Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Starter

Starter

26-07-2017 om 10:04

Koolhydraatarm, maar hoe of waar beginnen?

Ik wil graag koolhydraatarm gaan eten maar kamp ook met een burn-out. Ik merk dat het me overweldigt, wat er allemaal te vinden is en dus begin ik niet.
Heeft iemand een tip, zodat ik het rustig, stapsgewijs kan introduceren?


Kaaskopje

Kaaskopje

26-07-2017 om 10:28

Waarom kies je voor koolhydraatarm?

Als het je om een gezondere manier van eten gaat, zou je je ook kunnen verdiepen in een mediterraan dieet. Ik weet 't... daarmee maak ik het nog ingewikkelder voor je, maar misschien is je uitstelgedrag ook een teken dat je helemaal geen zin hebt om aan een koolhydraatarm dieet te beginnen. Kijk gewoon eens wat het allebei inhoudt, misschien zie je dan dat een van de twee beter bij je past en kun je makkelijker stappen nemen.

Daarnaast vraag ik me af of je überhaupt aan een ommezwaai in je eetpatroon moet beginnen als je tegen een burnout aan zit. Maak het niet te moeilijk voor jezelf.

Marja

Marja

26-07-2017 om 10:42

Simpel

1. Dat doe je niet als je in een echte burn out zit. Onverstandig om je daarop te focussen in een zware tijd. Je hebt succesmomenten nodig, geen momenten waar de kans van falen op de loer ligt, iets dat voor frustratie zorgt.
2. Je lichaam heeft brandstof nodig dus sla niet door. Blijf bv brood eten ivm jodium, maar koop koolhydraatarm brood of neem een sneetje/of 2 minder.
3. Van alle koolhydraten de helft. Nam je 4 stukjes aardappelen, dan nu 2.
Je valt er best op af, maar dan moet je ook niet meer daarna als voorheen gaan eten.

Ik eet koolhydraatarm omdat ik tegen diabetes aanzit. Sterker, als mijn volgende bloeduitslag dezelfde of hoger is, dan heb ik het. Als jij verder gezond bent, zou ik me niet richten op een bepaald dieet, maar op een gezondere levensstijl. Dat houdt simpelweg in dat je zorgt dat je per week alles ongeveer binnenkrijgt, van vette vis tot diverse kleuren groente op je bord, van wit vlees tot peulvruchten, van fruit tot zuivel en voldoende bewegen. Dat weet iedereen denk ik wel, alleen willen mensen het graag wat sneller

Wat ervaring

Wat ervaring

26-07-2017 om 10:45

Begin per maaltijd

Begin met het ontbijt of de lunch koolhydraatarm te eten.

Het ontbijt kan bijvoorbeeld bestaan uit een gekookt eitje en een bak griekse yoghurt (met 10% vet). In de yoghurt zou je ontdooide frambozen kunnen doen (diepvriesframbozen zijn heel betaalbaar, zie bijvoorbeeld de zakken van Lidl). Ander fruit kan natuurlijk ook.
Daarbij drink je dan thee. Of spa rood met wat vruchtensap erbij voor de smaak.

Zelf vind ik dit een gemakkelijk ontbijt dat mij beter smaakt dan brood.

Starter

Starter

26-07-2017 om 11:42

Uit de vicieuze cirkel

Ik draai in een cirkel rond: te moe om iets te ondernemen, nergens zin in, verkeerd eten, daarom overgewicht (en idd ook suikerziekte op de loer, zit ook in de familie namelijk), daarom te moe. Het lijkt mij juist een mogelijkheid om uit de burn-out te komen?
Koolhydraatarm lijkt mij dan het minst ingrijpend ofzo. Het dichtst liggen bij gewoon eten.
Ik zal eens linken naar mediterraan dieet en de tips die jullie geven gaan... bekijken? doen?
Dank.

