Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Valerie

Valerie

15-06-2014 om 23:11

dochter wil niet naar het VWO.

Mijn dochter zit in groep 7 en heeft een VWO voorlopig advies gekregen. Ze heeft op alles een A+ (I) en foutloze E7 cito's (bij rekenen 1 foutje). Echter is ze het niet eens met het advies want mevrouw wil naar de HAVO. De redenen zijn dat ze later juf wil worden en dus de Pabo wil gaan doen. Hiernaast gaan haar vriendinnen allemaal naar de HAVO hier in de buurt. De school geeft een nadrukkelijk VWO+ advies omdat ze uitmuntende resultaten behaalt.

Mijn man en ik zitten een beetje met de handen in het haar omdat we haar een goede toekomst gunnen. Stel nou dat ze zich gaat vervelen? Wat als ze later toch naar de Universiteit wil? De prognose op basis van de entreetoets laat zien dat ze 550 gaat halen volgend jaar op de Cito eindtoets. Ze is heel zeker van haar zaak en wil niet naar het Gymnasium of Atheneum.

Wie heeft advies want wij weten het niet meer. Is de Havo niet veel te makkelijk voor haar vraag ik me af. Of is het op de Havo toch pittig genoeg voor haar?


Juno

Juno

15-06-2014 om 23:18

Academische Pabo?

Waarom gaat ze niet naar de academische Pabo? Is een combi van Pabo en pedagogische wetenschappen, ze heeft dan een hoop voor op de reguliere pabo-ers. Kan ze toch Pabo doen maar dan wel met uitdaging. Met die hele functiemix is er ook nog kans dat ze meer gaat verdienen omdat ze academisch geschoold is.
Zij blij, jij blij. Lijkt me een win-winsituatie .

vwo

1. Vertel haar over de academische pabo.
2. Als je na x jaar vwo alsnog naar de havo wil, kan dat makkelijker dan andersom.
3. Havo is waarschijnlijk niet pittig genoeg voor haar.
4. Vertel haar maar dat veel/de meeste/alle ouders op ouders online juffen met een vwo-achtergrond meer waarderen dan een juf met een havo-achtergrond.
5. Je gaat niet alleen naar het voortgezet onderwijs om een toegangsbewijs voor je vervolgopleiding te halen, je gaat erheen om te leren. Hoe meer je leert, hoe beter.

Ik zou als ik jou was ook willen weten of er meer achter het niet naar het vwo willen zit dan alleen dat ze dat niet nodig heeft voor haar vervolgopleiding. Nu is ze (een van de) beste(n) van de klas, in een vwo-klas is ze meer gemiddeld. Nu heeft ze zo goed als perfecte scores, straks zal ze fouten maken. Is het faalangst?

skik

Angela67

Angela67

15-06-2014 om 23:21

beslissing

ik denk dat het handig is om je dochter duidelijk te maken (op positieve wijze natuurlijk) dat jullie als ouders uiteindelijk de beslissing nemen over de schoolkeuze. Dan ligt dat maar vast duideijk vast, want anders denkt ze dat zij het laatste woord heeft.
Dat jullie uiteindelijk besluiten dat het ook dat wordt wat zij nu denkt graag te willen kan natuurlijk. Maar er is nog tijd dus ik zou eerst het proces afstemmen .

ik zou toch de tijd nemen om met haar te proberen om de zaken iets meer los te zien van het hier en nu (namelijk de vriendinnen). Hoe moeilijk dat ook is. Er zijn misschien ook wel verhalend boeken over te vinden, dit soort problematiek (naar een school waar je niemand kent gaan enzo).

Je kunt haar cijfermatig en qua inhoud wellicht nog overtuigen door aan te geven dat academische PABO veel leuker is . Bij onze kinderen op school zijn er twee van de academische PABO en ik merk toch wel verschil.

Daarbij, als ze niet de academische PABO zou doen kun je haar wellicht zeggen dat heel veel VWO'ers naar HBO gaan en het daar (volgens mij) beter doen dan havo'ers.

gr Angela

mirreke

mirreke

16-06-2014 om 00:40

Wat een onzin: schoolkeuze is uiteindelijk aan het kind

Ten eerste, de soep is nog niet zo heet gegeten, het is nog niet zo ver.
Ten tweede, je kunt haar natuurlijk altijd stimuleren, en uitleggen over de academische pabo.
Ten derde, leg haar uit dat je ook pabo kunt doen met VWO, mocht ze dat nog niet goed doorhebben.
Ten vierde, zou ik stimuleren (mocht ze nog steeds Havo willen doen) dat ze dan wel naar een Havo/vwo klas gaat.
Ten vijfde, ook vanaf de havo kun je naar het vwo, mocht ze dat nadien toch willen.
Ten zesde, ook met havo kun je gelukkig worden...

