Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Vesper Lynd

Vesper Lynd

13-04-2016 om 22:40

Ballonnen

De school van jongste had een feestje te vieren waarbij ballonnen werden opgelaten. Enthousiast berichtje op Facebook, waar na twee enthousiaste reacties gelijk een zeurbericht kwam over ballonnen en 'het milieu'. Typisch om zo het plezier van alle kinderen, ouders en leerkrachten te vergallen.
Ik ben echter op mijn handen gaan zitten en heb geen reactie gegeven. Het is tenslotte de FB van de school en mijn zwarte Pieten discussie ligt nog vers in het geheugen
Wat vinden jullie daar nu van? Van die ballonnen? Het betrof overigens milieuvriendelijke ballonnen (latex of zo).


Angela67

Angela67

13-04-2016 om 22:43

voortschrijdend inzicht

Ik denk dat balonnen een van die dingen zijn die steeds minder in grote getalen gebruikt gaan worden ja, en die beweging komt ergens vandaan en wordt ergens door 'opgestuwd'. Ik vind het ook altijd nogal suf om zoveel zooi de lucht in te gooien wat overal en nergens gaat landen en dan ook weer opgeruimd moet worden - of niet opgeruimd wordt en/of natuur verpest.
Maar ik zie meer heil in het zelf niet organiseren en er niet aan bijdragen, ik denk niet dat ik op die manier iemands plezier zou vergallen. Maar als iemand mijn mening vraagt . . .
gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

14-04-2016 om 07:42

Inderdaad veranderend inzicht

Jammer van de ballonnen, maar het is passé. Ik zou alleen niet over deze ronde geklaagd hebben, maar later een voorstel gedaan hebben om suggesties voor alternatieven te noemen.

Imogen

Imogen

14-04-2016 om 08:12

tja

'Typisch om zo het plezier van alle kinderen, ouders en leerkrachten te vergallen.'

Ballonnen kunnen inderdaad niet meer. Dat moet blijkbaar nog wennen voor sommige mensen. Net als het verbod op roken, dat werd door mensen eerst ook ongezellig gevonden (want zo'n sigaretje in de keuken verbroederde zo lekker).

Vesper Lynd

Vesper Lynd

14-04-2016 om 08:33

Ik heb geen problemen met het kritische geluid, maar in zo'n enthousiast bericht vind ik het misplaatst. Ga dan gewoon irl praten.

Thursday Next

Thursday Next

14-04-2016 om 10:42

afval

ballonnen oplaten is afval verspreiden, dat is echt wel wat om over na te denken hoor.
Latex ballonnen zijn bijna net zo erg als "gewone" ballonnen, het duurt ook jarenlang voordat die verteerd zijn.
Mijn pezier in een leuk feest wordt vergald als er ballonnen opgelaten worden (of vuurwerk afgestoken...). Ik denk dat veel kinderen ook geen ballonnen meer willen oplaten als ze zien wat de gevolgen ervan kunnen zijn.

Half a twin

Half a twin

14-04-2016 om 10:55

Onze school ook

Onze school heeft daar ook veel plezier in, balonnen oplaten bij feestelijkheden. Gelukkig staan er veel bomen op het plein en hangt de helft van de balonnen in de bomen na het aftellen. Kunnen ze zelf de rommel op het plein opvegen en netjes in de afvalbak gooien.
Mijn zoon wil het ook niet meer, hij probeert de ballon vast te houdenmaar dat lukt door de groepsdruk niet altijd.

Blinde vlek

Ik heb altijd een blinde vlek gehad voor de milieu-effecten van ballonnen. Maar jullie hebben helemaal gelijk.

Minstens zo ergerlijk vind ik alledaags zwerfafval wat zonder enig feestelijk vertoon ( want die ballonnen waren in elk geval om iets te vieren) in de bosjes wordt achtergelaten. Snap echt niet waarom. Blikjes, flesjes, pizzadozen, verpakkingen van 'verse' koeken, chipszakken, het houdt niet op!!

