Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Kitten

Deze zomer gaat t waarschijnlijk gebeuren. We gaan eindelijk in een eengezinswoning wonen. Dit willen wij al zeker 15 jaar, maar het is nu pas (bijna) gelukt.
Wat wij ook al die tijd al willen, is n kat. 15 jaar geleden, heb ik er zelfs mijn eerste vraag over gesteld op Ouders Online. We hebben toen besloten om de aanschaf uit te stellen tot we in een echt huis zouden wonen. Onze kinderen willen het liefst een kitten. Logisch. Deze zomer gaan we verhuizen en niet op vakantie, dus alle tijd om een kitten te socialiseren in ons nieuwe huis.
Als er kittens in het asiel zijn, dan willen we er daar één ophalen. Er wordt gezegd dat er vaak nestjes zijn. Maar als die er niet zijn... hoe kom ik dan in contact met mensen met een nestje. Marktplaats vind ik niet zo betrouwbaar. Iemand ideeën?


Kaaskopje

Kaaskopje

25-05-2017 om 00:40

Facebook

Ik zit bij allerlei Facebookgroepen. Zo ook een met 'kengetal stad' en dan "Ik ben op zoek naar...". Daar kun je dit soort oproepjes wel doen. Dan blijf je in de buurt van je woonplaats. Je kunt ook op de advertentieborden van supermarkten in de buurt kijken. Dierenwinkels kunnen je misschien tippen, wie weet een dierenarts.

Marktplaats

De laatste jonge poes hebben we toch van marktplaats. Netjes verzorgd. Boekje van de dierenarts met vaccinaties en alles, daar hebben we 75,- euro voor betaald. 4 Maanden bij de moeder gebleven zodat ze goed zelfstandig en zindelijk en vol zelfvertrouwen was. We kregen haar dekentje en serviesgoed en speeltjes mee.
Daarvoor hadden we 2 poezen uit het asiel. Al iets ouder.
Dit is wel de tijd voor jonge poesjes dus ik zou snel het asiel bellen, waarschijnlijk hebben ze die daar nu wel. Als er een tijd is dat ze jonge poesjes hebben is het nu.

Bij ons

Onze katten hebben we beide als kitten uit het asiel gehaald. Beide keren gewoon op het moment dat het ons uitkwam en niet toen het er in theorie de tijd voor was. Was wel een wat groter asiel (Gouda), dat scheelt misschien. Beide keren een goede ervaring met het asiel.

Teuntje

Teuntje

26-05-2017 om 18:43

Kijk eens

op de website van de dierenbescherming, ikzoekbaas.dierenbescherming.nl.
Daar staan heel veel katten van heel veel aangesloten asielen, ook kittens. Je kunt filteren op bij jou in de buurt (of 1x een eindje rijden voor je huisdier).

Dendy Pearson

Dendy Pearson

26-05-2017 om 18:56

Mwah

Hoezo vind je marktplaats niet betrouwbaar? Het gaat je niet om een rashond die dan misschien bij een broodfokker vandaan komt.
Er is op Mp vast wel een leuk nestje in de buurt te vinden als je bij het asiel niet kunt slagen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

26-05-2017 om 19:18

Marktplaats

Op Marktplaats vind je vooral broodfokkers die meer dan 50 euro vragen voor niet ingeënte of ontvlooide kittens. Ook veel kruising katjes (een ouder een al dan niet officiële raskat) waarvoor ze echt bizarre bedragen vragen. Ik zou daar dus niet (meer) aan beginnen. Via het asiel of via via is veel betrouwbaarder.
Nog een advies om niet een maar twee kittens te nemen. Een kitten in zijn eentje is echt zielig.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-05-2017 om 01:16

Phryne

Katten leven in principe op zichzelf. Sommige katten kunnen het geweldig goed met elkaar vinden, maar je hebt ook katten die een totaal gescheiden leven leiden. De katten die wij nu nog hebben, twee van ooit 5, delen eigenlijk niets, behalve hun etensbakken. Dus 1 kat is niet automatisch zielig. Als kat maar genoeg aandacht krijgt.

misschien van hier?

Ik heb mijn katten via OO. Inmiddels alweer bijna 6 jaar geleden. Ik heb ook twee kittens genomen omdat een mij zielig leek. Het zijn een broer en zus en ze gaan goed samen maar vechten elkaar af en toe ook de tent uit.

Freya

Freya

27-05-2017 om 13:55

Kattenopvang

Nog fijner dan een dierenasiel, is een kattenopvang die met opvanggezinnen werkt. Als je een kitten adopteert uit een opvanggezin, dan kennen die mensen vaak al het karakter van je kitten: wil je een haantje de voorste of liever eentje die het allemaal een beetje bekijkt ... kan veel verschil maken.

