Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Amsterdam stopt gemeentesubsidie basisscholen wegens hoogte ouderbijdrage

De gemeente Amsterdam heeft van 7 scholen de gemeentesubsidie gestopt omdat de ouderbijdrage hoger ligt dan 225 euro:

https://www.parool.nl/amsterdam/7-scholen-verliezen-subsidie-door-te-hoge-ouderbijdrage~bcc7b18b/

Ik ben niet per se een fan van het beleid omdat hiermee impliciet wordt aangegeven dat een ouderbijdrage betaald zou moeten worden en dat die tot 225 zou mogen bedragen (ik vrees een beetje voor een stijgende lijn in de bijdragen), maar ik ben wel weer reuze benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen. Ongetwijfeld gaat dit tot bestuursrechtelijke procedures leiden.

Ik ben trouwens ook benieuwd hoe dit is gegaan bij vrije scholen, waar vziw vaak een bijdrage wordt geheven die is gekoppeld aan het gezinsinkomen. Ik zie in het artikel dat een stichting Geert Groote de bijdrage zou hebben verlaagd om de subsidie te behouden, maar op de site van de bij deze stichting behorende Geert Groote 2 school staat nog altijd de inkomensafhankelijke bijdrage vermeld. Vraag me af of de gemeente hier toezicht op gaat houden...

Groeten,

Temet


ElenaH

ElenaH

08-09-2020 om 13:55

Gistere in nieuwsuur

Vertelde de leerkracht van groep 8 van de Openluchtschool dat het zo fijn was dat de ouderbijdrage er was, want daarmee kon de kwaliteit van het onderwijs omhoog. Maar dáár mag het juist niet voor gebruikt worden, onderwijs is gratis.

Vrijblijvend

De inkomensafhankelijke ouderbijdrage op de geert groote was een richtlijn; niet verplicht en men mocht doneren wat ze wilden. Meer en ook minder, om zo de lln die het thuis niet breed hadden ook welkom te heten.
Als er minder in de pot zat, viel een activiteit tijdelijk af.

Een activiteit hoeft niet onderwijsgericht te zijn, maar een activiteit kan zeker leerzaam zijn en voor de ontplooiing van een kind zorgen. Dus waarom mag daar geen subsidie voor gebruikt worden?

ElenaH

ElenaH

08-09-2020 om 15:38

Subsidie wel

'Een activiteit hoeft niet onderwijsgericht te zijn, maar een activiteit kan zeker leerzaam zijn en voor de ontplooiing van een kind zorgen. Dus waarom mag daar geen subsidie voor gebruikt worden?'

Dat mag wel. De ouderbijdrage is geen subsidie.

Temet

Temet

08-09-2020 om 16:32 Topicstarter

Flanagan

Op dit forum wemelt het van de draadjes over de vrijwillige ouderbijdrage die toch niet zo vrijwillig is. Waarbij de druk die wordt uitgeoefend op de ouders uiteenloopt van een toch wel heel erg dringend moreel appel tot het ten onrechte dreigen met de deurwaarder. Dus ik vraag me af hoe vrijblijvend die ouderbijdrage op de GG (en andere scholen met een vergelijkbaar systeem) nou werkelijk is. Gaat het werkelijk niet verder dan: dit is onze ricthtlijn, ziet u maar wat u ermee doet? Dat zou mooi zijn.

Groeten,

Temet

Mijn ervaring

Toen mijn kinderen daar op school zaten, kregen we een overzicht van de daadwerkelijke ‘onkosten’ en het verzoek van een bijdrage op basis van inkomen voor extra activiteiten binnenschools en als donatie voor die lln voor wie die ouderbijdrage te hoog was.
De ouderbijdrage werd door een aparte afdeling van de stichting beheert en de school had geen inzage welke ouder wat inbracht.
Zelf maakten wij ook minder over dan richtlijn op basis van inkomen vanwege andere kosten tbv begeleiding kinderen. Maar daar hebben we nooit iets over gehoord.
En een kennis die het niet breed had en minder betaalde dan de daadwerkelijke onkosten, eveneens.