anne

anne

26-07-2017 om 11:46

Ligt aan je eetpatroon nu

Hoe regelmatig eet je, wat eet je graag, welke koolhydraten.
Ik ben stap voor stap begonnen. Eerst eens alle korte, snelle suikers weg. Dus weg gebak, chocolade, frisdrank.
En dan schrappen van witbrood, suikers in een maaltijd. Niet allemaal tegelijk, maar ben steeds meer pakjes ed gaan mijden en etiketten scannen.
Gewoon stap voor stap kritischer geworden.
Veel koolhydraatarme producten vervangen door volkoren varianten, lukt me nog niet bij alles, wel veel.
Lekkere recepten gaan zoeken. Regelmatig iets anders eten dan brood oid, idd yoghurt met fruit of salade, soep.
Soms eet ik wat strenger en schrap dan ook koolhydraatarme producten bij avondmaaltijd. Dus alleen groente + vet+ eiwitten.
Ik zou niet overgaan op veel eiwitten, dat is echt niet gezond. Veel groente, fruit, beetje noten, zaden pitten, opdat je aan voldoende vezels komt.

anne

anne

26-07-2017 om 11:50

Oh ja

Ik heb nooit een plan of vast voornemen gehad, hier dus echt geen falen of succes. Wel een hoop nieuwe, lekkere recepten en gerechten.
Ik geniet vandaag van yoghurt en morgen weer van brood, falen is daar niet bij. Ook niet als ik toch die chocolade eet. Die ik gewoon mag van mezelf maar veel minder eet.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-07-2017 om 12:03

Pure chocola

Pure chocola met een hoog cacaogehalte is best 'gezond'. Boven de 80 procent. Dat moet je lekker vinden uiteraard. Ik heb tegenwoordig een reep in de koelkast liggen voor als ik een niet te bedwingen snoeplust heb. Een stukje is genoeg, zo lekker vind ik het nu ook weer niet, maar genoeg om daar tevreden mee te zijn voor dat moment.

Wat anne zegt vind ik een goed advies. Als je teveel 'moet', dan ligt falen op de loer.

Matigen is sowieso een goed begin. Iets minder van alles.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet erg consequent ben. Ik eet dus ook wel eens witbrood, maar ik streef ernaar om op weekdagen roggebrood of knäckebröd te eten. Met kaas in mijn geval en zonder boter. Roggebrood vult goed. Ik heb van twee roggebroodjes veel langer voldoening dan van twee kadetjes bijvoorbeeld. Wij bakken ons eigen bruinbrood. Man vindt dat lekkerder en is zo van het witbrood afgeraakt.

bieb63

bieb63

26-07-2017 om 12:36

probeer eerst te minderen

Dus vaker als ontbijt/lunch yoghurt met fruit of een salade of soep of een omelet met wat kaas/groent/ui/tomaat
Koolhydraatrijke tussendoortjes schrappen
En met het avondeten afwisselen. Dus de ene keer eet je gewoon aardappels (niet te veel), of pasta (liefst volkoren of zilvervliesrijst). Probeer ook eens die bloemkoolrijst (o.a. te koop bij AH) ter vervanging van gewoon rijst, bijv. bij goulash. Prima te doen.
Verder zijn avondmaaltijden zonder aardappels/pasta/rijst ook best te doen zonder al te veel gedoe. Niet volledig koolhydraatloos, maar wel weinig. Wij hebben gister bijv. 'surinaamse' kip met broccoli gegeten. Lekker, niet moeilijk en vullend genoeg:
Kipfilet (evt in blokjes) marineren met sambal, zout, ketjap manis en gember. En dat bakken in wat olie. Broccoli in hele kleine roosjes snijden. In een hapjespan wat olie verhitten, fijn gesnipperd uitje fruiten, wat knoflook toevoegen en de broccoli. Beetje bouillonpoeder erbij (een stukje bouillonblok) en een heel klein beetje warm water. Deksel op de pan en gaar laten stoven. Ondertussen roereitje maken met een paar eieren, peper en zout. Als de brocooli gaar is het roerei erdoor roeren. Prima vullend en je mist de rijst niet.

