Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Katniss

Katniss

15-10-2014 om 09:52

Ruggenprik

Ik moet binnenkort voor een ingreep(je) naar het ziekenhuis. Er zijn twee opties mogelijk waarvan de (volgens de arts) methode met minder gegarandeerd succes met lokale verdoving kan. De andere methode is met een ruggenprik, maar dat zie ik helemaal niet zitten. Ik heb al zo vaak horrorverhalen gehoord van mensen bij wie hij te hoog gezet werd zodat ze aan de beademing moesten, of lekkend ruggenmergvocht en andere narigheid. Bovendien word ik er misselijk van als ik denk dat ze met een naald in mijn ruggengraat gaan poeren.
Wie heeft er al eens een ruggenprik gehad? Viel dat mee of tegen? Doet het heel erg pijn? Kun je dan ook na een uurtje gewoon weer alles doen?


Mijntje

Mijntje

15-10-2014 om 09:59

twee keer

Ja, twee keer, twee keizersnedes namelijk. Ik vond het ook eng, maar het was een peuleschil, even voorover buiten klaar. Het deed geen pijn.
Ik had natuurlijk ook geen keuze en het is natuurlijk fijn om de geboorte van je kind bewust mee te maken.

Nee, na een uurtje kon ik niet meteen meer van alles doen maar dat lag niet aan de ruggenprik. Het wordt eerst met verdoofd, dus je voelt daarna niets.

Wat adviseerde de arts, wat waren de voor- en nadelen van de andere verdoofmethoden? In ieder geval hoef je wat mij betreft niet tegen een ruggenprik op te zien.

Sterkte!

Odile

Odile

15-10-2014 om 10:09

twee keer

Twee keer een keizersnee, ik vond het alleszins meevallen. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat ik de eerste keer wel me weg voelde zakken, maar dat had de anesthesist zo weer geregeld.

Ik kon niet na een uurtje alles weer doen, het moest wat langer uitwerken. Of het pijn deed weet ik eigenlijk niet, ik had weeën dus was niet heel erg bezig met wat er achter mijn rug gebeurde. Ik heb er geen "restverschijnselen" aan overgehouden.

ruggenprik

Ik heb 3x een ruggenprik gehad (voor 3x een keizersnede). 1x kreeg ik tijdens het prikken een schok door de helft van mij lichaam, met name 1 been. Toen zaten ze dus even fout. En elke keer stortte meteen na de prik mij bloeddruk in waar ik heel naar van werd. Dat wordt dan wel weer verholpen doordat ze je iets in het infuus geven voor je bloeddruk, maar dat duurt even (en 1x moesten ze ook 3 keer wat geven voor het hielp) en ondertussen voel je je dan echt vreselijk. De laatste keer kreeg ik allemaal flitsen en vlekken in mijn gezichtsveld. Ook nogal naar. Ik zei het steeds tegen de anesthesist maar die reageerde er niet echt op (maar gaf wel extra zuurstof, wat niet hielp). Pas op de recovery verdween dat weer langzaam.
Qua pijn valt het prikken trouwens erg mee (je krijgt eerst een injectie met verdoving en daarna pas de ruggenprik, die laatste voel je dus niet) en na de ingreep krijg je al snel het gevoel weer terug. Na een uurtje alles weer kunnen doen weet ik niet, dat hangt vooral ook erg af van het soort ingreep dat je ondergaat. Na mijn keizersnedes was dat in ieder geval niet zo...
Ik heb ook wel eens een plaatselijke verdoving (voor een kleine operatie) gehad en dat vond ik veel pijnlijker, maar wel minder eng. Als die keuze er is (en vaak is dat wel bespreekbaar) zou ik gaan voor een algehele narcose. Voor een korte/kleine ingreep hoef je maar een heel lichte narcose te hebben en valt de last die je daar achteraf van hebt mee. Al is ook dat persoonlijk natuurlijk. Alles heeft zo zijn voor en nadelen...
Sterkte in ieder geval!