Maar goed, zoals ik al zei, het is nog niet zo ver, inschrijven is pas volgend jaar. Ze kan altijd nog een andere beslissing nemen. Ga als ouders niet teveel drammen, dan wordt jullie kind alleen maar standvastiger in haar beslissing, gaat ze met de hakken in het zand. Laat het af en toe even bezinken, die hersens van haar malen heus wel door. Heb vertrouwen in je kind.

Hier ooit hetzelfde: dochter die geen vwo wilde doen maar Havo, want dan had ze het niet zo druk, vond ze. Uiteindelijk na het havo-examen zit ze nu alsnog op het vwo. En nu omdat ze het zelf wil, en er vanuit haar tenen voor gaat. Dit jaar heeft ze zelfs al vervroegd examen Duits gedaan, dus 1 vak minder voor vorig jaar.

Maar een kind zeggen dat jullie als ouders de beslissing nemen...! No way, het kind moet het doen, en daarvoor moet ze wel achter haar eigen beslissing staan. Mensen leren door ervaring en van hun 'fouten'.

Jaina

Jaina

16-06-2014 om 01:53

Natuurlijk

Een 11 jarige kan je niet de verantwoordelijkheid geven om zelf te beslissen. Ik zou haar uitleggen dat ik goed begrijp dat ze het heel spannend zal vinden om naar een school te gaan zonder haar vriendinnen waar ze nog niemand kent maar dat dit een fantastische kans is waardoor ze nog betere kansen zal hebben. Natuurlijk zal ze hiermee ook gewoon leerkracht kunnen worden en dat het juist een voordeel voor haar zal zijn om VWO gedaan te hebben omdat ze hierdoor nog veel sterker van start zal gaan op de Pabo. Maar ik zou haar ook duidelijk maken dat wij de beslissing nemen en dat ze dus gewoon naar het vwo zal gaan. Ik ga een 11 jarige echt niet die verantwoordelijkheid geven. Dat is veel te zwaar. Ze kunnen nog niet alle gevolgen inschatten, dat kan ik niet eens. Dus dit hoeven ze nog niet te beslissen. Ik beslis dit nog gewoon voor ze.

Karin

Karin

16-06-2014 om 07:49

Natuurlijk beslissen ouders!

Helemaal eens met Angela67 en Jaina. Natuurlijk beslis je dit als ouders. Als 11 jarige kun je nog helemaal niet overzien wat de gevolgen zijn van je beslissingen. Zelfs niet op korte termijn. Ook het 'meegaan' met vriendinnetjes naar de middelbare school is zo'n flauwekul argument. Het is misschien (of lijkt) even gemakkelijker dat je niet alleen een nieuwe school hoeft binnen te stappen maar dat is het dan ook wel. Op de middelbare school ontstaan weer nieuwe vriendschappen en verreweg de meeste vriendschappen die volwassenen nog hebben zijn na de middelbare school ontstaan!

Pressiemiddel

Ik ben het helemaal niet eens met Angela. Een machtswoord - het laatste woord - is een tandeloze tijger in dit soort situaties. Dochter heeft een vrij eenvoudig middel om dat woord te breken. Ze kan haar toetsen voortaan verknallen.

Die kant wil je niet op, dus stuur er ook niet op aan. Niet met machtswoorden schermen.
Hooguit met verstandige woorden, wenswoorden, -ik- argumenten (niet 'jij' of het beste voor jou), verleidende woorden en begeleidende woorden.