En inderdaad: waar je ook gaat, zorg dat het betrouwbaar is. Het kitten moet een dierenarts gezien hebben, en moet minstens twee keer ontwormd zijn (op 6 en 8 weken). Ik heb ooit een kitten geadopteerd, dat twee weken later gestorven is aan een blijkbaar aangeboren ziekte. Zeker met kinderen in huis, is zoiets ongelooflijk triest

Pooh Bear

Pooh Bear

27-05-2017 om 14:23

onze katten

Onze katten komen bij stichting zwerfkatten Rijnmond vandaan. En in de zomer zitten daar eigenlijk altijd wel kittens.
En anders heeft de dierenbescherming inderdaad een site waar ze hun katten en kittens opzetten https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/zoek-asieldieren

Overigens een tip. Katten vinden het fijn om met z'n tweeën te zijn. En vooral als dat een familie lid is. later kan het lastig zijn voor ze om aan een andere kat te wennen.
Dus als je denkt er ooit 2 te willen kan je het beste al gelijk een koppeltje nemen. Ik zie ook al vaak dat de asiels de kittens alleen per 2 weg doen.

Ava

Ava

27-05-2017 om 14:34

site gezamenlijke dierenasiels

http://www.dierenasiels.com is een site waar je landelijk kan zoeken of per provincie, op kittens, (ras)katten, pups, (ras)honden (en konijnen, hamsters, ratten, fretten, vogels etc).

Als je een leukerd ziet, bel het asiel om te vragen of het kitten niet al weg is!

Ik heb lieve huisdieren uit het asiel gehad (zo dankbaar), van marktplaats (koop geen ras omdat de kans groot is dat je te maken hebt met een broodfokker) en van hobbyfokkers. Alle huisdieren zijn goed bevallen maar misschien die uit het asiel nog het meest.

Als je een huis-tuin-en-keuken kitten koopt via marktplaats zal je niet snel een broodfokker tegenkomen omdat daar geen grote bedragen voor gevraagd kunnen worden en er dus geld mee te verdienen valt.

Ad Hombre

Ad Hombre

27-05-2017 om 15:32

Marktplaats

Vanwaar die paranoia over Marktplaats? Je gaat gewoon even kijken en dan zie je al snel wat voor vlees je in de kuip hebt. Als je de moederkat kunt zien en hoe ze op mensen reageert scheelt dat al een stuk.

Katten uit het asiel zou ik niet aan beginnen. Ik heb te vaak meegemaakt (van anderen) dat dat mensenschuwe beetjes oplevert.

Mensen die denken dat een asielkat je 'dankbaar' is hebben ze volgens mij niet helemaal op een rijtje. Iedere kat is dankbaar als je hem eten geeft

Kaaskopje

Kaaskopje

27-05-2017 om 15:50

Ad Hombre

Volgens mij gaat het die mensen er meer om dat ze vinden dat asielkittens voorrang hebben op kittens die zomaar in het wild bij mensen thuis opgehaald kunnen worden. Ik zou niet weten waarom uitgerekend asielkittens mensenschuw zouden zijn.

Ad Hombre

Ad Hombre

27-05-2017 om 16:00

Kaaskopje

"Volgens mij gaat het die mensen er meer om dat ze vinden dat asielkittens voorrang hebben op kittens die zomaar in het wild bij mensen thuis opgehaald kunnen worden."

Ik detecteer weer een soort 'idealisme' hier. Je weet hoe dol ik ben op idealisme. Waarom gaan die mensen niet in Afrika een kat ophalen? Da's pas idealistisch

"Ik zou niet weten waarom uitgerekend asielkittens mensenschuw zouden zijn."

Misschien omdat hun moeder mensenschuw was? Omdat ze daarom in het asiel zat? Het enige wat ik weet is dat mijn idealistische vrienden en familieleden die zonodig een kat of hond uit het asiel moesten hebben vervolgens met een probleemdier opgescheept zaten dat voornamelijk onder de bank zat.

Daar neem je geen kat voor. Ik neem een kat (als ik er een neem) omdat hij gezellig *op* de bank komt zitten spinnen. Maar ja, ik schiet natuurlijk ernstig te kort in idealisme. Bof ik even

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

27-05-2017 om 16:16

Karakter

Dat is afhankelijk van karakter van kat.
Voordeel van een aaielkat is dat ze daar wat over kunnen zeggen. Een goed asiel kent z'n pappenheimers en kan precies vertellen welke kat geschikt is.

Een boerderijkat hoort thuis op de boerderij en een gezellige knorrepot in een gezin. Wij hebben onze gezellige knorrepot dus uit het asiel. Een perfecte match.

