Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Inburgeringstest

Ik deed hem en had 3 vragen fout: gezakt dus. En jullie? http://actie.vluchtelingenwerk.nl/inburgeringstest?question=1


Vesper Lynd

Vesper Lynd

06-02-2016 om 08:43

Geslaagd

Alles goed maar een vraag gegokt (over de koloniën).

Mijntje

Mijntje

06-02-2016 om 09:10

ook

geslaagd, 100 % zelfs, maar wel rare vragen, als je zou invullen dat je je demente moeder een logeerkamer geeft zou dat fout zijn. Goed is als je een verzorgingstehuis regelt.

Mijntje

Mijntje

06-02-2016 om 09:11

goed

Ik had het wel goed ingevuld, we hebben geen logeerkamer, sorry mam, zo doen wij dat in NL

Caesar

Caesar

06-02-2016 om 09:43

Geslaagd

Eitje

Maar voor nieuwkomers best pittig denk ik.

Thursday Next

Thursday Next

06-02-2016 om 10:11

geslaagd...

maar ik snap niet zo goed dat je om goed ingeburgerd nederlander te zijn moet weten dat de spaanse koning katholiek was. Ik zou dan meer wat vragen verwachten over de omgang met vrouwen en homo's. Of waar je moet zijn voor werk, uitkeringen, ziektekostteverzekeringen, toeslagen, aanvragen vergunningen.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

06-02-2016 om 10:18

Liever niet

We gaan ze natuurlijk niet als allereerste leren waar ze uitkeringen en toeslagen kunnen halen. Zo'n vraag over de culturele achtergrond van het land waar je gaat wonen is voor het wij-gevoel wel zo nuttig. De vraag over het verzorgingshuis was idd wel wat vreemd, en daar kun je vast wel over in bezwaar.

Caesar

Caesar

06-02-2016 om 10:31

Thursday

Doel van de inburgerings cursus is ook het bijbrengen van wat Nederlandse geschiedenis. Lijkt mij zeer nuttig. De conflicten tussen de katholieken en de protestanten zijn geen onbelangrijk detail.

Om nou gelijk de nadruk te leggen op 'waar kan je een uitkering regelen' lijkt me niet de goede insteek.

Hortensia

Hortensia

06-02-2016 om 10:31

Pasen

Deze vind ik vreemd:

"Rond Pasen kopen mensen eieren van chocola. Wat vieren mensen in Nederland met Pasen?
- Het begin van de lente
- Het nieuwe leven van Jezus
- Het einde van de Tweede Wereldoorlog"

Dat vind ik een lastige (oké, die Tweede Wereldoorlog valt natuurlijk meteen af). Want ja, Pasen stamt af van de oude heidense lentefeesten, die door de christenen zijn aangepast om de wederopstanding van Jezus te vieren. Die lentefeesten, die draaien om het nieuwe leven in de natuur, waren namelijk perfect om te kerstenen naar het "nieuwe leven van Jezus". Beide antwoorden zijn dus goed.

De chocolade-eitjes op de bijhorende foto in de test hebben niets met Jezus te maken, maar alles met die heidense lentefeesten (ei = begin nieuw leven in de lente).

En dan nog iets. De algemene ontwikkeling op dit forum is behoorlijk hoog dus ik verwacht wel goede scores. Maar hoe zou de doorsnee van autochtoon Nederland die test doen?

Caesar

Caesar

06-02-2016 om 10:33

Overigens

Iedere geboren en getogen volwassen Nederlander die niet slaagt voor dit voorbeeld testje, moet zich maar eens achter de oren krabben.

Thursday Next

Thursday Next

06-02-2016 om 10:38

mmm ja,

een van de zaken die ik noem is inderdaad "uitkeringen". Ik ben me er niet echt bewust van dat ik daar de nadruk op leg. Maar goed, ik bedoel dus: de praktische zaken die geregeld moeten/kunnen worden.
Bij "de beste vriendenquiz" lieten ze geregeld flimpjes zien uit een inburgeringscursus van situaties die zich voor kunnen doen, met een bijbehorende vraag. Die waren op dit soort zaken gericht. Zoals: je hebt je huis geverfd, waar laat je het restje verf.

Hortensia

Hortensia

06-02-2016 om 10:39

verzorgingshuis

"De vraag over het verzorgingshuis was idd wel wat vreemd, en daar kun je vast wel over in bezwaar."

