Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Rafelkap

Rafelkap

02-12-2011 om 19:28

Fietsvervoer probleem!

Wie denkt er met me mee? Ik moet minimaal 1 dag in de week jongste van 5 (flinke ontwikkelingsachterstand) meenemen om grote broer van 6 naar school te brengen. Nu heeft jongste medicijnen waar hij tot onze vreugde fitter en alerter is geworden, maar nu hebben we het grote probleem dat hij achterop de fiets niet meer stilzit waardoor ik ga zwabberen- en ook maakt hij zich uit zijn riempjes los (3 punts gordel). Ik heb zo'n fietsfabriekfiets met twee achterzitjes achter elkaar. Met twee kinderen bijna 40 kilo bijmekaar is dat al zwaar. Voorop zit een bak (maar of daar een kind kan zitten? niet erin in ieder geval)
Het is de laatste keer echt gevaarlijk en dan moet ik dat hele eind lopen (15 minuten fietsen). Oudste wil ik niet zelf laten fietsen.
Maar wat moet ik nu? Een bakfiets kopen of zijn er andere ideeen (speciale fietsstoeltjes oid)???? Momenteel ook niet al veel geld te besteden, maar ik kan die ene fiets verkopen...


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rafelkap

Rafelkap

02-12-2011 om 19:36

Toevoeging

Ik kan dus eigenlijk niet meer mijn jongste achterop hebben. Ander idee is een oppas, voor twee keer drie kwartier. zodat ik oudste naar school kan brengen. Maar waar vind ik iemand zo gek?

amk

amk

02-12-2011 om 20:20

Mee

ga eens praten bij de stichting mee, want dit klinkt als een aangepaste fiets.
Bij ons op school wordt een meisje gebracht met een tandemfiets. Zij zit voorop en trapt wel mee, maar stuurt niet. Haar kleine broertje zit achterop gewoon in een zitje.
Er zijn heel veel mogelijkheden voor dit soort fietsen.

Mijn zus heeft tot haar 20e achterop gezeten en ik heb nog steeds bewondering voor mijn vader die dat volgehouden heeft. Hadden wij destijds een hulp als Mee gehad dan was dat heel anders gegaan.

Wellicht toch overwegen de oudste zelf te laten fietsen. Want hoeven ze voor de verkeersles hun fiets dan niet regelmatig mee te nemen? Ik neem als mijn dochter zelf fietst een andere route als wanneer zij achterop zit.

Vooruit kijken

Als het nou met een paar weken/maanden bekeken was, maar ook als je oudste wel zelf kan fietsen moet je jongste nog op een veilige manier kunnen vervoeren.
Ik sluit me dus aan bij amk... ik zou er Echt Voor Gaan. Maar nu heb je al genoeg andere dingen aan je hoofd dan dat Traject ingaan misschien. Dus ja, ik weet ook niet wat wijsheid is. (moet nu ophouden want ze slaan elkaar de hersens in achter mij op de bank).

Guinevere

Guinevere

02-12-2011 om 20:34

Aanhangfiets

Kan oudste niet op zo'n aanhangfiets? Dat scheelt al de helft in het gewicht en dan zwabber je niet zo. De gordel van jongste maak je desnoods met een hangslotje vast.

Puck

Puck

02-12-2011 om 20:47

Aanhangfiets?

Er zijn van die systemen waarmee je een soort kinderfiets aan je eigen fiets klikt. Is dat misschien een optie, dan moet ie zelf fietsen.

Bakfiets

Over trajecten en MEE weet ik niks, maar dat lijkt me het uitzoeken waard.

Maar anders zou ik toch investeren in een bakfiets, daar kan jongste dan nog behoorlijk lang in en die dingen zijn erg stabiel vziw (de tweewielsvariant). Misschien wel met een gordel oid zodat hij niet uit de bak klimt. Tzt raak je m tweedehands (of derdehands) ook wel weer voor een nette prijs kwijt.

Sterkte met kiezen

Temet

bakfietster

bakfietster

02-12-2011 om 22:12

Hmm

Als een kind echt lastig doet, heb je in een bakfiets ook een probleem. Denk aan: enorm heen en weer schommelen, uit de bak hangen, naar achter hangen, gaan staan, e.d. De riempjes kunnen echt niet alles tegehouden. Sowieso vind ik de riempjes (we hebben twee soorten) niet zo functioneel, ze vallen van de schouders af of je moet ze te strak doen (en dan nog kunnen ze van de schouders afgaan). Als je kind niet rustig zit, zou ik kijken of er andere gordels inkunnen, zoals bij een fietskar (Burley solo) of een rugdrager, met een tussenstuk zodat de gordels niet van de schouders afkunnen glijden.

