Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Stenna

Stenna

27-12-2013 om 16:35

fooi krantenjongen en kapper

Net de krantenjongen aan de deur gehad met de nieuwjaarswensen, zielig verregend. Gegeven wat ik nog aan klein geld in mijn portemonnee had zitten, ongeveer 5 euro. Hij bezorgt bij ons alleen in het weekend (weekendabonnement NRC, niet de lokale huis aan huiskrant). Hoeveel geven jullie 'm? Wat is zo'n beetje de norm?

En dan nog een: geven jullie de kapster een fooi? Niet gewoon even bijpunten tussendoor ofzo, maar bij de "grote beurt" zeg maar, bij mij is dat wassen, kleuren,masker, knippen, föhnen, toch gauw een klus van 1,5 uur (kosten rond de 80 euro) waarbij is ook nog speciaal om mijn lievelingskapster vraag. Dus dan verwacht die misschien toch wel iets extra's toch? Maar ik twijfel altijd zo, ook over het bedrag. Wat doen jullie?


amk

amk

27-12-2013 om 16:55

krantenjongen wel

want die wordt gillend gek van mij, dan weer wel, dan weer niet en ook nog steeds wisselende kranten. Die krijgt 2 euro.
De kapster krijgt niets, die krijgt een kerstpakket en het is gewoon haar werk, ik mag op mijn werk ook geen geld en kadoos aannemen.

bibi63

bibi63

27-12-2013 om 17:00

krantenjongen wel, kapper niet

De weekkrant (huis-aan-huis blaadje) geeft ik ca. 5,00, de dagelijkse krant ca. 10,00.
Kapper niet. Weet niet eens of het gebruikelijk is, volgens mij niet. Dan kan je bij iedere 'service' dienst wel overwegen een fooi te geven. Vind het duur genoeg. Dus verder alleen in een restaurant of bar (waar ik wel weet dat het gebruikelijk is, alhoewel natuurlijk ook duur, maar wordt denk ik wel voor het personeel ingecalculeerd en bij andere service-diensten, zoals kapper niet).
Gr. Bibi

Annet

Annet

27-12-2013 om 17:06

verschil tussen dagblad en h-a-h krantjes en folders

De bezorger van onze krant krijgt 10 euro. Hij doet het super, elke dag op tijd!
De bezorgers van de h-a-h krantjes en folders krijgen allemaal 1 euro. Dat zijn totaal 5 bezorgers, meestal 13-15 jarigen.

Ik begreep van iemand dat de opbrengst erg afhangt van de buurt waarin je bezorgt. Hij haalde ongeveer 30 euro binnen voor een h-a-h krant die hij al twee jaar bezorgt (grote stad, geen geweldige wijk). Ik denk dat de bezorgers in onze buurt heel wat meer ophalen (dorp)

Rafelkap

Rafelkap

27-12-2013 om 17:27

vuilnis

Ik zag vanochtend onze overbuurman aan de vuilnisophaaldienst een paar flessen wijn of champagne overhandigen. Dat vond ik wel heel attent.

Verder denk ik er niet bij na, geef wat ik in mijn portemonnee heb aan de huis-aan-huisblaadjes en de krant, vaak 2 of meer euro. Een man in een scootmobiel gaf ik wel wat meer, dat dan weer wel. De kapper zie ik niet zo vaak

Knurf

Knurf

27-12-2013 om 18:11

kapper

bij de kapper rond ik het bedrag vaak naar boven af, maar niet te ver naar boven. De krantenjongen krijgt 2 euro, als ik tenminste thuis ben als hij/zij aanbelt.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

27-12-2013 om 19:03

eeeehh niets?

Ik krijg hier geen krant, maar ik hou niet van geleur aan de deur dus ik zou helemaal niets geven.
En bij de kapper pin ik gewoon wat het kost. Ik heb echt nog nooit gehoord dat de kapper een fooi verwacht.