Katniss

Katniss

15-10-2014 om 10:17

Brrr

Ik vind het nog niet heel positief klinken ;-( Volgens mij is het een ingreep van niets. Sneetje van een centimeter, hechten, hoppakee, kwartiertje werk. Zo'n hele operatiekamer vind ik dan ook vreselijk overdreven, maar ja.

Half a twin

Half a twin

15-10-2014 om 10:19

Twee keer gehad

Ik heb een ervaring van lang geleden 25 jaar om precies te zijn. Dat was zo'n horror verhaal, 5 dagen plat op bed vanwege lekkend ruggemerg vocht enz.
Tijdens mijn eerste bevalling (tangverlossing) de tweede prik (12jaar geleden) dat was een peuleschil. En geen restverschijnselen na de bevalling, van die prik dan he.
Ook een algehele arcose ervaring en plaatselijk verdoofd geweest met "roesje" als ik nu opnieuw mag kiezen zou ik voor de ruggeprik gaan

Katniss

Katniss

15-10-2014 om 10:23

Hmmm

Ik word vanmiddag gebeld want vanmorgen kreeg ik eerst een piepjonge arts-assistent (aan wie ik vroeg: 'Ben jij de co-assistent?' En vervolgens een arts in opleiding tot specialist, ook al zo'n jonge meid. Ze moeten het dus met de echte dokter bespreken, maar ik merk al dat mijn voorkeur voor lokale anesthesie sterker wordt.
Na een ruggenprik kun je vast ook niet zelf naar huis rijden?

Mijntje

Mijntje

15-10-2014 om 10:33

katniss

Nee dat lijkt me niet. Maar na een andere verdoving ook niet. Heb het er maar over met de arts wat bij jouw ingreep het meest passend is.
Heel veel sterkte.

Odile

Odile

15-10-2014 om 11:05

nee

Je kunt niet zelf naar huis rijden. Voor mij zou het geen moeilijke keuze zijn, omdat ik geen slechte ervaring heb. Had op dat moment ook geen keuze dus hoefde niet na te denken, ook wel makkelijk .

Astrid

Astrid

15-10-2014 om 11:09

jaren geleden

Bij mijn bevalling.
Even een klein schokje gevoeld. Daarna overgegeven.
Drie uur later voelde ik mijn benen weer bijkomen, met het gevoel of je benen slapen, dus wat tinteling.
Ook begon toen de hoofdpijn en heb ik 11 dagen platgelegen (dag kraamtijd)
Toch zou het ik het zo weer doen. Alleen dan zou ik proberen voor elkaar te krijgen dat er gelijk nog een keer gespoten werd om de boel te "dichten" zodat het niet kan gaan lekken.

Ik denk trouwens bijna zeker te weten dat het dan een dagopname wordt met een ruggenprik.

Katniss

Katniss

15-10-2014 om 11:20

Pffff

Ik weet nu wel dat ik geen ruggenprik wil. Dus of lokale verdoving en anders maar een gewone narcose. Dat is ook wel weer eng, maar dan heb ik in ieder geval niet het risico dat ik dagen plat moet liggen.

Barvaux

Barvaux

15-10-2014 om 11:23

wat was het nu?

Een arts in opleiding tot specialist IS een arts-assistent. De co-assistent is nog geen basisarts.

Katniss

Katniss

15-10-2014 om 11:30

Een AIO en een ANIOS

Volgens mij is de arts-assistent in opleiding een AIOS en de eerste dame die ik had een ANIOS. Ze zijn dus allebei artsen, maar vooral de ANIOS was heel jong (23?). Ik heb gewoon liever een specialist met grijs haar Voordeel daarvan is dat die zelf beslissingen kan nemen, zodat er geen extra mensen bijgehaald hoeven te worden om ook nog even mee te kijken.

