Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

milly

milly

28-10-2015 om 13:15

Is Amsterdam nog wel leuk om te winkelen?

Gisteren met mijn 2 dochters wezen winkelen in Amsterdam. Over de treinreis kan ik nog een apart draadje beginnen, wat was die trein vol met name tussen Eindhoven en Utrecht. We gaan naar Amsterdam want daar zijn een paar winkels die je niet elders hebt in Nederland maar waar dochters toch even naar toe willen. Maar jeetje, wat is het daar druk. Niet leuk meer. Kennelijk waren er ook nog wat winkels die dachten dat het gisteren niet druk was want die hadden paskamers gesloten terwijl er zeker 30 mensen stonden te wachten in de rij om te passen. We hebben dat ene truitje dat gepast moest worden maar teruggehangen want daar hadden we geen zin in. We zijn ook nog even naar de 9 straatjes geweest, ook loeidruk. Iedere keer dat we naar Amsterdam gaan lijkt het drukker te worden. Dus we willen geen einde maken aan de traditie van een keer in het voorjaar en najaar samen te winkelen maar niet meer in Amsterdam, geloof ik.


Amsterdammer

Amsterdammer

28-10-2015 om 15:59

Vreselijk

Ik vind het zelf ook niet (meer) te doen. Ik vermijd het centrum altijd, de laatste jaren, net als meer stadsgenoten. Soms heb ik het idee dat er nog nauwelijks een Amsterdammer rondloopt zonder in functie te zijn.

Lot

Lot

28-10-2015 om 16:03

Amsterdam

is te populair geworden en binnenkort overkomt dit Rotterdam nu ze in de Lonleyplanet in de top 10 van leukste steden staan.

Mensen hebben te veel geld te besteden en weten niet meer hoe ze zich op een andere manier kunnen vermaken dan kopen, kopen, kopen

Tango

Tango

28-10-2015 om 16:19

Vind het ook niet leuk meer.

Vroeger ging ik met mijn ouders vaak naar Amsterdam. Winkelen en naar musea e.d.
Vorig jaar ging ik eens met dochter, volgens mij in de herfst of kerstvakantie. Was inderdaad niets aan. We wilden naar het Anne Frank Museum maar daar moest je al een uur in de rij staan om binnen te komen. Maar niet gedaan dus. Madame Tussauds hetzelfde en bovendien erg duur vond ik. Toen maar het centrum in om te winkelen, was ook vreselijk druk. Het enige wat geslaagd was, was de lunch, ergens in een tentje in de buurt van het Anne Frank Museum volgens mij. Was heerlijk. Achteraf nog naar de Starbucks geweest dus dochters dag was prima. Maar ik vond het eigenlijk niets en zonde van het reisgeld ernaar toe.

blanc

blanc

28-10-2015 om 16:34

nee

Ik vind Amsterdam een geweldige stad maar niet om te winkelen. Musea, terras, sfeer. Net weer geweest naar het MLab, klein theater met etentje na, daarvoor vind ik het top. Eindhoven vind ik daarintegen als stad niks aan maar om te winkelen top. Alle winkels in 1 groot kruispunt en overdekt winkelcentrum.

Hadewich

Hadewich

28-10-2015 om 16:42

Goh

Wij zijn er van de zomer geweest, voor het eerst sinds jaren. Niet om te winkelen, maar om rond te neuzen. En wat was het afschuwelijk druk! Er werd in mijn omgeving een beetje lacherig over gedaan, van die provinciaaltjes die de grote stad te druk vinden, maar we zijn dus gelukkig niet de enigen! Het was gewoon té erg! Brussel, Parijs enzo: geen enkel probleem. Maar Amsterdam? Voorlopig niet meer!

heb er gestudeerd

Ik heb er gestudeerd, maar ook toen wist ik al; hier wil ik nooit gaan wonen. Wat een onhandig gedoe met miniscule huisjes waar je fiets aan t plafond moet hangen en je nooit een tuin hebt (tenzij mega bedeeld). Vind ook de amsterdammers altijd erg onaardig en grofgebekt.Aardige mensen kom ik er zelden tegen. Het viel me afgelopen week ook op bij de puberruil op tv; een amsterdamse jongen die naar Sittard ging en daar zo verbaasd was dat iedereen zooooo aardig was. En dat merk ik nu ook nu ik van een grote Brabantse stad naar een klein Brabants dorp verhuisd ben! Hoe hartelijk je buiten de stad ontvangen wordt. Zo leuk he....En als je dan een keer naar de stad wil kun je 's avonds lekker weer naar huis.
Leuke oude stad om te winkelen is bijvoorbeeld Nijmegen! Veel studenten dus veel kroegjes en een gezellig los sfeertje, maar veel gemoedelijker.Misschien is dat wat?

