Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vrije artsenkeuze - 1e kamer stemt op 9 december a.s.

Teken de petitie.
https://www.vvaa.nl/levensloop/vrije-artsenkeuze

http://www.abvakabofnv.nl/3944/245544/advertentie-vrije-artsenkeuze.pdf
"GEACHTE LEDEN VAN DE EERSTE KAMER.
Schrijf geschiedenis, Red de vrije artsenkeuze
In december stemt u over een wetsvoorstel van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met dat voorstel staat het kabinet op het punt een historische en waarschijnlijk onherstelbare aantasting van een fundamenteel recht door te voeren. Met het wijzigen van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet vervalt voor alle Nederlandse burgers het recht op elk moment een eigen arts, zorgverlener of zorginstelling te kiezen."

Mis deze gelegenheid niet. Ook al gaat de 1e kamer weer tegenstemmen, net als bij de jeugdwet, je democratische recht om je mening te laten horen hoef je nog niet voorbij te laten gaan.

Leen13

Leen13

07-12-2014 om 21:18 Topicstarter

in het journaal

Herman Suichies van de Vereniging voor praktijkhoudende huisartsen: de verzekering zou solidair moeten zijn. Voor eenzelfde behandeling stuurt hij verschillende patiënten soms naar verschillende artsen, omdat mensen niet hetzelfde zijn en een goede relatie met de arts is de helft van de behandeling.
Roger van Boxtel van de zorgverzekeraars (tevens stemt hij voor D66 in de 1e kamer mee aan het wetsvoorstel) vind dat mensen zelf willen kunnen kiezen, goedkoper en dan minder keus of voor 'een paar euro meer' vrije keuze.
Zo wordt je erin gezogen. Je denkt dat het over anderen gaat en dat je met een beetje mazzel goedkoper uit bent en hopelijk toch goed geholpen wordt. Je onderschat het risico omdat het gebagatelliseerd wordt.
Ondertussen wordt de solidariteit ondergraven. De realiteit leert dat armen dan bij gaan dragen aan de inkomsten van de rijken. Terwijl het lijkt alsof het andersom is. Maar een kleine groep rijken wordt steeds rijker en een grote groep armen wordt steeds armer en zakt door het bestaansminimum.

Lucerna

Lucerna

07-12-2014 om 21:26

Gedaan

Ik ben absoluut voor vrije artsenkeuze. Roger van Boxtel kan die "paar euro per jaar" misschien wel missen, maar erg veel mensen niet.

Moni

Moni

07-12-2014 om 21:44

Fokke en Sukke

http://www.foksuk.nl/

Leen13

Leen13

10-12-2014 om 15:25 Topicstarter

Afschaffen vrije artsenkeuze gaat door

http://www.volkskrant.nl/binnenland/eerste-kamer-stemt-in-met-afschaffen-vrije-artsenkeuze~a3807619/

" De oppositie in de Eerste Kamer slaagde er dinsdag niet in een bres te schieten in het front van VVD, PvdA, D66, CU en SGP. De stemming volgende week is een formaliteit. Het nieuwe systeem gaat in 2016 in."

We wachten nog op het voorstel huisartsenzorg voor jongeren af te schaffen en te beleggen bij de jeugdartsen. Open maar alvast de, helpt toch niet, petitie.

"De behandeling van het tweede wetsvoorstel, over winstuitkering van ziekenhuizen aan investeerders, wordt aangehouden. Schippers vraagt extra advies aan de Raad van State."

We geven gewoon nog meer ruimte aan de graaiers. Bij de start van deze neoliberale transformatie van de zorg in 1984, nota Dekker en Simons, heb ik al geleerd dat de zorg daarmee wordt uitgekleed, onrechtvaardiger verdeeld, economische schade oplevert, en dat er hele andere groepen als investeerders, advocatenpraktijken, zorgverzekeraars, goud geld aan gaan verdienen en dat het aandeel van het BNP dat aan zorg besteed wordt stijgt.
Dat is niet de schuld van de vergrijzing maar van de gecreeerde overhead en de onrechtvaardiger verdeling.

Maar goed, dat was het tijdperk Thatcher.
Er is inmiddels een mooie serie bij de NPO over toespraken. Daar konden we haar weer even in volle glorie bewonderen.
"The lady is not for turning". Alle protesten tegen haar afbraakbeleid werden met een rechte rug afgeweerd. Zoals alle protesten nu stuiten op het regeerakkoord van PvdA en VVD.

http://www.npo.nl/speeches/07-12-2014/VPWON_1201073

Leen13

Leen13

11-12-2014 om 03:33 Topicstarter

Concurrentie -

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/06/18/5000-medici-dreigen-met-rechtszaak-over-vrije-artsenkeuze/

"DOEL IS DE GROEI VAN UITGAVEN BEPERKEN
Schippers zegt dat er keuze genoeg overblijft voor de patiënt. Ook de verzekeraars zeggen dat ze louter te dure en kwalitatief slechte zorgverleners uit de markt zullen weren. Artsen, op hun beurt, zeggen dat verzekeraars vaak niet wéten wat kwalitatief goed is. Vorige week sloot Schippers een principe-akkoord met onder meer fysiotherapeuten, huisartsen en verzekeraars die de wetswijziging wel steunen. Doel is om de groei van de ziekenhuis- en huisartsenuitgaven te beperken tot 1,5 procent dit jaar en 1 procent van 2015 tot 2017. Jarenlang stegen die uitgaven telkens met zo’n vijf procent.

De ‘restitutiepolis’ blijft wel bestaan, waarmee de patiënt tegen een hogere maandelijkse premie alsnog de nota van iedere arts vergoed krijgt.

