Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Dorien

Dorien

14-08-2016 om 14:17

Spoedvraag medicijnen in vliegtuig

Mijn zoon en schoondochter vliegen straks naar ergens in Oost-Azie. Jetlag op de heenweg dus. Nu heb ik nog een stripje temazepam wat hier in noodgevallen heel soms wordt gebruikt en dat lijkt me wel handig voor ze om mee te nemen, mocht er behoefte aan zijn daar of in het vliegtuig.
Maar, is er dan een probleeem met 'drugsvervoer'? Dat is het laatste dat je wilt, dan maar beter jetlag. We hebben geen verklaring ofzo ( weet niet eens meer waar ik dat stripje ooit vandaan heb) en het is nu te laat om zoiets te regelen. Hoe heet wordt die soep gegeten, doen of niet doen?


Opiumwet

https://www.leef.nl/kennisbank/geneesmiddelen-mee-op-reis-en-de-opiumwet/

Dat valt wel tegen. Zelfs temazepam valt onder de opiumwet.

"De Opiumwet bevat twee lijsten met middelen die eronder vallen. De complete en actuele lijsten kunt u via de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) raadplegen. Veel gebruikte middelen die onder deze wet vallen zijn bepaalde slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld diazepam of temazepam),"

Zou het voor de zekerheid maar niet doen.

Ad Hombre

Ad Hombre

14-08-2016 om 14:55

Azie

Ik zou geen risico met Azie nemen, daar hebben ze erg weinig begrip voor dit soort dingen..

Mijntje

Mijntje

14-08-2016 om 15:39

bijwerkingen

Ik snap niet dat je dit soort medicatie mee wil geven voor het geval dat. Ja, als je zo ver weg wilt wordt je moe, maar daar kom je wel weer overheen.

Dit zijn mogelijke bijwerkingen; http://www.apotheek.nl/medicijnen/temazepam?product=temazepam#wat-zijn-mogelijke-bijwerkingen

vlinder72

vlinder72

14-08-2016 om 16:01

Waarom

Waarom zou je medicijnen meegeven? Zo erg is een jetlag niet. Voor iedereen is het aanpassen anders. Wij draaien vanaf dag een normaal leven. Ja, dan ben je moe de eerste dag maar wij gaan niet slapen. Andere mensen doen dat wel. naar het oosten toe kost het ons meestal een dag om te wennen.

Niet overdrijven en geen medicijnen die nergens voor nodig zijn meegeven.

Pirata

Pirata

14-08-2016 om 16:03

met wel doel?

Als je ze een rustige reis gunt, neem dan valeriaan of melatonine mee...

V@@s

V@@s

14-08-2016 om 16:34

jetlag

Als het gaat om de jetlag dan kun je beter melatonine meegeven. Dat helpt daar tenminste ook tegen.

Tank

Tank

14-08-2016 om 17:06

Nee

Nee dat zou ik niet doen. Medicijnen aan een ander geven is niet slim, ze zijn waarschijnlijk over de datum als je al niet meer weet waar je ze voor hebt, verder is dit medicijn geen kattenpis en buiten dat valt het onder de Opiumwet en kunnen ze daar nog wel eens moeilijk over doen. Allemaal redenen het niet te doen. Een jetlag is vervelend maar niet onoverkomelijk als je direct met het ritme ter plekke overgaat.

panda

panda

14-08-2016 om 17:14

nee

Nee, niet meegeven. Ik zou soswieso niet medicijnen die alleen op recept zijn te verkrijgen aan anderen geven. Ik zou ook niet het risico nemen met deze medicijnen gepakt te worden.
Een jetlag is niet heel fijn maar ook niet iets onoverkomelijks. Een paar dagen en het is voorbij. Meteen meegaan in het ritme van de dag (met wekker). Ik zou zeker geen zware medicijnen daarvoor gebruiken (of meegeven), zonder doktersvoorschrift. We hebben het niet over een aspirientje.