Angela67

Angela67

16-06-2014 om 08:13

mirjam

je weet het wel weer op z'n Mirjams te beschrijven. Ik schrijf op positieve wijze dit afspreken. dat hoeft echt niet anders te zijn dan met andere zaken waar ze nog te jong voor is om consequenties van te overzien. als ik de redeneringen hoor die het meisje hanteert zijn ze zeker nu valide voor haar, dat hoef je ook niet te ontkennen en het hoeft dus ook geen machtstrijd te worden. Als jij het zo formuleert had je misschien zelf zo'n verstandhouding met je kinderen maar om daar nu bij anderen zo van uit te gaan?
gr Angela

Karin

Karin

16-06-2014 om 08:36

aanpak

Natuurlijk is het van belang om het handig aan te pakken. En niet 'jij moet van mij' gebruiken. Vanzelfsprekend. Maar 'ze wil niet naar het VWO' kan op deze leeftijd niet het argument zijn om zo'n belangrijke beslissing van af te laten hangen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

16-06-2014 om 08:43

lastig

Lastig hoor. Als het om mijn kind zou gaan, zou ik er veel moeite mee hebben. Ik ben erg van 'het maximale uit jezelf proberen te halen'. Aan de andere kant: ik ken zo iemand. En hij ging met 550 zelfs naar de mavo, zodat hij zo snel mogelijk naar de MTS kon. En zo geschiedde. Mavo, MTS. En toen nog maar even door. HTS, TU. En inmiddels een zeer succesvol eigen bedrijf. Hij geeft altijd aan dat juist die route hem uiteindelijk veel voordeel heeft opgeleverd.

Ik ben zelf geneigd te zeggen: ouders beslissen. Maar helemaal dwingen kan natuurlijk nooit, want kind moet het doen. Maar ik geloof wel dat ik alles uit de kast zou trekken om mijn kind naar het VWO te praten.

Hombre

Hombre

16-06-2014 om 08:53

De echte reden

lijkt me dit:

"Hiernaast gaan haar vriendinnen allemaal naar de HAVO hier in de buurt."

Zonde om daar je toekomst aan op te hangen. Op een andere school heeft ze vast binnen de kortste keren weer een heleboel nieuwe vriendinnen.

Daarnaast kan ze nu wel naar de PABO willen, over een paar jaar denkt ze daar wellicht weer heel anders over. Zou zonde zijn.

Moeilijke beslissing, maar bij mij werd het VWO.

Dalarna

Dalarna

16-06-2014 om 08:57

hmm

'Vertel haar maar dat veel/de meeste/alle ouders op ouders online juffen met een vwo-achtergrond meer waarderen dan een juf met een havo-achtergrond.'

Ik niet, ik waardeer een GOEDE leerkracht meer dan een leerkracht met een zo hoog mogelijke vooropleiding. Mijns inziens staan die behoorlijk los van elkaar.

Verder: laat het nu minstens tot december los, niet meer over praten want de afstand tussen jullie zal alleen maar groter worden.

Ik denk dat het duidelijk is: ze wil met haar vriendinnen mee want alleen naar een brugklas moet je wel durven. Praat pas na sinterklaas hier weer over en benadruk dan dat er op VWO niveau heus wel meer kinderen alleen naar die brugklas gaan.

Katniss

Katniss

16-06-2014 om 09:03

Vwo

Ik heb altijd gezegd dat de kinderen (tot nu toe pas 1) tot en met de middelbare school voor het hoogst mogelijke moeten gaan. Na het vwo mogen ze wat mij betreft kapster worden, maar dan hebben ze dat diploma vast binnen. Ik heb dan weer wel makkelijk 'bakzeil gehaald' toen mijn dochter per se een CM-profiel wilde kiezen, terwijl ik denk dat een breder profiel meer mogelijkheden biedt. Het is inmiddels dan wel weer wat duidelijker in welke richting ze denkt ten aanzien van de toekomst, en voor de mogelijke studies kan ze met het CM-profiel ook uit de voeten.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

16-06-2014 om 09:19

even loslaten

Ze zit in groep 7, dus ze heeft nog even de tijd.
Zijn jullie al gaan kijken op middelbare scholen, zodat ze al een beeld heeft van hoe een VWO ( of zelfstandig gym) eruit ziet?
Het is misschien voor haar ook wel een spannend idee om alleen naar het vo te moeten gaan. Mijn dochter is de enige in de klas met een VWO-advies, het merendeel gaat gezellig naar het KBL hier in de stad. Dochter heeft veel zin in volgend schooljaar, maar vindt het nu wel jammer dat ze niet mee kan praten met de rest.

