Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Zuut

Zuut

12-03-2016 om 14:03

Letten jullie op fytinezuur?

Houden jullie er rekening mee met broodkeuze? Weken jullie rijst, peulvruchten, haver, noten, zaden?
Ik week nu weleens wat, maar ppfft wat een werk, houd ik vast niet vol.
Wat doen jullie wel/niet?


neuh

Wij eten voldoende gevarieerd om dat te compenseren.

Weken...

Eigenlijk alleen rozijnen, verder gooi ik alles gewoon naar binnen. Is mijn levensverwachting nu alweer korter geworden?

Hortensia

Hortensia

12-03-2016 om 14:36

wat voor zuur?!?

Nooit van gehoord en ik leef nog steeds

Rijst spoel ik nooit (schijnt wel te moeten), sommige peulvruchten moeten weken, sommige niet (spliterwten en linzen). Qua brood eet ik liefst spelt, niet omdat het zogenaamd "superfood" is, maar omdat ik dat beter verdraag. En ik week mijn brood liever niet, want ik kan kauwen Haver eet ik verwerkt als havermout en zaden zijn voor de kanariepiet, behalve sesamzaad en dat week ik ook al niet voor.

Maar goed, ik ben zo'n healthfoodbarbaar die gewoon roomboter op haar brood doet en boerenkool eet. Oh wacht, dat is tegenwoordig ook al superfood, las ik laatst En Becel wordt tegenwoordig ook met roomboter verkocht.

En stel dát je iets moet weken, zoals bijvoorbeeld witte bonen. Wat is daar veel werk aan? Gewoon in een pannetje of schaaltje met water en nachtje laten staan.

Of wacht even, is er weer een levensreddend dieet aan mijn aandacht ontsnapt?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-03-2016 om 14:37

Tja ach.....

Als ik dit lees:

http://www.leefbewust.com/themas/fytinezuur.html

Weet ik al wel weer uit welke hoek de wind waait. Nee dus, ik let niet op Fytinezuur.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-03-2016 om 15:01

O jee

Ik werk net zonder bij dit zuur stil te staan een zelfgebakken witbroodkapje weg. Had ik het meel eerst moeten afspoelen of weken??

vlinder72

vlinder72

12-03-2016 om 15:02

nee

Maar ik doe ook niet mee aan al die food hypes. Wij eten redelijk gezond, gevarieerd en wij zijn alle zes kerngezond.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-03-2016 om 16:51

Nee hoor Kaaskopje

Gauw een wortel erachter aan. Dat schijnt te helpen.

Hortensia

Hortensia

12-03-2016 om 17:18

Ginny

Moet die wortel dan wél weken?

Aha

Van de link van Ginny "De discussie mbt fytinezuur is niet nieuw maar wordt iedere keer vanwege verstrengelde en economische belangen van tafel geveegd."

In de eerste zin al....

skik

vlinder72

vlinder72

12-03-2016 om 18:07

Hortensia

Natuurlijk. Minstens een uur. In bronwater. Dat spreekt vanzelf.

Imogen

Imogen

12-03-2016 om 18:43

huh?

'fytinezuur'

Ik moest 'm googlen, nog nooit van gehoord. En ik ben toch heel bewust als het om eten gaat. Dacht ik

Op de Engelse wikipedia wordt trouwens verwezen naar een onderzoek waaruit zou blijken dat fytinezuur het risico op osteoporose juist verlaagt!

Hortensia

Hortensia

12-03-2016 om 19:06

vlinder72

Linksdraaiend of rechtsdraaiend bronwater?

Caesar

Caesar

12-03-2016 om 19:26

Daar let ik op. Maar dan alleen op de juiste spelling.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-03-2016 om 19:29

Ik zou geen risico nemen

En het in de mix gooien.

Maar serieus, groente en frruit schijnen te helpen tegen de antinutriënten werking van Fytinezuur. Beetje open deur want Fytinezuur blijkt mineralen en sporenelementen af te vangen en dan helpt het om daar meer van te helpen.
Maar inderdaad, die eerste regel. Complottheorie....

40er

40er

12-03-2016 om 19:50

euh

Alleen mijn voeten laat ik weken.....

Rijst spoel ik niet, peulvruchten wel, maar weken bijna nooit (open straks een draadje met een andere vraag wbt iets met peulvruchten). Kook ze wel, niet alleen id slowcooker.

Soms word ik wel een beetje simpel van alle superfoods en "enge" toevoegingen. Ik trek me niet overal iets van aan.

Hortensia

Hortensia

12-03-2016 om 20:14

oké, even serieus dan...

http://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/fytinezuur.html

Haar boodschap: ja, er zijn nadelen, maar ook voordelen. En eet vooral gevarieerd.

