Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

NL: de 51e VS-staat?

Moet ik dat nu echt inhoudelijk onderbouwen?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Lente

Lente

20-08-2017 om 18:14

Geen idee waar je het over hebt

...

Kaaskopje

Kaaskopje

20-08-2017 om 18:46

Ja ik wel

maar ik heb geen zin in die discussie.

Oud nieuws

https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Rossem_for_President

` Het eerste programmapunt van Van Rossem zou dan ook zijn geweest om Nederland de 51ste staat van de Verenigde Staten te maken. In een campagnecamper trok hij dwars door Amerika, op zoek naar antwoord op de vraag: wat komt er allemaal bij kijken als je president van het machtigste land ter wereld wilt worden?´

Yvan

Yvan

20-08-2017 om 19:10 Topicstarter

Zo gaat het altijd

Met mensen die het wel weten, maar "geen zin hebben in die discussie".

Sally MacLennane

Sally MacLennane

20-08-2017 om 19:13

Yvan

"Met mensen die het wel weten, maar "geen zin hebben in die discussie"."

En zeker niet als die discussie met iemand is die een potje schelden niet schuwt. Jammer, joh.

Yvan

Yvan

20-08-2017 om 19:26 Topicstarter

Ze zouden zo eens onder ogen moeten zien

dat NL zo vriendelijk is tegenover Israël, in een eeuwigdurende "wiedergudmaching", omdat die NL's nu eenmaal iets teveel joden verklikt hebben tijdens WO II.

Zezouden zo eens onder ogen moeten zien, dat hun koloniaal verleden niet helemaal peis en vree was, en dat oerdegelijke, Nederlandse jongens wel degelijk in staat waren heelder Indonesische dorpen van de kaart te vegen. Is er nog een leuk babytje om gezellig te bajonetteren?

Zo'n inzicht kan je niet verwachten van het volkje onder de zeespiegel, dagdagelijks bezig in de keuze tussen Dash en Ariël... Dat is op zich al moeilijk genoeg, laat staan dat die zich nog zouden bezighouden met het uitleveringsverdrag NL-VS.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

20-08-2017 om 19:27

Dat, dus.

Zie mijn vorige opmerking.

Ga ergens anders trollen.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

20-08-2017 om 19:28

Maar

wat stel je je dan voor bij een gesprek/discussie hierover?

Aagje

Yvan

Yvan

20-08-2017 om 19:37 Topicstarter

@Sally MacLennane

"En zeker niet als die discussie met iemand is die een potje schelden niet schuwt. Jammer, joh.".

Schelden is een relatief begrip, Sally MacLennane. Voor sommigen volstaat het om al eens afgekat geweest te zijn om te besluiten dat er niks aan is van wat er ook aangekaart wordt. Dat is de makkelijkste weg.

Nou gewoon...

Aagje ik denk dat het antwoord op jouw vraag "niks" is.

Ad Hombre

Ad Hombre

20-08-2017 om 20:57

Cerebraal narcist

Ik heb het woord hier pas nog geleerd, maar zouden we er eentje op ons dak hebben?

Aagje Helderder

Aagje Helderder

20-08-2017 om 22:03

Ha ha Miriam

Ik dacht al zoiets....

Aagje Helderder

Aagje Helderder

20-08-2017 om 22:04

Prachtig woord Ad

Klopt ook vast. Maareh.....wij kunnen hier toch mensen niet zelf etiketjes opplakken

Yvan

Yvan

20-08-2017 om 22:22 Topicstarter

Dat zijn twee woorden, ad hombre

maar het komt niet op een woordje aan als het zoveelste excuus goed genoeg is om de medeburgers in slaap te sussen.

Yvan

Yvan

20-08-2017 om 22:23 Topicstarter

Multatuli

heeft jullie echt wel niks geleerd, he?

Jan

Jan

20-08-2017 om 22:44

Wat wil je nu

Je zeikt altijd maar op Nederland. Dat hier niks deugt is inmiddels wel duidelijk. Maar wat is nu je doel met dit draadje?

Mieke

Mieke

20-08-2017 om 23:03

Ierland

Als je vliegt naar de VS via Ierland dan heb je de Anerikaanse douane al in Dublin. Lijkt mij ideaal. Ierland heeft hier vast heel veel concessies voor moeten doen

Ik hou van de VS. Ik heb er een jaar gestudeerd. Als gezin gaan wij er graag naar toe. Heerlijk land. Leuke mensen. Elke staat is een land op zich met eigen wetten en regelgeving. De Amerikaanse overheid is niet de VS.

