Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Kaaskopje

Kaaskopje

24-01-2019 om 10:45

Minder gebruik methylfenidaat/Ritalin

https://nos.nl/op3/artikel/2268765-forse-daling-in-gebruik-van-adhd-medicijn-ritalin.html

Dit gaat over kinderen. Over volwassenen wordt niets gezegd. Mijn indruk van volwassenen is dat ze vaak overstappen op dexamfetamine, afgekort dex. Hoe dat bij kinderen is weet ik niet. Als kinderen ook van het een op het andere overstappen, zou bovenstaande artikel een vertekend beeld kunnen geven, lijkt mij.


Kaaskopje

Kaaskopje

24-01-2019 om 10:48

Ritalin

Ik stel me zo voor dat ze de naam Ritalin erbij hebben gehaald, vanwege de herkenbaarheid van dat merk. Als je er weinig mee te maken hebt, is Ritalin bekender dan methylfenidaat.

Yanea

Yanea

24-01-2019 om 13:16

Stoppen

Ik ken best veel mensen, zowel volwassenen als pubers, die de afgelopen jaren gestopt zijn met hun medicijnen. Vaak na eerst overgestapt te zijn van ritalin via concerta op dexamfetamine. Die vinden dat ze zichzelf niet meer zijn met medicijnen en willen daarom niet meer slikken.

Er staat niets in....

Volwassenen met ADHD mogen geen Ritalin voorgeschreven krijgen. Er zijn teveel ernstige bijwerkingen gemeld. Het gebeurt helaas nog wel.

Bregje

Bregje

24-01-2019 om 18:46

mijn dochter

Mijn dochter is vorige week juist begonnen, geen bijwerkingen en het gaat super! Ze gebruikt het alleen op school trouwens.

Bregje.

Een week is kort. Het ligt aan de dosis, je gevoeligheid en de termijn dat je medicijnen slikt.
Ook de leeftijd, mijn zoon was een puber toen hij ze als proef slikte. Hij werd er erg afgestompt van en ging slecht slapen. Omdat hij wat ouder was kon hij ook goed beschrijven wat de medicijnen psychisch voor invloed hadden. Dat was behoorlijk en wogen niet op tegen eventuele schoolse voordelen.

Yanea.

Ik zie het, onder strenge voorwaarden. Ze werden toch al verstrekt maar sinds vorig jaar mag het dus weer. Adhd is bij een volwassene iets anders dan bij kinderen. Maar goed, als je als volwassene goed wordt voorgelicht en kent de bijwerkingen, so be it. Eigen keuze.

Flavia

Flavia

24-01-2019 om 19:23

Gelukkig wel

Ik gebruik het nu 2 jaar en ben er erg blij mee.
Kan ik zonder, misschien presteer ik dan optimaal zeker niet. Ik merkte het verschil niet, mijn collega's wel. Eindelijk ben ik een betrouwbare collega die haar taken af heeft.

Yanea

Yanea

24-01-2019 om 19:28

Wil40

Die klacht van afgestompt zijn, hoor ik dus vaker. En ook dat ze heel dwangmatig worden in hun regel-dingen. Of agressief in het verkeer. En minder creatief.

Angela67

Angela67

24-01-2019 om 19:34

Yanea

Ik ken best veel mensen, zowel volwassenen als pubers, die de afgelopen jaren begonnen zijn met hun medicijnen. Vaak na goedbedoelde adviezen en dooddoeners in hun omgeving. Die vinden dat ze zichzelf eindelijk kunnen zijn met medicijnen en willen daarom slikken.
gr Angela

Yanea

Yanea

24-01-2019 om 19:58

Angela67

Ik denk ook dat het veel mensen goed werkt. Anders zou het niet meer voorgeschreven worden. Ik meldde die stoppers alleen omdat ik me afvroeg of die mede de oorzaak zijn van het lagere aantal gebruikers.

Kaaskopje

Kaaskopje

24-01-2019 om 21:24

Stoppen met medicijnen

Ik ken de verhalen ook, maar ook dat alternatieven geprobeerd worden, zoals cbd-olie.

Hoe bijvoorbeeld methylfenidaat ervaren wordt verschilt per persoon. Je leest erover dat je eetlust minder kan worden of dat je er slechter van gaat slapen. Maar dat hoeft niet. Te kort voor bedtijd nog iets innemen is niet handig. Dan lig je inderdaad nog wakker als je slapen moet.

Mijn dochter vond methylfenidaat ook niet prettig. Ze vond dat iets van haar zelf verdween, haar manier van denken. Dat is haar beleving. Een ander is juist blij als die manier van denken wat meer rust krijgt.

Ik hoor ook verhalen van mensen die er niet voor uit durven te komen dat ze ADHD medicatie gebruiken. Omdat ze het altijd uit moeten leggen en het gevoel hebben dat anderen het maar onzin vinden. Kortom, geen mens is hetzelfde, hoe een medicijn werkt dus ook niet.

Bregje

Bregje

24-01-2019 om 21:50

Kaaskopje

Bij ons adviseerde ze om de pil na de maaltijd te nuttigen, want dan gaat je eetlust niet weg, en de laatste nooit later dan 16 uur te geven, want dan slaap je inderdaad niet.