Dorien

Dorien

14-08-2016 om 18:46

Ze zijn weg

zonder de temazepam. Ze maken vaker lange reizen en vinden het prettig om zo nodig te kunnen toepassen, schoondochter had gemeld dat ze niet meer had en daarom bood ik aan een stripje van mij mee naar schiphol te nemen. Zoon haalde de wenkbrauwen op toen ik zei dat het in dit geval naar Azie misschien beter was van niet, hadden ze nooit zo bedacht ('want het is niet eens een opoid').
Ze zijn allebei arts, dat zal de makkelijke gedachten wel mede bepalen. 'Zware medicijnen' zijn voor hen van een ander kaliber en ze weten prima wat ze doen en waarom wel of niet.
Maar goed, mijn (jullie) info heeft ze er voor nu van af laten zien, prima toch?

Helena

Helena

14-08-2016 om 20:46

Ik hoop dat

Ik hoop dat geen van beiden mijn arts is. Als ze niet weten dat dit niet meegenomen mag worden, zouden ze het ook kunnen voorschrijven aan onwetende patienten.

panda

panda

14-08-2016 om 21:19

wonderlijk

Ik vind het maar een wonderlijk verhaal en verder ben ik het helemaal met Helena eens. IK mag hopen dat ze wat zorgvuldiger zijn in hun info naar patienten, niet alleen over meenemen.

Dorien

Dorien

14-08-2016 om 21:31

Sja

Kan wel wonderlijk worden gevonden, maar artsen houden zich vooral bezig met hun eigen specialisme. Als, ik noem maar wat, oogarts of radioloog (zijn ze niet maar als voorbeeld) zitten dit soort medicijnen niet echt in je dagelijkse voorschrijfrepertoire.
Bovendien lijkt het mij niet de verantwoordelijkheid van de arts om bij ieder voorgeschreven middel uit die internetlijst te informeren of er nog reisplannen zijn. Het soort info van, niet innemen samen met dit of dat, niet innemen als je moet rijden, mag je niet meenemen over de grens, etc. etc. hoort m.i. bij de apotheek, de bijsluiter en de verantwoordelijkheid van de patient zelf.

Caesar

Caesar

14-08-2016 om 22:19

Dorien

Jij wilt pammetjes meegeven san twee artsen die naar Azië vliegen, tegen een jetlag. Ik kan hier dus echt niet met mijn verstand bij. Artsen zijn volwassen mensen, die doopen hun eigen boontjes. Pammetjes is in Azië sowieso geen goed idee om te importeren. Artsen die dit nodig hebben tegen de jetlag, nou nou. Zeker als ze vaker verre reizen maken moeten ze touch genoeg andere manieren kennen om snel van een jetlag af te komen.
Ik vind jullie alle drie verbijsterend naïef. En inderdaad zulke artsen zou ik ook niet graag als arts hebben.

Onzin Caesar

Ik kan me goed voorstellen dat je daar in een Nederlandse situatie echt niet mee bezig bent. Het heeft mij ook verrast. Natuurlijk vraagt Dorien het ook niet voor niets. Tegenwoordig is het allemaal ook veel stricter, met meer controle en meer consequenties.
Van opiaten of medicatie als Ritalin is het wel algemeen bekend. Maar dat je ook in de problemen kunt komen met valium is echt geen vanzelfsprekende kennis.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

14-08-2016 om 22:36

Vanzelfsprekende kennis

Voor artsen lijkt me dat, in ieder geval m.b,t. een veel voorgeschreven medicijn als valium, gewoon basiskennis.

Caesar

Caesar

14-08-2016 om 22:37

Annej

Het is wel vanzelfsprekende kennis voor mensen die regelmatig reizen. Dit is echt naïviteit van de bovenste plank. Bovendien een moeder die zich met met twee reizende artsen bemoeit, ik vind het niet normaal.