Marja

Marja

26-07-2017 om 15:17

Anne/falen

Jij had waarschijnlijk geen burn out op dat moment.

Als je geestelijk niet goed in je vel zit, moet je niet ineens projecten aangaan waartoe je je eigenlijk al niet toe kunt zetten.
Dáárom zei ik: dan is falen zo gebeurd en daarom het advies op een gezonde manier je eten aan te passen. Overigens moet ik van twee voedingsspecialisten en een andere specialist eiwitrijk eten ivm met mijn behandeling/ aandoeningen. Licht verteerbaar, bron van energie, bouwstof voor spieren en botten en het zorgt dat je kunt er spiermassa minder snel verliest met afvallen. Ook hier moet je weer die balans vinden en niet doorslaan maar slecht is het dus zeker niet.
Met een paar eenvoudige aanpassingen kom je al ver. Ik zou alleen voorzichtig zijn met verwachtingen.
Mijn glucose stijgt ondanks mijn levenswijze nog steeds en krijg ik al een jaar niet onder controle. Mijn pancreas werkt dus gewoon wat minder goed, ondanks alle zorgen. Dat vond ik rot te accepteren en had in een slechte periode nog minder te verteren geweest.

Starter

Starter

27-07-2017 om 10:31

Goh

Wat knap dat jullie tussen mijn regels doorlezen dat ik Wil Dat Het Lukt. Dat het Moet.
Ik was me er niet van bewust dat dat zo duidelijk was. Voor jullie dan, ikzelf weet vaak niet dat ik zo bezig ben. Maar ja, hoe raak je ander ook burned-out...
Ik ga maar eens beginnen (proberen dan) wat minder te moeten. Bah, dat is gewoon het moeilijkst.
Dank jullie wel.

Milcham

Milcham

27-07-2017 om 11:17

Starter

Ik zou je wel honderd tips kunnen geven, maar dat ga ik niet doen. Ik ben zelf net uit een burnout, althans dat denk ik zo te voelen. Ik was na een Haribodieet enorm aangekomen, las tijdens mijn bo zeer veel over voeding en combineerde het liefst zeven diëten tegelijk.
Dat werkte niet.
Wat wel heeft gewerkt is om mezelf tijd te geven: tijd om mijn hoofd op orde te krijgen en de belofte aan mezelf dat als mijn hoofd het weer deed ik me bezig zou houden met mijn lijn. Dat gaf rust omdat ik weet dat ik doe wat ik beloof.
Voor de vrouw die ik morgen, volgende maand of volgend jaar zal zijn, ben ik gezond gaan eten. Niet voor mezelf, maar voor die toekomstige vrouw. Ik heb mijn groente-invoer drastisch omhoog gegooid en omdat ik met niets maat kan houden (die bo kwam niet voor niets) snoep ik niet. Want ik kan er niet eentje nemen. Ik neem niets of ik neem alles. Ik viel er niet van af, maar voelde me wel beter.
Verder heb ik grondig als altijd, uitgezocht welke voedingsstoffen cq vitamines of mineralen extra geslikt moeten worden bij een bo en die vervolgens aangeschaft.
Dit was voor mij samen met nog een paar andere dingen het begin om uit die bo te komen.