Ik ben ontzettend enthousiast over onze bakfiets hoor, een heel goede tweewieler van bakfiets/nl/workcycles, maar ik heb me wel eens afgevraagd of andere ouders nooit een probleem hadden met een opstandige peuter... er zijn wel eens momenten geweest dat ik niet meer kon/wilde fietsen. Als je kind bijv. niet wil zitten maar alleen wil staan, hoe doe je dat dan? Hoe hardhandig kun/wil je worden? Armen uit de bak steken en dingen waar je langs fiets willen pakken, ook zo leuk. Een zitje achterop met een opstandig kind lijkt me trouwens nog veel erger.

Gelukkig werd mijn kind al snel veel gezeglijker en voor rede vatbaar.

Het voordeel van een bakfiets is dat je er goed zicht op hebt en in een vroeg stadium kunt ingrijpen (iets zeggen, aai over de bol, etc.).

Ik kan me wel voorstellen dat je een bakfiets neemt en een aangepaste voorziening in de bak maakt, bijv. een fietsstoel met een goed tuig of zo. Misschien dat bijv, Workcycles hierover met je wil meedenken en iets kan verzinnen. Nadeel van de bakfiets vind ik ook dat de kinderen normaal dicht bij het stuur zitten en hun hoofd kunnen stoten aan het stuur als ze wat groter zijn. Het is een heel goede fiets maar over het comfort van de kinderen is niet goed nagedacht. Een bankje in het midden zetten zou misschien een oplossing zijn.

We hebben ook een aanhangkar (Burley solo) voor lange fietstochten, die vind ik comfortabeler voor het kind, maar onze vierjarige is daar eigenlijk al wat te lang voor (hij vind dat zelf geen probleem, maar ik vind dat hij wel wat opgevouwen zit). En ook met een fietskar heeft hij ons wel eens het fietsen onmogelijk gemaakt: door zijn voet uit de voorklep te wurmen en deze tegen het achterwiel van de fiets te houden Hij was toen drie, nog niet helemaal voor rede vatbaar... pff het was tijdens die fietstocht echt een toer om thuis te komen... En dat terwijl die fietskar dus helemaal dicht en overkapt is.

Kortom: ik denk dat het met een echt lastig kind sowieso moeilijk fietsen is, op welke fiets dan ook, helemaal als het kind wat groter is...

Een kindertandem (van Onderwater) lijkt mij geweldig, maar ook daarmee kun je met een lastig kind problemen krijgen, lijkt me.

Misschien kun je verschillende fietsen huren om uit te proberen?

Overigens is een dubbel kinderzitje op een fiets van de Fietsfabriek een van de slechtste oplossingen (deze fietsen fietsen zwaar en instabiel), dus het kan sowieso beter.

kastanjet

kastanjet

02-12-2011 om 22:34

Rafelkap

Als je geïnteresseerd bent: ik heb een
weinig gebruikte ouder-kindtandem in de aanbieding. Onze dochter van 10 (visus-en motorische problemen) kan eindelijk sinds een half jaar zelfstandig fietsen. We hebben m niet meer nodig. Het was voor ons een goede oplossing. Je kunt ervoor kiezen of je kind wel of niet meetrapt.
Als je meer info wilt: [email protected].

Rafelkap

Rafelkap

03-12-2011 om 08:14

Ben nog aan het denken

Allereerst wat fijn al die reacties, dat jullie meedenken! Ik denk dat als oudste zelf fietst dit geen oplossing is (gaat sowieso natuurlijk gebeuren), het probleem is gewoon jongste. En ieder geval voorlopig want tot juni loopt deze indicatie, als hij daarna ook op vrijdag onder de pannen is, hoeft hij niet meer mee om zijn broer te brengen/halen.
Ouderkindtandem durf ik niet aan (wel enorm bedankt kastanjet!), dan lijkt me een bakfiets veiliger (met twee wielen voor), maar echt ideaal is dat blijkbaar ook niet, ik denk hier nog verder over na.
Rest dan nog als voorlopige oplossing een oppas te vinden en misschien eens MEE bellen voor een oplossing op langere termijn, een kind kan toch niet eeuwig in de bakfiets (tot welk gewicht eigenlijk?)