Overigens hebben we daar nog een tijdje een aanloper bij gehad, maar dat had voor onze Dikkie dik echt niet gehoeven. Die werd daar zwaar depressief van.
Hij stak nog net niet de vlag uit toen de aanloper op een gegeven moment het loodje legde. Je doet katten dus niet per se een plezier met een maatje.
Die van ons is daar het levende bewijs van.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

27-05-2017 om 17:47

Broodfokkers

Broodfokkers herken je vaak doordat er meerdere nestjes aanwezig zijn. Die mensen laten hun poezen vaak meerdere keren per jaar bezwangeren, en doen de kittens niet ingeënt weg voor 50+ euro. Ze maken dus amper kosten maar verdienen per nestje wel 200 a 300 euro, en dat keer x. Vaak kun je de kittens ook al met 8 weken meenemen terwijl wordt geadviseerd ze minstens 10 weken bij moeder te laten.
Als je een kitten alleen neemt moet je er minstens 2 uur per dag mee spelen anders sloopt hij je hele huis. Twee kittens hebben gezelschap en een speelkameraadje.
Zelf heb ik niet de beste ervaring met asielkatten. Vaak zijn dat echte buitenkatten en/of kunnen niet samen met kinderen of huisdieren. Je moet dus soms lang zoeken naar eentje die matcht met je gezin.

Teuntje

Teuntje

27-05-2017 om 18:18

Freya, gastgezin

Bij de bij de dierenbescherming aangesloten asiels (zie de link die ik gaf en pooh bear ook) zitten de kittens ook eerst in een gastgezin, en wordt er al gekeken naar karakter. Bij de wat oudere katten ook trouwens, er staan karakterbeschrijvingen bij en ze willen ook echt dat het dier matcht met het gezin.
Dat vind ik persoonlijk HET grote voordeel van een dier uit een goed asiel.

Asiel

Hier hebben ze in het asiel kamers vol kittens, het hele jaar door. Wij hebben telkens gekozen voor kittens die uit zichzelf naar ons toe kwamen en zich graag lieten knuffelen. Superlieve katten waren het. Ik vind twee kittens wel veel leuker dan 1. Ze spelen zo leuk samen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

27-05-2017 om 21:14

Waar dan

Ik heb net gezocht op ikzoekbaas waar volgens mij alle asiels bij aangesloten zijn maar heb geen kittens gevonden. Ook toen wij onze kitten zochten was er nergens een te vinden.

vlinder72

vlinder72

27-05-2017 om 21:21

Hier

https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/zoek-asieldieren/katten?d=1&orderby=random&age=1

Alleen maar kittens

Wij hebben destijds gekozen voor twee kittens. Dames zijn nu 6 jaar en hoewel ze geen super goede maatjes zijn, zijn wel vaak samen en vooral als wij weg zijn, vind ik het een prettig idee dat ze dan tenminste elkaar nog zien.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

27-05-2017 om 21:40

Niet zoveel dus

De meeste zijn al gereserveerd en er zit er ook een van vijf jaar tussen. Het aanbod is dus niet heel groot. Dat hoeft geen probleem te zijn, oudere katten zijn ook leuk. Maar lastiger in huis te nemen als er al andere katten zijn.

vlinder72

vlinder72

27-05-2017 om 23:05

Hier dan

http://www.gratiskittens.com/location/nederland/

Maar ik zou op marktplaats kijken of iemand in de buurt kittens aanbiedt. Bij ons in de buurt bieden boeren altijd wel gratis of bijna gratis kittens aan.

Wij kozen destijds uiteindelijk voor twee raskatten. Met teveel katten was iets. Adoptie via een asiel is niet goedkoop. En bij een boer waren wij er niet van overtuigd dat de kittens ooit een woonkamer van binnen gezien had met alle socialiseringsproblemen van dien. Bij de fokker zijn wij een paar keer langsgeweest en werden wij wekenlang op de hoogte gehouden. Toen de kittens 13 weken waren, mochten wij ze ophalen. Ingeënt, gechipt en wel.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-05-2017 om 01:12