Jaina

Jaina

15-10-2014 om 11:40

Fijn

Ik heb 10x een ruggenprik gehad. De ruggenprik die ze zetten tijdens de bevalling is iets anders omdat je dan wel wat gevoel in je benen moet houden. Je hebt dan de naald dus in zodat ze de dosis kunnen doseren. Overigens een fantastische uitvinding. Bij een algehele verdoving is dat niet nodig en voel je helemaal niks meer. Ik heb er nooit veel van gemerkt. Het is niet pijnlijk. Ik vind het feit dat je volledig bij bewustzijn bent erg prettig dus bij de keuze narcose/ruggenprik zou ik altijd daarvoor gaan. Meestal duurt het een paar uur voor het gevoel in je benen weer terug is. Ik vond het altijd heel soepel gaan dus tot nog toe alleen positieve ervaringen.

Jaina

Jaina

15-10-2014 om 11:42

Overigens

Als je voor locale verdoving kan gaan is dat natuurlijk het prettigst. Dat is het minst ingrijpende en herstel is het vlugst.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

15-10-2014 om 12:05

Ruggenprik

Je hebt de epidurale anesthesie zoals bij een bevalling/keizersnee en de spinale anesthesie. Waarschijnlijk heb je het over de spinale anesthesie. Elke vorm van anesthesie heeft zijn voor- en nadelen. Als het om een vrij kleine ingreep gaat waar lokale anesthesie niet volstaat, zou ik zeker voor de ruggenprik gaan. Algehele anesthesie is veel ingrijpender, geeft veel meer risico op complicaties en het herstel gaat ook veel langzamer. De algehele impact op het lichaam is veel groter.
Ik heb zelf een ruggenprik gekregen bij mijn bevalling en heb er niets van gemerkt en er ook daarna totaal geen last van gehad. De keren dat ik algehele narcose heb gehad heb ik er veel last van gehad; misselijk en nog wekenlang een slap gevoel, gebrek aan concentratievermogen en meer. Als ik kon kiezen zou ik zeker niet voor algehele narcose gaan.

https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Ouderen/zob2/Verdoving_plaatselijke_verdoving/Pages/default.aspx

Klaartje

Klaartje

15-10-2014 om 13:11

Pas 1 keer gehad

Ik heb 1 keer een ruggenprik gehad, bij een kleine blaasoperatie. Was vreselijk zenuwachtig, maar de ze dokter doet het alleen met een ruggenprik. Toen ze begonnen en ik even later vroeg hoe lang het nog zou duren, waren ze al klaar
Viel me 100 procent mee, bijna niks gevoeld. Kreeg ook een klein roesje zodat ik even geslapen hebt. Zou het nu meteen weer doen.

net twee weken gelden

hoi
ik had twee weken geleden een operatie, en mijn voorkeur was een algehele narcose omdat dat een keer ervoor het prima ging. Mijn chirurg adviseerde een ruggeprik omdat je na afloop dan minder last en pijn (verdoving blijft eerste uren nog even zitten, ergste pijn dan voorbij) zou hebben. Ik zag op tegen een naald in mijn ruggengraat maar ok.

de prik zelf viel heel erg mee. je voelt alleen het verdovingsprikje, de echte prik voelde ik niet. de verdoving begint in je tenen en trekt dan langzamerhand naar boven. Na een half uur moest ik naar de ok toe, maar de verdoving was niet verder gekomen dan mijn knieën! 15 minuten later, al liggende in de ok, nog steeds geen verdoving in mijn bovenbenen en onderlijf. Ik heb toen toch nog een algehele narcose gekregen.

na afloop was ik nog uren heel draaierig, en de dagen er na heb ik vooral plat liggend doorgebracht omdat het me duizelde als ik opstond.

kortom er is iets niet goed gegaan. In december heb ik nog zo'n operatie, en echt geen ruggeprik meer. Doe mij maar algehele narcose.

