Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Mijntje

Mijntje

10-12-2015 om 14:04

bomen lelijk gesnoeid door de gemeente

Vier ooit mooie acacia bomen zijn deze week gesnoeid door de gemeente. Het zijn nu hele doodse, lelijke totempalen: alle takken zijn eraf.
Nu was er een paar jaar geleden sprake van dat ze eruit moesten, bewoners hadden last van de wortels : de stoep hobbelde, mensen waren ook bang voor een lekke riolering in de toekomst. We konden toen kiezen uit een paar nieuw te planten bomen. Een bewoner heeft echter meteen protest aangetekend en de bomen mochten blijven, mits wel gesnoeid. Dat ging toen ook nogal rigoureus, maar gelukkig was daar deze zomer weinig meer van te zien.
Nu moeten we weer heel lang tegen deze kale totempalen aankijken. Er zijn meer bomen, maar dit bepaald wel sterk het straatbeeld.

Mag dit zomaar? Ik heb het idee dat de gemeente de bomen gewoon weg wil hebben en met dit enthousiaste snoeien zo draagvlak wil creeeren. Ik denk ook dat ze veel te ver door zijn gesnoeid.
Ik zou liever hebben dat de bomen konden blijven, maar als andere bewoners er echt hinder van hebben heb ik liever wat anders, dan deze lelijke palen. Ik vrees ook de bomen zo zijn verminkt dat ze ook niet meer echt mooi worden.
Wat is raadzaam? Flyeren bij de buren hoe die erover denken? Inlichtingen inwinnen (bij wie eigenlijk?) over hoe het zit met acacia's en overlast en snoeien? Iemand raad?


tja

Hier in de buurt hadden die leukerds van de gemeente ook acacia's geplant en dat werden vanzelf lelijke staken. Bij iedere storm waaide er namelijk takken uit, soms waaide de halve kroon eruit en een enkele keer maakte de hele boom slagzij. Acacia's staan bekend als windgevoelig.

Dat soort dingen leidde dus tot het snoeien van de afgebroken takken, en daar kreeg je die lelijke bomen van.

Het kan zijn dat de gemeente van die dingen afwil en het op deze manier doet, maar waarschijnlijker lijkt mij dat de opdracht naar een hoveniersbedrijf gegaan is waar iemand gewoon een tikje rigoreus met de takkenzaag aan het werk is geweest. Of heeft gedacht: als ik alle takken afhak zijn ze in elk geval mooi symmetrisch (en niet zo windgevoelig).

Het kwaad is geschied. Je kan een briefje aan de gemeente sturen met het verzoek bij een volgende snoeiopdracht wat voorzichtiger te zijn. En misschien kan je vragen om de toezegging dat als de bomen erg lelijk uitgroeien, er nieuwe worden geplant (vraag dan bijvoorbeeld om amberbomen, die zijn het hele jaar door aardig maar in de herfst spectaculair door de mooie kleur; en er breken geen takken af bij windkracht 7)

Je kan met dat laatste ook even wachten tot mei. Als de kroon weer flink aangroeit dan kan je misschien aannemen dat de schade met 1-2 jaar is hersteld.

Groeten,

Temet

Heel gewoon

Bij ons in frankrijk barst het van de acacia's. Die die wel gesnoeid worden, worden tot staken gesnoeid. Het groeit allemaal vanzelf weer aan.
Niet zo mooi, maar ook niet erg.

Wel goedkoop.

Mijntje

Mijntje

10-12-2015 om 15:11

Dank

voor het meedenken. Ik wacht idd maar even af of het nog wat wordt en houd de amberbomen in gedachten.

Noet

Noet

10-12-2015 om 15:21

amber bomen wil je niet

zeker niet als ze naast een parkeerplaats staan, ze zweten gom en dat druppelt op je auto. Ook op de stoep is het een drama, want het plakt nogal.