Inderdaad Caesar

Als je veel reist ga je dat zelf in de gaten houden denk ik. Maar als ik naar mijn huisarts ga en ik stel die vraag: mag ik met mijn valium reizen naar Azië heb je grote kans dat zij het ook op moet zoeken of een informatienummer belt.
Daarentegen hadden we vroeger een arts die zelf familie over de hele wereld had en die had alle tropeninfo en medicatie info altijd paraat.
Misschien moet je tegenwoordig, naast een tropeninfo en vaccinatie ook maar een consult aanvragen bij je apotheker als je op reis gaat.

Tank

Tank

14-08-2016 om 22:50

Wel waar Dorien

Temazepam valt wel degelijk onder de Opiumwet. Zoek het maar op. Bij mij komen al dit soort recepten nog eens extra uit de printer rollen omdat de apotheek een getekend origineel wil

Caesar

Caesar

14-08-2016 om 22:51

AnneJ

Dit zijn artsen die vaak reizen. Naïever kan het bijna niet. Voor bijna alle serieuze medicijnen moet je al een dokters verklaring meenemen om moeilijkheden te voorkomen. Vanzelfsprekende kennis. Laat staan pammetjes. Gelukkig gaan ze niet naar Singapore....

Ach

Ik kan me voorstellen dat deze artsen het te ver vinden gaan om voor zichzelf (kan dat eigenlijk?) of voor elkaar iets voor te schrijven maar dat het wel handig is dat (schoon)moeder nog een stripje heeft liggen zodat ze iets beter slapen met een jet leg.
Temazepam is echt zo'n medicijn waar je snel mee stopt zodra er verbetering is, ik denk dat er veel mensen nog strips hebben liggen. Het ging meer om de vraag om het bij de douane problemen zou geven of niet.

Caesar

Caesar

14-08-2016 om 23:01

Narcis

Het is ons duidelijk hoe het is gegaan. Het is gewoon bijzonder naïef allemaal.

panda

panda

14-08-2016 om 23:38

wonderlijk

Ik vind het een wonderlijk verhaal omdat ik posting 1 en 10 een wat andere insteek vind hebben(is het een idee van (schoon)moeder om een temazepam te nemen tegen jetlag of wordt het vaker gedaan op initiatief van zoon/schoondochter) en heeft (schoon)moeder toevallig een oude strip ergens rondzwerven of krijgt ze deze toch geregeld oorgeschreven?) maar goed, dat kan wel aan aan mij liggen. Verder heeft een arts een opleiding tot basisarts genoten en de groep der pammen is een toch zo grote en vaak voorgeschreven groep van medicijnen dat ook een specialist daar kennis van heeft. Mijn ervaring met specialisten op diverse gebieden is, dat ze toch echt wel op de hoogte zijn basiskennis van andere specialisaties en medicatie.
En als die kennis over temazepam al alleen bij apothekers zou liggen, dan zouden zoon en schoondochter in eerdere gevallen bij het afhalen van het medicijn bij de apotheek meteen daar bij de voorlichting van medicijnen te horen hebben gekregen dat het niet over de grens mag en dat het tot de groep der opiaten behoort. En anders hadden ze ook nog in de bijsluiter kunnen lezen of lezen ze die niet?

Dat denk ik niet Panda

Ik denk niet dat apothekers bij afgifte altijd informatie geven mbt het reizen met de voorgeschreven medicijnen en, zo ver ik het weet, staat er in de bijsluiter ook niets over het meenemen van medicijnen over de grens? Ik vind het logischer dat je daar zelf navraag over doet zodra je gaat reizen.