Dus geen lijst op het prikbord met namen die nog moeten betalen of leraren die in de klas namen opnoemen met verzoek of hun ouders nog even de bijdrage willen overmaken.

Hmmm

Ik vind die € 225,00 nog veel. Wat doen ze er voor en waar gebruikte ze de subsidie dan voor? En int de school dat of zit de oudervereniging er nog tussen met een eigen rekening? Want dan is het raar om de subsidie te stoppen, de ouderbijdrage gaat dan niet rechtstreeks naar school.

De gemeente gaat er niet over?

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2347179-geen-subsidie-voor-amsterdamse-scholen-met-een-hoge-ouderbijdrage.html

Het is vrijwillig. Ook al suggereert men intussen anders. Maar gisteren in Nieuwsuur, dacht ik, had de gemeente toch besloten om subsidie in te trekken.

Ouders zouden toch geneigd zijn een school met zo'n hoge bijdrage te laten liggen als ze het niet kunnen betalen.

Een aantal scholen gaat overigens wel een rechtzaak aan. Maar volgens de gemeente hebben ze het juridisch uitgezocht en ze mogen de subsidie intrekken. Niet volgens de scholen die zich daar tegen gaan verzetten. Volgens hen gaat de gemeente daar niet over.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiering-onderwijs/overheidsfinanciering-onderwijs

Volgens dit bericht komt de lumpsum financiering van de rijksoverheid, niet van de gemeente.

Temet

Temet

08-09-2020 om 17:50 Topicstarter

AnneJ

Als de gemeente Amsterdam subsidies verstrekt, gaat de gemeente Amsterdam over die subsidie.

Niet over de lumpsum inderdaad, als die van het Rijk komt. Ik weet niet wat de gemeente allemaal subsidieert, maar volgens mij bijvoorbeeld dingen als de "cultuurbus" (zodat je met de klas in de bus naar het museum kan in plaats van 35 eendaagse ov-chipkaartjes te moeten kopen en al die kinderen te laten inchecken. En uitchecken. En bij de overstap weer inchecken), en ook zijn er volgens mij bijdragen voor speciale nieuwkomersklassen. En er is vast nog wel meer, maar ik heb bij de MR - vergaderingen kennelijk niet goed genoeg opgelet als het om de jaarbegroting ging.

En AnnaNiem, ja, ik vind die 225 ook veel. Dat blijkt ook uit dat artikel trouwens, de meeste scholen zitten een heel stuk lager. Die ouderverenigingen zijn trouwens een slinkse manier om te doen of een bijdrage verplicht is. Mag ook niet.

Groeten,

Temet

Temet

Temet

08-09-2020 om 17:59 Topicstarter

Flanagan

Dan heeft de GG het netjes geregeld. Ik snap overigens de opmerking in het artikel dan niet dat de GG de bijdrage zou hebben verlaagd, maar het Parool maakt wel vaker fouten (Geert Grootte, bijvoorbeeld).

Ik ben nog steeds tegen de ouderbijdrage, met name omdat er wel degelijk een selecterende werking vanuit gaat, zelfs als het zo netjes geregeld is als jij beschrijft en ouders niet worden aangesproken als ze niet of minder betalen. Bij de keuze van de school zal voor veel ouders de ouderbijdrage toch een rol spelen, ook al is die niet verplicht.

Groeten,

Temet

PO versus VO

Bij inschrijving van je kind op een PO, kijk je meer naar de loopafstand, programma en afstemming school/ wensen ouders. De hoogte van de ouderbijdrage is minder van belang tov reistijd omdat ouders hun kinderen veelal nog naar school brengen. De hoogte van de ouderbijdrage gaat meer een rol spelen bij de keuze voor een VO. In de scholengids voor aankomende VO-lln wordt van elke school de ouderbijdrage in een kolom vermeld als bepalend element. Als aan de ene vo een prijskaartje hangt van €300 en de buurman vraagt €200, dan is de keuze snel gemaakt.