Dat vraag ik me serieus af.

Nota bene: laatst op de radio een interview met de schrijver Rodaan Al Galidi vanwege zijn laatste boek (half autobiografisch over zijn leven als asielzoeker). Hij beweert dat er heel andere vragen worden gesteld. Zoals: wanneer mag je weer seks hebben met een vrouw nadat ze bevallen is.
Ik heb kort daarna dit interview uit 2011 gevonden: http://www.volkskrant.nl/recensies/schrijver-rodaan-is-gezakt-half-nederland-zou-zich-schamen-voor-inburgeringstoets~a3040601/

Is dat echt zo, of verzint hij het? Deze Rodaan Al Galidi, die met een eerder boek de Europese Unieprijs voor de Letteren van Nederland won, zakte in ieder geval voor die test.

Ik ben het er overigens wel mee eens dat vragen m.b.t. geschiedenis en cultuur en zo wel belangrijk zijn. Tenslotte heeft Nederland nog steeds te maken met een katholiek en een protestants deel en het bijhorende cultuurverschil. Kijk bijvoorbeeld maar, aankomende week: carnaval! Overwegend protestante delen van het land hebben hier niets mee, terwijl in het overwegend katholieke deel alles plat ligt vanwege carnaval, wat echt heel belangrijk is voor de mensen daar.

Hortensia

Hortensia

06-02-2016 om 10:41

Caesar

Nou, ik zou ze niet graag de kost willen geven. Lees de reaguursels maar eens onder berichten in de nieuwsmedia (iets waar ik mee ben gestopt, ik werd er droevig van).
Ik ben er van overtuigd dat er hele volksstammen zijn die zeker weten dat hun oh zo zuurverdiende belastingcenten rechtstreeks naar de koning gaan.

Caesar

Caesar

06-02-2016 om 10:45

Hortensia

Ja, over Pasen kan je nog wel even doorpraten. Zelf vond ik het duidelijk dat het beste antwoord het nieuwe leven van Jezus is. Maar je hoeft niet alle vragen goed te hebben om te slagen
Jij zegt dat Pasen zijn oorsprong heeft in heidense lente feesten. Dat zou kunnen, dat weet ik niet. Ik dacht dat het de oorspong vooral lag bij Pesach. Maar zoals bij veel tradities kunnen er best meerdere oorsprongen zijn.

Caesar

Caesar

06-02-2016 om 10:46

Hortensia

Ja, maar ik vind dat die volksstammen zich dus achter de oren moeten krabben

Kaaskopje

Kaaskopje

06-02-2016 om 10:54

Caesar

Ik heb intelligente dochters maar die Spaanse koning hadden ze vermoed ik niet geweten. Zijn ze nu minder Nederlands? Ach ja... ze zijn allochtoon omdat hun moeder niet in Nederland geboren is. Vragen over de huidige Nederlandse samenleving zijn het meest relevant. Actuelere geschiedenis dan van Philip en Napoleon in eerste instantie ook. Bij interesse volgt de rest mogelijk. Ga op een willekeurig markt aan Nederlanders vragen wat men weet en je zou schrikken.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-02-2016 om 10:59

oh ja

Geslaagd. 100 %.

Imogen

Imogen

06-02-2016 om 10:59

die Spaanse koning

grappig dat jullie dat een onnodig feitje vinden. Door die Spaanse koning met zijn katholieke 'drive' is namelijk feitelijk Nederland ontstaan als zelfstandige staat (eerst een republiek, later een koninkrijk). Dat wil je toch weten?

Hortensia

Hortensia

06-02-2016 om 11:04

Caesar

"Ik dacht dat het de oorspong vooral lag bij Pesach."

Dat zit er ook in verweven. Het Christelijke geloof is voortgekomen uit het Joodse geloof.

Caesar

Caesar

06-02-2016 om 11:11

Hortensia

Volgens mij zit dat er meer in verweven dan een heidense oorsprong....

Caesar

Caesar

06-02-2016 om 11:17

Kaaskopje

Je dochters hoeven niet alle vragen goed te hebben om te 'slagen' .

