Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Monique D*

Monique D*

08-11-2013 om 16:18

Vragen over verstandskies laten trekken door kaakchirurg

De tandarts heeft bij mijn zoon (19) geconstateerd dat zijn onderste verstandskies niet goed groeit. Op de foto is te zien dat die kies op zijn kant ligt. Hij wil dit door de kaakchirurg laten trekken, maar wilde nog wachten, want de kans bestaat dat dit spontaan kan herstellen.

Gisteren heeft de tandarts helaas een gaatje ontdekt in de kies vóór zijn verstandskies. Mijn zoon komt er niet bij met zijn tandenborstel en de tandarts kan dat gaatje niet vullen omdat die verstandskies in de weg zit. Daarom moeten wij een afspraak maken met de kaakchirurg om die verstandskies te laten trekken. Hij heeft al een verwijsbrief meegekregen.

Het is voor ons de eerste keer dat wij naar een kaakchrirug moeten. Ik heb een aantal vragen hierover.

- Mijn zoon heeft een studentenzorgverzekering en is aanvullend verzekerd (met tandartsverzekering). Eigen risico is 350,- euro. Hoe zit het met een bezoek aan de kaakchirurg? Wat zullen ongeveer de kosten zijn voor het trekken van een verstandskies?

- Wie kan ons een goede kaakchirurg in Amsterdam aanraden? Of wie heeft goede ervaringen daarmee?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.


Omwisselen

Nu moet de verstandskies er uit (geen ruimte) en de kies ervoor gevuld worden. Kan die kies met gaatje er niet uit, dan kan de verstandskies blijven en scheelt het weer een vulling?

skik

Monique D*

Monique D*

08-11-2013 om 17:10

Kan een oplossing zijn..

Ik zal de tandarts bellen en hem dit voorleggen.

Maar wat ik vermoed is dat de tandarts toch adviseert om de verstandskies eruit te halen omdat de kans klein is dat het goed gaat groeien. Als hij die gewone kies eruit gaat trekken mist zoon anders twee kiezen in zijn ene kaak als die verstandskies er toch uit moet.

lijkt me niet handig

Wat Skik voorstelt lijkt mij persoonlijk niet handig. Ten eerste: grote kans dat die verstandskies er op enig moment alsnog uit moet, en dan kom je in die rij een gewone kies tekort. Nou kan dat misschien wel, maar bij te weinig kiezen krijg je op enig moment toch problemen met kouwen.
Ten tweede: die kies-met-gat trekken levert een gat op in de rij kiezen, en dan nog wel helemaal achterin, waar je er met een borstel lastig bij kan. Dat is vervelend, en vergroot denk ik de kans op gaatjes bij zowel de verstandskies als bij die andere buurkies. Ook kan het zijn dat eten ertussen klem gaat zitten als je eet. Ik heb twee van die gaten in mijn onderste rij kiezen, een links en een rechts, die ene daar merk ik niks van maar die andere is bij het eten soms hinderlijk (toch ben ik te gierig om een vervanging te laten plaatsen, en je ziet er niks van)

Bij mij is ook zo'n verstandskies getrokken maar die lag geheel horizontaal en groeide in de richting van zijn buren, die daardoor in de verdrukking kwamen. Die moest er dus echt uit. Maar dat is al zo lang geleden dat ik die kaakchirurg niet meer aanraad, want die is vermoedelijk al met pensioen.

Groeten,

Temet

overigens, Monique

Geen idee van de kosten van dat trekken. Maar ik zou die ingreep in januari laten uitvoeren. Anders kost het hem eigen risico in 2013 en als hij dan volgend jaar weer wat heeft dan krijgt hij het nog een keer volledig voor de (in aantal verminderde) kiezen.

Maar dat had je vast zelf ook al bedacht

Groeten,

Temet

Katniss

Katniss

08-11-2013 om 18:20

Wat maakt dat uit?

Ik begrijp niet helemaal waarom je het door zou schuiven naar 2014. Dan kost het je toch ook je eigen risico, en dat is nog wel hoger dan in 2013. Ik denk dat de kosten van de kaakchirurg wel boven het eigen risico uitkomen. Behandelingen in het ziekenhuis zijn peperduur.

wizzer

wizzer

08-11-2013 om 18:29

hangt ervan af

Als het eigen risico 2013 nog niet aangesproken is kan de behandeling beter in 2014. (omdat je wellicht in 2014 nog meer zorgkosten krijgt en toch wel het eigen risico moet betalen).