De ‘bijzondere scholen op PO-niveau’ met een prijzige ouderbijdrage trekken lln omdat het systeem van deze bijzondere scholen de ouders aanspreken.
Ouders die kiezen voor meer biologisch eten en drinken, kunnen zeer gecharmeerd zijn van het feit dat die school geen cola of sinas serveert maar organische elderflower = vlierbloesemsap of pasta -pesto ipv patat met hamburger
Of de dag beginnen met een schoolspreuk, (zoals men vroeger de dag begon met gebed voor het ontbijt als dank), alleen maar om lln bewust te maken van het feit dat ze op school zijn om serieus iets op te steken ipv in bed luieren alsof het weekend is.
Of omdat ze al op jonge leeftijd Duitse, Franse of Engelse liedjes leren zingen.
Ik denk dat voor ouders die voor een bijzondere school kiezen, de ouderbijdrage niet doorslaggevend is.

En kinderen die bij een bepaalde PO zijn ingeschreven, gaan veelal naar eenzelfde VO. Net zoals lln op een montessori-PO naar MLA- Oost of MLA-zuid gaan of lln van Daltonscholen naar het Spinoza.
Ik geloof niet zo in de selectie-werking op basis van de ouderbijdrage.

Temet

"Ik ben nog steeds tegen de ouderbijdrage, met name omdat er wel degelijk een selecterende werking vanuit gaat, zelfs als het zo netjes geregeld is als jij beschrijft en ouders niet worden aangesproken als ze niet of minder betalen. Bij de keuze van de school zal voor veel ouders de ouderbijdrage toch een rol spelen, ook al is die niet verplicht."

Precies dat. Scholen weten dat ook. Ondertussen maken ze wel gebruik van de publieke financiering in tegenstelling tot particuliere scholen die een godsvermogen kosten en daarmee ook fors selecteren. Maar particuliere scholen worden niet door de maatschappij gefinancierd.

Flanagan

"Ik denk dat voor ouders die voor een bijzondere school kiezen, de ouderbijdrage niet doorslaggevend is."
Denk je serieus dat voor een ouder met een minimuminkomen de ouderbijdrage niet doorslaggevend is? Of denk je dat kinderen uit die gezinnen uberhaupt niet thuis horen op biologische/antroposofische/etc scholen

De Wijk

Alweer volgens Nieuwsuur: ouders die dat niet (kunnen) betalen, wonen over het algemeen niet in de wijk waar de school staat.

De wijksegregatie is ook al weer heel lang toegeslagen.

Ad Hombre

Ad Hombre

08-09-2020 om 22:27

AnneJ

"Alweer volgens Nieuwsuur: ouders die dat niet (kunnen) betalen, wonen over het algemeen niet in de wijk waar de school staat."

Onze behoorlijk dure school staat wel degelijk in een wijk met lage inkomens. Leerlingen komen dan uitsluitend van buiten de wijk (voor zover ik ze ken, tenminste).

Geen Amsterdam?

In Nieuwsuur ging het om de openluchtscholen in Amsterdam en die staan in de Apollobuurt en op de Zuidas. Kennisbuurt om de Fred Roeskestraat.

Andersom komt blijkbaar ook voor. Dan zou het argument, armere ouders melden zich niet aan, wel gelden.

Alles,

Ik dacht uitgelegd te hebben dat bij de keuze voor een PO eerder andere elementen een rol spelen dan de hoogte van een ouderbijdrage. Daarnaast kent de bijzondere school waar mijn kinderen naar toe gingen een vrijblijvende ouderbijdrage.
Juist door die instelling zaten in hun klas ook een leerling die met moeder en broer in een flatje woonde met 1 slaapkamer; moeder sliep in huiskamer op opklapbed.

Dat gezin was niet de enige binnen school die zuinig moest leven. Maar met name antroposofische gezinnen weten op creatieve basis oplossingen te vinden. Ze geven aan tweedehands kleding een creatieve draai of delen met anderen een groentetuin; ze geven niet om de laatste mode maar weten leuke combinaties te maken. Of kamperen in Nederland want Nederland is ook ontzettend mooi.

