Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Nifedipine/Adalat en slaapeloosheid?

Dag allemaal
Ik slik nu twee maandjes het middel Nifedipine (merknaam Adalat) om mijn bloeddruk te verlagen. Werkt voor de bloeddruk als een wonder (sinds jaren weer op gewoon 130/70) maar sinds ik het slik slaap ik echt licht en kort. Nu vind ik het moeilijk op precies de vinger op het probleem te leggen: menopause en algehele nervositeit zijn factoren die niet helpen bij mij.
Maar de huisarts zegt dat, hoewel ze het als mogelijke bijwerking kan vinden, het zelf nooit gehoord heb van andere patienten.
Afin: ik moet nu stoppen met het middel en, om het weekend te halen zonder me ziek te melden (les geven met 4 uur slaap per nacht is niet te doen) heb ik een paar tabletten Temazepam gekregen. Dit weekend ook geen Tenazepam meer en kijken of mijn slaappatroon zich herstelt.
Ik ben een beetje moedeloos: eindelijk een middel dat voor bloeddruk werkt, dan bijwerkingen die niet te houden zijn. Ik deed nog 10 jaar geleden redelijk lacherig over mensen met slaapproblemen, inmiddels ben ik ook zo’n slaapneuroot geworden.
Herkent iemand deze bijwerking? De stelligheid van mijn huisarts doet me twijfelen dat. Het daar aan ligt maar toch...
Sini

Guppie

Guppie

05-04-2018 om 09:03

Melatonineremmend

Calciumantagonisten maar ook bètablokkers en benzodiazepinen remmen de aanmaak van melatonine en zorgen ervoor dat je tekorten krijgt aan diverse vitaminen, mineralen en andere stoffen, die onder meer nodig zijn voor de aanmaak van allerlei neurotransmitters. Calciumantagonisten zorgen ook voor een tekort aan Q10. Kan je op internet gewoon vinden.

Tijdstip inname?

Ik kamp met dezelfde problemen.Ik slik nu 3 soorten medicijnen waaronder betablokkers. Ik had veel last van die betablokkers, overdag totaal geen energie en was heel sloom. Ik heb getwijfeld om te stoppen maar dat vond de huisarts nu niet slim omdat de bloeddruk eindelijk gezakt was. Ik heb toen bedacht om deze blokkers niet meer 's morgens te slikken maar in de avond na het eten en dat scheelt een hoop.Ik weet niet op welk tijdstip je de Nifedipine slikt maar misschien kan je hier iets in wijzigen?
Bij het slikken van temazepam voel ik me de volgende dag heel down en huilerig. Ik slik het zelden maar heb enkele tabletten voor nood.
Gelukkig slaap ik momenteel beter maar ik voel met je mee, wat komt waar vandaan? Stress, overgang, bijwerkingen of fysiek iets niet in orde, hele slechte dagen maar ook goede dagen, het is zoeken.

Tango

Tango

05-04-2018 om 12:02

Bijwerking

Als het als bijwerking bekend staat en je huisarts het alleen niet van andere patiënten heeft gehoord (hoeveel heeft hij er nu eenmaal in zijn praktijk? Zal nooit heel veel zijn), dan is het toch gewoon een bestaande bijwerking?!
Moet je die bloeddrukverlagers altijd blijven slikken of zijn er andere methoden om die bloeddruk omlaag te krijgen? Ik heb geen idee hoor, ben geen arts natuurlijk. Ik zou inderdaad kijken of het zonder de medicatie beter gaat en zo ja overstappen naar ofwel andere medicatie ofwel andere hulpmiddelen om de bloeddruk omlaag te krijgen.

Niki73

Niki73

05-04-2018 om 15:04

Vraag huisarts

Neem het verhaal van Guppie anders eens mee naar de huisarts, misschien kun je melatonine bijslikken.

Sinilind

Sinilind

09-04-2018 om 18:50 Topicstarter

Huisarts

Heeft me dus laten stoppen, omdat na overleg met collega’s de bijwerking slaapeloosheid toch redelijk vaak leek te voorkomen. Inmiddels slaap ik weer redelijk zonder slaaptabletten. Alleen is mijn bloeddruk weer terug naar 180/110. Ik moet dus wel iets erbij slikken, maar huisarts twijfelt. Kan ik “eisen” om doorverwezen te worden naar een specialist of geduld blijven hebben... ik vind dit echt moeilijk.
Sini

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.