Aan de andere kant als je nu al het eigen risico voor 2013 opgesoupeerd hebt kun je beter proberen het nog voor de jaarwisseling te laten doen. Wellicht heb je volgend jaar geen zorgkosten en hoef je voor 2014 geen eigen risico te betalen.

Brianna F

Brianna F

08-11-2013 om 19:04

eerst eigen risico

Dit vond ik op een site:
Patiënten die in 2013 nog geen (andere) zorg hebben gekregen en voor wie het eerste bezoek aan een zorgaanbieder een bezoek aan een tandarts, Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) of kaakchirurg is, betalen dus eerst het eigen risico. Ook als patiënten al andere zorg hebben ontvangen, maar nog niet aan het maximumbedrag van het eigen risico zitten, heeft dit gevolgen voor de kosten van een bezoek aan de tandarts of CBT.
Je betaalt dus sowies0 eigen risico tot aan 350 euro.

Wat ik niet snap is dat de tandarts niet zelf trekt. Mijn dochter had ook een scheef groeiende kies en die werd van de week door onze tandarts getrokken.
Ook mijn 2 verstandskiezen heeft hij getrokken.

de ene verstandskies is de andere niet

Als de tandarts het niet ziet zitten en daarom doorverwijst naar de kaakchorurg, is dat niet voor niks.
Het maakt qua verdere risico's ook uit of die kies boven of onder zit, begreep ik laatst.

Jessica O

Jessica O

08-11-2013 om 21:48

hier

Zijn er verstandskiezen getrokken door tandarts en kaakchirurg. Bij tandarts veel last van gehad, ontsteking ed.
Bij kaakchirurg ging het beter, al brak er bij een stuk van de voor staande kies af.
Mijn tip dus eerst de kies eruit, daarna pas de andere laten repareren.

Tink

Tink

08-11-2013 om 23:34

kaakchirurg

Voor zover ik begrijp uit het verhaal van Monique, is die verstandskies er nog helemaal niet dóór. En dan trekt de tandarts hem echt niet zelf.

Verder, voor zover ik altijd begrepen heb van mijn eigen tandarts en van de kaakchirurg, is de kans dat je van een verstandskies wél last krijgt, groter dan de kans van niet.
Ik zou hem dus ook weg laten halen. En daarna die andere laten repareren.

Mijn ervaring met de kaakchirurg zal ik hier niet beschrijven want dan durf je niet meer, maar dat was dan ook een hork van een vent die hopelijk voor zijn patiënten inmiddels met pensioen is.
Dat was niet eens in de buurt van Amsterdam, dus wees gerust

Monique D*

Monique D*

09-11-2013 om 14:21

Reactie op reacties en nog een aantal vragen

Het is inderdaad beter om toch eerst de verstandskies te trekken en dan de andere kies te laten vullen. Dat gaat hij doen.

Wat het eigen risico betreft: hij moet nog een bedrag aan de zorgverzekeraar betalen van ongeveer 140,- euro. Dat zijn medicijnen (ventoline en seretide) die hij nodig heeft voor astma. Ook had hij op advies van de huisarts een medicijn gehaald voor zijn huid.
Zijn eigen risico is 350 euro.
Wat raden jullie mij aan? Moet hij wachten met die behandeling door de kaakchirurg tot 2014? Want anders komt het bedrag van die behandeling er ook nog bij.
En wat zijn de kosten van zo'n behandeling door die specialist?

En wie heeft goede ervaringen met een kaakchirurg in Amsterdam? Dan kan hij een afspraak maken met die kaakchirurg. Hij heeft geen zin in zo'n slager die Tink heeft geholpen!-)

En Brianna F, onze tandarts heeft mijn bovenste verstandskiezen zelf getrokken. Dat was een fluitje van een cent! Die waren er sowieso helemaal uitgekomen, maar ik kon er niet bij om ze te poetsen en gingen rotten.
Bij mijn zoon betreft het de onderste verstandskies, die horizontaal half in zijn kaak ligt. Dus dat durft hij zelf niet te trekken, vandaar dat hij doorverwezen is naar de kaakchirurg.