De tweede vraag heeft maar een lelijk toontje. Ik heb nergens aangegeven dat mensen met een laag inkomen maar ergens anders naar toe moeten. Waar lees je dat?
Ik vind dat de gezinnen met een antroposofische grondslag juist een heel verfrissende kijk hebben op het leven. Ze zijn erg down to earth en genieten van zelfgemaakte taarten of toneel of openlucht voorstellingen. Trotse mensen en niet zo materialistisch en heel sociaal. Ook de gezinnen die wel boven modaal zitten. Ik heb veel van al die mensen opgestoken..

Maar dat zal ook gelden voor de mensen die hun kinderen inschrijven op een democratische school. Dus kijk meer naar de mensen zelf ipv hen beoordelen op hun portemonnee. Of ga eens kijken binnen de Vrije school , voor je aannames gaat doen over ouders met kinderen op de vrije school..

Maar nu gaan we weer erg off topic.

ElenaH

ElenaH

09-09-2020 om 07:00

Flanagan

'En kinderen die bij een bepaalde PO zijn ingeschreven, gaan veelal naar eenzelfde VO. '

Hier (Randstad) niet hoor.

@nnemoon

@nnemoon

09-09-2020 om 09:09

Mijn ervaring

Zoon zit inmiddels op het voortgezet onderwijs. Op de basisschool betaalde wij een vrijwillige bijdrage van € 385,00 per schooljaar. Dit was voor schoolreis, excursie, kamp, schoolactiviteiten en feesten. Ook de tussenschoolse opvang werd hiervan betaald. Het was een school met een continurooster maar voor groep 1 t/m 4 kwamen er gespecialiseerde mensen van de kinderopvang . De ouderbijdrage werd ook gebruikt voor extra personele ondersteuning, bijvoorbeeld in de leerlingenzorg en er was een vakleerkracht gym. Wij hebben bewust gekozen voor deze school. Kleine klassen en goede RT begeleiding. Wij vonden het een groot bedrag zeker gezien ons gewone inkomen maar hadden het er beslist voor over. Het was beslist geen elite school, zowel Jan en Marietje als Fatima en Mohammed waren er van harte welkom. Ook kinderen uit het AZC gingen naar deze school. Ik bedoel hiermee te zeggen dat de hoogte van ouderbijdrage niet altijd wil zeggen dat het een school is voor een bepaald type mensen.

Jo Hanna

Jo Hanna

09-09-2020 om 10:35

Keuze

Ik herken me in Flanagans bijdrage. Hier op PO een inhoudelijke keuze voor 1x Leo en 1x Vrije School omdat die het best pasten bij het profiel van de kinderen. Beide hadden een flink hogere ouderbijdrage dan de Jenaplan school waar ze eerder op zaten. Ik had geen hoog inkomen maar je past er een mouw aan. Dat heeft natuurlijk wel met een bewuste keuze te maken. Als je niet bewust kiest voor de ‘methode’ kan de hogere bijdrage wel een drempel zijn. Overigens op onze Vrije School hetzelfde systeem als die Flanagan schetst: richtlijnen per inkomenscategorie en verder wordt het aan jezelf overgelaten. Ik weet niet wat er gebeurde als je niet betaalde. Op de Leo was het een heel ander verhaal. Daar werd het geld wel degelijk in onderwijs gestopt. Als ouders dat destijds niet hadden gefinancierd was het na een pilot gewoon gestopt. Omdat ouders met hun handen in het haar zitten, trekken ze dan maar de portemonnee. En ja, dan kan een kind met ouders die bewuste keuzes maken en in staat zijn zich financiële en andere (bijv. dagelijks afstanden te rijden) opofferingen te getroosten in het voordeel. Een deel van die ouders wordt zich ook alleen maar bewust en getroost zich alleen maar die opofferingen omdat hun probleem thuis groter is als ze dat niet doen. In mijn geval gaat dat laatste in ieder geval zeker op.