Suiker

Suiker

27-07-2017 om 11:54

koolhydraat arm eten

Ik heb diabetes en het was of medicijnen of koolhydraat arm. De term arm of beperkt (kha of khb) wekt nog wel eens verwarring. De die hards roepen dat kha pas echt kha is als je zo'n 20-25 gram koolhydraten per dag eet. Voor de duidelijkheid: een boterham is zo'n 12 koolhydraten. Een banaan 27.
Ik eet dus beperkt (khb) en dat betekent 75 gram koolhydraten per dag.
Wat eet ik dan op een dag? Ochtend kwark of yoghurt met fruit: frambozen, aardbeien, bramen, blauwe bessen, meestal uit de diepvries omdat dat betaalbaar is. Vandaag verse blauwe bessen omdat die in de aanbieding waren. Daarbij 35 gram muesli, laag in koolhydraten, dat betekent niet meer dan 30 gram per 100 gram. Of ik maak een omelet van twee eieren met bacon, tomaat, champignons, paprika, ui. Daarmee red ik het tot een uur of 11. Plakje peperkoek 0% suiker, besmeerd met boter. Lunch: soep, zonder vermicelli of zo, alleen groenten, ik maak die in grote hoeveelheden, invriezen en een bakje mee naar het werk. Daarbij twee koolhydraat-arme boterhammen met kaas of twee crackers met kaas. Tegen een uur of 4 een schaaltje groen: tomaatjes, komkommer, selderij, paprika en een plakje vleeswaar en/of wat noten. Warme maaltijd: gewoon met de pot mee-eten, zonder de aardappelen, pasta of rijst. Als ik 's avonds trek heb, of wat groente of een augurkje met een pakje ham. De hoeveelheid groenten 's avonds is zeker 250-300 gram. De totale hoeveelheid groenten op een dag is zo'n 400 tot 500 gram.
Je valt af als speer! Maar het is niet echt makkelijk, het vereist veel discipline, zeker als de rest van de familie aan de gebakken aardappelen zit. Of je bent in de stad en denkt aan een heerlijke cappuccino; in melk zitten veel koolhydraten, dus liever niet.
Ik zou voorzichtig beginnen, vervang brood door koolhydraat-arm brood, schrap de koekjes en snoepjes en frisdrank. Gaat dat goed, laat dan de aardappelen weg enz. enz. Het is echt een way of life en voor mij voor altijd.

Trudeloos

Trudeloos

27-07-2017 om 12:19

Is dit wat?

Www.eetpuurgeluk.nl

Lees vooral het persoonlijke verhaal van die dame even

Kaaskopje

Kaaskopje

27-07-2017 om 12:26

Suiker

Ik wandel tegenwoordig met een groep. Dit is een initiatief die eigenlijk bedoeld is voor diabetes-patiënten, maar als niet-diabeet mag je ook mee. Zo kreeg ik ook een uitnodiging. In aanloop hiervan ben ik naar een uurtje geweest met wat tekst en uitleg en zo ook over wat een diëtist voor je kan betekenen en welke diëten wijs zijn. Ik heb het al eerder genoemd, maar zij noemde dus het mediterrane dieet naast het koolhydraatvrije/arme dieet en om eerlijk te zijn leek het mediterrane mij veel beter vol te houden, omdat je daar wel koolhydraten bij mag nuttigen. Wel de verstandige varianten uiteraard, dus geen wit-, maar bruinbrood, volkorenpasta, e.d.. Ik zeg eerlijk dat ik me er nog niet écht in verdiept heb, maar als het moet ga ik me daar op richten, zodat ik gewoon nog koolhydraten mag.

Micham (ot)

"Verder heb ik grondig als altijd, uitgezocht welke voedingsstoffen cq vitamines of mineralen extra geslikt moeten worden bij een bo en die vervolgens aangeschaft."

Wie zegt dat je bij een burnout extra voedingsstoffen, vitamines of mineralen zou moeten slikken? En op welke bewijzen beroepen die lui zich?

Alles is denkbaar natuurlijk, maar het lijkt mij zo verschrikkelijk onlogisch.

Ik moet nog wel eens terugdenken aan een draadje van lang geleden waarin iemand aangaf dat ze zich zo moe voelde - ze sliep ook niet goed - en welke vitamines ze dan moest nemen. Waarop de toenmalige stamgast Tinus P droogjes reageerde met "Vitamines helpen niet tegen slaapgebrek. Slaap helpt tegen slaapgebrek".

