Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
alleen

alleen

23-10-2015 om 13:00

reactie en antwoord

En ik voel het zelfde. Mijn oudste zit in klas 4 en die redt zich zelf.
Maar de jongste die net in klas 1 zit van vmbo vindt het lastig om huiswerk te maken en te leren.
Ik heb al gezegd je kan bijna niet als moeder hele dagen aan het werk ze.
De kids hebben je nodig of ze nu klein of groot zijn.
Kleine kinderen kleine zorgen en grotere kinderen grote zorgen.
Ook ik heb mijn tijden aangepast om er meer en anders voor mijn kinderen te zijn nu ze 13 en 16 jaar. Ook hun te begeleiden en helpen met het huiswerk en het plannen daarvan.

Jamie

Jamie

23-10-2015 om 14:04

alleen

Ik zie dan ook een gat in de markt: brugklasbegeleiding

Hier ook

Oudste (16) zit in de vijfde en ik hoef alleen maar af en toe bij hem polsen of alles nog gaat.

Dat is anders bij mijn bruger (13, pdd-nos en voor het eerst in regulier onderwijs). 's avonds tot 11uu doorgaan is geen uitzondering voor ons tweeen samen op de eettafel. Hij neemt alles zo letterlijk en moet alle werkjes van de planner optijd afhebben en ik hou hem niet tegen

vlinder72

vlinder72

23-10-2015 om 15:29

Hier ook

Zoon 13 jaar. Dyslect en type chaoot zit nu in 2 havo. Hij kan het niet zelf. Wij moeten hem helpen met de talen, met het nalezen en corrigeren van werkstukken, plannen etc. Soms wou ik wel eens dat ik mijn baan kon opzeggen want dit kost zoveel tijd.

Gelukkig is zijn broer een hele andere jongen. Die gaat volgend jaar naar de middelbare school maar die hoeven wij nu ook al nooit te helpen. Ik verwacht bij hem niet dezelfde problemen.

Maar ik vind ook echt dat ze zoveel moeten doen. Het is en en. Hij moet voor volgende week voor heel veel toetsen leren maar ook voor geschiedenis, nederlands (2x), biologie en godsdienst allerlei werkstukken en opdrachten inleveren. Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit zoveel moest doen op de havo. Of eigenlijk weet ik wel zeker dat ik minder moest doen. Ook hadden wij veel meer kleine, makkelijke s.o.'s.

Ja, je blijft bezig

Vanmorgen dochter een voormalig boekenweekgeschenk in de hand gedrukt. Vandaag en morgen even lezen, misschien dat ik haar vanavond weer even herinner of we lezen even omdebeurt een stukje om het op gang te krijgen als het vandaag nog niets geworden is en dan doen we zondag samen even de samenvatting.
De hele klas had nog geen boek gelezen dus dat moest toch maar in de herstvakantie.
Met zoon even het 1012 beleid van de gemeente doorgenomen. Dat hadden ze op zijn opleiding behandeld maar met al die VVD types in de klas werd het een beetje typisch verhaal alsof Asscher van ons belasting geld een paar 'vrije jongens' had zitten zieken door binnenstadpanden gedwongen op te kopen, terwijl de Wallen toch behoorlijk opgeknapt zijn en er meer toezicht is gekomen op vrouwenhandel in de prostitutie en andere schimmige praktijken. En er wat criminelen met witwaspraktijken in het vastgoed en louche praktijken uit hun zadel zijn geholpen.

Jamie

Jamie

23-10-2015 om 16:38

even op adem komen hier

Jongste zit in de tweede en zo halverwege naar de herfstvakantie was het gekkenwerk. Alle vakken hebben dan zo'n beetje een hoofdstuk af en dan komen dus alle toetsen tegelijk. Ik kan me dat ook nog van vorig herinneren. Best wel suf eigenlijk want als je een beetje achter de feiten aanloopt haal je zo een hele rij onvoldoendes na ruim een maand.

