Huis, Tuin en Keuken
Nowee
17-09-2008 om 16:01
Wat doe je met maiskolven
Deze week zijn ze bij de C1000 in de aanbieding: maiskolven. Hoe maak je die dingen klaar? Ik weet dat je er ook iets op de barbecue mee kan doen, maar die hebben we al opgeruimd. Moet ik ze koken, in de oven stoppen?
liora
17-09-2008 om 17:52
Koken
Hoi,
Je haalt de buitenste groene bladen eraf en eventuele draden ook, wassen is meestal niet nodig. Je kookt ze ongeveer 20 minuten en dan eten. Lekker is het om ze met boter in te smeren en er zout uit de zoutmolen overheen te strooien.
Liora
reina
17-09-2008 om 18:15
Heerlijk!
Meestal kook ik ze een paar minuten, dan droogdeppen en dan onder de grill of even op de bbq. Heerlijk met kruidenboter. Ik ben dol op maiskolven en eet ze bijv. met een stukje gegrild vlees en stokbrood. Mijn zoon wikkelt ze in alufolie en laat ze dan op de bbq gaar worden.
IngridT
17-09-2008 om 21:22
Jammie.
en dan prik je in elke kant een klein vorkje, cocktailprikker of speciale maisprikker en dan kun je ze zo heerlijk afknagen terwijl de roomboter langs je kin druipt...hmhmhmh. Afgelopen weekend nog gehad, buij de taco's. de kinderen smullen er ook van.
Inderdaad kwartier of zo koken in water met wat zout en dan bestrijken met wat gezouten roomboter, of gewone en een beetje los zout erover.
Ingrid
maisie
17-09-2008 om 22:19
Whaha merla
Ik heb ze ook zien liggen en onze jongens stelen ze ook uit een maisveld.Ze hebben proppenschieters gemaakt van wc rolletjes en ballonnen en mais schijnt het goed te doen.
Silone
18-09-2008 om 08:59
Pieletrekkers
Kan er niks aan doen, zo heten de proppenschieters hier
Eet trouwens geen mais van het land, dat is veevoedermais, niet lekker. De suikermais uit de winkel koken wij in zout (flink zout) water, zo'n 20 minuten, of leggen het rauw op de bbq. In het laatste geval opeten met een dot kruidenboter. De kinderen smullen ervan.
Marry
18-09-2008 om 09:53
Lekker!
Hmmm, ik krijg er trek van dames!
Toch maar es kijken in de supermarkt morgen!
Genista
18-09-2008 om 10:28
Koken ja
Vanwege de kinderen koken wij ze 30 minuten (anders is het te haaaaard, mam!) en dan een klontje boter erop. Hier geen zout, ik moet er niet aan denken. Soms doe ik een beetje suiker in het kookwater, als ik het extra lekker wil maken voor de kinderen. Ze zijn dan nog net iets zoeter.
egberdien
18-09-2008 om 11:43
Ook lekker....
(recept van Jamie Oliver)
Haal de korrels van de kolf, gewoon met een mes langs de kolf, je snijdt veel korrels dus kapot. Doe ze in een braadslee. Dan (grote) witte bonen er bij, die moeten wel eerst afgespoeld. Een bakje kerstomaatjes halveren en er door doen, een paar gewone tomaten in 4en en ook er bij. Een scheut (slag)room, een glas witte wijn, peper en zout toevoegen. Dan kipfilet pakken, die bij het flapje een beetje opensnijden en er een stuk banaan in doen, weer dichtvouwen, inwrijven met peper en zout en op de inhoud van de braadslee leggen. Plakjes spek over de kip leggen, en klontjes boter her en der in de braadslee leggen. Dit alles in de oven op 180 gr. en nou weet ik niet meer precies hoe lang. Volgens mij een half uur, de kip moet natuurlijk gaar zijn.