Amsterdammer

Amsterdammer

28-10-2015 om 17:43

Toerisme

Het was ook laatst in het nieuws dat alle toeristen in elk geval naar Amsterdam gaan en dat de stad het eigenlijk niet meer goed aan kan.

Amsterdammers hebben ook een hekel aan toeristen, denk ik. Vooral in het centrum. Dat is geen prettige karaktertrek. Heel onaardig. Het brengt per slot van rekening ook geld in het laatje en dan mag je wel respectvol omgaan met de mensen. En tel daarbij op de aanleg van de metro natuurlijk. Het centrum was jaren een ramp met de N-Zlijn. En nu heel erg veranderd, wel ten goede vwb bereikbaarheid en moderner maar niet meer 'mijn' centrum.

En verder zijn Amsterdammers goed gebekt, rap van tong en dat valt niet goed bij iedereen. Ze verwachten het ook terug gelukkig en dan komt de Amsterdamse humor tevoorschijn. Als je de kunde niet verstaat, maken Amsterdammers helemaal geen aardige indruk.

Er zijn steeds minder plekken die ik nog echt leuk vindt. Jordaan al heel lang niet meer, eigenlijk. De Pijp ook niet, Zuid is ook erg veranderd. Watergraafsmeer is in opkomst, Oost ook: leuke plekken. Ik woonde eerst in Oost en nu in West, heel anders kwa mentaliteit.

Ik vraag me op eens af hoe lang ik hier nog wil blijven.

Werkbij

Werkbij

28-10-2015 om 18:04

Werken in Amsterdam

Ik werk in Amsterdam en heb er jaren gewoond. Ik vind het nog steeds een heerlijke stad. Het is er vaak druk maar als je de juiste plekken kent en de drukte dus weet te vermijden, is het nog steeds leuk. Ik ben wel blij dat ik na een dag weer naar m'n eigen dorp toe kan maar na een dag in m'n eigen dorp ben ik ook heel blij om weer naar Amsterdam te gaan! Punt is dat je natuurlijk de juiste plekjes niet weet als je er twee keer per jaar komt. Maar er zijn nog zoveel andere leuke steden in de buurt. Haarlem, Leiden, het lijkt me sowieso leuk om af te wisselen.

Jamie

Jamie

28-10-2015 om 21:16

Dorry

En dan kwam die Amsterdammer uit Abcoude Hij dacht overigens in een PVV bolwerk te komen en toen dat mee bleek te vallen bleken die Limburgers dus erg aardig. Ik denk dus dat hij bang was voor de PVV mentaliteit niet noodzakelijkerwijs voor Limburgers.

Krullevaar

Krullevaar

28-10-2015 om 21:22

Ach ja..

Het is juist erg Amsterdams om te klagen over het toerisme dat ze juist zoveel brengt. Denk maar niet dat Adam anders al die mooie musea zou hebben. Nu klagen ze over het geluid van rolkoffertjes?? Joh, ga dan lekker buiten de ring wonen. Net als al die mensen die in de nieuwe wijken rondom Schiphol gaan wonen
en vervolgens gaan klagen over de herrie. Als je niet van drukte houdt, moet je er niet gaan wonen.

Ik heb nog nooit iemand op Broadway horen klagen over de rolkoffertjes...

Ik kom veel in Amsterdam voor mijn werk, maar nooit meer om te winkelen. Nederland heeft zoveel andere leuke steden. Er is meer dan Amsterdam.

Jamie

Jamie

28-10-2015 om 21:29

krullevaar

Dat van die nieuwe wijken is niet eens van nu. In de jaren 80 waren er in een dorp onder de rook van Schiphol opeens allemaal actievoerders waaronder de huisarts van mijn ouders. Ja die kwam uit het oosten maar hing wel een pamflet voor het raam. Mijn vader vroeg waarom hij hier kwam wonen? Nou omdat hij hier werk kon vinden. Waarom kon je hier werk vinden? Wellicht omdat Schiphol om de hoek ligt? En maar klagen...