Dorien

Dorien

15-08-2016 om 08:01

Hallo zeg

Wat een commotie. Ten eerste meldde schoondochter zelf dat ze ze niet meer had (kwam toevallig ter sprake, niet als groot issue ofzo)en herinnerde ik me dat ik nog ergens een strip moest hebben. Ik weet nu weer waarvan, toen vorig jaar mijn vader overleed schreef de HA het zonder vragen voor aan mijn moeder, die het nooit gebruikt heeft en niet in huis wilde hebben.
Ten tweede, waar hebben we het over. Een of twee keer per jaar zo nodig 1x een pammetje. Ja, een jetlag gaat vanzelf ook over en ja, door 1x een pammetje kun je je net wat minder lang brak voelen. Die mensen met die opgestoken vingertjes, sporten die wel genoeg? Zijn er bij die dagelijks lekker een sigaretje opsteken?
Ten derde, dank je AnneJ, is dit echt geen basiskennis voor alle artsen. Zelfs veel huisartsen, die ze het vaakst voorschrijven, weten dat soort dingen niet over alle medicijnen uit hun hoofd.
Ten vierde, ja, naief. Maar misschien juist begrijpelijk omdat het onlogisch klinkt dat een niet-opioid toch onder de opiumwet valt. Als je geen arts bent heb je daar geen last van, dan klassificeer je medicijnen meestal niet zo.
Ten vijfde, Helena en panda, ik hoop ook dat jullie ze niet tegenkomen als jullie arts. Als je een patholoog of een radiotherapeut tegenkomt is het meestal mis met je. De een schrijft trouwens nooit iets voor en de ander voornamelijk straling.
Ten zesde ben ik hier nu wel klaar mee maar ga rustig verder.

Tank

Tank

15-08-2016 om 14:23

Nouja

Je stelt een vraag, krijgt best veel reacties en dan ben je boos. Wat wil je dan, dat er kattig gezegd wordt dat je dit best via Google met 1 klik kunt vinden?
Ik wist het maar ben voor de zekerheid nog wezen zoeken voor je. Aardig dat je zo reageert, zal nog eens moeite doen voor een "spoedje".

Mijntje

Mijntje

15-08-2016 om 14:44

oud en wijs

Als het een artsenechtpaar is, dan zijn ze oud en wijs genoeg om zelf een inschatting te maken. Maar het is wel bekend dat veel artsen onnodige medicatie aan zichzelf voorschrijven en er ook nog wel eens verslaafd raken.
Hier zou ik als moeder zijnde wel bezorgd over zijn en dit niet willen stimuleren. Gelukkig heb je het weten te demotiveren! Maar nog snap ik niet dat ze niet zelf op het idee waren gekomen dat sommige middelen niet overal in de wereld worden getolereerd.
Dit ligt blijkbaar gevoelig voor je, het is familie. Maar als patient zijnde wil niemand toch onnodige medicatie voorgeschreven krijgen?

jasmijn

jasmijn

15-08-2016 om 15:59

even los van alle commotie

Ik ben meerdere malen naar Azie en andere landen gereisd met diverse soorten medicatie bij me. Waaronder ook wel eens temazepam. Er is werkelijk nog nooit naar deze medicatie door wie dan ook gekeken.
Dus los van wat de goegemeente er van vindt zou je zo'n strip m.i. gewoon mee kunnen nemen.

Risico Jasmijn

http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/05/veel-vakantiegangers-per-ongeluk-drugssmokkelaars

"Middelen bij ADHD (met de werkzame stof methylfenidaat) of slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals diazepam en oxazepam) vallen bijvoorbeeld onder deze wet. Deze medicijnen kunnen niet zonder een officiële medische verklaring het land worden ingevoerd. Als niet kan worden aangetoond dat de medicijnen voor medische doeleinden meegenomen worden, riskeren reizigers strenge straffen."

Je wilt niet bij aankomst op je bestemming eerst kortere of langere tijd opgehouden worden door de plaatselijke justitie.

Beertje37

Beertje37

15-08-2016 om 16:55

Alles uitgepakt

In Nepal, Maleisië en Singapore zijn al mijn medicijnen wel eens allemaal bekeken. Ik heb dan ook nooit verboden medicijnen bij me. Meestal houden ze wel op met vragen waar het voor is als je 'birth control' zegt, maar ik zou het risico niet nemen.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

15-08-2016 om 23:08

Zelfs in Italië

Vanmorgen op de luchthaven in Italië zijn al mijn medicijnen bekeken, inclusief de paracetamol en neusspray

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.