Overigens zitten mijn kinderen nu op een tamelijk gewoon gymnasium, ook omdat er geen ‘bijzonderder’ scholen op redelijke reisafstand zitten. Voor een van de twee pakt dat prima uit. Voor de andere is het hangen en wurgen. Ik heb er een hard hoofd in of kind hier de eindstreep kan halen. Op deze school betaal je dan weer een hoge eigen bijdrage voor Cambridge Engels. Zo blijf je aan de gang. Maar ook nu pas ik er een mouw aan. Ik heb er geen moeite mee bepaalde andere uitgaven te beperken. Ik ben er bijvoorbeeld zoeen die al die jaren zowel voor mezelf als de kinderen de kleding tweedehands bij elkaar heeft gescharreld. En vakanties zijn hier bijvoorbeeld ook low budget door een huisje in de familie. Dat is een gelukje! Ik zeg niet dat dat in alle gezinnen kan, ik leef niet van een minimumuitkering, maar hier is dat in ieder geval wel mogelijk.

Ik vind het overigens wel goed dat een gemeente probeert het enigszins binnen de perken te houden. Het is voor een school wel een sterke prikkel om bewust om te gaan met de toegankelijkheid van hun onderwijs. Als ze zonder erbij stil te staan hoge bijdragen vragen waar geen aanpassing op mogelijk is, en >225 is echt wel hoog, is dat voor mij zonder enige twijfel elitair.

Tamar

Tamar

09-09-2020 om 11:20

Flanagan

dat is ook mijn ervaring, een klasgenoot van mijn dochter was zelfs tijdelijk dakloos. Nou, dan hoor je niet tot de bovenklasse. En er waren er meer die geen ouderbijdrage betaalden en die zelfs buitenlandse schoolkampen gefinancierd kregen.

Zonnehoed

Zonnehoed

09-09-2020 om 11:38

Kansenongelijkheid

Heel goed dat dit in Amsterdam gebeurt. Wat mij betreft zou het nog wel verder mogen gaan om de kansenongelijkheid tegen te gaan. Dat lukt natuurlijk nooit helemaal, als kind van hoogopgeleide ouders heb je al een voorsprong, helemaal als die ook nog een hoog inkomen hebben. Ik wil ook het beste voor mijn kinderen, maar ik vind het wel erg dat dit niet in het systeem beter is geregeld. Als je hier ziet hoe slecht het onderwijs in de online periode was en hoeveel kunst- en vliegwerk er nodig is om leerlingen bij te spijkeren (zelf of door huiswerkbegeleiding oid), en dat dat zelfs door school verwacht wordt, dan denk ik dat er nog een lange weg te gaan is.

Poms

Poms

09-09-2020 om 12:48

Laten we wel wezen: de populatie op het Geert Groote is voornamelijk wit, hoogopgeleid en ruim bemiddeld. Ik heb vriendinnen met meerdere kinderen daar en ze betalen jaarlijks een klein vermogen aan ouderbijdrage. En daar gaat natuurlijk vanuit de school een perverse prikkel vanuit: ze hebben juist dit soort ouders nodig om de kas te spekken. Drempelverlagend naar minima zijn ze slechts mondjesmaat want anders loopt hun verdienmodel in de soep. Toegankelijk en laagdrempelig naar kinderen van alle rangen en standen is de GG natuurlijk helemaal niet.

Heel goed dat er geen subsidie meer wordt gestrekt. Blijft er meer geld in de pot voor de scholen die het hard kunnen gebruiken.

Flanagan

Ik heb inderdaad wel eens rondgekeken op de vrije school. Zoals de Vrije School de Kaap (vmbo) op Rotterdam Zuid. Het is echt een prestatie hoe je in die wijk zo'n witte vmbo school kan krijgen. De ouderbijdrage voor inkomens onder de 19.000 euro bedraagt 250 euro per jaar plus 100 euro kamp.
O ja er staat dan nog het obligate zinnetje "De ouderbijdrage is een vrijwillige bijdrage, !nanciële redenen mogen geen belemmering vormen om het vrijeschoolonderwijs te volgen.
Vlak daarvoor staat nog wel dat een ouderbijdrage noodzakelijk is.