Feestvreugde vergallen

Ik vind het ook een beetje flauw om dit op fb te doen. Natuurlijk mag je je mening hebben en in dit geval zelfs een heel goed punt, maar die hoef je mijns inziens niet overal en altijd te uiten.

Ik vind het moraliserend gezeur eigenlijk.

tja

Dit zie je nou altijd: mensen doen iets omdat ze het leuk vinden en het altijd zo gedaan is, iemand maakt daar kritische kanttekeningen bij, en de reactie is dan dat er wordt gezeurd, feestvreugde vergald, betrokkene geen gevoel voor humor heeft, en er in Afrika pas echt leed is en wat zanik je nou.

Ik snap ook heus wel dat er nuanceverschillen zijn hoor, en dat de ene kritische kanttekening de andere niet maar ik heb dit mechanisme inmiddels al zo vaak gezien dat het mij een tikje teveel op een Pavlovreactie gaat lijken. Zonder mensen die zo af en toe het feestje verstoren, verandert er nooit wat.
Zie ook: roken, rijden met drank op, vrouwenkiesrecht.

groeten,

Temet

Vesper Lynd

Vesper Lynd

14-04-2016 om 15:58

Jawel

Natuurlijk moet je kritisch blijven! Maar niet met een zeikberichtje op een pagina waar ook veel kinderen lezen. Vorig jaar begon er ook iemand over zwarte Piet (van de 'moet blijven' tak). Dat moet je niet doen op die plek, dat is niet handig of gepast.

vesper

"...zeikberichtje op een pagina waar ook veel kinderen lezen"

basisschool kinderen die op facebook lezen? Dat zal toch wel meevallen. Je moet 13 zijn om een account aan te maken. Er zijn vast wel wat groep 8-ers die dat weten te omzeilen, maar die kunnen zo'n berichtje ook wel aan, dunkt me.

Prima plek juist, daar bereik je nu al die mensen die zich er (om onbegrijpelijke redenen) nog niet van bewust zijn hoeveel zooi dit soort geintjes aanricht.

Merie

Merie

14-04-2016 om 19:28

Lastig

En toch vind ik het (steeds) lastig.(er)
Het is ergens ook wel weer makkelijk, een kritisch geluid te laten horen.
Eigenlijk kun je overal wel kritisch over zijn.
Wat wij nu doen, hier op dit forum, is natuurlijk ook verre van milieubewust en wie weet vast ook erg ongezond.
En ja, dat geldt voor zo heel veel zaken. Moet je niet eerst je eigen gedrag onder de loep nemen eer je anderen zo kritisch bevraagt?

Waar dan wel?

Ik heb ooit eens een keer op een algemene ouderraadsvergadering gewaagd een kritische opmerking over de traditie (drie jaar door de nieuwe directeur ingesteld) een heuse frietkar in te huren om de meesterenjuffendag luister bij te zetten. Alle kinderen kregen patat en een snack. Nam een flinke hap uit de begroting van de OR - zo'n 700 euro - en zoals postbus 51 ons al jaren inprent: kinderen worden te dik.

Op OOL zou bijna iedereen het met me eens geweest zijn. Daar niemand, of in elk geval hielden ze hun mond toen ik iedereen over me heen kreeg dat ik een zeur was. Het was maar 1 x per jaar, de kinderen vonden het zo leuk, het was toch feest, die van mij kijkt er maanden naar uit, het hoeft niet altijd gezond te zijn, je eet thuis ook wel eens patat. Bladibla.

Wie weet heeft de antiballonnenvrouw ook al eerder haar mond opengetrokken en nul op rekest gekregen. Ik kan me voorstellen dat je dan nog een keer je stem wil laten horen, die ballonnen richten zoveel schade aan, dat zou gewoon verboden moeten worden.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

14-04-2016 om 23:58

Ja weet je wat het is

Het is vaak niet eens zozeer het afschieten van de traditie die voor problemen zorgde, maar het feit dat mensen niet van verandering houden en geen alternatief zien. Zeker niet als het om hun engeltjes gaat.

Ik weet dat mijn kinderen de frietkar van Kenfan ook heel leuk zouden vinden en dat ik ook niet enthousiast zou worden als ze dat 'zou worden afgenomen' want ik zie zo gauw geen gelijkwaardig alternatief.