Ad Hombre

Ad Hombre

21-08-2017 om 10:18

Jan

Ik zie een driekwart lege fles wijn voor me met een ietwat aangeschoten (al dan niet cerebraal narcistische) Belg die denkt: wat zal ik nu eens posten om dat kippenhok een beetje op te porren...

Li

Li

21-08-2017 om 10:37

Als Belg

kun je het beter hebben over Congo dan over Indonesië...en wat dat met Amerika te maken heeft?

Kaaskopje

Kaaskopje

21-08-2017 om 11:08

Yvan

Belgen zouden misschien eerst eens onder ogen moeten zien dat ze het met elkaar moeten doen, Vlamingen en Walen. Dat is al moeilijk blijkt steeds maar weer.

Ja... Congo is al genoemd. Ik neem niet aan dat de toenmalige koningen van de aldaar wonende stammen, de koning van België gevraagd heeft om het land te kolonialiseren.

En ik bedacht me dat Afrikaans soms ook een beetje Belgisch lijkt en dat kan ook kloppen:
"Geschiedenis van het Afrikaans
De ontwikkeling van het Afrikaans liep parallel met de geschiedenis van het land. Naast de Nederlandse VOC’ers vestigden zich ook Belgische, en naar alle waarschijnlijkheid ook Poolse kolonisten, zich na de stichting van Kaapstad in 1652 in de regio. Al deze nieuwe bewoners brachten Nieuw-Nederlandse dialecten mee. Hieruit vormde een nieuwe taal, namelijk ‘gecreoliseerd Hollands’ (creool = een mengeling van verschillende talen). Deze taal werd gesproken door de Khoikhoi - beter bekend als Hottentotten - de inheemse bewoners van Kaapstad. Daarbij werd het gecreoliseerde Hollands ook gesproken door Franse en Duitse kolonisten. "

België mag dan klein zijn, men had toch ook annexatie-drang in den vreemde. Er is veel bloed gevloeid in die tijd. Hottentotten mag je overigens beschouwen als zeer ongewenste naam, net als Indianen en Eskimo's.

Dash is een wasmiddel, Daesh is een terroristische organisatie. Ariël is toevallig dan weer én wasmiddel én de voornaam van Sharon. Nu zit Netanyahu er. Benjamin van voren. Je moest eens weten hoeveel Nederlanders géén fan zijn van Netanyahu.

Belgie heeft De Winter, wij hebben Wilders. Wat zegt dat?

Sfera Sleutelbeen

Sfera Sleutelbeen

21-08-2017 om 11:43

Kaaskopje, wees de wijste

en laat je niet toch verleiden in discussie te gaan. Negeren is beter, houdt hij er vanzelf mee op.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-08-2017 om 12:17

Sfera

Ik heb al mijn kruit ook verschoten met mijn reactie.

Yvan

Yvan

21-08-2017 om 15:52 Topicstarter

@ Kaaskopje, @ #21

Als u het wou hebben over het moeizame (maar vaak ook erg aangename) samenleven tussen VL en W, bent u bij mij aan het juiste adres: ik ben een "vervlaamste Waal". Geboren in een voorstadje van Luik/Liège, opgegroeid in achtereenvolgens Luik, Haspengouw en Oost-Vlaanderen.
Van die "Taalstrijd", waar sommige politici hun levenswerk van gemaakt hebben, lagen ze in Erpe-Mere of Alveringem net zo min wakker als in Rémicourt of Burdinne.
Vrijwel iedereen waar ik in mijn kindertijd en jeugd contact mee gehad heb, was perfect tweetalig. Van de intellectueel, tot en met de quasi-analfabeet. Van ressentiment tegenover de "andere" taal was geen sprake.
Toen een paar jaar terug de "splitsing van het gerechterlijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde" eindelijk een feit was, gingen onze TV-ploegen de straat op om te peilen wat de Belg daar zoal van vond. Niks... Dat was "gedoe van corrupte politiekers die ons bestelen terwijl we erbij staan!".
De splitsing van het gerechterlijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde regelde (eindelijk!) de toepassing van een fundamenteel mensenrecht: het recht om toegesproken en gehoord te worden in een rechtbank, in de eigen taal.
Niet zo moeilijk, hè, maar de gemiddelde Belg is dus minstens even stom als de gemiddelde "'Ollander"...