Mijn dochter van 7 gebruikte eerste CBD, maar is veel gelukkiger met Ritalin. Ze vind dat zichzelf nog is. Ouders en kindjes vallen wel op dat ze rustiger is en niet meer zo veel gilt. Dus voor ons een groot voordeel.

bicyclette

bicyclette

24-01-2019 om 21:53

wil

"Adhd is bij een volwassene iets anders dan bij kinderen."

Dat klopt niet. ADHD is gewoon een 'afspraak', een classificatie volgens de DSM. Als je genoeg 'eigenaardigheden' hebt, dan noemen we dat ADHD.

Een volwassen lijf kan wel anders dan een kinderlichaam reageren op medicijnen.

Maar ook niet alle kinderen reageren hetzelfde op medicijnen. En dat is ook logisch. ADHD is geen lichamelijke ziekte met een vaste oorzaak. Het is een psychiatrische stoornis, en wordt ook vanuit dat perspectief gelabeld. Het feit dat kinderen soms wel en soms ook helemaal geen baat hebben bij medicijnen, laat ook zien dat bij niet alle kinderen 'hetzelfde aan de hand is'.

Mijn kind reageert (al jaren) gelukkig enorm goed op medicijnen. Hij wil (en kan) echt niet zonder. Ik weet natuurlijk niet hoe zijn leven zou zijn verlopen zonder medicijnen, maar ik denk dat de kans groot is dat hij er niet meer zou zijn. Hij was als 6-jarige al suïcidaal.

Ook al hebben onze kinderen dezelfde diagnose, fysiek spelen er blijkbaar andere dingen. Een kind is meer dan zijn label.

Jammer dat je trouwens veroordeelt dat artsen ritalin aan volwassenen voorschrijven. Het is een individuele afweging of de voordelen opwegen tegen eventuele nadelen. En omdat je geen glazen bol hebt, kom je daar alleen maar in de praktijk achter. Als het niet bevalt, dan stop je er gewoon weer mee. Zo simpel is het.

bicyclette

bicyclette

24-01-2019 om 21:56

'onze'

Ik schreef: Ook al hebben onze kinderen dezelfde diagnose...

Daarmee bedoel ik dus jouw kind en mijn kind.

@Emma

@Emma

24-01-2019 om 22:09

divers

Over diagnose, medicatie en persoonlijke beleving gesproken. Dit las ik vandaag, is me uit het hart gegrepen. Ik hoop dat jullie het kunnen openen

https://decorrespondent.nl/9109/de-ene-autist-is-de-andere-niet-al-doet-dat-label-vermoeden-van-wel/933854680-cebd82e3

Volwassenen met ADHD.

Ik veroordeel het niet, zoals ik schreef, het is een keuze die volwassenen zelf kunnen maken.
Mijn zoon heeft overigens geen diagnose, heeft meegedaan aan een proef:"als de medicatie helpt heb je dus ADHD".

bicyclette

bicyclette

24-01-2019 om 22:15

artikel is openbaar

Ja, ik had hem ook gelezen Emma. Erg goed. Geeft mooi de misverstanden rondom diagnoses en labels aan.

Het artikel is inderdaad gewoon openbaar, even klikken op 'eerst verder lezen'.

bicyclette

bicyclette

24-01-2019 om 22:17

wil

Wil, je schreef eerder "Volwassenen met ADHD mogen geen Ritalin voorgeschreven krijgen. Het gebeurt helaas nog wel".

Daar las ik een oordeel in.

Bicyclette.

Van mij wel, ik ga daar niet persoonlijk over, maar in Nederland mocht het niet, tot einde 2017, begin 2018. Zie reactie van Yanea#6

Het oordeel is mijn "helaas" en ja, dat vind ik ook. Maar als alles is geprobeerd en het enige middel is Ritalin om te kunnen functioneren, dan zeg ik nogmaals, so be it.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-01-2019 om 01:09

Oh jee, dus ik deed iets illegaals?

Ik heb het begin 2017 voorgeschreven gekregen. Zouden de psychiater en apotheker dat niet geweten hebben?

Aagje Helderder

Aagje Helderder

25-01-2019 om 09:47

Wil, hoe weet jij zo zeker dat volwassenen

geen methylfenidaat voorgeschreven mochten krijgen? Waar staat dat? Ik ken volwassenen die het wel kregen (ook van psychiaters). Waren die dan allemaal in overtreding?

Aagje

Aagje Helderder

Aagje Helderder

25-01-2019 om 09:53

Mijn kind

voelt zich meer zichzelf sinds ze methylfenidaat gebruikt. En heeft meer concentratie. Dus voor haar is stoppen niet aan de orde. Wordt wel bijna 18 en ze verdrong niet gehoord dat het anders wordt.

Voor haar geldt ook niet dat het gebruik van methylfenidaat later op de dag if in de avond haar slaap in de weg zit. Integendeel, als ze rond 20:00 uur nog een tablet van 10 mg neemt, dan slaapt ze juist beter in want dan heeft ze minder onrust in haar hoofd. Het slechte inslapen was bij haar preëxistent aan het methylfenidaat-gebruik. Dat komt ook wel bij meer mensen voor.