En verder kan je dochter toch met een VWO diploma ook naar een PABO?

plus

plus

16-06-2014 om 09:22

jaar

Je kind heeft nog een jaar te gaan. Zou er niet al te veel aandacht aan besteden. Volgend jaar zal het waarschijnlijk veel meer gaan leven en een beter beeld ontstaan. Het is natuurlijk mooi dat ze al precies weet wat ze wil, maar ook dat is een beetje vroeg... Leg haar uit dat ze totaal nieuwe vakken gaat krijgen die misschien wel andere ideeën voor de toekomst geven. Door dan niet te kiezen voor wat voor haar haalbaar is, kan haar wens die ze heeft als ze ouder wordt in de weg staan
Je toekomst af laten hangen van de weg van je vriendinnen is natuurlijk het stomste dat je kan doen.. je gaat toch ook niet mee als deze op of afstromen?, Als de vriendinnen Kader gaan doen, gaat ze toch ook niet mee? maar het heeft natuurlijk geen enkele zin om hier te diep op in te gaan. Die vriendinnen geven veiligheid.....
Mijn kind krijgt geen enkele vriend in zijn klas, ook niet in HAVO.
Hij had volgens mij ook een totaal verkeerd beeld van kinderen die dit niveau doen. Dat hij daar niet tussen zou passen. Gaandeweg het proces van open dag, proeflessen, schooladviezen van kinderen op sport ed. en als klap op de vuurpijl: kennismaken met zijn nieuwe klas , veranderde zijn beeld. Waar hij gedurende deze periode met ons alleen over praatte, vroeg hij na deze kennismaking of hij niet ook nog latijn erbij kon gaan doen. Zijn beeld was bijgesteld, het waren allemaal leuke normale kinderen en hij zou geen buitenbeentje worden.

Een kind met deze scores in het vooruitzicht zal op vwo waarschijnlijk ook niet voldoende uitdaging hebben.......

Valerie

Valerie

16-06-2014 om 09:38

bedankt

voor de reacties.

Mijn dochter is pas 10 jaar (ze wordt pas in november 11 jaar) en ik ben het wel eens met enkele reacties dat dit toch wel een erg jonge leeftijd is om zo een belangrijke beslissing te nemen. Dochter is echter verbaal heel sterk. Kan als de beste beargumenteren. Ze leest veel informatieve boeken over rechten van mensen en geeft aan dat dit haar recht is. Hier ligt ook duidelijk haar interesse dus daarom denk ik dat ze later misschien rechten wil gaan studeren (?)

Ik vind het zo jammer! Ze is al jaren de beste van de klas en krijgt een unaniem VWO+ advies. Waarom dan naar de HAVO? Volgens mij gaat ze zich daar vervelen en mijn angst is dat ze daardoor allerlei dingen gaat doen die niks met school te maken hebben. Op school krijgt ze nu ook levelwerk met 2 extra talen om haar bezig te houden. Wie zegt dat ze dat op de HAVO ook bieden? Zullen ze niet zeggen dat ze beter op het VWO past als ze zich verveelt in de klas? Ik denk dat ze op de HAVO geen "levelwerk" hebben of wel?

Ik denk dat ze bang is om alleen naar het VWO te gaan. De juf roept al jaren dat ze een typische Gym leerling is en volgens mij is zij de enige van de klas die een VWO+ advies heeft gekregen. Nu hoeft ze van mij niet naar het Gym, met Ath neem ik meer dan genoegen!

Het onderwijstype HAVO is gewoon niet geschikt voor haar en ik vraag me af hoe de inschrijving zal verlopen. Zullen ze haar wel willen op de HAVO?

Dat ze de toetsen expres slecht gaat maken heb ik ook wel eens aan gedacht. Daarom wil ik dit heel voorzichtig en goed aanpakken.

Katniss

Katniss

16-06-2014 om 09:42

Niet meer over hebben

Ik zou het er gewoon niet meer over hebben tot halverwege groep 8. Je zou nog kunnen zeggen dat het voor jullie geen onderwerp voor discussie is (zou ik doen). De Havo is echt veel te makkelijk, en ze gaat zich dan in de klas zeker rot ergeren aan het lage niveau. Het is gewoon ook vreselijk jammer, want met vwo kun je alles wat je ook met havo zou kunnen doen.