Adama

Adama

28-10-2015 om 23:01

Amsterdam moet geen pretpark worden

Bah, wat een nare reacties over Amsterdammers!

Ik ben geboren en getogen in Amsterdam en woon er nog steeds met veel plezier.

Maar inderdaad erger ik mij de laatste tijd steeds meer aan die hordes toeristen en provincialen die hier de stad komen bederven. Het loopt echt de spuigaten uit.

Amsterdam moet een stad zijn waar gewoond en gewerkt wordt, met tal van (culturele) voorzieningen. Geen pretpark vol met lelijke toeristenshops en ijs- en wafelwinkels.
Ook geen pretpark voor dronken rondpissende en -kotsende provincialen die hier op koninginnedag uit hun dak gaan.

Ik begrijp niet waarom ik niet met plezier zou mogen wonen in de stad waar ik geboren ben, waar mijn familie woont, waar ik werk en waar mijn kind naar school gaat. En er zijn een hoop nadelen die ik dan gewoon er bij accepteer, zoals het drukke verkeer, luchtvervuiling, kleine woningen, etc. Maar om te zeggen dat die Amsterdammers niet moeten zeuren als provincialen en toeristen de boel verzieken door onbeschoft gedrag, dat is de wereld op zijn kop.

Natuurlijk heb ik er niets op tegen dat mensen Amsterdam bezoeken, voor de mooie en interessante dingen, of voor werk. Maar ik heb er wel een hekel aan om overspoeld te worden door drank-, drugs- en sekstoeristen die denken dat in Amsterdam alles kan wat ze thuis niet durven/willen. ("Pis je thuis ook in het portiek van je buren?" "Nee? Waarom dan wel hier in mijn portiek?") Ook heb ik een hekel aan de hordes koopvee, maar dat is lokaal, de beruchte Kalverstraat, waar de meeste Amsterdammers liever niet komen.

Toen ik jong was kon je nog gewoon koninginnedag vieren, als kind: gewoon 's ochtends een fijn plekje ergens zoeken. Tegenwoordig is koninginnedag verpest door de commercie (al die volwassenen die geld willen verdienen, die had je vroeger niet) en de hordes provincialen. Vroeger vierde men koninginnedag in zijn eigen stad, dorp of plaats, het was veel lokaler, waarom nu niet? Laat eenieder het in zijn eigen woonplaats leuk maken...

Het is naar mijn idee begonnen ergens in de jaren '80, toen er na een gewonnen voetbalwedstrijd spontaan een groot volksfeest ontstond op het Leidseplein. Sindsdien wordt iedere aanleiding door het hele land aangegrepen om zich in Amsterdam massaal te komen bezatten. Dat is gewoon teveel en niet leuk meer.

Toerisme wordt door het stadsbestuur enorm gestimuleerd, maar je ziet nu dat het de verkeerde kant op gaat. Het is niet meer leuk in Amsterdam, ook niet voor de toeristen zelf, door de enorme hoeveelheid toeristen. De kwaliteit van de winkels gaat achteruit: bijv. in plaats van goede gespecialiseerde winkels verschijnen er overal ijs- en wafelwinkels. Daarmee gaat de kwaliteit van de stad achteruit, ook voor toeristen.

De Bijenkorf was vroeger een winkel met goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Mijn eerste BH zijn we daar gaan kopen, omdat ze volgens mijn moeder daar goed advies konden geven. Ik ben met een vriend daar zijn eerste cobertjasje gaan kopen, om dezelfde reden: je werd er rustig, kundig, discreet, prettig en met kennis van zaken geholpen.
Nu is de Bijenkorf gericht op toeristen uit China etc. met te veel geld en een slechte smaak. Je ziet het meteen als je binnenkomt. (Vind het trouwens wel een goed idee dat die Dwaze Dagen zijn afgeschaft.)