Rafelkap

Rafelkap

03-12-2011 om 08:18

Oja

die aanhangfiets, ook nog een idee. Voor oudste om zelf te fietsen durf ik nog niet aan, er zijn een aantal echt veel te drukke punten in de stad hier (en omleidingen waardoor het nog hektischer is), ik wil dit ook pas doen als ik oudste eraan toe vind, ik vind hem nog te speels en eigengereid.

Rafelkap

Rafelkap

03-12-2011 om 08:21

Bakfietster

Tot voor kort fietste mijn fiets niet instabiel hoor, integendeel. En als je eenmaal fietst ook niet zwaar. Het is wel een slagschip ja en ze moeten wel stil zitten..

ijsvogeltje

ijsvogeltje

03-12-2011 om 10:00

Rafelkap

Rafelkap, heb je al eens rondgekeken bij bedrijven met 'revalidatie-fietsen'? Zoals Nijdam Fietsen en 't Mannetje. Daar vind je diverse oplossingen om - ook met grotere kinderen - veilig te fietsen. Want als ik het goed begrijp, blijft jouw jongste voorlopig wel afhankelijk van jullie, toch?
Kijk hier bijvoorbeeld eens:
http://www.tmannetje.nl/index.htm?revalidatie/revalidatie%20overzicht.htm~mainFrame
Je vindt daar bijvoorbeeld een aanhangfiets met twee wielen naast elkaar, en familie-driewiel-tandems. Veel stabieler dus dan de gewone aanhangfietsen en tandems. Maar wel flink aan de prijs... Misschien tweedehands zoeken?

Ouder kind tandem

Wij hebben voor onze zoon (8 jaar syndroom van Down) een ouder-kind tandem met aanpassingen. Hij heeft geen gewoon zadel maar meer een zitje met rugsteun en een vrij brede band om zijn middel. Ook andere aanpassingen zijn mogelijk. Wij hebben een tweewieler, maar de tandem is er ook als driewieler. Zulke fietsen worden vergoed door de gemeente via de WMO. Ik zou zeker proberen via de MEE om een dergelijke fiets te krijgen, omdat je er nog jaren plezier van kunt hebben. Nog een tip: de fietsen zijn er ook met trapondersteuning. Als je in heuvelachtig gebied woont, of vaak lange stukken moet fietsen, kun je proberen of de gemeente hierin ook wil meegaan. Voor een plaatje zou je eens kunnen kijken op http://www.huka.nl/nl/producten/tandem-3-wielen/copilot-3-24

Ook nog als aanhangfiets

Ik ken ook mensen die de driewiel ouder kind tandem hadden en daarachten een gewone reguliere aanhangfiets voor een "normaal" kind.

Judith

Ik ken de routes van Rafelkapje en zijn heeft het model met sneeuwschuif nodig (om erdoorheen te komen) en de versmallerknop (dat het hele gevaarte teruggaat naar een breedte van max. 60 cm) voor het passeren van automobilisten die de weg niet kennen en niet meer voor- of achteruit kunnen ...

Verder vind ik jouw suggestie heel goed. Er fietst op die route ook iemand met een dergelijke fiets, je ziet dat het kind voor heel goed vastzit.

Rafelkap

Rafelkap

03-12-2011 om 17:09

Dank!

Dank voor de goede suggesties, ijsvogeltje en judith. Ik ga maandag met MEE bellen en eens informeren naar iets veiligs. Misschien hebben die nog meer ideeen. En voor de korte termijn ben ik nu bezig met een oppascentrale om voor een aantal vrijdagen twee keer een uur oppas te hebben. Want zo'n speciale fiets zal wel even op zich laten wachten en heel misschien dat mijn man over een aantal weken die dag thuis kan werken, dus dan is het probleem even verplaatst. Maar ik wil zeker nu iets voor langere tijd, want grote vader en kleine jongetjes worden groot. Ik denk eigenlijk wel zeker te weten dat jongste niet zelfstandig kan fietsen en het is voor mij noodzaak dat hij soms meegaat (en voor hem ook leuk)

Rafelkap

Rafelkap

03-12-2011 om 17:15

Haha rodebeuk

goede omschrijving van mijn route ja, met sneeuwschuif en versmallerknop Al die omleidingen nu maken het er ook niet beter op. Ik zal eens goed rondkijken of ik zo'n fiets zie onderweg.

bakfietster

bakfietster

13-12-2011 om 22:08

Bakfiets tot minstens 80 kg

"dan lijkt me een bakfiets veiliger (met twee wielen voor), maar echt ideaal is dat blijkbaar ook niet, ik denk hier nog verder over na. [...] een kind kan toch niet eeuwig in de bakfiets (tot welk gewicht eigenlijk?)"