Aanpassing van artikel 13 moet de macht van verzekeraars vergroten. Bedoeling van de ‘marktwerking’ in de ziekenhuiszorg, die in 2006 werd ingevoerd, is dat ziekenhuizen en artsen onderling concurreren. Verzekeraars kregen de taak om kritisch te zijn namens hun verzekerden. Leveren ziekenhuizen te weinig kwaliteit en werken ze inefficiënt, dan kunnen verzekeraars ze het jaar erop een contract weigeren. Doet één kleine verzekeraar dat, is het nog geen ramp, maar de grote verzekeraars (Achmea, VGZ, CZ, Menzis) vertegenwoordigen samen 90 procent van de bevolking. Zo kwam het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis vorig jaar in grote problemen omdat Achmea een contract weigerde."

ja en wat nu???

Waar gaat dat miljard nu gehaald worden?

Ben het helemaal eens met wat er nu gebeurd is qua stemming, maar waar zouden de klappen nu (moeten) gaan vallen?

Leen13

Leen13

16-12-2014 om 20:27 Topicstarter

Dagobertducktaks

http://www.volkskrant.nl/binnenland/fnv-riep-miljoen-leden-op-te-stemmen-op-dagobertducktaks~a3812476/

Nou ja, en je weetwel, schaf die sociale wijkteams, generalisten, keukentafelgespreksleiders, ggd-vragenlijsten op basisschool en voortgezet onderwijs, kindermishandelingsaandachtsfunctionarissen en de scholing in signaleringslijsten en kindermishandeling bij al die bureau's en bureautjes, af en zet er iets meer, met name deskundige, mensen bij in het wmo-loket om ouderen en jongeren en hun verzorgers goed te begeleiden. En dan een uitgekleed AMK-loket met vertrouwensartsen en zo min mogelijk juffrouwen. Minder meldingen is ook minder juristerij en rechtzaken en non-hulp aan dwanghulp.

Zonder die taak komen alle hulpverleners en onderwijsgevenden ook weer toe aan hun eigenlijke taken.

Leen13

Leen13

16-12-2014 om 22:27 Topicstarter

89% tegenstemmers in poll NRC

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/16/plan-nieuwe-zorgpolis-niet-door-de-eerste-kamer/

Je kunt op deze site een bijdrage leveren door te stemmen. Een overweldigende meerderheid stemt dus ook tegen het afschaffen van de vrije artsenkeuze.

In elk geval is voorlopig voorkomen dat ook artsen mee moeten concurreren voor de goedkoopste prijs zodat hun dienstverlening, de goedkoopste wint het contract, ook uitgekleed wordt.

En dan zou het een 'emotioneel argument' zijn om tegen te stemmen.

Blijkbaar is er een meer omvattender akkoord met de zorgverzekeraars, een belofte te bezuinigen, dat nu wel op losse schroeven staat.

Leen13

Leen13

17-12-2014 om 00:19 Topicstarter

overigens

Huisartsen zijn uitgesloten, daar bleef de vrije keus.
Het is al de vraag hoe het zal gaan met de 'vrije' keus als niet gecontracteerde artsen maar voor 75% vergoed worden.
Wie gaat daar de rekening oppakken? Gaan artsen/ziekenhuizen/maatschappen werken voor driekwart van huidige tarieven?

Lucerna

Lucerna

17-12-2014 om 00:32

Toch een verrassing

zo op het late nieuws. Eens kken hoe het verder gaat.

Lucerna

Lucerna

17-12-2014 om 00:32

eens kIJken

dus. Niet kken

Leen13

Leen13

18-12-2014 om 00:10 Topicstarter

Terug naar het ziekenfonds

http://www.skipr.nl/blogs/id2102-beslissing-eerste-kamer-kan-einde-marktwerking-zijn-.html

"Zachte landing Dat 'marktwerking' thans zijn (publieke) grenzen heeft bereikt, is wel duidelijk. Daar waar liberaliseren veel goede dingen heeft gebracht en nog zal brengen, is duidelijk geworden dat de volksvertegenwoordiging de zorg niet meer als een markt in materiële zin ziet. Zorg is voor een groot deel gewoon weer terug in de verantwoordelijke handen van het publieke domein."

http://medischcontact.artsennet.nl/Opinie/Blogs/Menno-Oosterhoff/Bericht-Menno-Oosterhoff/146921/En-verlos-ons-van-de-zorgverzekeraar-Menno-Oosterhoff.htm

Reactie onder het blog van Menno Oosterhoff: " Zweden is weer terug naar ziekenfonds systeem en de kosten voor gezondheid zijn gedaald!! Landen met ziekenfondssysteem/nationalhealthservice leveren meer kwaliteit tegen minder kosten.."

Ik kon er verder niets over vinden, maar het lijkt me een goed plan.

Menno Oosterhoff, en velen met hem, hebben uiteraard ook graag dat de jeugdwet teruggedraaid wordt. Waren er toen ook maar een paar principiele 1e kamerleden geweest.

En ik las ook nog ergens dat die berekening van 1 miljard besparing van Schippers ook niet kloppend is. Zou ook weleens willen zien waar dat op gebaseerd is.

Ben benieuwd. Als het niet goed komt met een amendementje kon het ook nog weleens een kabinetscrisis worden. Het is al een kerstcrisis.

Leen13

Leen13

18-12-2014 om 00:23 Topicstarter

Waar vinden we de benodigde miljarden nu?

http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/29996/

"Zorgverzekeraars hamsteren steeds meer premiegeld. En dat geld gaat niet naar de zorg, maar naar beleggingen. Sinds begin 2012 namen de reserves van de vier grootste zorgverzekeraars met twee miljard toe. "

Zorgverzekeraars, net als ziekenhuizen, zijn in afwachting van de toestemming om investeerders aan te trekken. Nog meer graaiers op de kust. Zouden ze daar zelf wel voor kiezen?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.