40er

40er

10-12-2015 om 16:09

rapport

Je kan bij de gemeente vragen of je het vta rapport mag zien van die bomen. Hierin staan de bevindingen van een speciale boomcontoleur. Gemeentes doen dit niet vaak en laten hun groenmannetje vaak de boel kandelaberen.
Ik weet niet of dit voor een acacia normaal is, maar voor heel veel bomen is dit niet normaal.

Ff navraag gedaan, acacia niet helemaal snoeien, liefst alleen het dode hout. Bij helemaal kaal snoeien gaat de boom eerder dood.

Mijntje

Mijntje

10-12-2015 om 16:24

aha

Dank weer voor de tips, Noet en 40er. En ik ben ook wel nieuwsgierig naar dat rapport, daar ga ik nog achteraan! En een amber boom zal zeker niet op prijs worden gesteld.

Mijntje

Mijntje

10-12-2015 om 16:27

40-er

Is de gemeente verplicht om te doen (zo'n rapport opmaken door een specialist)

40er

40er

10-12-2015 om 17:18

in principe

Wel ja. De boomeigenaar moet kunnen aantonen dat de boom het juiste onderhoud heeft gehad.
Voor een acacia is dat dus niet helemaal terug zetten, wel voor bv een knotwilg. De gemeenten doen het vaak radicaal, zodat het goedkoper is.
Als de gemeente kan aantonen dat het juist de bomen heeft onderhouden dan zitten ze goed. Kunnen ze dit niet aantonen dan kunnen ze een probleem krijgen.

Verder moet er een controle zijn uitgevoerd of er geen nesten (zal nu mee vallen) ofzo inzitten. Stel dat jij kunt aantonen dat er een uil in dan heeft de gemeente al een probleem.

Lastig om zo uit te leggen, maar ik hoop dat je het snapt.

Injel

Injel

10-12-2015 om 18:37

jeetje

waar jullie je niet druk om maken, een paar bomen die lelijk gesnoeid zijn.

Angela67

Angela67

10-12-2015 om 18:40

injel

jeetje
waar jij je al niet druk om maakt, een reactie plaatsen op iets wat je niet belangrijk vindt.
je gaat zeker ook niet stemmen?
gr Angela

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

10-12-2015 om 18:48

Ja dat mag

Bomen snoeien.

Het zijn de bomen van de gemeente dus die mag ze dan ook snoeien.
Zo'n vta is vziw niet verplicht, maar wel verstandig want daarmee kan een gemeente aantonen dat ze haar voorzorgsmaatregelen heeft genomen.

Enne Acacia's groeien als onkruid, dus ik snap goed dat ze flink zijn teruggesnoeid. Anders zit je halverwege het voorjaar al met een gigaboom. Nu kom je misschien wel leuk de zomer door...

40er

40er

10-12-2015 om 19:36

ginny

Terug snoeien of kaal snoeien? Een acacia mag niet helemaal terug worden gezet volgens mijn man. Geef alleen maar door wat hij vertelt.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

10-12-2015 om 20:33

Even omdenken dan

Stel ik heb een Acacia in mijn tuin en ik snoei die helemaal kaal. Mag dat? Ja want het is mijn eigenste boom.
Is dat slim? Misschien.....

Puck

Puck

10-12-2015 om 22:08

nou ja Angela

T is wel off topic ben ik bang maar wat is de link tussen een reactie plaatsen op iets wat je niet belangrijk vindt en niet gaan stemmen? Vind dat je uiterst op je teentjes getrapt reageert op Injel. O ja, ik zou me ook niet druk maken over een paar rigoreus gesnoeide bomen en ik ga WEL altijd stemmen.

Angela67

Angela67

10-12-2015 om 22:16

puck

Injel laat overduidelijk weten dat als mensen zich interesseren voor de wereld om hen heen, dat dat betekent dat je je 'druk' maakt in de negatieve zin.

Zij vindt het niet nodig om moeite te doen voor iets wat je belangrijk vindt. Zij kan zich duidelijk niet verplaatsen in andere mensen en vooral: dat sommige mensen zich betrokken voelen bij de wereld om hen heen (of dat nu bomen zijn of een zielige buurman, het kan voor Injel vanalles zijn want als zij zich er niet druk om maakt dan mag een ander dat ook niet en dan levert ze daar commentaar op).