Katniss

Katniss

15-10-2014 om 14:15

Gelukkig

Ik ben net gebeld en als er niets veranderd kunnen ze het gewoon met lokale verdoving doen.
Jullie hebben me overigens niet gerust kunnen stellen dus mocht het nog eens nodig zijn dan kies ik toch voor algehele narcose. Wat veel verhalen van mensen waarbij zo'n ruggenprik fout gaat!
Kinderen krijgen voor buisjes of amandelen vaak zo'n kapje op. Zou dat niet kunnen bij volwassenen? Dat voelt toch minder als echte narcose, lijkt me.

ik zou het niemand aanraden

Hier is het gigantisch fout gegaan met de ruggenprik. Mis geprikt, waardoor ik een 'spinaal blok' kreeg en niets het meer deed. Letterlijk niets. Dat werd een gevalletje coma, want ademhalen kon ik niet meer en die anesthesist dacht dat ik me aanstelde, dus die deed niks. Dochterlief begon in mijn buik dus vast te ademen (kreeg geen zuurstof meer) en kreeg vruchtwater met meconium in haar longen. Enkele reis naar een academisch ziekenhuis, waar ze twee weken op kinder intensive care lag voor we eindelijk te horen kregen dat ze het zou redden. Ze heeft er een longbeschadiging aan overgehouden waardoor ze maar 70% longinhoud heeft.
Mijn briefje aan het ziekenhuis of we er nog eens over konden praten werd beantwoord met een brief van de aansprakelijkheidsverzekering van het ziekenhuis, waarin mij werd verteld dat ze me helemaal zouden platprocederen als ik een klacht zou indienen. Maar dan in nette woorden natuurlijk. Dan zit je daar met een enorm trauma (dacht echt dat ik er was geweest) en een zieke, slappe baby, dus ik heb het maar gelaten. Nog spijt van, maar dat terzijde. Ik zou het dus nooit iemand aanraden, zo'n ruggenprik.

oja

Dat lekkende vocht had ik ook. Dat was in het academische ziekenhuis zo verholpen met bloed uit mijn arm. Dat spuiten ze in het gaatje in je rug, het stolt en klaar ben je.

twee keer

Ik heb 'm twee keer gehad. De eerste keer door een (kennelijk) niet zo kundige professional: toen het prikgaatje ging 'lekken' (wat je zelf niet voelt, natuurlijk) voel je je echt heel beroerd. Niet dat er veel aan de hand is maar er lekte wat vocht weg (dat zelf aangevuld raakt) uit m'n ruggengraat. ik heb 10 dagen platgelegen omdat ik een totaal verkeerd evenwichtsgevoel had. Ik was misselijk en kon niet meer recht staan. Mijn hoofd leek scheef op mijn nek te zijn geschroefd. Daar was ik niet voor gewaarschuwd.
In het ziekenhuis steeds herhaalden dat je na dat het uitgewerkt raakte, je opstaat en meteen aan het werk kan. Dat nou ook weer niet.

Tweede keer geen centje pijn. De dag erna ook nog even rustig aangedaan. Viel heel erg mee.

De eerste was in een regionaal ziekenhuis, de andere in een academisch ziekenhuis.

De hel

Ik heb een keer een ruggenprik gehad toen ik aan mijn enkel geopereerd moest worden die ik met skiën gebroken had. Ik vond het de hel. De prik zelf was zo walgelijk, erger dan de ergste pijn. Dat je die naald tussen je wervels door voelt gaan. Bovendien deed hij het niet. Ik kon mijn benen gewoon nog bewegen en bij de incisie voelde ik hele scherpe pijn. Daarna ben ik flauw gevallen ofzo. Je snapt dat ik bij mijn bevallingen vast heb laten leggen dat ik in geen geval een ruggenprik wilde. Algehele narcose of het kind gewoon laten zitten waren de enige twee opties. En ik ben echt geen watje, heb met belangstelling gekeken hoe er na een brommerongeluk een dikke verdovingsspuit in opengereten knie gezet werd en bevallen vind ik een lolletje.

