Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Mare

Mare

28-06-2016 om 21:57

Huis zoeken, makelaarsvragen

Net als veel andere Nederlanders zijn ook wij op zoek naar een ander huis.
We hangen dagelijks op funda.nl, huislijn.nl etc. We hebben vrij specifieke wensen dus het aanbod is niet heel,groot, maar áls we een huis zien dat ons wat lijkt blijkt het vaak - al binnen een paar dagen - dat het is 'verkocht onder voorbehoud'. Dat betekent dus dat die huizen, en alle andere die we niet eens zien, al vóór ze op funda zijn op de markt worden aangeboden. Wie weet hoe dat werkt?

We overwegen nu dus om wel een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Ons zoekgebied is nogal ruim (alles tussen Amstelveen, Abcoude, Vianen, Zeist etc.), dus hoe vind je dan de makelaar die in dat gebied goed is ingevoerd (lees: als eerste toegang heeft tot de nieuwste huizen)?
En: we willen ons eigen huis, liefst nadat we een ander huis vinden, verkopen. Is het verstandig daar 1 deal over te sluiten met de makelaar om zo lagere courtage te bedingen? Of juist beter een separate makelaar?

Kortom: ik hoor graag jullie tips!

Tot slot (want stel: iemand leest dit en heeft ons droomhuis te koop) , we wonen nu heerlijk in een nieuwbouw-twee-onder-1-kap. Heerlijk ruim, grote tuin aan watertje, garage etc. waarom dan weg?
Beide dochters uit huis, dus 1e verdieping staat helemaal leeg. Hoge hypotheekrente, als we willen oversluiten is boeterente (schrik niet) 52.000,-! Omdat huis toch te groot wordt, en gezien de lage rente, vervroegen we verhuisplannen. Man gaat over 5 jaar met pensioen, dus we willen graag naar lagere maandlasten. En: man werkt in Bilthoven, ik heb nieuwe baan in Utrecht. We wonen nu bij Amstelveen. Liever iets dichter bij werk dus.
Wat we zoeken: vrijstaand, in het groen, tikje platteland/vrij uitzicht. Type bungalow, geweldig als er is, of op termijn kan komen, slaap en badkamer begane grond. We willen niet (te) veel klussen. Budget: liefst 400.000, max 500.000- maar dan moet t wel helemaal af zijn.

Alvast dank voor jullie input!
Mare

Anna G.

Anna G.

28-06-2016 om 22:36

aankoopmakelaar

Je zegt het zelf al: de aankoopmakelaar! Die is toch eigenlijk onmisbaar in een krappe markt en als je zoals jullie bijzondere woonwensen hebt. Voordat het aanbod op Funda komt, kijkt hij eerst naar kopers in zijn eigen portefeuille want dat is makkelijk en snel verdiend.

Je hebt ook makelaars die samenwerken en de meest gewilde huizen zo onderhands aan elkaars klanten verkopen. Er bestaat nou eenmaal een bepaald soort huizenaanbod dat Funda nooit haalt. Overigens werken zij wel vaak op no cure no pay basis, dus het hoeft je niks te kosten.

Bouwdoos

Bouwdoos

28-06-2016 om 22:47

Inderdaad

Aankoopmakelaar inschakelen voor een zoekopdracht, of in elk geval regelmatig langsgaan om je interesse te laten weten. Ons huis is verkocht nog voor het officieel te koop kwam. Makelaar wist van onze plannen en had toevallig nog kopers 'op de plank liggen' die net naast een ander huis hadden gegrepen. Toen ons huis op Funda kwam (dat gebeurt sowieso) was het dus meteen met verkocht onder voorbehoud erbij.

Anna G.

Anna G.

28-06-2016 om 23:01

is dat zo?

Wij hebben 2 keer een huis gekocht dat nooit op Funda is verschenen, wel in de makelaarsadvertentie in het plaatselijke sufferdje met zo'n verkocht bord schuin over de foto heen. Maar dat was nog in de goede oude tijd, misschien zijn er nu regels voor..

Bouwdoos

Bouwdoos

28-06-2016 om 23:09

Hier dus

De makelaar hier zet huizen sowieso op Funda, zodat hij alvast nieuwe geinteresseerden heeft mocht de koop toch niet doorgaan. Er zijn blijkbaar nog aardig wat mensen die achter huizen die al verkocht zijn aan bellen. Maar andere makelaars doen het vast anders...