Katniss

Katniss

09-11-2013 om 14:45

Beter dit jaar

Sowieso kun je beter zo snel mogelijk gaatjes laten vullen, dus wat dat betreft kan het al het beste dit jaar gebeuren. Ik begrijp dat hij toch al ieder jaar een flink deel van zijn eigen risico opgebruikt, dus dan maakt het wat dat betreft niet veel uit (al gaat volgend jaar het e.r. weer omhoog).

Monique D*

Monique D*

09-11-2013 om 15:25

Hoeveel kost een behandeling door de kaakchirurg?

Daar zijn we wel benieuwd naar.

2014 is ruim anderhalve maand verderop. Als hij de verstandskies in januari laten trekken en dan de andere kies gelijk laten vullen door de tandarts betaalt hij alleen voor de behandeling van de kaakchirurg en de rekening van de tandarts wordt gedeeltelijk door de ziektekostenverzekeraar vergoed (tandartsverzekering).

Of kunnen wij het dit jaar toch laten doen, zodat de kosten van de behandeling, samen met die rekening van 140 euro boven die 350 euro eigen risico komen, met als gevolg dat een deel van die kosten door de verzekeraar worden vergoed? Wat is wijsheid?

Katniss

Katniss

09-11-2013 om 15:39

Googelen

Ik had al eens gegoogeld en ik denk dat je toch wel op minimaal 200 euro moet rekenen. Je betaalt niet alleen voor de extractie (en dit zal wel complex worden met hakken en breken), maar ook voor de OK etc. Bel maandag het ziekenhuis, dan weet je zeker wat het in jullie geval kost. En je verzekeraar, want misschien valt de extractie alsnog wel onder je tandartsverzekering?

verzekering

Voor zover ik weet valt de kaakchirurg in de basisverzekering en betaal je per jaar de eerste 350 euro kosten die je maakt zelf. Ik begrijp niet zo heel goed waarom je exact de kosten wilt weten, je betaalt toch nooit meer dan het eigen risico? Ik zou niet het ziekenhuis bellen, maar de verzekeraar. Met de vraag of dit dus in de basisverzekering valt. Zo ja zijn je zorgen gelijk opgelost.

Als hij nu nog (lang) niet aan zijn eigen risico zit, zou ik doorschuiven naar volgend jaar. Overigens zou ik proberen om het gaatje gelijk bij de kaakchirurg gemaakt te krijgen. Weet niet of het kan, maar zo ja is hij gelijk overal vanaf.

100%mama

100%mama

11-11-2013 om 10:41

Kosten

Even met onze kaakchirurg gebeld en de kosten voor het trekken van een verstandkies ligt rond de €350 per kies incl foto en OK.

Eem kaakchirurg is van de snijdende afdeling, een tandarts niet. In dit geval mag een tandarts dus de verstandkies niet trekken gezien er, hou me te goede want ik antwoord zoals ik het lees, in dit geval gesneden moet worden om de kies bloot te leggen.

Zou fijn zijn Emine, maar helaas...een tandarts is weer voor het gaatje vullen!

Over een tandartsverzekering, in het geval van een kaakchirurg heb je hier niet veel aan gezien deze onder specialisme valt.

Monique D*

Monique D*

12-11-2013 om 16:09

Zoon zal contact opnemen met de zorgverzekering

Het lijkt ook wel alsof 100%mama onze vraag heeft beantwoord:
de eigen risico wordt dan 350 euro per kies.

Hij moet nog 140 euro betalen en dan komt er nog 350 euro erbij. Dat wordt dan 490 euro. Hij is er dan over de grens van 350 euro heen. De verzekering betaalt dan 140 euro.

Zou het daarom beter zijn om dit jaar nog die afspraak te maken?

Wij hebben inmiddels een kaakchirurg gevonden. Mijn vriendin heeft daar goede ervaringen mee en zij heeft hem ook dit aangeraden Betreft een afdeling aan de Prinsengracht. Het is een afdeling van het OLVG-ziekenhuis.

Hanne.

Hanne.