Nieuwe inzichten

Wij hebben kittens van verschillende leeftijden in huis gehad. Ik neem direct aan dat 10 weken het beste is, maar zelfs een kat die achteraf echt te jong bij ons is gekomen (ik ging later nog eens goed rekenen en toen constateerde ik dat de kat nog niet eens 6 weken geweest moest zijn), was zo'n keurige kat, dat zelfs de parkieten veilig waren. Ze sloopte ook niets. Ik heb geluk gehad denk ik met mijn in totaal 12 katten. Behalve een kat die we min of meer voor de poorten van het asiel hebben weggeadopteerd. We kregen een seintje van kennissen dat een kat, die altijd bij een Chinees restaurant rondhing, naar het asiel zou gaan en of wij hem alsjeblieft wilden nemen. Dus dat werd dezelfde avond nog geregeld. De kat was al wel bij het asiel, maar we kregen hem zo mee. Die kat was te lang op straat geweest denk ik. Hij kon zomaar uit het niets een nagel in je arm slaan. Ik was er een beetje bang voor. Ik heb een kitten met 11 weken in huis gekregen en achteraf vond ik het aan de oude kant. Ze was al 'klein poesje' af en leek daardoor niet als 'broertje' geaccepteerd te worden. Verder ging het wel goed.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-05-2017 om 01:14

Ze en broertje

Die combinatie kan niet. Ze was een hij, bedenk ik me .

Teuntje

Teuntje

28-05-2017 om 08:38

Boeren

Daar kun je idd vaak gratis halen, daar worden er genoeg geboren. Maar net wat vlinder zegt, dan moet je maar afwachten hoe het met de socialisatie zit. Lees eens de beschrijvingen op de ikzoekbaas site, ook van de oudere katten. Is heel verhelderend over wat voor verschillende karakters er zijn, is deels aanleg en deels vroege ervaringen. Een kat is niet zomaar een kat, en ook van een kitten verander je het karakter niet zomaar.
De gastgezinnen nemen vaak zwangere poezen op en houden de kittens (en de moeder) dan tot ze geplaatst kunnen worden en wetendaardoor dan heel wat over het karakter te vertellen.

Niet op internet

Ze zetten de kittens niet op internet omdat het er zoveel zijn en het verloop groot is. Gewoon het asiel bellen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

28-05-2017 om 09:54

Drietje

Ik geloof je gelijk maar bij 'ons' asiel (Zandvoort) en in Amsterdam was dat dus niet zo. Daar moest je wekelijks bellen en meestal waren alle kittens dan al gereserveerd.

Emmawee

Emmawee

28-05-2017 om 13:17 Topicstarter

Marktplaats

Nee, niks mis met Marktplaats, maar ik heb gewoon niet zo heel veel mogelijkheden om "even" te gaan kijken (ik ben door ziekte niet zo mobiel). Ik zoek dus echt een nestje in de buurt en dan is de keuze op Marktplaats beperkt. En qua betrouwbaarheid weet je via Marktplaats gewoon niet zo goed hoe het zit met de gezondheid.

Bij het asiel worden die beestjes zo lekker gecheckt en inderdaad bij "ons" asiel ook, gesocialiseerd in een gastgezin. Dan weet je redelijk goed wat voor vlees je in de kuip hebt. Als ze gecheckt en ontwormd enz. worden aangeboden op MP, dan is dat natuurlijk ook prima.

Dus nee, Ad. Ik wil het niet omdat asiel zo lekker klinkt als ah sielug en mijn goede mensenhart dan weer opbloeit. Maar gewoon, omdat je dan juist wat beter weet wat je krijgt.

Mijn man reageert op sommige katten licht allergisch / gevoelig (hij wordt er niet ziek van, maar krijgt wel jeuk). Dus we moeten goed zoeken. Hij merkt het vrij snel. Bij sommige katten nergens last van. Bij andere altijd. Bij langharige katten heeft hij eigenlijk nooit ergens last van, dus als we een halve maine coon of pers ofzo kunnen vinden, zou dat mooi zijn.

Tot slot, willen wij echt één kat. Deels ivm die gevoeligheid en deels omdat de kosten voor twee katten gewoon twee keer zo hoog zijn en we zitten niet heel ruim. We willen een bedragje apart zetten voor als er evt. iets moet gebeuren bij de dierenarts.

Bedankt voor jullie reacties en tips / adressen. Als iemand zelf nog een nestje verwacht of weet (omgeving 071-) dan houd ik me aanbevolen

Niki

Niki

28-05-2017 om 22:56

solitair

Katten zijn van nature solitaire dieren, die kunnen prima alleen. Dat is echt geen punt.
Zorg wel dat je kat lang genoeg bij de moeder kan blijven, liefst 4 maanden. Vaak gaan de kittens al veel eerder bij moeder weg, maar langer is beter voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van je kat.

Ad Hombre

Ad Hombre

29-05-2017 om 08:57

Majjan

"Dus nee, Ad. Ik wil het niet omdat asiel zo lekker klinkt als ah sielug en mijn goede mensenhart dan weer opbloeit. Maar gewoon, omdat je dan juist wat beter weet wat je krijgt. "

Misschien is mijn beeld van het asiel niet helemaal in overeenstemming met de realiteit. Ik hoop het maar

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.