Hier nu herfstvakantie, boekverslag is al twee weken af, heerlijk en een presentatie voor over 13 dagen heeft hij zelf gedaan. Echt een beetje vakantie kunnen houden nu.

kind afhankelijk

oudste zit ondertussen al in de derde en die heb ik nooit hoeven helpen met plannen of leren. Ze doet het zelf, is serieus en nauwkeurig, heeft overzicht. Voor het overhoren heeft ze op de computer wat programma's, we hoeven hooguit een keer geschiedenis of aardrijkskunde te overhoren.

jongste zit nu in groep 8 en ik weet nu al dat dat heel anders zal gaan. Ze heeft nu al moeite om in groep 8 overzicht te houden op het huiswerk wat ze heeft. haar kamer is een bijbehorende chaos. dat gaat ons tijd kosten volgend jaar.

Nur

Nur

24-10-2015 om 20:46

Verschilt

Ligt echt heel erg aan het kind. Mijn ene zoon heeft heel veel begeleiding nodig. Hij heeft zowel hulp nodig met het plannen en organiseren als met de uitvoering. Mijn andere zoon is juist heel zelfstandig. Vanaf dag 1 op het VO regelt hij alles zelf. Hij vraagt wel regelmatig f we hem overhoren of iets van hem door willen lezen maar daar komt hij helemaal zelf mee. Mijn dochter eigenlijk hetzelfde. Ze is vrij zelfstandig. Vraagt af en toe om hulp maar doet ook heel veel zelfstandig. Natuurlijk vergeet ze wel eens wat of haalt een onvoldoende maar dan zorgt ze zelf ook dat het weer goed komt.

chaf

chaf

25-10-2015 om 00:29

hier ook gigantische verschillen. Dochter op het vwo 5 hoeven we nooit te helpen(nooit gehoeven) maar zoon op kader 3 met alles. Heel vermoeiend vinden we, na het eten altijd bezig te moeten zijn. Maar goed, het zet zoden aan de dijk dus dat houden we maar voor ogen. Vind ook dat ze veel moeten, had dit vooral voor kaderniveau niet verwacht. Stof ook veel pittiger dan ik bij dit niveau had verwacht. Vooral Natuur/scheikunde, biologie. Ook snelheid hoog, alweer 3 hoofdstukken incl toetsen af voor de meeste vakken. Gelukkig nu vakantie en even grotendeels huiswerkvrij

Miraya

Miraya

25-10-2015 om 12:53

lesuitval

Helpen met huiswerk vind ik niet zo'n probleem. Dat kost hier in ieder geval geen uren en het wordt zeker geen nachtwerk. Wat me wel verbaasde is dat er zoveel lesuitval is. En omdat de middelbare school dan probeert om geen gaten te laten vallen, en dus met lessen schuift, vallen er regelmatig eerste en laatste uren uit. Niet alle kinderen zijn in de brugklas al zo zelfstandig dat ze in hun eentje kunnen opstaan, ontbijten, aankleden, tanden poetsen en op tijd op school zijn. Dus dan kon ik weer bellen naar mijn werk dat ik wat later kwam en de uren een andere keer zou inhalen

Miraya

Is dat echt zo? Misschien toch gewoon maar proberen. Brugklassers moeten toch in staat zijn zelf hun ochtendritueel te voltooien. Eventueel bel je nog even vanaf je werk. En maak ze vast wakker als je zelf weg gaat.
Ervan uitgaand dat we praten over een brugger zonder stoornis.

Miraya

Miraya

25-10-2015 om 13:50

Mach

ze heeft geen stoornis, maar is wel dol op minecraft. En dan schijn je de tijd helemaal te vergeten

Laat het gebeuren

Na twee keer te laat moet ze waarschijnlijk nablijven, eerder komen of iets anders vervelends. Dan zorgt ze wel dat het niet weer gebeurt.
Ik zou daar echt niet mijn eigen werkuren aan opofferen

Tonny

Tonny

25-10-2015 om 15:45

Tja, brugklas

Herinner me goed dat ik ooit wen brugklasser en een havo 4 leerling in ons gezin had. De eerste verdronk bijna in het huiswerk en de tweede flierefluite (flierefloot ??) wat voelde dat oneerlijk zeg. En wat ging er een tijd in zitten.
En dat is nog steeds zo lees ik.