Ik heb er niets op tegen als mensen op vakantie naar Amsterdam gaan om musea e.d. te bezoeken. Maar wel als ze in groepen gaan fietsen terwijl ze niet kunnen fietsen, en midden op de weg stilstaan. Als ze zich niet aan de verkeersregels houden en op de fietspaden lopen. Als ze zonder te kijken (stoned?) zomaar een weg oversteken (levensgevaarlijk, er had laatst nog een fietser, terugkomend van werk, zo een zwaar ongeluk gehad). Kortom, als de toeristen en bezoekers niet beseffen en zich er niet naar gedragen dat ze te gast zijn, en dat er in Amsterdam een hoop mensen wonen en werken die het druk hebben, ergens naar toe moeten, aan het werk zijn, voor hun kinderen moeten zorgen, etc. Kortom dat Amsterdam geen pretpark is, geen camping, maar een stad waar gewoond en gewerkt wordt.

En hoe komen jullie er bij dat de Amsterdammers zouden verdienen aan al die toeristen?! Zoveel toeristenbelasting betalen ze niet! Er zijn private ondernemingen die veel verdienen aan toeristen: winkels, café's, restaurants, etc. En de Nederlanders in het algemeen (jullie dus ook), via de btw-opbrengst. Maar de meeste Amsterdammers hebben vooral (over)last van de toeristen. DIe mooie stad (straten, huizen, parken, openbaar vervoer, etc.) wordt niet door de toeristen betaald, maar van de belastingen die Amsterdammers betalen (bijv. onroerend-goedbelasting, parkeergeld, gemeentebelasting) en van de belasting die alle Nederlanders betalen. Er zijn plannen om de toeristenbelasting flink te verhogen, daar ben ik het mee eens, zodat wat de toeristen de stad kosten en wat ze voor de stad opbrengen, meer in evenwicht komt. En verder zou de stad Amsterdam zich meer op de inwoners moeten richten en minder op de toeristen, bij de keuzes die gemaakt worden. Waarmee ik helemaal niet wil zeggen dat er geen toeristen zouden moet komen, maar wel dat toerisme niet ten koste van de woon- en werkomstandigheden moet worden gestimuleerd. Op dit moment wordt het toerisme parasitair.

En weet je? Als er geen mensen meer in Amsterdam wonen, als het een puur pretpark is geworden, dan verdwijnt op een gegeven moment ook de charme voor de bezoekers en toeristen.

Ik kan mij zelf trouwens niets voorstellen bij de lol van een dagje ergens gaan "winkelen". Maar dat komt misschien omdat ik gewend ben dat als ik iets nodig heb, ik op de fiets stap om het te gaan kopen. Winkelen als "dagje uit", ik kan me er weinig bij voorstellen... ik vind winkelen erg vermoeiend en vervelend, vooral als je het een hele dag moet doen. Maar als je in een dorp woont zonder winkels, dan is dat natuurlijk anders.

Ik zou als advies willen meegeven: zorg voor een doel. Bedenk van te voren wat je precies in Amsterdam wil gaan doen, en waar. Wat je wil kopen, in welke winkel; wat je wil gaan bezoeken, welke voorstelling, welke tentoonstelling, etc. (En dan kom je onderweg vast nog meer leuke dingen tegen.) Dat lijkt mij een goede garantie voor een leuke dag.

Zou het kunnen dat de toename aan winkelend publiek in Amsterdam en andere grote steden (Amsterdam is eigenlijk helemaal niet zo'n goede winkelstad, de goede winkels liggen verspreid), komt omdat er lokaal te weinig goede en interessante winkels zijn? Lokaal zijn er misschien te weinig of te uniforme winkels (overal Hema, Blokker, etc.). Nou is de Kalverstraat ook vol met dat soort winkels, dus begrijpen doe ik het toch niet... Ja misschien zijn de mensen te rijk geworden. Of is er een culturele leegte, die gevuld wordt met winkelen. Kiest men voor kwantiteit in plaats van kwaliteit. Is het de wegwerpmaatschappij, de steeds-maar-weer-kopen-maatschappij. De vergrootte mobiliteit. Of het groeiende aantal inwoners in Nederland, of in de wereld. Ik weet het niet. Misschien wel alles bij elkaar.

Wat me wel zorgen baart, is als het leven zelf een soort wegwerpcultuur zou worden: als men van her en der haalt wat men wil, zonder zich te binden aan een plaats en daar voor te zorgen.

Aan eenieder die in Amsterdam de boel komt verzieken (en dat zijn echt geen forumleden die een dagje komen winkelen hoor zou ik willen vragen: wat kun je er aan doen om het thuis, in je woonplaats, leuker, fijner, beter, mooier, interessanter, spannender te maken?