Hoogopgeleid en ruimbemiddeld

Geldt dat niet voor de meeste VO-scholen met een vwo-niveau? Laten we gaan snijden in de subsidie aan scholen met lln op vwo niveau omdat hun ouders toch hoogopgeleid en dus ruimbemiddeld zijn. Dan blijft er extra geld over voor ondersteuning aan de lln op vmbo niveau. Deze kunnen die steun hard gebruiken.

Antroposofie heeft niets met opleiding en carrière te maken. Verder heeft GGCA ook een vmbo-t divisie.
En lln op openluchtschool hebben vaak te maken met chronische problemen zoals astma; een keuze voor deze school op basis van medische redenen.

Het is goed dat de gemeente niet onbeperkt de portemonnee open trekt. Maar behandel wel alle lln gelijk; een vast bedrag voor elke leerling, op welke school ze ook zitten.

Regioscholen

@alkes, klopt. Vrije scholen hebben een groot aantal lln die op enige afstand van school wonen. Toen de twee PO scholen In Amsterdam- zuid uit zijn voegen groeiden, heeft gemeente ingestemd met verhuur van aantal lege lokalen van een school in een sociale wijk in Amsterdam-noord zodat de vrije school daar een dependance kon opstarten.
Mogelijk dat dit bij de Kaap ook het geval is. Uit je voegen barsten en het aanbod van lege lokalen van een bestaande al dan niet leegstaande school met twee handen aanpakken zodat je toch een bepaald type onderwijs kan bieden. Gevolg is wel dat de meeste lln niet op loopafstand van school wonen. Maar uitbreiding van huidige lokatie is wegens ruimtegebrek vaak onhaalbaar. Vandaar de vele dependances in de grote steden.

Poms

Poms

09-09-2020 om 13:52

Ik had het over de basisschool. Maar goed. Dat er veel witte kinderen, en minder kinderen van kleur, op het VWO terecht komen is weer een heel ander probleem.

Angela67

Angela67

09-09-2020 om 13:55

gewoon zorgen dat onderwijs

iets is waar je via democratische verkiezingen écht iets bij te kiezen hebt.
We kunnen allemaal een heleboel vinden, maar laten we eerlijk wezen: iedere ouder die de kans krijgt om te kiezen en het geld er voor over heeft zal met mond beleiden dat het niet ten koste moet gaan maar ondertussen houden we met z'n allen dit in stand. De onderwijswetgeving biedt geen enkele kans om het over kwaliteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid te hebben vanuit wat de kiezer zou willen. We hebben gewoon geen enkele landelijke inspraak om voor alle kinderen van Nederland iets te bereiken. Ja een gemeente heeft een bepaalde verantwoordelijkheid en kan daarmee enige druk uitoefenen op een school. MAar daarmee voer je natuurlijk niet de discussie die je wilt voeren.

Dus itegelijk met ons druk maken op micro niveau zou ik zeggen: laten we onze landelijke politici oproepen om onderwijswetgeving te veranderen en burgers via politiek meer inspraak te geven. Wij betalen toch dat geld voor de schoolbesturen vanuit de belasting?
gr Angela

Inspraak: de MR

https://www.onderwijsconsument.nl/rol-medezeggenschap-bij-ouderbijdrage-en-schoolkosten/

"Scholen vragen ouders een vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten. Dit is toegestaan. De oudergeleding van de medezeggenschapsraad heeft instemmingsrecht op de hoogte en bestemming van de ouderbijdrage. Deze raad controleert ook of in de schoolgids duidelijk staat vermeld dat de bijdrage vrijwillig is. Scholen zijn niet meer verplicht om ouderbijdragecontracten af te sluiten."

Ik vrees echter dat er ook veel ouders zijn die gewoon instemmen met de hoogte van de ouderbijdrage. Het hangt er natuurlijk vanaf wat de school er mee doet. Maar bijvoorbeeld de Vrije School heeft daarvoor extra mogelijkheden voor Vrije School activiteiten waar ouders ook gewoon voor in zijn.