Congo! "Kongo-vrijstaat" was sinds 1885 (conferentie van Berlijn) een privé-projectje van koning Leopold II. Leopold II gebruikte een deel van de opbrengsten voor projecten in zijn eigen tweede achtertuintje (de urbanisatie van Brussel, het Centraal Station in Antwerpen, de hypodrome en de koninklijke gaanderijen in Oostende, De koninklijke serres in Laken, de Basiliek van Koekelberg enz., enz.). Een ware mecenas, dus. Alleen jammmer van die afgehakte handjes en die paar miljoen doden, daar in het verre Afrika... Niet erger dan wat Churchill destijds in India uitgespookt had, overigens, maar ja... Churchill verzorgde zijn PR beter.

In het najaar van 1908 werd Congo formeel ingelijfd als B kolonie. Niet dat het daarom voor de Congolezen beter werd, integendeel. Onze favoriete auteur Jef Geeraerts, destijds een ambtenaar in Congo, laat in zijn "Gangreen-reeks" niets aan de verbeelding over... Die reeks is hier overigens enige tijd verboden geweest. "Zedenschennend" en zo.

Ik kan zo nog wel wat pagina's doorgaan, maar de essentiële vraag, en ook de bedoeling van deze draad, is deze: daar sta je. Je bent opgegroeid in een land dat het wel redelijk doet. Er is van alles gebeurt in het verleden. Soms glorieus, soms bijzonder morsig en crapuleus. Hoe ga je daarmee om? Wil je het -om te beginnen- eigenlijk wel weten? In welke mate leeft het? In welke mate wil je zeggen "sorry" of "dit was niet in mijn naam"? Of begraaf je het liever à la "wir haben es..."? Of is de vaat en de was al moeilijk genoeg?

Yvan

Yvan

21-08-2017 om 18:02 Topicstarter

Weinig reactie.

Helemaal in de lijn van de verwachtingen. Je kan het mensen, worstelend met de fundamentele, maatschappelijk significante keuze tussen Dreft en Per niet kwalijk nemen, dat ze geen oog meer hebben voor details zoals hun collectief verleden...

Mieke

Mieke

21-08-2017 om 18:51

Yvan

Of de scholen zijn weer begonnen en ouders zijn even bezig met de toekomst ipv het verleden.

Of je geneuzel interesseert mij niet. Kan ook natuurlijk.

Yvan

Yvan

21-08-2017 om 19:18 Topicstarter

Het is een misvatting

dat de toekomst ooit los zou kunnen staan van het verleden, Mieke. Dat weet u toch ook? Of niet?
Onaangename boodschappen worden wel vaker "geneuzel" genoemd.
Dat vind ik op zich erg interessant: het werkwoord "neuzelen" behoort niet tot de standaard-woordenschat van de gemiddelde B/NL.
Wou u toch iets vertellen? Was papa...?

Li

Li

21-08-2017 om 22:58

Ach gut

Yvan verveelt zich en gaat trollen. Toch lever je ook veel goede bijdragen. Over wasmiddelen.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-08-2017 om 00:00

Yvan

Goed om te horen dat er onder de Belgische bevolking kennelijk minder tweespalt is dan hogerop. Je verhaal over Congo laat zien dat het schandelijk was. Punt. Je hoeft er geen andere landen bij te slepen om het van België gewoner te maken. Het was gewoon net zo schandelijk als het koloniale verleden van elk land. Ik voel mij niet persoonlijk schuldig of verantwoordelijk voor dat verleden, maar ondersteun wel dat kwetsende verwijzingen naar dat verleden moeten verdwijnen. Dat kwalijke verleden hoort ook in de lesboeken thuis en musea moeten er meer aandacht aan schenken. Maar het leven gaat ook door. Op een gegeven moment, vind ik, moet de blik weer naar de toekomst.

Wat je opmerking over de vast en de was betreft. dat is dus denigrerend. Dat niet iedereen met je over heden en verleden wil discussiëren, zegt niet dat ze niks belangrijkers te doen hebben dan vuile borden en boorden schoon te krijgen.

Angela67

Angela67

22-08-2017 om 07:54

Yvan

Sommige mensen zijn niet met vaat en was bezig, maar met tafels restaureren i.p.v. in het verleden te graven om het heden te begrijpen. Je zult het met me eens zijn dat dát natuurlijk echt niet kan, hoe belangrijk is zo'n tafel nu.
gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

22-08-2017 om 09:25

Vast en was

Hmm..."Wat je opmerking over de vast en de was...", moet natuurlijk "...de váát en de was..." zijn.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.