Ik kreeg opeens het idee dat zij stemmen waarschijnlijk maar raar vindt en waarschijnlijk ook overbodig. Met stemmen doe je moeite om iets te zeggen/veranderen over politiek en de uitvoering ervan in ons land. Ik vermoed dat zij dat in de categorie lekker belangrijk vind vallen.

Ik vind het nogal vervelend dat iemand komt trollen op een forum door een reactie te plaatsen dat *zij* (of hij? ik twijfel) het niet belangrijk vindt.
Zeg dan niets, lijkt me.
En ja, waarom liet ik mij door mijn emotie voortdrijven en plaatste ik mijn reactie . . . dat is dan ook wel de laatste keer want niet zennn en ook nog eens overbodig . . I know . .

gr Angela

Mijntje

Mijntje

11-12-2015 om 06:25

intel

Ik vind het heerlijk me er druk over te maken. Leid namelijk lekker af van de zorgen over mijn kind. Mag ik?

Mijntje

Mijntje

11-12-2015 om 06:33

trouwens

Ik maak me ook niet echt druk, mijn adrenaline blijft gewoon laag. Ik wilde gewoon kijken of ik er wat mailtjes aan kan wagen. Het houdt me van de straat
Ik zit liever hier achteraan dan dat ik weer bezig ben met de vrij hopeloze situatie van mijn kind, waarover ik geen zin heb om over te posten omdat er toch geen herkenning is..
En dit snoeibeleid bepaald wel mijn straatbeeld, het was hier zoveel mooier.
Dank je wel Angela.

Injel

Injel

11-12-2015 om 08:10

ik stem wel

'Zij kan zich duidelijk niet verplaatsen in andere mensen en vooral: dat sommige mensen zich betrokken voelen bij de wereld om hen heen'

De bomen zijn niet dood, hoor.

Injel

Injel

11-12-2015 om 08:11

maarre

ik stem niet op partijen die het netjes snoeien van bomen belangrijker vinden dan ouderenzorg, de opwarming van de aarde, goed onderwijs en humane opvang van asielzoekers.

Jamie

Jamie

11-12-2015 om 08:36

Injel

Wat een gruwel moet het dan zijn voor jou om hier mee te lezen. Mensen die zich druk maken om wat te eten bij het kerstdiner, wat voor kadootjes te kopen, wat voor surpise te maken voor 5 dec, waar naar toe ze op vakantie zullen gaan.

marina

marina

11-12-2015 om 08:55

maar

Misschien ben ik in de war maar een acacia kab toch juist erg kort gesnoeid worden. Dat is toch een stam met zo'n bol? Mijn buurman en ik snoeien in ieder geval zo'n soort boom ieder voorjaar helemaal terug, tot bijna op de stam en in de rest van het jaar groeit hij weer heel snel in model. En dat doen we ieder jaar weer. Dit jaar heeft een hovenier hem zelfs nog korter gesnoeid omdat hij wat rotplekken bedon te tonen. En weer heeft ie een weelderige bol gekregen deze zomer.

straatbeeld

Bij ons zijn de knotwilgen langs de sloot gesnoeid. Wat een kale bedoeling. Als met Kerst de visite langs komt, hoef ik geen compliment over mijn mooie uitzicht te verwachten. De kritiek over het snoeien, lees ik ook niet uit betrokkenheid voor de wereld om ons heen, maar uit eigen belang. Best herkenbaar.
Maar gelukkig hoef ik nu ook niet bang te zijn voor evt.schade aan de auto door afgebroken takken en weet ik dat ik het voorjaar de bomen mijn straatbeeld weer opsieren.