skik

bibi63

bibi63

15-10-2014 om 16:04

heftig, maar wat ik me afvraag

Zo, dat klinkt heftig allemaal.
Maar wat ik me afvraag: voor zover ik heb begrepen (maar misschien heb ik het mis) wordt in Amerika in principe altijd een ruggenprik gegeven bij een bevalling (los van een keizersnee, ook bij een natuurlijke bevalling). Hoe zit dat dan? Gaat het daar ook zo vaak fout?
Bibi

Jaina

Jaina

15-10-2014 om 16:07

Weet ik niet

Ik ben 5x bevallen met ruggenprik en ik zou het iedereen aanraden. Ik had gelukkig geen enkel last van de effecten die hier worden genoemd. Maar er zit wel een verschil zoals Elisa ook al beschrijft tussen de ruggenprik bij een bevalling en bij een gewone operatie. Bij een gewone operatie ben je helemaal verdooft terwijl bij de bevalling je wel gevoel blijft houden. Bij de bevalling zit je dan ook vast aan het infuus. Ik ben echter ook meerdere keren aan mijn been geopereerd en dat was elke keer met een ruggenprik en dat ging ook vlot.
Meestal gaat het natuurlijk wel goed maar soms gaat mis. Net zoals je ook een narcose heel beroerd bij kan komen en daar nog langer last van kan hebben.

Barvaux

Barvaux

15-10-2014 om 16:16

algehele narcose

Ook bij een algehele narcose kun je lang last houden en het zijn toch vooral de mensen bij wie het mis ging die sneller reageren op zulke draadjes.

kunde van de persoon

Bibi, ik denk hoe meer ruggenprikken, hoe meer oefening, hoe kundiger iemand wordt.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

15-10-2014 om 16:57

Ervaring

Artsen in opleiding moeten het vak toch ook leren in de praktijk? En ze staan als het goed is altijd onder supervisie van een afgestudeerd arts/specialist met veel ervaring. Ik heb er nooit problemen mee (gehad) als er een aantal van die jonkies mee kwamen en komen kijken hoor En als er bijvoorbeeld bloed of een infuus geprikt moet worden zeg ik altijd dat ik heel moeilijk te prikken ben en dat ik iemand wil met veel ervaring. Ook wat algehele anesthesie betreft moet ik iemand hebben met veel kennis, kunde en ervaring want ik loop nu met een anesthesiepaspoort op zak na diverse bijna-mislukte volledige narcoses met complicaties (zowel in het regionale ziekenhuis als in academische ziekenhuizen). Wat dat betreft ben ik door schade en schande veel mondiger geworden.

jaina

Bij een keizersnee ben je ook volledig verdoofd. Dat is echt wat anders dan de ruggenprik bij een (normale) bevalling, waarbij je nog wel wat gevoel in je benen houdt. Dan moet je immers nog kunnen persen. Bij een keizersnee is het toch niet echt de bedoeling dat je nog wat voelt van het opensnijden van je buik

Jaina

Jaina

15-10-2014 om 17:18

Jippox

Ja dat bedoel ik dus. Tijdens mijn bevallingen moest ik nog wel gevoel behouden dus dat was die andere ruggenprik terwijl tijdens de operaties die ik heb gehad de volledige verdoving had. Tijdens bevallingen voel je het inderdaad wel maar het doet geen pijn verder maar je voelt wel de persaandrang en je merkt dus wel hoever de bevalling gaat.

kan wel zijn...

Het kan wel zijn dat er vooral mensen reageren bij wie het fout ging, maar feit is wel dat ze je van tevoren niet vertellen wat er allemaal mis kan gaan. Achteraf zeiden ze dat dit wel vaker voorkwam, maar vooraf doen ze net alsof het totaal veilig en risicoloos is. En dat is het dus niet. Dat moet je wel weten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.