Als het klaar is uit de oven halen en verse munt erover strooien.
margje van dijk
18-09-2008 om 13:44
Biologisch nog lekkerder
Wij hebben regelmatig maiskolven in ons Odin-pakket en zijn er ook dol op. (Zelfs zonder boter en zout, gewoon zoals ze zijn: heerlijk).
Maar toen heb ik ze ook eens uit de supermarkt meegenomen. Nou, die smaakten nergens naar (heel melig en smakeloos). Ik heb het daarna nooit meer geprobeerd, maar als dat een structureel verschil is zou ik toch vooral maiskolven bij de biologische winkel kopen
Margje
reina
18-09-2008 om 19:31
Ingrid
"en dan prik je in elke kant een klein vorkje, cocktailprikker of speciale maisprikker en dan kun je ze zo heerlijk afknagen" Ja, dat hoort erbij, lekker ongegeneerd afknabbelen! (Wij steken inderdaad maisprikkers aan beide zijden erin )
Nowee
18-09-2008 om 20:59
Ze vonden het heerlijk!
Ik heb ze gewoon een half uurtje gekookt en er daarna kruidenboter op gesmeerd. De combinatie met de rest was niet zo denderend (ik had nog gehaktballen en heb aardappels gebakken), maar daar heb ik niemand over gehoord, ze vonden het heerlijk.
Het was zeker voor herhaling vatbaar!
Als ik ze nou volgend jaar op de barbecue wil leggen, hoe lang moet dat dan?
Silone
19-09-2008 om 08:46
Op het randje
Wij leggen ze op de rand van het bbq-rooster en blijven ze draaien tot ze overal diepgeel-oranje van kleur zijn. Toch ook wel een kwartiertje of zo.
Manda Rijn
19-09-2008 om 09:08
Koken
even 5 minuten zachtjes koken met klein beetje zout, eruit halen, vocht laten verdampen, op het bord met een klontje boter erop.
MM.
19-09-2008 om 14:18
In alufolie in de oven
Al heb je 10 andere dingen in je Odin- of Vitatas, de eerste dag neem je de suikermais. Alufolie invetten met boter of insmeren met wat boursinachtige kaas, mais inpakken, 20-25 minuutjes in een hete oven. Simpeler kan niet. Afknabbelen of korrels loswrikken met een mes dat je in de lengte van de kolf tussen de rijen korrels zet. Heerlijk!
MM
reina
19-09-2008 om 14:25
Tip van de kok
Ik heb morgen veel eters en er zijn oa maiskolven ( in 3-en gesneden) mop de bbq. Tip van de kok (zoon dus): voorkoken in water met melk en suiker tot ze zacht zijn, dan drooggedept in alufolie op de bbq.
reina
19-09-2008 om 16:40
Genista, aanvulling
Hij zei net trouwens dat hij er suiker in doet als het zoete mais moet zijn en als het bedoelt is voor hartig (met pittige boter bijv.) doet hij er zout bij.
Temet
19-09-2008 om 17:09
Zout in het kookwater?
Ik dacht dat de mais daar taai van werd? Of heb ik me vergist en was dat een andere groente die je moest koken?
Nou ja, jouw zoon is prof, dus als die zegt dat er zout in het kookwater kan neem ik aan dat het klopt.
Groeten,
Temet
Genista
20-09-2008 om 11:07
Nogmaals dank voor reinazoon
Nu eten wij heel weinig zout, dus ik zal zeker de versie met suiker het eerst maken. Als ik er ooit pittige boter bij zal doen, kan ik hem dan ook zoutloos koken?
juno
22-09-2008 om 18:42
Hierzo
Hier in noord amerika wordt veel maiskolf gegeten als het het siezoen is.
Ze worden dan gekookt in ruim water en je eet ze warm en smeer er boter op en daarop wat zout.
Roos
23-09-2008 om 20:54
Juno
Hmm..bij jullie zijn ze ook het lekkerste hoor vind ik. Als ze hetzelfde smaken als in Canada althans. Zo vers van het land gekocht liefst bij een stalletje langs de weg. Beter dan die oude dingen hier.
Roos