Vanaf kerst werd het beter

Inmiddels zijn beide broers alweer jaren aan het werk. Ach ja. Sweet memories. Succes ouders, op een dag zie je je inzet verzilverd! Daar ga je van genieten!!

Injel

Injel

25-10-2015 om 17:23

ach mach

'Ik zou daar echt niet mijn eigen werkuren aan opofferen'

Ach, ik vind mijn werk niet belangrijker dan mijn kind. Het is alleen onhandiger dan ik vooraf had verwacht.

nou ja (ot)

Als je kind zo belangrijk is (belangrijker dan je werk) dan lijkt mij dat het aanleren van enige zelfstandigheid m.b.t. de deur uit komen 's ochtends (bij een kind op het VO) wel je prioriteit mag hebben. Daar heeft dat kind meer baat bij dan bij een moeder die het allemaal wel regelt.

Als ik zo om mij heen kijk dan is dat volgens mij toch wel probleem nummer 1 bij heel veel ouders: het veel te lang tegenhouden van allerlei vormen van zelfstandigheid bij hun kroost.

Hortensia

Hortensia

25-10-2015 om 19:48

Jippox

Ik ben het helemaal met je eens dat je beter zelfstandigheid kunt aanleren i.p.v. het tegenhouden.

Ik noem dat zelf "je kind aanduwen richting zelfstandigheid".

Probleem is dat het ene kind dat al heel jong oppakt, en het andere kind daar lang over doet. Even los van eventuele stoornissen en zo. En als jij op tijd bij je baas moet zijn terwijl je weet dat je je kind nog moet aanduwen, dan zit je niet lekker. Vooral als dat kind de snelheid van een slak op valium blijkt te hebben qua ontwikkelen.

Dan zit je in een lelijke spagaat.

Over de ellende die alleenstaande ouders die hiermee te maken ervaren kan ik een boek schrijven, maar goed, laten we het voorlopig maar houden bij tweeverdieners met NADH-kinderen

Feit is dat er een groot verschil kan zijn tussen theorie en praktijk. De theorie van het kind dat telkens meer vaardigheden krijgt en steeds zelfstandiger wordt versus de praktijk van het kind dat wat dit betreft niet bepaald de gemiddelde lijn volgt, om wat voor reden dan ook.

Nur

Nur

25-10-2015 om 19:54

Kan ik niet doen

Mijn werk is flexibel tot op bepaalde hoogte maar ik heb vaak afspraken met anderen en bepaalde dingen die gewoon echt op een bepaald tijdstip moeten. Ik kan dus niet opeens later verschijnen. Mijn kinderen hebben dan dus echt pech. Ze zullen het gewoon zelf moeten zien te redden 's ochtends.Als ze dat niet doen dan zijn er twee oplossingen: of de school pakt het op en geeft straf waardoor ze na een paar keer voldoende gemotiveerd zijn om wel op tijd te komen of ze moeten de deur uit als hun vader/ik ook gaan. Dat kan dus inhouden dat je dan niet fijn kan profiteren van de extra lesuitval omdat ik er niet op kan vertrouwen dat je uit jezelf op gaat staan en wegkomt.
Ik ga echt geen uur later op mijn werk verschijnen omdat ze de boel niet goed zelf kunnen regelen. Ik bewaar die flexibiliteit liever voor echte noodgevallen.

tuurlijk

De een leert t sneller dan de ander. Maar opvoeden is ook anticiperen. Je moet op tijd beginnen met het aanleren van vaardigheden, en niet pas op het moment dat ze zo'n vaardigheid (als bijvoorbeeld zelf de deur uit komen 's ochtends) al nodig hebben. Dan ben echt rijkelijk laat…

Ik heb het uiteraard niet over kinderen met stoornissen, dat is weer een heel verhaal (wat: een hele wereld!) apart.