Maar goed, dit alles ot, want het heeft met koolhydraten niks te maken.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

27-07-2017 om 13:44

Temet

Uiteraard heb je gelijk dat je door slaapgebrek moe wordt, ik ben een ervaringsdeskundige met rare gewoontes , maar je hebt ook vermoeidheid die door tekorten kan zijn ontstaan. Het een sluit het ander niet uit. Om er een uit te halen: vitamine B-gebrek kan zich uiten in vermoeidheid of lusteloosheid. Of je een complete burn-out met voedingssupplementen te lijf kunt gaan, lijkt mij ook sterk, maar je kunt wel kijken waar je wat misschien aan zou kunnen vullen. Door gezonder/gevarieerder te eten of door wat bij te slikken.

klopt

Je hebt helemaal gelijk, maar zoals Milcham het opschrijft is het net alsof het enkele feit van een burn out betekent dat je dus extra voedingstoffen moet slikken. Net alsof een burn out een gebreksziekte is (nee), dan wel een burn out betekent dat je bepaalde voedingsstoffen veel meer verbruikt (vziw ook nee).

Een ander dingetje is dat een te hoge bloedsuikerspiegel ook vermoeidheidsklachten kan geven, maar dan moet je niet meer voedingsstoffen nemen, maar juist minder, althans, minder koolhydraten. Waarmee ik mooi weer terug ben bij het onderwerp van dit draadje

Groeten,

Temet

Milcham

Milcham

27-07-2017 om 15:21

Temet

Een burn out ga je niet te lijf met enkel voedingsupplementen, was het maar zo eenvoudig. De bedrijfsarts had mij het een en ander geadviseerd en van daaruit ben ik verder gaan zoeken.
En misschien zat de werking tussen mijn oren maar mij heeft het geholpen.
Ik heb het idee dat TO val alles wil oppakken en ik herken dat enorm van mezelf. Nu is dat tijdens een bo niet zo'n heel goed plan. Ik ga haar niet zeggen wat ze zou kunnen slikken want ik ben geen arts. Ik geef enkel aan dat mij dat samen met een aantal andere zaken enorm heeft geholpen. Ik denk dat TO niet op dieet moet en dat 'gewoon gezond eten' al uitdaging genoeg is.

anne

anne

27-07-2017 om 21:41

Suiker

Vind je je 'dieet' zwaar? Ik vind juist dat je veel eet, en het klinkt mij helemaal niet zwaar. Nu weet ik natuurlijk niet of je van jezelf soms of nooit mag 'zondigen' en bijv hoe zwaar het is om koolhydraatarm brood te eten (eet ik nooit, eet bijna nooit meer brood)
Hier zeer zeker geen dieet, maar moest ik ut een naam geven dan komt het 't meest in de buurt van combi koolhydraatarm/ mediterraan. Op goede dagen dan

Suiker

Suiker

28-07-2017 om 17:44

dieet

Het is een verplicht dieet met veel ge- en verboden en dat valt soms vies tegen. Het is of een dieet of aan de medicijnen. Ik heb morgen een verjaardag: geen taart, geen chips, geen toastje, geen glaasje wijn of iets anders alcoholisch, geen chocola of ander snoepgoed. Als het nou 1 ding is, bijv. alcohol, mwah, dat is makkelijk genoeg. Maar er mag zo veel niet. En dat is soms best lastig. Ik moet morgen maar afwachten of de gastvrouw groente op tafel zet en of zij iets anders dan kraanwater in huis heeft; het blijft anders steken bij twee kopjes thee en een paar glazen water. De overige gasten eten van alles en ik mag niks. Ik geef het vooraf wel aan wat ik wel of niet mag, maar meestal wordt het vergeten.