Hortensia

Hortensia

06-02-2016 om 11:19

Caesar

Het Christelijke Pasen is deels geïnspireerd (niet helemaal het juiste woord maar ik kan niet op het goede komen) op Pesach, deels op de heidense lentefeesten. Toch zie ik persoonlijk meer invloed van de heidense lentefeesten dan van Pesach. In de algemene Nederlandse paasviering hebben we nou eenmaal meer met paashazen en eieren als vruchtbaarheids- en nieuw-leven-symbolen dan dat we de Joodse slavernij in Egypte en de uittocht uit Egypte herdenken.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

06-02-2016 om 11:20

Haha

Ik ben mooi gezakt. Weet niet waarop, heb mijn mailadres niet gegeven. Zal die logeerkamer wel zijn

Thursday Next

Thursday Next

06-02-2016 om 11:47

andere

Hier staat een andere test:
http://educatie.ntr.nl/nationaleinburgeringtest/online-test/
met meer vragen.

Caesar

Caesar

06-02-2016 om 11:53

Hortensia

Ik zie voor Pasen altijd veel matzes in de aanbieding bij de diverse supermarkten...

Hortensia

Hortensia

06-02-2016 om 11:59

Caesar

Dat is inderdaad de Pesach-invloed. Maar ik begrijp uit jouw woorden dat er meer Pesach-invloed in het Nederlandse pasen is dan heidense. En dat betwijfel ik.

Hortensia

Hortensia

06-02-2016 om 12:00

Thursday Next

Is dat een serieuze test?

Discutabel

Die vraag over de vergeetachtige moeder is nogal discutabel. Je kan pas in een verzorgingstehuis terecht als je van voren niet meer weet dat je van achteren leeft. Mijn oom heeft veel moeite gedaan om een plek voor mijn tante te vinden, ze moesten met alle deuren op het nachtslot slapen anders stond ze 's nachts weer aan de stoep. Als ze gingen eten moest ze naar de tafel gebracht worden, die kon ze zelf niet vinden. Daarna moest haar uitgelegd worden dat je dan op de stoel moet gaan zitten, anders bleef ze er domweg staan, in het niets starende. Ik denk niet dat je vergeetachtige moeder in aanmerking komt voor een plek in een verpleegtehuis. Bovendien kan je door de naam Yasmin op het verkeerde been gezet worden. Da's een Arabische naam, in de Arabische cultuur is het veel gebruikelijker om je hulpbehoevende ouders in huis te neen. Yolanda zou dat waarschijnlijk niet overwegen, Yasmin waarschijnlijk wel. Stomme vraag dus, ook al heb ik hem goed beantwoord.

skik

Caesar

Caesar

06-02-2016 om 12:43

Hortensia

Ik ben wel met je eens hoor dat er veel heidense lentefeest gebruiken zitten bij de aankleding van het paasfeest. Maar ik betwijfel of je kan zeggen dat we de nieuwe lente vieren. Dat doet volgens mij niemand. Christenen vieren toch echt de wederopstanding van Jezus. En de rest van Nederland doet vrolijk mee

Magalí

Magalí

06-02-2016 om 13:04

Caesar

Wij vieren toch echt de nieuwe lente. Misschien niet helemaal bewust, maar wij doen totaal niks met pesach of het christelijke pasen. En volgens mij doen heel veel mensen dat.

Overigens ben ik het eens met Kaaskopje (post 16): het is volgens mij het belangrijkste om te weten hoe het nú in Nederland gaat. Hoe het met die Spaanse koning precies zat, kan ik ook echt niet vertellen, ook al heb ik de vaderlandse geschiedenis op de basisschool, de havo én de pabo gehad (ik werk niet als leerkracht, dus het is ver weg gezakt). Leren dát er bijvoorbeeld een groot deel van de Nederlanders katholiek is en een ander groot deel protestant, en hoe je dat merkt in de samenleving, lijkt me belangrijker dan precies te weten hoe dat komt.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-02-2016 om 13:27

Magali

Ik denk als we, jij en ik als niet gelovig, eerlijk zijn we met pasen wel meeliften op het Christelijke Pasen. We vieren niet meer de onderliggende reden van deze christelijke feestdagen, maar we versieren het huis (mogelijk) en de tafel alsof dat wel zo is. Zonder Pasen zouden we de lente ook niet op die dagen vieren. Wie weet wel op een dag die we dan wel weer daarvoor in het leven geroepen zouden hebben, dat weet je niet. Immigranten moeten dus weten wat in Nederland en andere in hoofdzaak christelijke landen de oorsprong is van het christelijke Pasen. En dat is de dood en opstanding uit de dood van Jezus.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.