Ik geef wel fooien aan de pizzabezorger en aan onze bezorgturk. Dat rond ik gewoon af naar boven en dat heb ik dan alvast gepast, dat scheelt een hoop gedoe aan de deur met kleingeld.

krant

Ochtendkrantbezorger krijgt 10 euro, rest 1 of 2, net wat we hebben. De kapster geef ik nooit een fooi.

voi

voi

27-12-2013 om 22:18

natuurlijk moet er niets

Ik ben kapster in een salon waar bijna iedere klant vraagt naar een eigen/vaste kapper. Als je dan, net als ik, al 20 jaar dezelfde mensen in je stoel krijgt, kweekt dat toch een band. Ik krijg van sommige cliënten iedere keer fooi welke varieert van 2,50-10,00. Van anderen krijg ik, nu met kerst, een cadeautje wat varieert van een doosje bonbons oid tot grotere cadeaus als bv parfum. En net zoveel mensen geven niets.

Het wordt zeker niet verwacht maar ik vind het wel heel leuk natuurlijk.

Tonny

Tonny

27-12-2013 om 22:25

Krantenbezorgers wel, maar de kapper...

... Nou ik zal ook eens wat in hun fooienvarken stoppen, want ze hanteren zeer vriendelijke tarieven en doen het werk prima !

De krantenbezorgers herinneren me aan mijn eigen bezorgende kinderen destijds, ik weet hoe dat was; regen, wind, gladheid, toetsweken, lekke band, invouwwerk, speciale edities, sneeuw, grieperigheid, pfeiffer, wachten bij storingen van de drukkerij of file waarin de bestelwagen belandde. En de voldoening van zelf verdiend geld

Stenna

Stenna

27-12-2013 om 23:18

waarom kapster

Je lievelingskapster, daar wil je natuurlijk ook wat goodwill bij. Je bent zo afhankelijk van hoe haar/hun pet staat, en verder zo machteloos onder haar handen. Daarom dus. Dat ze volgende keer weer haar best doet voor je.

voi

voi

27-12-2013 om 23:32

Stenna

Mijn pet staat altijd goedgemutst (leuke woordspeling ), zoals het hoort. Fooi of niet.

De mensen die rond deze tijd een cadeautje of grotere fooi geven, doen dat niet om iets af te kopen maar als bedankje. Dat gaat vaak gepaard met wat woorden waaruit dat blijkt.
Maar voor mensen die niets geven doe ik niet minder mijn best

Stenna

Stenna

27-12-2013 om 23:44

ook

als bedankje, uiteraard, als ze het weer prima getemd heeft! Omdat ik echt blij ben als mijn haar wel goed zit (het is al vaak verknipt). Sorry dat het wat onaardiger klonk dan ik bedoelde. Als een klant speciaal naar je vraagt, je besteedt extra aandacht aan haar, en je krijgt dan verder niets, dan zou ik zelf de volgende keer misschien toch minder hard lopen. Heel menselijk, lijkt me.

bibi63

bibi63

27-12-2013 om 23:57

Stenna

En hoe zit het dan met de vakkenvuller of de cassierre die je dagelijks treft in de super? Altijd vriendelijk, behulpzaam enz? Werken voor een schamel loontje. Die krijgen toch ook niks extra's? Mij van harte gegund, maar zo werkt het niet. Waar het om gaat is dat in bepaalde branches (horeca) het een gewoonte is, dus daardoor ook min of meer ingecalculeerd wat betreft het loon. Iets anders dan dat je een kapster die je maandelijks naar tevredenheid knipt met kerst een keer een kleine attentie geeft.
Bibi

Stenna

Stenna

28-12-2013 om 00:11

niet dus?

