je mag beginnen op de universiteit in de master. Ook een overweging als je twijfelt tussen hbo of vwo als je van bent verder te studeren.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.