Gewone pubers Jippox

Ook normale pubers hebben moeite met opstaan en moeite hun hoofd bij hun dagelijkse verplichtingen te houden. Je kijkt naar je kind hoe het loopt. En hoe je zo goed mogelijk je kind naar zelfstandigheid begeleidt. Ik denk dat het te vaak als een verwijt aan andere ouders gebruikt wordt die hun kinderen zogenaamd niet naar zelfstandigheid opvoeden. Vooral als het bij jezelf niet speelt en het je lukt om je kind van de zijlijn aan te sporen of het doet zaken uit zichzelf. Opvoeden is een kunst die zich ontvouwt in de richtlijnen die je daarvoor van anderen aangereikt kunt krijgen en je eigen werkelijkheid thuis.

Pirata

Pirata

25-10-2015 om 20:28

nou Miraya

Dan zou ik als ik jou was dochter de keus geven: of je gaat zelfstandig een uurtje later de deur uit, als je te laat komt moet je zelf de gevolgen dragen. Of, als ze dat niet kan, dan maar op de gebruikelijke tijd de deur uit en dus te vroeg op school. Ik pieker er zelf niet over later naar het werk te gaan als er een uurtje lesuitval is. Ook vorig jaar niet toen mijn zoon een brugpieper was. Hij gaat trouwens vrijwel altijd als laatste de deur uit, wij maken hem alleen wakker. Oh ja, hij heeft wel "stoornissen". Het in het schoolritme van het VO komen kostte dus ook veel energie. Vanaf december ging het al makkelijker.

mwah

Ik ken toch ook wel erg veel brugklassers die nog steeds overal worden gebracht en gehaald. Die nog nooit alleen met een bus of trein hebben gereisd. Die nog geen band op kunnen pompen (echt waar, over het ventiel: "oh? Moet dat dopje er eerst af?") enz. enz.
En dat is echt niet alleen omdat al die kinderen daar niet aan toe zijn, maar het is volgens mij ook vaak wel een beetje gemakzucht bij ouders plus de onwil of onmacht om hun kroost los te laten.

Het ene kind is het andere niet. Maar: ook de ene ouder is de andere niet

Jippox

Ik zie het ook wel hoor. Terwijl mijn kinderen juist zo blij waren alles zelf te kunnen regelen op het VO.
Zelf op de fiets naar school, 12 km enkele reis. Weer of geen weer, ze wilden niet gebracht. Met dorpsgenoten op de fiets. En dan hoorden we dat kinderen die dichtbij school woonden, werden gebracht omdat het regende.
Liefst willen ze geen bemoeienis van ons over hun schoolse zaken. En zo lang het goed gaat vind ik alles best.

creabea

creabea

26-10-2015 om 09:46

nachtwerk... echt waar?!

mijn kinderen gaan nog niet naar het voortgezet onderwijs, maar ik wil er toch wel naar streven dat mijn kinderen dan zelf hun zaakjes op orde hebben. Niet dat ik niet af en toe zou willen helpen met het een en ander natuurlijk en ik zou verleidingen indien nodig voor ze opbergen (minecraft werd genoemd?) maar ik zal toch wel gek zijn om elke avond aan het huiswerk van de kinderen te besteden? Wat een lijdensweg... voor zowel de kinderen als de ouders. Lijkt me niet gezond.

anita

anita

26-10-2015 om 11:39

Hier geen nachtwerk.

Het is hier nog nooit voorgekomen dat er tot 's avonds laat overhoort werd. Was ook niet nodig. Wel is een goede planning en een goed overzicht van huiswerk noodzakelijk. Niet alle kinderen zijn daar even goed in. Kind 1, studeert inmiddels , is erg goed in plannen.Kind 2 is daar minder goed in en moet soms wat gestuurd worden. Kind 3 , tweede klas VO, maakt nu zelf een planning en dit gaat ook goed. In de brugklas deden we het plannen vaak samen.
Meestal besteden ze maximaal twee uur aan het huiswerk per dag.