Hoi Rafelkap,

Sorry dat ik niet eerder antwoordde. Ik zag je nieuwe draadje.

Laat je niet ontmoedigen door mijn kanttekeningen bij de bakfiets. Wat ik wil zeggen is: geen enkel vervoermiddel is ideaal. Als je kind echt gaat dwarsliggen, dan wordt het moeilijk, ook in een auto of fietskar.

Onze tweewielerbakfiets wordt niet instabiel, dat is niet het probleem; maar als kind gaat staan of uit de bak hangen, dan vind ik dat niet veilig. Nogmaals: als kind in auto zich onmogelijk maakt, kun je ook niet rijden. Meestal is zoiets maar incidenteel en leer je als ouder er mee omgaan. Ik denk vooral dat je moet kijken naar wat voor jou en je kind goed werkt.

Dit soort bakfietsen (van bakfiets.nl) kun je bij veel verhuurbedrijven huren, misschien is dat een idee om het rustig uit te proberen? Eerst een uurtje of meer alleen er op fietsen tot je je zeker voelt, dan met kind.

Een tweewielerbakfiets is stabieler en veiliger dan een driewielerbakfiets. Een driewielerbakfiets kan omkiepen.

In de bak kan officieel max. 80 kg, maar de fietsenmaker zei dat zij er wel meer in doen... Ik heb er een keer 80 kg in gedaan, kind + zakken zand voor zandbak, en dat was wel zwaarder dan ik gewend was, maar het ging wel.

Er bestaan trouwens ook een soort "rolstoelfietsen", om volwassenen mee te vervoeren. In plaats van een bak is er dan een afkoppelbare rolstoel voorop. Dit is natuurlijk heel specialistisch, een daarin gespecialiseerde organisatie kan je vast meer informatie geven over minder bekende mogelijkheden.

Succes met je zoektocht!

Rafelkap

Rafelkap

14-12-2011 om 08:59

Bakfietster

Hemel, heb ik nu al twee draadjes over dit probleem
Dank je wel voor je feed-back, ik ga idd eens kijken naar zo'n rolstoelfiets, er hoeft weliswaar geen rolstoel voorop maar dit kan eenvoudiger omdat zoontje gelukkig lichamelijk (nog) niets mankeert, en dat is wel wel handiger voor de langere termijn (als hij groter wordt gewoon een andere stoel voorop)

Rafelkap

Rafelkap

20-12-2011 om 19:47

Winther kangaroo

Is de winther kangaroo niet een oplossing voor je?

Mijn Deense buren gebruiken al jaren zo'n fiets. Superhandig en ijzersterk.

Kangaroo!

Ohh, wat een geweldige fiets is dat! Licht, stabiel, je kunt lekker doortrappen zonder zorgen. Alleen die prijs, he?
Wellicht dat een aantal van jullie nog weten dat wij ooit 'in de bakfietsen' hebben gezeten en alles wat toen beschikbaar was, hebben wij thuis ook uitgeprobeerd. Deze was veruit mijn favoriet!

Rafelkap

Rafelkap

21-12-2011 om 07:14

Rafelkap?

Ik heb hier gisteren niets gepost???
Het nadeel van zo'n bakfiets is dat hij er relatief kort in kan (hij is al een flinke knul van 5) en de prijs is ook boven de 3000 euro, net als de fietsen die langer mee kunnen.. Ik heb een aanvraag gedaan bij de gemeente voor een driewielfiets, hetzelfde idee maar dan een stoel voor het stuur, hopelijk weet ik binnenkort meer of we niet alles zelf hoeven op te hoesten.
Anders moeten we wat anders verzinnen. Nu is man grotendeels werkloos, dus vervoersprobleem even voorbij.

Rafelkap

Rafelkap

21-12-2011 om 07:21

Onee

Ik zie nu ook dat je die ook zonder huif kan doen, dus hetzelfde idee als een driewielfiets. Dan zou er een soort stevige autostoel in moeten in plaats van een bankje met een lullig riempje. Ik houd em in gedachten.