Adama

"Sindsdien wordt iedere aanleiding door het hele land aangegrepen om zich in Amsterdam massaal te komen bezatten."

Valt wel mee hoor. Ik was zonet bij het Hofplein, het doelpunt van dat Ajax vanavond maakte is gewoon hier in Rotterdam gevierd ;0)

skik

Egel

Egel

28-10-2015 om 23:46

Wauw Adama

Zo zeg, ik kan me veel voorstellen bij jouw reactie en leef er wel bij mee (al woon ik er niet). Lijkt me ook zeer irritant als je gewoon een beetje normaal wil kunnen wonen en werken.
Maar de hele tijd dat 'provincialen'! Hoe kom je erbij!
Dat zeggen Amsterdammers inderdaad vaak. Je hebt dan Amsterdam, waar zij als Amsterdammer natuurlijk een bevoorrechte positie innemen vinden ze zelf, en in de rest van Nederland wonen dan 'provincialen'.
Het maakt je hele stuk nogal belachelijk.

Adama

Adama

29-10-2015 om 01:41

reactie

Egel, natuurlijk overdrijf ik en zet ik het extreem neer. Lekker even ranten

En ik was ook echt boos over deze opmerkingen van forummers, daar was het een reactie op:

"Vind ook de amsterdammers altijd erg onaardig en grofgebekt.Aardige mensen kom ik er zelden tegen."

"Het is juist erg Amsterdams om te klagen over het toerisme dat ze juist zoveel brengt. Denk maar niet dat Adam anders al die mooie musea zou hebben. Nu klagen ze over het geluid van rolkoffertjes?? Joh, ga dan lekker buiten de ring wonen."

Dus ik zou mij door de toeristen moeten laten verjagen?!
Dat is toch belachelijk.
Het is echt niet zo dat alle Amsterdammers hier maar kortgeleden zijn komen wonen en dus "konden weten waar ze aan zijn begonnen". Ja, als je onder Schiphol gaat wonen, dan weet je dat daar vliegtuigen vliegen. Maar als je 30 of 50 jaar geleden in een rustige buurt bent gaan wonen, dan kon je niet voorspellen dat die nu overspoeld zou worden door toeristen.

En nogmaals, ik overdrijf ook wel een beetje hoor. Maar inderdaad, ik heb sinds ongeveer een jaar het gevoel dat er een grens is overschreden wat betreft de toeristen. (Met koninginnedag etc. had ik dat al veel eerder, maar dat lijkt de laatste tijd juist wat af te nemen, de stad heeft ook allerlei maatregelen genomen om dat binnen de perken te houden. Het zou anders ook veel te gevaarlijk worden, die mensenmassa's...)

Overigens heeft Amsterdam al heel lang "al die mooie musea" (nou ja, nog geen Hermitage), daar waren geen toeristen voor nodig. Het Rijksmuseum stamt uit het begin van de 19e-eeuw, evenals een belangrijk deel van de collectie. Het Stedelijk Museum is opgericht in 1874. Het Van Gogh-museum werd geopend in 1973.

Ik vind "provincialen" op zich trouwens geen scheldwoord en ik denk niet neerbuigend over "de rest van Nederland", maar wel over de Nederlanders die zich in Amsterdam misdragen juist omdat zij daar niet wonen. Zij lijken dus in Amsterdam dingen te doen die ze in hun eigen woonplaats niet willen of durven (omdat anders de buren ze nooit meer zouden aankijken bijv.). Het gaat er dus om dat voor hen de "grote stad" anoniem is en dat zij zich gedragen of er in deze stad geen mensen wonen en leven. En op kleine schaal is dat ook nog niet erg, dat hoort bij een stad; maar het is te grootschalig geworden. Het is het nieuwe conformisme geworden, zoiets. En het geeft te veel overlast. Uit de band springen – prima, maar doe dat zonder overlast te geven.