Een paar jaar geleden viel tijdens het rijden een stuk tak op de auto. Het gebeurde op een povinciale weg; er was geen gelegenheid de auto te parkeren en een foto te maken en bewijsmateriaal in de auto te leggen. Wel een stevige nota van de garage.
Denk er maar aan als je op een stormachtige nacht, je rustig onder de deken kan blijven liggen, beseffende dat je auto niet in gevaar is, met dank aan een ijverige bomendokter.

Tip aan Mijntje: maak wat foto's. Volgens mij, bestaat er iets als een inspecteur die het bomenbestand in een gemeente in de gaten houdt.

Injel

Injel

11-12-2015 om 09:01

valt wel mee Jamie

'Wat een gruwel moet het dan zijn voor jou om hier mee te lezen'

Nou, sommige reacties zijn inderdaad te dom om te geloven. Maar dat geldt gelukkig maar voor een enkeling hier op het forum.

Injel

Injel

11-12-2015 om 09:04

en wat die bomenwacht betreft

'Volgens mij, bestaat er iets als een inspecteur die het bomenbestand in een gemeente in de gaten houdt.'

Gelukkig is inmiddels in de meeste gemeenten afgesproken dat die alleen monumentale bomen in de gaten hoeft te houden. En niet elke boom en struik die ook maar ergens in de gemeente is neergezet.

Angela67

Angela67

11-12-2015 om 09:21

Injel

Wow.
ik zeg maar zo ik zeg maar niets.

Als je als volwassene nog op deze manier reageert en het nog meent ook, dan valt er niets meer te redden ben ik bang.
Misschien dan toch maar niet gaan stemmen?
Want ik vermoed zomaar dat je op vrij ongenuanceerde partijen zou stemmen.

gr Angela

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

11-12-2015 om 09:22

Dacht ik ook Marina

Maar man van 40er beweert anders.
Tja ach is het ook werkelijk van belang? Ben het wel een beetje met Injel eens. Al vind ik praten over dom dan weer net een stapje te ver gaan.

Mijntje: als het je echt dwars zit zou ik gewoon de gemeente bellen en vragen hoe het zit. Ik denk dat ze je gaan vertellen dat de bomen winterklaar gemaakt zijn. Maar misschien is het ook wel zo dat zij ook niet tevreden zijn over het resultaat. Dan zijn signalen zoals die van jou altijd fijn.

Charis

Charis

11-12-2015 om 09:33

Zou ook balen

Tuurlijk zijn er ergere dingen. Maar net als veel andere mensen (vermoed ik) vind ik het fijn als de omgeving om mij heen mooi groen en mooi onderhouden is. Onderhoud door snoei is noodzakelijk en kan en mag best rigoureus zijn. Maar als je als gemeente geen zin hebt om de snoei van je bomen fatsoenlijk uit te laten voeren door deskundige onderaannemers, zet ze dan niet neer.

40er

40er

11-12-2015 om 10:21

verschil

Acacia en bolacacia.

bol zijn kleiner, vaak in bv voortuin.
Gewone acacia grillige stam, sterke boom, maar niet als je ze helemaal kaal zet.

En bomen van de gemeente moeten allemaal onderhouden worden. Voor monumentale of beeld bepalende bomen zijn de regels misschien iets strenger, maar overal moet het onderhoud van aangetoond kunnen worden.

Half a twin

Half a twin

11-12-2015 om 11:03

Mijntje woon je bij mij in het dorp?

Hier rechttegenover wordt het plantsoen nu gesnoeid. Met een grote motorzaag wordt de hele struikenrij op 75 cm afgekapt. Het zijn verschill3nde struiken met verschillende groeiwijzes nu is het een massief blok geworden, ziet er niet uit. Gelukkig planten die er wel tegen kunnen conifeerachtigen, liguster dat komt wel weer goed volgend voorjaar. Ik snap ook wel dat in vorm snoeien te veel tijd kost maar inderdaad het groene uitzicht is nu wel weg.

Injel

Injel

11-12-2015 om 11:34

Angela

'Want ik vermoed zomaar dat je op vrij ongenuanceerde partijen zou stemmen.'

Je kon er, alwéér, niet verder naast zitten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.