Rafelkap

Rafelkap

31-12-2011 om 13:06

Cargofiets (tweewielbakfiets) ervaringen?

Door de fietsenmaker werd mij nu een cargobike aanbevolen, in plaats van een driewielbakfiets. Voordelen: fietst lichter en kan meer tegen evt. wiebelend kind. Het is een lange, smalle bak, er kan een autostoel in en de benen van kind kunnen nog flink groeien. Een driewielbakfiets schijnt veel zwaarder te fietsen en in feite wiebeliger.
Fietsenmaker zou minder aan mij verdienen met een tweewieler, dus ik denk dat ik hem wel kan geloven.
Maar fietst dat wel lekker zo'n cargobike? (bakfiets.nl), lijkt me wel even wennen. (ik mag proefrijden, maar hoor graag van ervaringsdeskundigen)

Cargobike is ideaal

Ik heb al jaren een cargobike, gekocht toen mijn tweeling een jaar of twee was en de meiden 6 en 9. De vervoerde ik toen met gemak allevier in dat ding. Nu vervoer ik mijn twee achtjarigen er soms nog wel in. Eigenlijk heb ik hem niet meer nodig, maar ik kan er nog geen afstand van doen, hij is ook zo handig met boodschappen doen of troep naar de kringloop brengen.

Hij fietst echt licht, is heel stabiel door het lage zwaartepunt van de bak. Als de kinderen zitten te draaien of wiebelen heb je daar niet veel last van. Terwijl je met een dreumes in en voorzitje aan het stuur al onstabiel bent als hij zijn hoofd maar draait.

Het is makkelijk om er mee te leren fietsen. Door de lengte moet je even leren hoe je de bochten doormoet (iets eerder de bocht inzetten), maar na twee bochten heb je dat wel door. Verder fietst hij net zo makkelijk als een gewone fiets.

Het is een oerdegelijke fiets, gewoon één keer per jaar een onderhoudsbeurt laten doen. Hoewel mijn Cargobike inmiddels zo'n 6 jaar oud is en altijd buiten staat is hij nog spic en span. Kortom: echt een aanrader. Hij lijkt mij in jouw situatie ook het meest geschikte vervoermiddel.

skik

Sluit me aan bij skik

Ik dacht eigenlijk dat het algemeen bekend was dat driewielbakfietsen zwaarder en logger fietsen. Die zijn met name aan te bevelen voor erg zware lasten. Een vriendin van mij is met een driewieler gekanteld in een bocht, enorme knieproblemen, en pas achteraf realiseerden we ons dat ze zich misschien niet al te veel verwijten moet maken over haar stuurmanskunsten maar meer over haar aankoopkeuze. Een ongelukje zit bij een driewieler in een klein hoekje. En áls hij kantelt is er geen houden meer aan, dan kan je alleen nog maar de val maken.

liora

liora

31-12-2011 om 17:03

Bakfiets.nl

Heb ik en hij fietst heerlijk. Volgens mij zijn ze juist duurder dan de driewielers.
Ik fiets vrijwel dagelijks met mijn twee kinderen met deze fiets. Ze wegen samen 35 kilo.
Ik vind dat best zwaar, er kan nog wat bij maar niet al teveel. Maar maak een proefrit zou ik zeggen.
Er kan trouwens ook een kind achterop, kan soms handiger zijn.

Liora

Rafelkap

Rafelkap

31-12-2011 om 17:11

Ja!

er hoeft maar 1 kind in, nu bijna 20 kilo, autostoel weegt ook wat maar voorlopig zal dit voor ons wel de beste oplossing zijn. Wat fijn als die ervaringsdeskundigen hier! Proefrit ga ik gauw maken.
Ik ben overtuigd! Dit is voor ons de meest stabiele en goedkoopste oplossing.
rb: als ie er echt is kom ik em showen!

Rafel

dit moet toch onder de wmo vallen? Ik zou het echt bespottelijk vinden als dat niet zo zou zijn.

Houd me niet te lang in spanning!!

Inderdaad dankzij jons.....

Een tweewieler is stabieler in de bochten dan een driewieler en het fietst tenminste als een gewone fiets! Wel zwaarder natuurlijk, maar een driewieler fietst veel moeilijker!!
Kopen zou ik zeggen!!! Hier ook al 6 jaar veel plezier van dat ding! Dankjewel Jons dat je ons deze fiets hebt aangesmeerd

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.