als de vakkenvuller of cassiere hun werk niet goed doen loop ik geen twee maanden voor gek. Zoiets misschien? Toch een soort van afkopen dan toch wel. Maar begrijp ik nu goed dat het dus toch geen gewoonte is de kapper een fooi te geven? Dat lijkt de tendens hier. Ik wist het echt niet, vroeg me altijd al af of ik de enige was die dat niet (altijd) deed en of dat raar was. Er staat nogal een expliciet spaarvarkentje op de toonbank. Ik bedoelde wat betreft de kapster trouwens niet speciaal in december, maar gewoon elke keer bij de grote beurt.
Krantenjongens is eigenlijk hetzelfde (maar dan wel alleen in december): dat ze hun best blijven doen altijd de krant op tijd bij je te krijgen + bedanken dat ze dit de afgelopen tijd gedaan hebben. En die verdienen echt niet veel. Gun het hen eigenlijk meer dan veel van de horeca. Man was vroeger krantenjongen, dus die geeft sowieso wat.

voi

voi

28-12-2013 om 00:18

kapper versus kassajuf

Ik denk dat je de kappers niet moet vergelijken met de kassajuf. De grote hoop zal toch zeker minstens een half uur in de kappersstoel zitten waarbij wat over en weer wordt gepraat. Dat zal je met de kassajuf toch minder snel doen(te korte tijd, te druk met inpakken).

Ik vergelijk het met de fysiotherapie/schoonheidsspecialiste, ook die zou ik iets geven als ik wekelijks of maandelijks bij dezelfde persoon zou komen.
Maar zoals ik al eerder zei, ik loop niet minder hard voor mensen die niets geven. Het enige voordeeltje wat sommige mensen wel eens krijgen, is dat ik iets eerder begin of iets langer doorwerk dan openingstijd is.

Dalarna

Dalarna

28-12-2013 om 10:13

ja maar stenna

Denk je werkelijk dat jouw kapster de volgende keer beter haar best deed OMDAT jij die fooi gaf? Laat je je daar voor lenen dan? Ik werk met het principe: als ze het niet goed doet ziet ze me nooit meer terug! Lijkt me toch een handiger systeem.

Het zou niet in mijn hoofd opkomen om de kapster te fooien.

Stenna

Stenna

28-12-2013 om 10:22

ja?

Dat denk ik inderdaad? Ik heb dik haar met krullen, het is een kwelling om een nieuwe kapper te vinden die het goed knipt. Als ik er een heb die het wel kan, wil ik koste wat kost houden (en te vriend houden).

Stenna

Stenna

28-12-2013 om 10:24

maar

ik deed het ook omdat ik dacht dat ik anders de enige zou zijn die dat niet doet (en dan doet ze misschien inderdaad minder moeite). Maar dat lijkt dus niet het geval.

voi

voi

28-12-2013 om 17:30

blij met mijn cliënten

Ik denk ook dat je met een onjuiste intentie geeft Stenna. Ik kan alleen maar van mezelf uitgaan maar je(ik) gaat iemand echt niet beter behandelen omdat je een fooi hebt gekregen. Je behandelt vanzelfsprekend iedereen goed, zou mooi wezen als dat anders was. Ik denk dat, als je wilt geven, je moet geven als je vindt dat zij/hij goed werk geleverd heeft, niet als een soort van zoethoudertje. Maar de verdeling fooi gevende mensen is nog altijd in de minderheid tov niets gevende dus voel je zeker niet bezwaard.

Ik kom er nu wel achter dat ik extra dankbaar mag zijn wbt de fooi en cadeautjes want als het asn de OO ligt krijg ik niks haha

amk

amk

29-12-2013 om 01:43

maar voi

mogen jullie dan persoonlijk fooi aannemen? Bij mijn kapper mag dat niet en moet het in de algemene fooienpot. Ook bij mijn bedrijf mag ik geen kadoos aannemen, niets! We mogen nog net door een klant of leverancier op een gewone maaltijd getracteerd worden als we daar zijn. Dus geen luxe restaurants.