En dat is er voor die ballonnen ook niet echt. Ja postduiven, maar of dat nou beter is?

Noet

Noet

15-04-2016 om 06:50

ballonnen ansich

zijn het probleem niet, alleen dat loslaten in het wild.
Als je ze gewoon zelf allemaal opruimt en via de daarvoor bestemde routes afvoert is de milieu impact beperkt.
Maar nee, het moet opgelaten worden.

Iets van kinderen afnemen

Ginnyh, ik kijk dan toch vaak net even iets breder dan mijn eigen kind.

Er is al zo'n overdaad aan leukmeuk tegenwoordig op scholen dat ik me moeilijk voor kan stellen dat zo'n frietkar/ballonnenwedstrijd een verpletterende indruk achterlaat als veertig jaar terug.

Mijn kinderen komen aan leukigheid thuis niets tekort. Voor in dat opzicht minder bedeelde kinderen betekent een schouderklopje, knipoog, belangstelling, vaak meer dan weer een evenement dat van de effectieve lestijd afgaat die ze goed kunnen gebruiken.

En als je toch aan die friet hangt, charter dan wat frietpannen, rijd naar de Lidl voor friet & snacks, schakel wat ouders en stagiaires in om te bakken, en je bent voor 10% van het bedrag klaar. Wel de kinderen een eigen bordje laten meenemen, geen plastic wegwerp

Nou,ja het was een bevreemdend moment dat geen enkele van de merendeels hoogopgeleide ouders zich bij me aansloot. Weer een momentje dat ik me realiseerde hoe weinig representatief de OOLpopulatie is.

Theekopje

Theekopje

15-04-2016 om 12:05

Iets afnemen

Als ik zo optel wat er op OOL allemaal aan schoolleukigheid voorbij komt, lijkt het één grote kermis.
Paasontbijt, kerstontbijt, musical, uitjes naar de Efteling, juffenfeest, sinterklaas, en dan vergeet ik vast nog een hoop.

Als je daar een frietkar of ballonnen afhaalt, blijft er nog een heleboel aan leukigheid over. Neem je die kinderen dan iets af? In letterlijke zin wel, maar dat was dan juist ook de bedoeling. Dat je om gezondheids- of milieuoverwegingen het een tikje rustiger aan doet met al die feesten.
Misschien als de school van jouw kinderen wat terughoudender is en niet om de twee weken weer een feestje heeft, dan is die frietkar of die ballontoestand wel juist het hoogtepunt van het jaar. Dan moet je met elkaar de vraag stellen "kan het ook op een andere manier, of is dit echt dat ene geweldige hoogtepunt dat rechtvaardigt dat het nu eens een keertje onverantwoord gaat?".

De ouders inschakelen om dan maar friet te maken, ik zie al weer andere buien hangen . Dat roept dan inderdaad wel de vraag op hoe belangrijk het nou echt is, die friet.

En verder, ballonnen: het is nooit leuk als datgene wat altijd als onschuldig vermaak gold, ineens te labelen als racistisch, ongezond, of milieuverpestend. Dat vergt altijd wat discussie en ongezellige maatregelen. Bij ballonnen lijkt het me wat minder complex dan bij sinterklaas of friet om kinderen uit te leggen waarom het beter van niet is. Een filmpje over zielige vogeltjes die stikken in plasticresten doet al een hoop.

Triva

Triva

15-04-2016 om 13:00

ouders met een frietpan

... dat vind ik dan weer een slechte oplossing omdat je zo weinig tegelijk kan bakken in die dingen en je heel veel stopcontacten nodig hebt voor een hele school. Beter is het dan om thuis een stapel pannenkoeken te bakken maar sowieso is dat een zelfde soort feest voor heel veel minder geld. Prima idee maar ik vermoed dat het steeds lastiger wordt om ouders te vinden die dit willen en kunnen doen. Daarentegen denk ik dat als je het op de facebookpagina van het dorp vraagt (wie wil er dan en dan pannenkoeken bakken) je tig aanmeldingen krijgt van ouderen die toch niets te doen hebben: win-winsituatie.

