Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Onkruid, gif en bemoeizucht


Fourtyfour schreef op 01-05-2021 om 19:28:

Geen gif, maar hier is de hele buurt druk in de weer met azijn..... Stinken joh! Bij ons staat volgens sommigen veel "onkruid" alleen zien wij dat anders! Zo mooi wat er soms spontaan komt opzetten, geweldig. En zo jammer dan dat de rest vooral zijn tuin betegeld.

ik gebruik ook altijd azijn 🤭hielp heel goed 

Ik zou in je wijk stoepplantjes gaan markeren.

https://www.hortusleiden.nl/onderwijs/stoepplantjes-1

Leuk om te doen en geef de buurman ook een poster!  

Ook leuk om te lezen, ‘Onkruid bestaat niet’.

https://issuu.com/veltvzw/docs/brochure_onkruiden_limburg_2020_def_lr
Of dit boek:

https://www.biogroei.be/onkruidboek

Misschien kun je hem iets aanbieden waarmee hij op ecologische wijze ook van zijn onkruid afkomt, dan heb je een ander gesprek.

Ik ben opgevoed met een moeder die iedereen aansprak op gifgebruik en de gemeente net zo vaak opbelde dat zij de brandnetels voortaan wel uit het plantsoen zou trekken voor het huis, dat de gemeentewerkers onze straat altijd oversloegen. En ik waardeer haar strijdvaardigheid wel. Ze heeft er toch echt wat mensen mee aan het denken gezet. 


Oja en onze tuin stond vol met zevenblad toen we ons huis kochten.  Met de juiste bodembedekkers heeft mijn vriend ze allemaal verjaagd kost wat jaren maar niks meer te zien. 

En we hadden ook Japanse duizendknoop kado gekregen. Die heb ik er trouw met de hand uitgetrokken, heel consequent en dit jaar nog niet gezien. 

Rachel. schreef op 01-05-2021 om 20:58:

[..]

ik gebruik ook altijd azijn 🤭hielp heel goed

Maar het stinkt vreselijk. ☹️

Maar het verschil tussen round  up en azijn is dat de eerste officieel wel gebruikt mag worden en azijn niet!

https://www.rivm.nl/nieuws/risicos-van-azijn-bij-bestrijding-van-onkruid-en-groene-aanslag-in-kaart-gebracht

Fourtyfour schreef op 01-05-2021 om 21:47:

[..]

Maar het stinkt vreselijk. ☹️

ja dat ben ik zeker met je eens😅het onkruid blijf wel altijd langer weg gelukkig.

Huismiddelen zoals azijn en zout brengen ook schade toe. Verzuring of verzilting van de grond.

Met duizendknoop heb je wel heel veel pech. Electrocutie schijnt te werken.

Ik trek t meeste met de hand eruit,tussen de tegels, in de tuin waar we heel veel gras en planten hebben groeit erg veel. Ook alle brandnetels etc die tussen de planten aan de rand van de tuin groeien. We wonen aan de dijk en krijgen veel kado vanuit de natuur  

Op het terras met veel keline klinkers,gaat mn man daarna erover heen met een brander. Dan blijft t ook best lang weg.

Mieren helaas, die bestrijdt ik dus wel. Ze zijn metzulke grote hoeveelheden dat mn teraas,gras en paden op plekken flink verzakken. 
Voor de rest laat ik alles zoveel mogelijk intact.  Er staan bijenkasten achter ons huis die bij ons komen om voedsel te zoeken. Ik heb een grote rododendron waar een elk jaarweer een wantsenplaag in zit. Ik trek de aangetaste bruine knoppen eruit en verder laat ik het.

Slofje schreef op 02-05-2021 om 08:29:

Huismiddelen zoals azijn en zout brengen ook schade toe. Verzuring of verzilting van de grond.

Met duizendknoop heb je wel heel veel pech. Electrocutie schijnt te werken.

je ziet de duizendknoop steeds vaker opduiken. Hier ook in steegjes etc, maar consequent iedere stengel eruit trekken werkt echt! Die tip kreeg ik van iemand die dacht dat het een mooie rietsoort was en het in haar tuin op meerdere plekken had geplant zelf.. 

Dit onderwerp gaat me aan het hart haha, dus nog een klein zijstraatje; bladeren. Hier in de wijk worden steeds meer grote bomen uit tuinen gehaald, want ze geven zoveel rotzooi. En dan moet de bladblazer weer uit de schuur, heel vervelend vinden veel mensen. 

Wij laten het blad liggen, hebben dus in de herfst en wintermaanden een rommelige tuin. Maar voedzame grond vol insecten  en we zien het direct aan de planten die veel beter groeien en de grond die beter vocht vast houdt. Snoeiafval versnipperen we en wordt ook terug in de tuin gegooid. Veel vogels die tussen de bladeren voedsel zoeken. 

Ik kan nog wel even doorgaan maar wanneer je alles zijn gang laat gaan, ook mieren, krijg je vanzelf een natuurlijk evenwicht en een tuin die zichzelf onderhoudt; niet/nauwelijks hoeft te sproeien vanuit de regenton, geen onkruid hoeft te plukken en geen insecten hoeft te verdelgen want daar komen de vogels wel op af. Dan moet je alleen niet voor een aangeharkte tuin gaan of grindbak.. 

Boeken over permacultuur geven hierover veel informatie. 

Mee eens, Junio.

Ik heb wel een grindbak als oprit trouwens. Beter dan asfalt of bestrating (vanwege de afwatering).

Voor het gras/onkruidveld hebben we een mulchmaaier, het maaisel valt direct terug en blijft ter plekke, waardoor de grond niet uitgeput raakt (en we niet met ladingen maaisel hoeven te zeulen naar compostvaten).

Bladeren, prima, we hebben geen eiken in de omgeving staan. Eikenblad vergaat niet zo goed en geeft veel looizuur af.

Wij laten het blad ook altijd liggen en hebben op ons perceel juist bomen geplant. Nieuwste deel is alleen maar inheems, bomen, struiken ed, de insecten zijn er blij mee.

Fourtyfour schreef op 02-05-2021 om 11:20:

Bladeren, prima, we hebben geen eiken in de omgeving staan. Eikenblad vergaat niet zo goed en geeft veel looizuur af.

Wij laten het blad ook altijd liggen en hebben op ons perceel juist bomen geplant. Nieuwste deel is alleen maar inheems, bomen, struiken ed, de insecten zijn er blij mee.

dat van de eik heb ik ook altijd zo gedacht. Tot degene die onze grote bomen controleert vertelde dat dit alles nogal meevalt.

https://deboomdokter.be/blog/bodem/zijn-bladeren-van-de-eik-met-tannine-of-looizuur-slecht-voor-het-gazon/


Heb je een eik in de tuin dan is het eigenlijk logisch planten te laten groeien die hierbij ‘passen’ zoals in een bos daar ruimt ten slotte ook niemand het eikenblad op.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.