Dalarna

Dalarna

16-06-2014 om 10:03

open dagen

Ik begrijp dat je in januari geen open dagen hebt bezocht? Dat is wel een gemiste kans. Ze moet de kinderen ontmoeten die op het VWO zit, ze moet in die klassen komen en ze moet uitgedaagd worden. Er is nu niets meer aan te veranderen dus laat het echt een half jaar los anders verpest ze echt haar citotoets.

nog iets

Nog een argumentje dat zo te zien nog niet is langsgekomen maar in eerdere discussies wel: in het algemeen gold altijd - en vermoedelijk nog steeds - dat hoe hoger je opleidingsniveau, hoe minder men op je nek zit en hoe meer vrijheid je hebt. Als het werk maar gedaan wordt en de resultaten maar ok zijn wordt er op het VWO door de bank genomen minder aan je hoofd gezeurd dan op de HAVO. En dat zet zich later voort: op de universiteit heb je meer vrijheid dan op het HBO, en in een hooggekwalificeerde baan heb je iha meer vrijheid dan in een lager gekwalificeerde baan. Dus als het een dame is die eigen controle hoog in het vaandel heeft staan kan dat ook nog een argument zijn.

Verder: die vriendinnen van nu blijven vermoedelijk niet haar vriendinnen tot het eindexamen. Of zelfs maar de hele brugklas. En met een beetje mazzel begint het losmaken het volgende schooljaar al en dan lost het probleem zich hopelijk al grotendeels op.

Sterkte ermee

Temet

Vriendinnen en schoolkeuze

Wat nu haar vriendinnen zijn, hoeven helemaal haar vriendinnen niet meer te zijn na een paar weken brugklas. Dat heb ik zelf meegemaakt en bij mijn dochter gezien. Alleen hoe je dat uit kan leggen aan een meisje in groep 7 weet ik niet.

Dalarna

Dalarna

16-06-2014 om 11:24

Temet

'Als het werk maar gedaan wordt en de resultaten maar ok zijn wordt er op het VWO door de bank genomen minder aan je hoofd gezeurd dan op de HAVO. '

Ik herken dat toch echt niet en eigenlijk staat er ook iets geks: zolang je resultaten goed zijn wordt er niet aan je kop gezeurd... volgens mij is dat precies zo ook op de havo en ook op het vmbo en ook op de praktijkschool.

Er is nog nooit aan de kop van mijn zoon gezeurd op de havo omdat zijn cijfers telkens VWO niveau zijn en er wordt alleen maar aan de kop van zijn neef gezeurd omdat de cijfers in de VWO brugklas belabberd waren en hij nog steeds in mavo3 alleen uitvoert wat nodig is om straks zijn examen te halen (hij wordt knettergek van al dat gezeik en hij voerde dus zowel in de brugklas als nu niets uit).

Puck

Puck

16-06-2014 om 11:35

Ik wou dat mijn ouders naar mij geluisterd hadden

Ook ik had een VWO+ advies op de basisschool en wilde HAVO doen, terwijl ik toen nog niet eens wist wat ik wilde worden. Mijn ouders hebben toen de beslissing genomen om mij toch naar het VWO te doen en het gevolg is dat ik 6 jaar lang met tegenzin op school heb gezeten en uiteindelijk zonder diploma van school ben gegaan. Ik was gewoon niet gemotiveerd om op die stomme school ook nog mijn best te doen. Ik heb die 6 jaar ook nooit leuk gevonden.
Ik zou dus zeker niet als ouders uiteindelijk de zin doordrijven en een kind naar een school/niveau sturen dat het niet zelf wil. MAar je kind proberen te motiveren om alsnog ZELF te kiezen voor VWO (en argumenten daarvoor zijn al genoeg genoemd) is natuurlijk een prima idee.

zelfde school, andere klas

Weet je dochter dat het heel goed mogelijk is dat zij op de Havo niet bij haar vriendinnen in de klas komt.

Dalarna

Dalarna

16-06-2014 om 11:56

infoouders en algemeen

Hoezo? Hier kun je aangeven bij wie je in de klas wil (soms maximaal twee namen maar als je een groepje van vier hebt kun je dat ook oplossen door allemaal twee andere namen van de drie op te geven).

Algemeen: Ik zou graag willen weten of de beoogde school havo/vwo brugklassen heeft of niet. Als het meisje dan echt de hakken in het zand gaat steken dan zou ik daar maar voor kiezen. Na de havo kan ze echt nog naar het VWO en ook als ze aan het eind van de brugklas wil kan dat ook. Misschien gaat één van haar vriendinnen van nu of één van haar vriendinnen van straks ook wel mee naar het VWO?

patrica1966

patrica1966

16-06-2014 om 12:36

Havo/VWO brugklas

Dochter kreeg ook VWO+ advies. Wilde dit niet want dan zou ze als enigste uit haar klas VWO+ gaan doen.
Wij hebben er voor gekozen om te starten in Havo/VWO brugklas. In het eerste jaar heeft ze een aantal nieuwe vrendinnen gemaakt die ook naar VWO 2 gingen.
Hier was de wens van dochter wel heel erg belangrijk. Dit was een oplossing die voor iedereen goed was.