Serwe

Serwe

15-04-2016 om 13:36

Niet nodig

Je kan de kleinere kinderen ook een ballon geven zonder helium die ze dan zelf mogen houden. Grotere kinderen hebben toch niet zoveel meer met ballonnen. Zoveel voegen ballonnen niet toe aan de feestvreugde. En de kinderen snappen prima waarom het slecht is voor het milieu en dat de vogeltjes er in kunnen stikken.
Ze doen op school inderdaad heel veel leuke dingen met de kinderen dus bepaalde dingen kunnen best afgeschaft worden.
Ik heb liever dat ze de tijd besteden aan schoolwerk en dat er een paar keer per jaar iets leuks gedaan wordt wat dan ook echt bijzonder is voor de kinderen.
Mijn kinderen vinden de leuke dingen natuurlijk heel erg leuk maar er zijn zo vaak extraatjes dat het niet meer echt heel speciaal is.

GS

GS

15-04-2016 om 15:35

Afval?

Dat van die ballonnen is nu echt een hype ja: mag niet want rotzooi de lucht in. Maar diegenen die daar over vallen steken die dan ook geen vuurwerk af met oudjaar? Da's toch ook allemaal rotzooi de lucht in (en op de grond, want het komt ook weer naar beneden). In juli vind ik nog plastic hulsjes in het gras.

Thursday Next

Thursday Next

15-04-2016 om 16:05

pfff GS,

ik wordt boos van ballonnen oplaten, steek inderdaad geen vuurwerk af, heb geen auto, neem geen plastic tasjes bij de winkels en doe aan afvalscheiding.
Mag ik nu boos zijn om die ballonnen?

Vesper Lynd

Vesper Lynd

15-04-2016 om 16:55

Thursday

Jij bent natuurlijk ook wel heel milieuvriendelijk

tonny

tonny

15-04-2016 om 17:00

leukmeuk

'Er is al zo'n overdaad aan leukmeuk tegenwoordig op scholen dat ik me moeilijk voor kan stellen dat zo'n frietkar/ballonnenwedstrijd een verpletterende indruk achterlaat als veertig jaar terug'

Haha Kenfan, niet alleen op scholen, ook thuis en in de familiekring is het bijna het hele jaar door 'kermis'.

Maar ja, wat doen we eraan. Ik ben inmiddels tot de generatie van de grootouders toegetreden en zie verwonderd hoeveel energie er elke week weer wordt gestoken in toch vooral voldoende leuk en verstrooiing.

Dan was mijn bestaan met kleine kinderen zo'n 25 jaar geleden knap saai, in een klein dorp, zonder auto ter beschikking, een zuinige oma voor onze eigen kinderen, zuiniger dan veel grootouders van nu, en met zelf een bescheidener huishoudbudget dan mensen nu lijken te hebben. Maar affijn, zeuren over vroeger heeft geen enkele zin, dat is zo zuur! Feit is dat het milieu en de gezondheid van de steeds gewichtiger wordende mens helpt om de leukmeuk wat in te dammen. Wel jammer dat het 'van binnenuit' niet lukt, kennelijk, dat had vast meer voldoening kunnen geven.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

15-04-2016 om 22:47

Ik ook hoor Kenfan

Ik probeer alleen het algemene sentiment wat tastbaarder te maken.

Overigens zouden mijn kinderen de frietkar echt heel leuk vinden. Dat is niet te vervangen door zelf friet bakken of pannekoeken maken.

Maar ter gerustelling: hier is het jaarlijkse zakje chips vervangen door zelfgemaakte pocorn uit een popcornmachine en dat wil ook wel. Ziet er erg leuk uit.

Enne GS: dat vind ik altijd zo'n dooddoener. Waarom mag je ook geen vuurwerk afsteken dan? Ieder stukje plastic dat minder in de natuur komt is toch maar weer mooi meegenomen. Als het alles of niets kun je maar beter stoppen met leven, een grotere milieuwinst is er niet te behalen....