12-11-2013 om 16:47

koffiedik kijken

Hoe de weegschaal uitvalt hangt denk ik vooral af van wat je voor volgend jaar verwacht. Heeft hij dan zeker weer astma medicatie nodig? Dan zou ik naar 2014 doorschuiven. Die vallen dan volgend jaar volledig buiten het eigen risico.

Als hij dit jaar de kies laat trekken kost dat dus het openstaande bedrag van het eigen risico nl 210 euro (350-140), de rest wordt vergoed. Het eigen risico is daarmee op. Heeft hij volgend jaar weer iets nodig (bijvoorbeeld astma medicatie) gaat de teller opnieuw lopen.In totaal heb je in 2013 dan 350 euro aan eigen risico betaald en zal je in 2014 weer (max) 360 euro eigen risico betalen.

Als hij begin volgend jaar de kies laat trekken kost dat 350 euro, maar als er daarna nog iets anders nodig is (bijvoorbeeld) de astmamedicatie kost dit nog max 10 euro eigen risco. Daarna is het eigen risico op. In totaal heb je in 2013 dan 140 euro aan eigen risico betaald en zal je in 2014 360 euro eigen risico betalen.

Maar het blijft natuurlijk koffiedik kijken. Als hij met de kerst van de trap valt ben je je eigen risico voor dit jaar alsnog volledig kwij. (al vermoed ik dat je dan volgend jaar ook nog kosten maakt). En misschien heeft hij volgend jaar toch geen medicatie nodig..

Monique D*

Monique D*

13-11-2013 om 14:25

Hanne: 2014 eigen risico op, verzekeraar vergoedt medicijnen

Dus als hij volgend jaar de kies laat trekken kost hem dat 350 euro eigen risico. Dan blijft er nog een tientje eigen risico over (het eigen risco is totaal 360 euro).
Betekent het dan dat, als hij het tientje voor de astma-medicijnen betaalt, de volgende medicijnen die hij verder nodig heeft door de verzekeraar vergoed wordt voor het hele jaar?
Het eigen risico is dan toch helemaal verbruikt?

Als dat zo is dan kan hij besluiten om volgend jaar (over 1,5 maand) zijn kies te laten trekken.

Hanne.

Hanne.

14-11-2013 om 09:27

Ja volgens mij wel.

Maar je moet dus wel heel zeker weten dat er voor dit jaar niet nog een grote factuur volgt. Dan verbruik je dit jaar je eigen risico alsnog volledig. (Zie bij nauwkeurig lezen dat er dit jaar nog een rekening volgt voor huidmedicijnen volgt. Die gaat dit jaar nog van het eigen risico af.)

Geen bezoekjes aan het ziekenhuis gehad ed? De factuur komt soms nl pas heel veel later en dan betaal je met terugwerkende kracht!

eigen risico

Onze tandartskosten worden altijd betaald vanuit de aanvullende verzekeringen. Dat gaat bij ons niet van het eigen risico af.

Monique D*

Monique D*

14-11-2013 om 15:09

Zoon heeft al gebeld met zorgverzekeraar

Voor dit jaar moet hij nog 140 euro betalen. Hij heeft nog medicijnen voor zijn huid besteld en daar krijgt hij nog een rekening van voor zijn eigen risico. Dat is voor dit jaar. Hij zal nog regelen dat hij hiervoor een afbetalingsregeling krijgt.

Voor volgend jaar zal hij een afspraak met de kaakchirurg betalen. Dat is dan 350 euro eigen risico. Dan blijft er nog een tientje van het eigen risico over en wordt de rest vergoed door de verzekering als hij de rest van het jaar nog medicijnen nog nodig heeft.

De tandarts zal na de ingreep het gaatje vullen in zijn andere kies. Dat gaat dus van zijn aanvullende verzekering af (ik dacht 65 tot 70%).
Behandeling door kaakchirurg gaat van het eigen risico af en tandartskosten wordt gedeeltelijk vergoed via de tandartsverzekering.