Specht

Specht

28-06-2016 om 23:21

Wel bellen

Je kunt wel bellen naar een makelaar van een huis dat onder voorbehoud verkocht is.
Een van onze kinderen is zo aan een huis gekomen.
De oorspronkelijke kopers wilden na een aankoopkeuring alsnog veel geld van de oorspronkelijke prijs afdingen ondanks dat er geen grootte gebreken waren.
Kind kon het huis toen alsnog kopen na voor de zekerheid nog een eigen aankoopkeuring te hebben laten uitvoeren. Hier kwam overigens niets bijzonders meer uit.

Ad Hombre

Ad Hombre

29-06-2016 om 09:12

Mare

Ja, die boeterentes zijn in feite een soort verhuispremie aan het worden. En mijn 'premie' is nog een stuk hoger dan de jouwe dus als je dan wat leuks ziet

Bij ons in de buurt gaat het nog niet zo hard maar er begint zich weer een huizenzeepbel te vormen. Mensen hebben jaren lang min of meer 'vast' gezeten door de slechte mark en als de prijzen weer boven water komt en de hypotheekrente zo laag blijft gaan ze massaal op zoek...

Zelf bouwen?

Hoeveel haast heb je?

Er wordt weer gebouwd. Daar zitten ook altijd zelfbouwkavels bij.
Wat je wil is gewild en wordt steeds gewilder (de geboortegolf wordt grijs en wil een slaapkamer beneden). Dat betekent dat het relatief duur is, terwijl het juist weer relatief goedkoop te bouwen is.

Van dichtbij weet ik dat Weespersluis nu dan eindelijk bebouwd gaat worden.
Als je daar terecht kan met je bouwplan, dan kun je er in 2018 wonen.

Rond Haren beginnen ze ook weer. Zoek op nieuwbouwprojecten.

Ik denk dat het weinig zin heeft om één makelaar in te schakelen.
Je zou wel kunnen kijken hoe grotere ketens met elkaar samenwerken (bijvoorbeeld ERA).
Maar volgens mij kun je je ook bij alle lokale makelaars in laten schrijven als zoekend.

Mare

Mare

02-07-2016 om 13:52

Dank alvast

Ok, een aankoopmakelaar dus.
Nav jullie tips eerst eens ERA gemaild (want geen algemeen tel.nr. te vinden op de site, lastig is dat vaak) en ons verzoek neergelegd: kunnen we vrijblijvend jullie melden waar we naar op zoek zijn? Bijna week geleden, nog geen reactie. Zelfde gemaild aan tweetal huizen die 'verkocht onder voorbehoud' zijn: a) interesse mocht koop niet doorgaan, en b) graag gegevens on file houden voor vergelijkbaar aanbod.
Idem: (nog) geen respons.

Overwegen nu dus om echt aankoopmakelaar in te zetten. Lastig is de keuze. Is de makelaar die vnl in en om Abcoude zit, ook thuis in Breukelen/Vianen/Maarssen/Mijdrecht etc. ? En kun je deelopdrachten afspreken? Hoeft wat ons betreft niet bij iedere bezichtiging mee, dat doen we in 1e instantie wel zelf.
Grootste toegevoegde waarde wat ons betreft: eerder bij aanbod nieuwe huizen op de markt, en begeleiding daadwerkelijke aankoop.

Tot slot voor Miriam: ja, je hebt zeker een punt dat wij niet het enige koppel zijn dat kleiner wil, met vrij uitzicht en lagere hypotheek. Grijze golf, net wat u zegt .
Nieuwbouw is zeker een optie, vooral als we dan meteen onze woonwensen (slaapkamer begane grond) kunnen verwerken. Standaard nieuwbouwprojecten zijn veelal tussenwoningen of 2-onder-1kap: dat hebben we nu. Heel fijn, maar dus te groot inmiddels. En, dan blijven we dus betalen voor ruimte die we niet gebruiken. Ik zie weinig tot geen nieuwbouwprojecten met ruimte voor (semi-)bungalows. En; we zitten liever niet midden in een nieuwbouwwijk, maar voorkeur voor wat vrijere ligging, vrij uitzicht, wat landelijk.
Een kavel dus, dat zou mooi zijn.
Wie heeft hier wel eens zelf laten bouwen? Dus kavel gekocht, bouwer erbij gezocht en bouwen?
Zie kavels bv tussen 2 en 3 ton. Wat zijn bijkomende kosten: huis/keuken/tuin/leges/grond storten??
Geen idee...

Kortom, we zoeken voort. En gaan ons dit weekend buigen over welke makelaars te benaderen als aankoopmakelaar.
Als je goede ervaringen hebt met een makelaar in ons zoekgebied: ik hoor het heel graag!

Dank,
Mare

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.