Angela67

Angela67

16-06-2014 om 12:41

belangrijk

ik krijg een beetje de indruk dat beslissing ouders per definitie zou betekenen dat wens dochter niet belangrijk is. De kunst is juist om haar te helpen. Maar dat betekent niet dat zij de eindverantwoordelijkheid voor de beslissing heeft. Voor elk kind vereist dit dus andere aanpak of argumentatie of tijdslijnen.

En daarbij: dit is misschien de eerste keer dat zo'n soort beslissing zich aandient, en ja, dan mag het ook anders gaan dan andere (grotere) beslissingen die in de voorgaande jaren genomen zijn.

Dus misschien moet TP zich afvragen wat zij en haar man het belangrijkste vinden én of zij vinden dat dochter zelf mag beslissen of niet, bij iets wat behoorlijke consequenties heeft voor dochter. Op basis daarvan kun je naar dochter toe gaan en plan maken.

gr Angela

als maar duidelijk is wie wel het laatste woord heeft

Angela, ik ben nooit op het idee gekomen om de wil van mijn kinderen de pas af te snijden door maar vast op voorhand duidelijk te maken dat ze niet het laatste woord hebben.
Om het voor deze situatie nog even precies te maken sluit ik me overigens aan bij infoouders #24. Misschien komt er wel een formuliertje om een voorkeur aan te geven, maar de school heeft het laatste woord. Overigens niet alleen als het over toelating tot de school of de klas of de klasgenoten gaat, maar juist ook als het over niveau gaat. Met de wet passend onderwijs gaat dat dan ook nog eens niet alleen over lager plaatsen dan ouders en of kind het liefst zouden willen, maar ook over hoger plaatsen dan gewenst.

Dalarna

Over hoe het nu gaat kan ik niet zoveel zeggen want ik heb geen kinderen op het vo. Ik bedoel het verschil waar Miriam het ook nogal eens over heeft. Op het VWO is vooral van belang dat je dingen kent en weet, en of je daar nou lang voor leert of kort voor leert maakt niet uit. Op lagere niveaus moet er meer maakwerk gedaan worden, wordt meer op houding en aanwezigheid gelet, etc. Ik weet niet meer precies hoe zij het beschreef, maar het sloot aardig aan bij wat ik in mijn jeugd zelf heb gezien: ik zat op het VWO, mijn broer op een Mavo en wij kregen meer vrijheid om dingen zelf uit te vogelen, zij werden meer aan het handje genomen en ook meer op de vingers gekeken.
In de vervolgopleiding destijds zelfde verhaal. HBO was destijds stukken schoolser dan de universiteit. Die laatste is zwaar richting HBO opgeschoven op dat punt, maar volgens mij is het HBO ook weer schoolser geworden dan het was dus ik vermoed dat er nog altijd verschil is.

In alle onderwijsvormen wordt er als het goed is op de nek gezeten of in elk geval enige kritiek gegeven als de resultaten achterblijven.

Groeten,

Temet

Precies zo

Meer maakwerk, maar vooral ook meer punten voor maakwerk. Alsof het stukwerk in woorden is.
Geen bonuspunten voor een gevatte kwinkslag, een haiku of een twitterbericht.
Zwart-wit gezegd: Op vwo-niveau telt vooral de inhoud. Daaronder telt vooral de vorm.

Jaina

Jaina

16-06-2014 om 16:08

Niet teveel nadruk

Ik zou er inderdaad niet teveel nadruk op leggen. Ik zou niet eindeloos in discussie gaan en er veel over praten maar ik zou wel duidelijk maken dat wij die uiteindelijke beslissing nemen. Ik vind principieel niet dat een 10/11 jarige zelf dit soort beslissingen zou moeten nemen. Ik heb zelf twee keer een van mijn kinderen naar een middelbare school laten gaan waar ze niet heen wilden. In beide gevallen vond ik dat ik goede argumenten had om wel voor die school te kiezen. Het kan zijn dat het een verkeerde beslissing was maar dan neem ik daar de verantwoordelijkheid voor en probeer om een uitweg te vinden. Dat is mijn taak als ouder. Ik verwacht niet van mijn jonge kinderen dat ze zoveel inzicht hebben in hun toekomst dat ze alles zelf kunnen afwegen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.