Kaaskopje

Kaaskopje

16-04-2016 om 01:11

Ballonnen

Ik zie een overeenkomst met de 5 december discusssies. Kom niet aan onze tradities, want dat hoort bij ons! Mijn mening? Het lijkt me onderhand wel duidelijk, dat ballonnen (en dan heb ik het over de gewone ballonnen en niet persé over die gelegenheidsballonnen in het ziekenhuis bijvoorbeeld) zeer vervuilend zijn voor het milieu. Niet meer doen dus, ook niet voor een feestelijkheid van school. Die gelegenheidsballonnen zijn uiteraard ook vervuilend, maar die gaan ontzettend lang mee en die worden niet buiten losgelaten. Ik heb er laatst een weggegooid die al jaren oud was. Niet omdat hij leeg was, maar ik was 'm zat. Ongelofelijk toch?

Wat de frietkar betreft, denk ik wat makkelijker merk ik. Ik zie daar niet zo'n probleem. Alle kinderen eten wel eens een patatje, waarom moet school dáár het braafste jongetje van de klas mee zijn? Het is toch duidelijk dat dit een hoge uitzondering is? Dan blijft over of het verantwoord is om 700 euro uit te geven aan deze hoge uitzondering. Het is een hoop geld. Als de financiële ruimte er is, waarom niet? Zolang het iets wat standaard bij de normale tradities van de school hoort maar niet onbetaalbaar maakt.
Om eerlijk te zijn, moet ik er niet aan denken dat allerlei ouders hun eigen frietpan mee moeten nemen. Zie je het voor je? Met dat vet weer terug op de fiets of in de auto? Ik zou zelf bedanken als ik niet naast school zou wonen. Vervolgens is er zoveel patat gebakken dat het vet meteen weggegooid kan worden, dat wordt vast niet allemaal netjes naar een inleverpunt gebracht. Als we het dan toch over het milieu hebben....

Kaaskopje

Kaaskopje

16-04-2016 om 01:21

Ik ben inmiddels een hartstochtelijk voorstander van het afschaffen van privévuurwerk. Ik vind vuurwerk prachtig, maar de overlast die het geeft als het in handen is van opgeschoten jeugd, is mij een doorn in het oog. En het is ook niet bepaald goed voor het milieu lijkt mij. Dus zie ik maar een oplossing: alleen door vakmensen en centraal afgestoken vuurwerk toestaan, wat een kwartier mag duren en verder niet.

kwaliteit

Persoonlijk heb ik ook niet zoveel moeite met een frietkar. Een lekkere bak patat is niet verkeerd.

Je kunt ook proberen om voor kwaliteit te gaan als de school daar in mee kan gaan.
Wel patat maar geen losse snacks erbij en dan ambachtelijke patat met zorg gemaakt. Verse appelmoes erbij in plaats van al die vette sausjes.

http://www.frietfiets.nl/

Of, wat we zelf weleens hadden bij een feest is een ijskar met kwaliteitsijs als deze:
http://montepelmo.nl/assortiment/#.VxF4WPmLTIU

Uiteraard als de portemonnee het toelaat.

Rebel

Rebel

16-04-2016 om 13:10

persoonlijk

sta ik niet zo voorstander/tegenstander-achtig in het leven. Ik hoef niet per se overal een mening over te hebben, zeker niet als het gaat om dingen waarmee ik niet zoveel te maken heb. Dan is het namelijk zo makkelijk praten. Ook vind ik het niet altijd nodig een persoonlijke mening te ventileren, zoals in dit geval op facebook.
Loop dan naar de personen toe die verantwoordelijk zijn en ga het gesprek aan in real life en val anderen niet onnodig lastig van "mij eens verantwoordelijk denken".
En zorg er dan voor dat je zelf niets te verwijten valt, balk/splinter, pot/ketel, beste stuurlui enz., anders sta je nog voor joker ook.

GS

GS

17-04-2016 om 00:43

thursday next

Dan heb jij recht van spreken hoor

Imogen

Imogen

17-04-2016 om 09:20

'Maar diegenen die daar over vallen steken die dan ook geen vuurwerk af met oudjaar?'

Klopt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.