Ik eet best veel, maar ik maak ook lange dagen. Mijn ontbijt is om half 7, dan red ik het gewoon niet tot half 1. Meestal ben ik rond 7 uur thuis, ik red het gewoon niet om vanaf half 1 tot 7 uur niets te eten. Echt, ik val dan om van de honger. Ik ga met het openbaar vervoer, de etenslucht op het station is iedere dag weer een kwelling; ik heb trek en mag nooit pizza, geen normaal broodje, geen patatje, geen banaan, geen appel, geen sinaasappel; alles zit veel te hoog in de koolhydraten. Ik mag wel een handje noten, maar helaas een handje noten is niet te koop, wel een zak noten en dan heb je trek, dan blijft het dus niet bij een handje. Dan maar een piepklein bakje mee en daarin een handje noten en je ruikt de pizza, de patat, de saucijzenbroodjes, het vers gebakken brood. Nee, ik vind het niet makkelijk.

anne

anne

28-07-2017 om 19:45

Oke

Ja, dat is wel zwaar, als je van jezelf nooit mag zondigen en als je meer gefocused bent op wat niet mag ipv op wat wél.

Marja

Marja

28-07-2017 om 22:11

Anne

Suikertje is diabeet.
Ze mag vanwege haar gezondheid niet zondigen, net als ik, en ze noemt dit als voorbeeld, niet omdat ze gefocust is op wat niet mag.
Je moet dus regelmatig eten en als je lange dagen maakt nog meer.
Dat lijkt veel maar dat is niet zo. Je bent steeds aan het tellen, etiketten lezen, afwegen. Dat is zwaar.

anne

anne

29-07-2017 om 10:06

snap ik

Diabetes is natuurlijk een extra risicofactor. Maar natuurlijk is voor niemand een pizza gezond. (uitgaande vd gemiddelde pizza dan)
Misschien zit het ook per persoon anders, ik ken alleen maar mensen met diabetes die heus af en toe wat mogen zondigen. Maar bij jullie dan acuut hoge waardes misschien.
Geen fruit mogen lijkt me overigens wel heel zwaar.

Starter

Starter

31-07-2017 om 08:19

Burn-out vs alles Of niets

Alles of niets heeft mij absoluut mijn burn-out bezorgd. En krijg dát maar eens uit je systeem... Als ik werk, smijt ik met energie omdat ik alles geef. In relaties doe ik dat. In huishouden doe ik dat. Deed. Want ik heb mezelf zó weggegeven dat ik nu in het hoekje vd bank netflix series kijk. Oh ja, ook dát doe ik overigens de hele dag voor 100%.
En ondertussen begin ik dus niet aan jullie zo goede tips. Wrsch omdat ik weet dat ik het niet voor 100% kan doen. Wat vind ik dit moeilijk... Het lijkt of ik alleen maar zelfondermijnende dingen voor 100% kan doen! Dat is zo, nu ik dit zo overdenk --

Milcham

Milcham

31-07-2017 om 09:15

Starter

Het komt goed, echt. Geloof in de kracht van je lichaam. En 100% is prachtig maar niemand behalve jijzelf die jou dit oplegt.
En wil je per se 'iets' doen met voeding, skip de pakjes en zakjes, ga niet voor een Haribo-dieet en eet veel groente. Hou het simpel. Simpel is fijn, simpel is waarschijnlijk wat je nu aankan. En hersenloos Netflix kijken is heerlijk.
Ooit komt het weer goed. Je bent niet de eerste met een burn out en zeker niet de laatste. Pas als je de bodem raakt kan je weer omhoog, sorry het is niet anders.

anne

anne

31-07-2017 om 10:51

Kun je niet

klein beginnen? Echt klein bedoel ik, als de maaltijd van vandaag bijv. Niets meer niets minder. Die maaltijd kun je 100% doen.
Gewoon de lekkerste gezonde maaltijd die je je kunt bedenken gaan maken.

Ik ken iemand die zo'n beetje alles mijdt, want dan kan er ook niet gefaald worden.

Marja

Marja

31-07-2017 om 11:05

Zo werkt dat helaas niet

Je moet het brein kennen of het zelf ervaren hebben, maar zelfs bv naar het toilet gaan is een verplichting, een opgave en een hoge drempel.

Dat bedoel ik niet lelijk, maar het kleinste vragen is soms al overvragen. Je hoofd is leeg en zit op slot en het redelijk denken, het ervaren is afgesloten. Dat zie je aan het Netflix kijken.
Ik zat weken op de bank ( m'n veilige plekje) en keek talkshows.
Het gaat weer goedkomen, maar dan alleen als je nu luistert naar je lijf: niks doen, de rem zit er op, en niet doorzetten en doordrammen. Dat was je valkuil, dat deed je struikelen en dat gaat het weer doen als je niets verandert.