Aagje

bicyclette

bicyclette

25-01-2019 om 09:57

welnee

"Waren die dan allemaal in overtreding?"

De werkelijkheid is een stuk genuanceerder dan zo'n losse flodder 'dat het verboden was'.

Voor psychiaters is (en was) methylfenidaat gewoon eerstekeuzemedicijn, staat (en stond) ook in de richtlijnen. Er zijn ook amper alternatieven. En geen medicijnen is vaak ook geen optie.

Het issue is dat ritalin wel goedgekeurd was als medicijn voor kinderen, maar niet voor volwassen. Volwassenen blijken relatief vaak ernstige bijwerkingen te hebben. Ik heb begrepen (maar ben ook geen expert) dat de voorzichtigheid in voorschrijven aan volwassenen zich trouwens richt op 'nieuwe' gebruikers. En niet op mensen die het als kind al gebruikten en het als volwassene nog steeds nodig hebben.

Flavia

Flavia

25-01-2019 om 10:30

klopt wbt de voorzichtigheid

Er moet eerst worden gekeken of gedragstherapie helpt en dan komt medicatie in beeld.
Terwijl volgens mij bij kinderen veel sneller een 2 sporenbeleid wordt gevoerd door een combinatie van en gedragstherapie en medicatie.

Ook huisartsen mogen overigens methylfenidiaat voorschrijven maar wel volgens een protocol dat vrij strict is.

Mijn huisarts gaf dat ook duidelijk aan. Ik heb geen officiele diagnose maar wel al 3 jaar begeleiding gehad van een gespecialiseerde AD(H)D coach. Wij hebben bij mijn eerste afspraak bij de coach uitgebreid gesproken of een officiele diagnose mij verder zou helpen. Wij vonden van niet maar de vragenlijsten en observaties wijzen heel duidelijk in de richting van ADD en een diagnose zou bij bezoek aan de psychiater vrijwel zeker zijn.
Na die jaren begeleiding met veel verbetering maar nog niet optimaal resultaat. Zijn wij, zijnde coach en ik, voorzichtig over medicatie gaan nadenken. Ik heb toen na maanden dubben een afspraak gemaakt met mijn huisarts om te zien hoe verder. aannemende dat ik een verwijzing naar de psychiater zou krijgen. Huisarts gaf aan dat hij sinds kort ook mocht voorschrijven en samen besloten we dat traject aan te gaan. Met de duidelijke kanttekening dat als we (zowel hij als ik) het idee hadden dat het niet verbeterde of de bijwerkingen te veel zouden zijn ik doorverwezen zou worden naar de psychiater als specialist op dit gebied. Eigenlijk zoals een huisarts altijd behoort te doen.

mirreke

mirreke

25-01-2019 om 14:49

Dank @Emma

Mooi artikel, idd!
ben ik blij mee!

Kaaskopje

Kaaskopje

25-01-2019 om 16:58

Flavia

Toch ben ik wel een beetje verbaasd dat drie jaar lang, dat is een hele tijd, ingestoken is op de aanname dat jij ADD/ADHD hebt. Drie jaar lang therapie. De coach had je m.i. na een jaar naar de psychiater moeten sturen. En nu wordt het nog steeds vervolgd met die aanname en krijg je medicatie gebaseerd op die aanname.

Ik vind het nog steeds (sinds ik dat weet) vreemd dat een huisarts methylfenidaat mag voorschrijven zonder gedegen diagnose van een psychiater. In mijn geval is de diagnose door de psychiater gesteld, is er een gezondheidscheck door de huisarts uitgevoerd en heeft hij het na overdracht van de psychiater nu overgenomen, wat de medicatie betreft. Je begint toch ook niet zomaar aan bepaalde medicijnen voor bijvoorbeeld hartproblemen, als niet eerst uitgezocht is of dat wel terecht is?

Flavia

Flavia

25-01-2019 om 17:05

Kaaskopje

Ik had geen therapie maar coaching.
En het is een keuze of je wel of niet medicatie wil gaan proberen. Wij en met name ik zag voldoende verbetering om dat op dat moment nog niet te overwegen.

Jij mag het vreemd vinden er is een protocol en dat is gewoon gevolgd.
Een huisarts schrijft toch ook astma medicatie voor voor je bij de longarts bent geweest of eczeem zalven voor je bij de dermatoloog bent geweest ik zie het verschil niet zo.

bicyclette

bicyclette

25-01-2019 om 17:06

waarom Kaaskopje?

Waarom vind je die officiële diagnose zo belangrijk Kaaskopje? In zo'n coachingstraject (ik neem aan dat dat voor Flavia ook geldt) ga je concreet aan de slag met zaken waar je in het dagelijkse leven tegenaan loopt. Het maakt daarbij echt geen bal uit welke naam je geeft aan die eigenaardigheden. Of je net wel of net niet genoeg 'punten' scoort voor een label.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.