Maar nogmaals als je denkt dat de ouderbijdrage vooral een schooldingetje is ga dan liefst met meer ouders in de MR en stel het aan de orde.

Overigens kun je dat zonder MR ook doen als je daar argumenten bij hebt. Ga het gesprek aan.

Subsidie

Overigens is er in grote steden ook geoormerkt geld dat primair niet op 'dure' scholen terecht komt.

Hoewel het uiteraard altijd dezelfden zijn die de regels kennen en de subsidie weten binnen te halen en de criteria naar zich toe weten te buigen.

Mijn kinderen zaten op basisscholen in een zogenaamde 'achterstandswijk'. De directeur wist dat maximaal uit te buiten wat aanvragen van subsidies betreft zodat de school altijd bol stond van de museum- en concertgebouwlessen en bezoeken, muziekles, schaakles, sporten, onder schooltijd en erna en wat niet al voor niets of een kleine bijdrage. Uiteraard ook schooltuinen en zwem- fiets- en verkeersles. Lang leve de achterstandswijk heb ik wel gedacht.

Dus die worden al gecompenseerd voor scholen met rijkere ouders in rijkere wijken.

Ze probeerden zelfs van mijn ex een laagopgeleidde te maken toen de subsidie (1,9) voor allochtone ouder wegviel. Helaas vond hij dat een belediging.
Over criteria naar jezelf toehalen gesproken.

Dus ja, de keuze om de subsidie in te trekken zit bij mij niet hoog. Het lijkt mij dat je als gemeenteraad wel andere dingen hebt om je druk over te maken.

En eerlijk gezegd snap ik ook dat je dan de kritiek van oostblokpolitiek wel naar je toe weet te halen.

Maar goed. Subsidie weghalen bij scholen waar rijkere ouders hun kinderen brengen is natuurlijk niet echt heel erg. Alleen maar bureaucratisch. Nu zet je er ieder jaar een ambtenaar aan die moet uitmaken of de school nog in aanmerking komt voor gemeentesubsidie en een periodieke monitorfunctie of het geld niet onrechtmatig wordt besteed.

Ik vind het een principieel dingetje maar van mij hoeft het echt niet.

Er zijn wel andere dingen, zeker in Amsterdam die voor veel grotere kloven zorgen. Bijvoorbeeld de woningnood en de vele advizeursfuncties in de gemeente waar HBO-ers een riant inkomen verdien met mensen toespreken zonder hands on te helpen.

En dan ook nog flex.

En er moeten miljoenen bezuinigd bij de bibliotheek in Amsterdam. Waar je nou toch echt eens wat jeugdbeschermingsvolk zou moeten weghalen. Verstevig de voorkant en niet dweil met de kraan open ongrondwettelijk repressief aan de achterkant.

Dan is die subsidie peanuts. Leidt alleen maar af. Kunnen ze bij mij niet mee scoren.

Zijn er soms ergens binnenkort gemeenteverkiezingen of zo? Of denkt men daar de parlementsverkiezingen mee te halen?

@nnemoon

Als het continuerooster verplicht is, is overblijven gratis. De basisschool mag alleen tso heffen als de kinderen de tijd en gelegenheid hebben om hun lunch elders te nuttigen. De ouderbijdrage wordt gebruikt voor vakleerkrachten. Hierdoor drukt dat niet of minder op de begroting van de school. Dit is in strijd met het principe van gratis onderwijs. Dat gaat wél heel veel verder dan een Sinterklaasfeest en een schoolreis. De meeste basisscholen gebruiken de ouderbijdrage voor dat soort dingen. En dan mag er ook nog iemand van het AZC komen om het goed te praten...

Dat Cambridge Engels vind ik een ander verhaal. Doe je dat niet dan krijgt het kind gewoon Engelse les. Er is dus een alternatief, het is niet verplicht en je diploma wordt er niet minder waard van. Cambridge Engels is een apart certificaat en kan nuttig zijn als je graag in het buitenland wil studeren of werken. En onder schooltijd dat doen, is efficiënt en het geld wellicht waard als je je dat kunt veroorloven.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.