Suiker

Suiker

31-07-2017 om 11:09

begin met skippen

100% of niets, daar zitten ook goede kanten aan! Aan doorzettingsvermogen ligt het dus niet, misschien zelfs te veel van het doorzettingsvermogen?

Maar gebruik die eigenschap wel!

Begin voor de volle 100% met het skippen van suikerhoudende frisdrank. Drink water, light frisdrank, liters thee zonder suiker en doet het vol overgave. Als dat in je systeem zit, skip je ieder koekje/snoepje. Je zult zien dat dit al effect heeft.

Begin vandaag met 100% inzet aan een wandeling van 500 meter: 250 meter heen en 250 meter terug. Morgen 275, overmorgen 300 meter etc. Gebruik je inzet ook om te doseren!
Ook dit heeft effect.

Houd je niet van wandelen, maar wel van fietsen of zwemmen? Maakt niet uit, kom in beweging, dat is het belangrijkste. Voor mijn part ga je de ramen wassen, extra stofzuigen, loop je tien keer de trap op en af, maakt niet uit: kom in beweging!

Ga in de derde/vierde/vijfde week aan de slag met groenten. 25% meer groenten per dag erbij gedurende één week, de week erop weer wat meer groenten en zo verder tot je aan 400-500 gram groenten per dag zit. Vergeet alleen de mais en veel peulvruchten, vrij hoog in koolhydraten. Ga los met komkommer, sla, tomaat, bladgroenten, kool, bieten, wortels, witlof, asperges, dat soort groenten. Snoep vooral veel groenten tussendoor. Maak soep, kook of eet rauw, pureer desnoods groenten voor een overheerlijke pastasaus (met weinig pasta en kies dan voor de volkoren variant). Varieer!

Iedere week verander je iets.

Kijk of je koolhydraat-arm brood lekker vindt, of vervang een boterham door een volvezel cracker. Neem een keer kwark als ontbijt of lunch, bak een paar eieren met groenten. Wees kritisch op ieder etiket; zitten er meer dan 30 koolhydraten per 100 gram in? Zoek een alternatief.

Moet jij eens kijken wat je haalt met je 100% inzet na een week of 8!

Starter: het bovenstaande is niet spottend bedoeld, maar maak van je grootste valkuil (jouw 200% inzet) je grootste uitdaging; gedoseerd je levenswijze omgooien. Geloof me, daar heb je 300% inzet voor nodig en dat heb je in je. Go for it Girl!

anne

anne

31-07-2017 om 11:20

Marja

doe niet alsof je het alleenrecht hebt om te kunnen praten over zaken als burnout etc. Je doet aannames, dat is irritant.

Ik vind dat jouw advies juist veel meer 'vragen' is; eet gezond en de helft van je gebruikelijke koolhydraten. Dat zijn behoorlijke doelen, en erg normerend ook. Ik vind ze juist heel geschikt in algemene zin, en wrs voor ts nu teveel gevraagd, zeker als je je eigen redenering volgt. Vandaar juist mijn idee om te richten op 1 maaltijd. Is ook -maar- een advies, helpt mij vaak goed.

Marja

Marja

31-07-2017 om 21:44

Nee anne

Dat doe ik niet, maar diverse opmerkingen van jou klonken alsof je van beide ( bo,/ diabetes) wat minder wist en dat kan maar dan leg ik het uit..gewoon goed bedoeld hoor. Ook dat overgaan op veel eiwitten slecht zou zijn, diabetes best wel eens mogen zondigen tenzij dan zeker hoog in waarde, blijkbaar veel eten en het dus niet zwaar is behalve de afwezigheid van fruit enz.
Dan heb je me daarmee zeker op het verkeerde been gezet .

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.