milly

milly

29-10-2015 om 07:56

adama

Adama, ik kan me eel goed voorstellen dat je van bepaald extreem toerisme baalt. Ik vind dat hele wietgedoe bijvoorbeeld belachelijk, dat overdreven blowen op straat. Dat doe je gewoon niet. Ik werd op een gegeven moment gewoon misselijk van de wietlucht. En inderdaad, sinds een jaar is het echt heel erg. Ook qua (onervaren) fietsers. Een van mijn dochters is ook door een of andere Aziaat aangereden. En vorige zomer zijn we met het hele gezin naar het Rijksmuseum geweest. We wilden de kinderen toch bepaalde toppers laten zien, hun cultuur en ik wilde zien hoe het verbouwd was. Echt prachtig maar veel te druk. Dus ja, ik voel in een groot deel echt wel met je me mee enik kan na een dag alweer weg maar jij blijft er dag in, dag uit.
Maar provincialen klinkt niet aardig. Wij gedragen ons heel netjes, proberen ook de leuke dingen van de stad te zien waar jij zo trots op bent en dan word je een beetje neergezet met een woord dat voor de rest van NL wel onaardig klinkt. Maar hee, gelukkig, ik heb de keuze, ik mijd de stad (voorlopig). Dat scheelt weer 2 keer per jaar 3 mensen

milly

milly

29-10-2015 om 08:05

amsterdam

Dat onaardige, dat vinden wij wel meevallen. Wel dat iedereen zich overal voor en tussen drukt maar ik weet wel dat dat grotendeels ook toersisten zijn. We gaan behalve winkelen ook wel altijd wat cultureels doen. Het is tenslotte de hoofdstad.
Zolang er internationale ketens zijn die zich alleen in Amsterdam vestigen, is het wel wat onvermijdelijk voor mijn dochters daar naar toe te gaan. Voor Blokker, Hema en H en M hoeven we niet naar Amsterdam te gaan, die hebben we, raar maar waar, ook in de provincie. Maar gelukkig heeft een aantal van die internationale winkels zich nu ook buiten Amsterdam gevestigd, onder andere in .... Rotterdam. We hadden al gezegd in de trein terug, dat we daar de volgende keer naar toe gaan. Ik zal Amsterdam toch ook wel een beetje missen want ik vind het een geweldig mooie stad. Maar helaas.
PS Ik heb die puberruil aflevering ook gezien, die was geweldig. De wederzijdse vooroordelen en hoe die wegsmolten als sneeuw voor de zon. Ik ben benieuwd of die jongen uit Abcoude in Maastricht is gaan studeren

Krullevaar

Krullevaar

29-10-2015 om 09:42

Adama

Ik snap je ergernis Adama maar je moet het wel in perspectief zien. De gemeente had nooit zoveel geld geïnvesteerd in bijv het Rijks als ze niet hadden geweten dat er zoveel bezoekers op af zouden komen. Gewone Amsterdammers hebben hier ook profijt van.

Toeristenbelasting zou eigenlijk in toeristische voorzieningen moeten worden gestopt, maar dat gebeurt vaak niet. Het wordt gebruikt om andere gaatjes te dichten. Enig idee hoeveel geld de gemeente nu opstrijkt nu Airbnb ook belasting gaat innen?

Heb jij enig idee wat het doet voor de werkgelegenheid in de stad en eigenlijk het hele land? En het zorgt juist ook voor banen waar handjes voor nodig zijn, laagopgeleid werk wat hartstikke nodig is.

We kunnen niet zonder, zo simpel is het.

Een deel van de overlast, door dronken vrijgezellen, drugstoeristen etc, heeft Amsterdam zelf over zich heen geroepen door zich zo te profileren. Dat gaat nu veranderen, Amsterdam wil zich richten op de veel bestedende cultuurliefhebber. Dan heb je ook een ander soort publiek in de stad.

Limi

Limi

29-10-2015 om 10:03

provincialen

Natuurlijk is dat wel een neerbuigend soort van scheldwoord. Het impliceert namelijk dat er buiten Amsterdam geen steden bestaan. En, natuurlijk, dat je zelf nog nooit buiten Amsterdam bent geweest. Wat dat betreft klinkt het vooral dom

Ali

Ali

29-10-2015 om 10:22

Centrum wordt steeds groter

Ik begrijp Adama helemaal, en ben het erg eens. Woon zelf al 20 jaar in dezelfde oude rustige woonwijk buiten de centrumring. Rustig is het al lang niet meer, en dat is niet erg, maar echte overlast was er lange tijd niet.
En nu wel. Zelfde als Adama. Ik heb laatst zelfs het bankje voor mijn deur weggehaald, waar vroeger de kinderen opzaten, de oude buurvrouw, de buren en wij samen met een drankje. Nu moet ik bijna dagelijks de achtergelaten rotzooi weghalen van voorbijgangers, toeristen, de lege blikjes drank en etensresten. En de herrie s avonds en s nachts als ze op het bankje zitten, etc. En dat zijn toch echt toeristen.