voi

voi

29-12-2013 om 02:42

geen algemene pot

Ja Amk, dat mogen we, dacht je dat ik het uit mijn duim stond te zuigen dan

Mijn baas heeft de gedachte dat degene die de fooi krijgt, het wel verdiend zal hebben dus bij ons geen algemene fooienpot.
Het zijn, nu met kerst, ook eerder cadeautjes wat mensen geven dan fooi.Maar ook een enkele echt grote geldfooi (a 25 euro). Flessen wijn, doosjes bonbons, cadeaubonnen, kaarsen, zoiets

Wat is de filosofie achter het niets aan mogen nemen?

amk

amk

29-12-2013 om 03:09

belangenverstrengeling

elke schijn er van voorkomen. Maar ook gelijke beloning voor gelijke werkzaamheden, je krijgt een behoorlijk salaris en andere zaken voor wat je doet, dan moet het geen verschil maken voor de binnen- en buitendienst.

voi

voi

29-12-2013 om 11:57

ook

Dat vind ik dan nog enigzins begrijpelijk(zal aan het soort van werk liggen) al ben ik dan ook benieuwd wat die andere zaken zijn die je krijgt voor wat je doet.

Alle vaste, aan de kapperszaak gekoppelde mensen zoals vertegenwoordigers, leesmap, pakketbezorgers krijgen van mijn baas ook een kerstpresentje (snoep). Vind ik wel aardig/netjes.

amk

amk

29-12-2013 om 14:11

andere zaken

bv pensioenregeling, flexibiliteit in indeling van je werkuren, trainingen die niet alleen met je directe werk te maken hebben maar met je inzetbaarheid tot aan je penioen, sportfaciliteiten op het werk, het winterklaar maken van je fiets, fysiotherapeut op het werk, het faciliteren van de jaarlijkse goede doelen actie van de medewerkers. Het werk van die actie vindt onder werktijd plaats en hoeft niet gecompenserd te worden. Het bekend maken van alle verlofregelingen en die ruimhartig gebruiken, dit aanbieden aan je medewerker die het nodig heeft maar er zelf niet aangedacht heeft. En soms zijn de officiele regelingen niet genoeg, maar dan biedt de cao best ruimte om meer te doen.

Die vertegenwoordiger die bij jullie komt is onze sales force en die mogen niets aannemen. Zelf schrijf je ook al dat het niet mag uitmaken hoe je een klant behandeld wel of geen fooi. Omdat helder in beeld te hebben mogen wij dus niets aannemen.

Tesah

Tesah

30-12-2013 om 08:40

5 euro

5 euro krijgt de NRC bezorger, de hah bezorgers 1 euro en de kapper soms een euro ofzo in de spaarpot die op de toonbank staat. Juf of meester krijgen met Kerst een kleinigheidje met een zelfgemaakt kaartje van kind.

Ben ik overigens de enige die het woord 'bezorgturk' van Dendy heel erg naar vindt?

Tesah

amk

amk

30-12-2013 om 09:20

Tesah

hoe wil je het dan noemen, het is de bezorger van het turkse restaurant, zo hebben wij ook de bezorgchinees en de bezorgjappanner, de bezorggriek (die dat ook als bedrijfsnaam heeft), de bezorgbeer. Je leest er een waardeoordeel in dat er niet inzit.

Evanlyn

Evanlyn

30-12-2013 om 10:54

de bezorgbeer?

Hemel, waar woon jij? Artis?

amk

amk

30-12-2013 om 10:57

ja de bezorgbeer

kan er niets aan doen, ze rijden ook nog met een muts met berenoren over hun helm.

http://www.bezorgbeer.nl/

Sorry het is nu eenmaal zo. ☺

Stenna

Stenna

30-12-2013 om 10:57

bezorgbeer?!

Doet die geen winterslaap?

Ik zie daar ook geen waardeoordeel in. Hij bezorgt Turks eten, dus de naam dekt precies de lading? Je hebt toch ook de afhaalchinees?

amk

amk

30-12-2013 om 11:01

en nog meer 'dierenleed'

in deze regio is ook de bezorgpanda nog actief. Die heeft dan weer niet zo'n gekke muts op.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.