Dalarna

Dalarna

14-11-2013 om 16:55

akka

Niet als er verstandskiezen getrokken moeten worden in het ziekenhuis!
Mijn man had een paar jaar geleden de pech dat hij een kaakontsteking kreeg onder een wortelkanaalbehandeling of zo iets. Het deed ontzettend veel pijn en na een bezoekje aan de tandarts voor een korte termijn oplossing moest hij naar een gespecialiseerde tandarts voor nog eens 550 euro! Ik vind dat zo oneerlijk, als hij een blindedarmonsteking zou hebben zou hij naar ziekenhuis zijn gegaan en iets van toen 160 euro kwijt zijn geweest voor het eigen risico. Alsof hij hier wat aan had kunnen doen?

Ik vind het maar vreemd die verdeling met tandarts en specialist in het ziekenhuis. Waarom wordt een tandarts niet als specialist gezien?

Dalarna

Dalarna

14-11-2013 om 16:56

Monique

Ik snap echt niet waarom hij het niet dit jaar hoeft te doen, dan betaalt hij er dus nog maar 140 euro voor!

Fiorucci

Fiorucci

14-11-2013 om 18:58

Dalarna

En als zo'n speciale tandarts een eigen praktijk heeft, dan wordt het weer wel vergoed door je tandartsverzekering, is mijn ervaring, raar he?

Hanne.

Hanne.

15-11-2013 om 11:27

kansberekening

Dalarna, het is een stukje kansberekening, hoewel ik moet zeggen dat het deze keer feitenlijk niet veel uitmaakt.

Even stap voor stap.
Je weet zeker dat er betaald is/moet worden
-astma medicatie 2013 (140 euro)
-kies trekken (350 euro)
-astma medicatie 2014

Wat je niet zeker weet is er dit of volgend jaar nog extra kosten komen. Ik schat de kans dat er volgend jaar iets onverwachts komt groter in dan dat er dit jaar nog iets gebeurt dat acuut geregeld moet en kan worden.

Met die info kan je gaan rekenen.
Kies trekken in 2013:
verbruikt eigen risico 2013: 350 euro
verbruikt eigen risico 2014: 140 euro
totaal 490 euro

Kies trekken in 2014
verbruikt eigen risico 2013: 140 euro
verbruikt eigen risico 2014: 360 euro
totaal 500 euro

In 2014 trekken is dus een tientje duurder. Voor dat tientje heb je je eigen risico in 2014 als het ware afgekocht.

Heb je in 2014 nog een keer een ontsteking hoef je geen eigen risico voor de antibiotica te betalen, val je en moet er een foto gemaakt worden, is je eigen risico al betaald. Ik zou persoonlijk voor een tientje die gok wel durven te maken.

En dan in 2014 zo veel mogelijk kosten proberen te maken (niet expres ziek worden uiteraard, maar als het kan). Dus niet 2 januari 2015 weer astma medicatie halen, maar 30 december 2013.

Hanne.

Hanne.

15-11-2013 om 11:29

30 december 2014 uiteraard

De data duizelen me een beetje. Moet uiteraard zijn:

"Dus niet 2 januari 2015 weer astma medicatie halen, maar 30 december 20_14."

Tijgeroog

Tijgeroog

15-11-2013 om 11:41

Heb je überhaupt keus?

Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat je voor dit jaar helemaal geen afspraak meer kan krijgen voor het trekken van die kies. Dan hoef je er ook niet meer over na te denken.

Monique D*

Monique D*

15-11-2013 om 13:53

Mooi uitgelegd, Hanne!

Zoon gaat een afspraak maken met de kaakchirurg voor 2014 (hopelijk wordt het januari 2014).

Monique D*

Monique D*

15-11-2013 om 13:57

Volgende vraag: wie kan ons vertellen hoe de behandeling gaat?

De vraag over het eigen risico van de zorgverzekeraar is beantwoord.
Ook weten wij nu welke kaakchirurg de behandeling zal uitvoeren.

De volgende vragen zijn:
Hoe verloopt zo'n behandeling? Hoe lang zal dit ongeveer duren? Krijg je ontzettend veel napijn? Krijg je een enorme dikke wang? Hoe moet je de wond behandelen? Kan je wel normaal eten of moet het vloeibaar eten (soep) zijn? Welke medicijnen worden hiervoor voorgeschreven? Iboprufen?

Het is onze eerste keer dat een van ons zo'n behandeling zal ondergaan..

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.