Wij wonen, werken en gaan naar school in Amsterdam. Daar moet ook ruimte voor zijn. Het 'centrum' wordt groter, en echte woonwijken worden opgeslokt.

Het echte centrum, nee, daar kom ik niet als het niet moet. Ik zie heel vaak toeristen fietsen, en ik hou vaak mijn hart vast. Laatst nog eentje 'gered' bij dat gevaarlijke kruispunt op het Leidseplein, waar de tram afbuigt. Ze hoorden de bel van de tram én het geluid van het waarschuwingslicht niet.

het woord provincialen is iets ongelukkig gekozen, wellicht.

Amsterdam wn de provincialen

Mijn familie van moederskant is Amsterdams en zijnerven vaak de indruk dat dat toch wel de enige echte stad van ons land is. En als kunstenaars en mensen ontplooiingsdrang in die richting die richting in zichzelf voelen opborrelen, gaan ze naar Amsterdam. Dat lees je in heel veel interviews. Amsterdam heeft het imago van de stad waar het allemaal pas echt is. Tenminste - zo voelt dat voor heel wat mensen die elders wonen. Maar om die nou maar te betitelen als provincialen?

Dat bezoekers zich enorm misdragen is diep triest. Ik denk dat het bij festivals en grote evenementen niet veel anders is qua troep en overlast, maar zeker in woongebied is het stuitend. Snap er ook niks van, thuis maak je er toch ook geen zwijnenstal van.

Yura

Yura

29-10-2015 om 11:28

Air bnb

Het is vooral dankzij de opkomst van air bnb en aanverwanten dat de ervaring van overlast erger wordt voor de Amsterdammers zelf.

Vroeger had je een appartementencomplex met woon-appartementen en je had een hotel, verschil was duidelijk. Maar tegenwoordig is het cool om naar een stad te gaan op een stedentrip en dan tussen de locals te verblijven, want ja zo'n hotel is helemaal niet hip natuurlijk, je wilt vooral geen gewone standaard toerist zijn. Probleem is alleen dat al die hippe mensen die zichzelf geen standaard toerist zijn zich wel zo gedragen, met als gevolg dat ze tussen de woonhuizen een vakantie-ritme hebben en laat thuis komen, teveel lawaai maken, niet weten waar ze hun afval moeten laten etc. Inmiddels worden op deze manier in Amsterdam al meer dan 10.000 woningen verhuurd.

Verder voor TO, ik weet niet hoe oude je dochters zijn, maar mijn dochter (16) gaat gewoon met vriendinnen shoppen in Amsterdam en komt met heel veel leuks thuis, ik denk dat die pubers beter hun weg weten te vinden in de chaos dan wij.

Hortensia

Hortensia

29-10-2015 om 11:32

Groeten uit de provincie

Ik heb jarenlang in een grote stad gewoond die ook wel wordt gezien als een filiaal van Amsterdam. Later ben ik naar een kleinere plaats buiten de Randstad verhuisd. Ik ben nog één keer in Amsterdam geweest om de toerist uit te hangen, te wandelen en geveltjes te bewonderen. Dat heb ik met opzet op een maandag gedaan, dan is het qua drukte nog te doen, want wat dat betreft heeft Adama gelijk: over het algemeen is het een heksenketel en helaas is er ook veel drank- en drugstoerisme. Ga maar eens op Schiphol bij de aankomst staan van een lowbudgetvlucht uit de UK...