Nur

Nur

26-10-2015 om 12:20

Hier wel

Hier zijn er regelmatig paniek momenten dat er opeens morgen een SO is waarvoor nog geleerd moet worden of dat er maandag een boekverslag moet worden ingeleverd en het is al vrijdagavond. Altijd ten gevolge van een slechte planning gecombineerd met luiheid/vergeetachtigheid/grenzeloos optimisme. Ik zou dan natuurlijk kunnen weigeren om te helpen maar meestal doe ik dat toch want vind het dan ook weer zielig. Dus ja dan zitten we wel eens tot 2 of 3 uur 's nachts te werken. Het is zelfs wel een paar keer voorgekomen dat we de hele nacht door hebben gewerkt. Dat was uitzonderlijk. Overigens zou het inderdaad niet nodig hoeven te zijn. Het is echt een gevolg van slechte planning.

Katniss

Katniss

26-10-2015 om 12:28

Ik wil er echt nog niet aan denken ;-(

Mijn jongste kwam vanmorgen met de mededeling 'oh, ik heb donderdag een topotoets'. Hebben we net een week vakantie gehad, van de boekbespreking die ze volgende week heeft is niets terecht gekomen, en zitten we nu dus tegen twee fikse klussen aan te hikken. Met daarnaast nog haar reguliere huiswerk.
Ik moet er echt nog niet aan denken hoe dat over twee jaar in de brugklas gaat. Nu doet ze gewoon niets als ik er niet op aandring en er naast zit. En voor wie zegt 'laat haar de gevolgen ervaren', dat hebben we geprobeerd. Het boeit haar niets, ook niet als ze vijf keer een 1 krijgt of een preek van de meester.
Ik heb zelf waarschijnlijk ook een beetje ADD want ik heb ook moeite met het beginnen aan die dingen, en ik vergeet dus ook een hele vakantie om eens de agenda te checken (of gymkleren te wassen).

Vanzelfsprekend

"Overigens zou het inderdaad niet nodig hoeven te zijn. Het is echt een gevolg van slechte planning."
Toch is slecht plannen een intrinsieke kwaliteit van brugpiepers (en vo leerlingen in het algemeen).
Leerzame tekst:
http://www.marjanslob.nl/wp-content/uploads/Jelle-Jolles-interview.pdf

Maar goed, het organiseren van onderwijs draait nu eenmaal zelden om de noden van de leerlingen.

Els

Els

26-10-2015 om 13:50

Nog eens M Lavell

Da's de tweede keer vandaag dat ik moet grinniken om je formulering! Eerder dat "de wal het schip doet keren" (kende ik niet). En "slecht plannen is een intrinsieke kwaliteit van brugpiepers" voeg ik bij mijn lijstje waarop iemand al heeft gezet "precies genoeg doen voor een 5,56 is ook een competentie".
Hier en daar een stokpaardje maar in het algemeen vind ik je reacties waardevol en lees ik ze ook nog eens met plezier!

creabea

creabea

26-10-2015 om 14:08

dat dus

"Dus ja dan zitten we wel eens tot 2 of 3 uur 's nachts te werken. Het is zelfs wel een paar keer voorgekomen dat we de hele nacht door hebben gewerkt."

Jee, dat doe je toch niet? Heb je dan niet zoiets van: jammer dan, als het zo moet is dit schoolniveau/type onderwijs blijkbaar niet zo geschikt? Of als je merkt dat andere kinderen ook zoveel moeite hebt met planning, klop je dan niet bij school aan om dat eens aan te kaarten?

Ik bedoel, 'in het echt' ga je toch ook niet een hele (of een halve) nacht door om je werk af te krijgen, of wel? Het zou mijn baan niet zijn.... niet gezond. Het lijkt me een slecht voorbeeld om je kind mee te geven. Misschien zie ik het verkeerd (een forumberichtje zegt ook niet alles), maar op mij komt dit zó over als dat je je kind in de ratrace duwt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.