Als provinciaal (dank je, ik zie het als een geuzennaam) kun je ook verrukkelijk shoppen én geveltjes kijken in diverse niet-Randstedelijke steden, waar je niet continu op je hoede hoeft te zijn voor laagvliegende fietsers (oké, in Groningen weer wel ) en geconfronteerd wordt (ter plekke of achteraf) met geïrriteerde autochtonen

Krullevaar

Krullevaar

29-10-2015 om 12:04

shoppen

Ik zou juist zeggen: shoppen doen je NIET in Amsterdam. Daar zitten alle (inter)nationale ketens, maar je kan beter kiezen voor kleine authentieke winkeltjes. Die vind je niet in de Kalverstaat of de PC. Alleen denken tieners er vaak anders over

Wat betreft Airbnb: eens. Toeristen overnachten nu ook in gewone woonwijken en daar kan je dan overlast van hebben. Het is alleen een ontwikkeling die je niet tegenhoudt: de gemeente wilde het eerst verbieden maar is niet gelukt.

Ach ja, Amsterdam

Amsterdam is fantastisch maar het is ook juist leuk om in kleinere plaatsen rond te lopen en te winkelen. Het is er al decennia veel te druk in het centrum. Sinterklaas komt in heel wat andere plaatsen voor kleintjes veel gerieflijker aan. En de musea zijn prachtig en multimediaal, flitsend voor kinderen enzovoort, maar in de provincie heb je ook hele leuke musea.
Wij winkelden afgelopen week in Heerenveen, ook grachtjes met een walmende Belgische fritestent over het water en een oase van rust in het Heerenveenmuseum met de schaatsen van Abe Lenstra en de bibliotheek van Domela Nieuwenhuis. Veel huisvlijt aan een maquete met dia's en geluid en kleine puzzels en spelletjes voor de kleintjes.
Leuke kleine winkeltjes met kleding en alles overzichtelijk bij elkaar als je uit het station komt. Vooral veel water en grachtjes.
Urk en Ermelo zijn ook leuk om te winkelen. Teveel keus houdt ik ook niet van, dat is veel te lastig voor dochter die niet kan kiezen.

Hortensia

Hortensia

29-10-2015 om 12:28

AnneJ

Waar op Urk kun je dan leuk winkelen? Ik weet wel dat er een paar winkels zijn, en de vis smaakt er prima, maar als je dan toch in die regio bent raad ik eerder Kampen aan. Urk is leuk, maar om er te winkelen ben je gauw klaar

Thomas

Thomas

29-10-2015 om 12:34

beste van twee werelden

Ik heb het beste van twee werelden: woon in een buitenwijk van Amsterdam, in de rust, maar heb wel het goede openbaar vervoer, de universiteit waar ik werk en ruime keuze in scholen voor de kinderen. En als ik naar de binnenstad ga, ga ik vroeg, voordat de toeristen wakker worden of arriveren op het station.
Ik ben hier geboren en onderschrijf de post van Adama. Het is echt zo druk geworden de laatste vijf jaar! Je kunt niet meer fietsen in de Damstraat omdat die k-toeristen het verschil niet willen weten tussen een stoep en een rijweg. Ik heb mijn kinderen al vroeg geleerd dat als ze huurfietsen zien, ze heel goed moeten opletten, want die mensen zijn met heel andere dingen bezig dan opletten. Wij rijden ook een stuk harder dan de gemiddelde toerist.
Op de pont (waar ik gelukkig niet vaak mee hoef) is de situatie helemaal verschrikkelijk. Zo druk!
En dat Amsterdammers onaardig zijn geloof ik niet zo. Ze hebben altijd wel hun woordje klaar, zeker de oude Jordanezen.

O ja Urk

Heb ik in een tweedehands winkeltje een hele leuke jurk voor dochter gevonden voor de feestdagen en ook nog vestjes en jasjes voor mijzelf. Paar jaar geleden. Snel klaar is wel een aanbeveling.
En een leuke overtocht van Harderwijk naar Urk met de boot door de sluis.
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/114105/urk-politiek-wil-kerken-open-voor-toeristen
En als ze de kerken openstellen en de orgels gaan bespelen gaan we weer een keer.

Krullevaar

Krullevaar

29-10-2015 om 12:41

En dus..

De wereld verandert, dat is een feit. Ik hoor ook mensen klagen dat de Schilderswijk (Den Haag) niet meer is zoals 30 jaar geleden. En dus.. als het je niet meer bevalt ga je ergens anders wonen.

Kennelijk is het in Amsterdam toch nog leuk genoeg om te blijven wonen (en klagen).

Hortensia

Hortensia

29-10-2015 om 12:46

AnneJ

Ja, daarin heb je helemaal gelijk!
En vergeet de vuurtoren niet op een mooie heldere dag

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.