Zuut

Zuut

12-03-2016 om 22:35

Uiteraard Hortensia

Maar zij geeft toch ook het belang van weken aan?
En gevarieerd, allicht, maar ik eet toch veel producten met fytinezuur.
Geen aparte dingen hoor, vrij standaard. Heeft niets van doen met superfoods dus die reacties snap ik niet. Brood, muesli, veel noten af en toe zaden. Af en toe rijst.
En ja, ik vind het wel veel werk. Noten kun je bijv makkelijk weken maar moeten natuurlijk ook weer gedroogd. (in oven bijv) Ze worden hier dagelijks gegeten.
En haver moet weer op een speciale manier geweekt, gewoon met water is niet genoeg.(zuur en iets met fytase) Eet ik ook dagelijks in yoghurt.
En er staat ook weer een tijd voor dus in principe moet je dan alles goed plannen etc. Ik vind het veel werk.
Groente en fruit eet ik veel. Maar het is ook zo zonde als de voedingsstoffen daarvan dan weer afgebroken worden door fytinezuur. Hebben jullie dat dan niet?

Moni

Moni

12-03-2016 om 22:44

Ik heb nergens last van

Ik eet gevarieerd.
Eerlijk gezegd klinkt de zorg om fytinezuur erg overdreven.
Ook deze hype gaat weer voorbij.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-03-2016 om 00:57

Zuut

We maakten grapjes en als ik jouw tekst lees, heb ik nog steeds de neiging om er lacherig over te doen, sorry. Waarom zou je dit in vredesnaam allemaal doen? Je maakt het er bepaald niet smakelijker mee heb ik de indruk. Geweekte noten? Ik had een beetje muesli meegekookt met havermout, vooral vanwege de krentjes die in de muesli zitten en ik had zonder het te zien ook een hazelnoot meegekookt. Ik vond het nogal vies om eerlijk te zijn. Noten moeten droog en knapperig gegeten worden. Als ik ze eerst moet weken en weer drogen... dan is de lust mij allang vergaan.

Ik lees dat het vooral om zaden gaat die niet kapot gaan door kauwen en maagzuur. Bruinbrood is er rijk aan begrijp ik, zeker als het fabrieksbrood is wat snel moest rijzen. Witbrood is dan beter, omdat daar de buitenste laag van de graankorrel ontbreekt. Ook langzaam gerezen brood zou al minder van het zuur bevatten. Ik bak brood in de broodmachine. Van de drie uur tot het broodje op het rooster staat, bakt hij maar 1 uur. Dat is een flinke tijd kneden en rijzen. Je zou zeggen dat dat dus goed is wat het zuur betreft. Ach ja, probeer gewoon veel te variëren, daarmee ondervang je de gevolgen van fytinezuur naar mijn gevoel voldoende.

Info

https://www.iamafoodie.nl/fytinezuur-moeten-daar-iets-mee/

Weken helpt nauwelijks om fitynezuur te verwijderen maar dat geeft niet want fytinezuur is niet zo slecht.

skik

Hortensia

Hortensia

13-03-2016 om 09:46

dit bedoel ik serieus

Iemand die zo fanatiek met eten en stofjes daarin bezig is heeft eigenlijk ook een soort van eetstoornis.

Cornelia

Cornelia

13-03-2016 om 10:05

antwoord

Zuut: Letten jullie op fyrtinezuur?
Mijn antwoord: nee, en als ik dat hier zo lees, dan ben ik ook niet van plan dat te gaan doen. Ik houd niet van nat, geweekt voedsel en ik ik vind het allemaal veel te veel werk en ik denk dat het wel losloopt met dat fyrtinezuur. Ik kende het niet eens voordat ik het hier tegenkwam en ik denk dat ik prima op dezelfde manier kan doorleven nu ik wel kennis heb van fyrtinezuur.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

13-03-2016 om 10:15

Mooie link

Skik.

En ja Hortensia, daar is zelfs een naam voor: orthorexia.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Orthorexia_nervosa

http://www.proud2bme.nl/info/Anorexia/Orthorexia

Hortensia

Hortensia

13-03-2016 om 10:18

Dank je Ginny

De term kende ik nog niet, maar dat is inderdaad wat ik bedoelde.

Tonny

Tonny

13-03-2016 om 12:12

Nooit van gehoord

Dus nee, ik let er niet op en ik denk ook niet dat ik me erin ga verdiepen. Als het straks op dezelfde datum bevrijdingsdag, hemelvaartsdag en mijn verjaardag is hoop ik 57 te worden. Iedereen doet wat hij/zij wijs vindt op voedingsgebied, prima! Ik ben klaar met opvoeden / mijn gezin voeden en zelf heb ik geen zin me in nieuwe hypes te verdiepen. Zal belangstellend luisteren ( en meeeten) als mijn kinderen en de gezinnen in opkomst dat wel doen.
Alles heeft zijn tijd.

Zuut

Zuut

13-03-2016 om 12:35

vreemd hoor

Daarom vraag ik het toch aan een breder publiek?
Ik heb er zelf ook niet 'zo'n zin in', en vroeg me gewoon af of anderen er wel iets mee doen.
Het kan een nieuwe hype zijn. Maar het kan toch ook 'nieuwe' informatie zijn? Als mijn open staan daarvoor gelijk 'gestoord' is, waarom zijn jullie dan niet 'gestoord'? (angstig voor nieuwe info, bij voorbaat afschieten)
Nuja, geen onderwerp voor hier dus iig. Jammer.

vlinder72

vlinder72

13-03-2016 om 12:51

zuut

Dus als ik zeg dat ik mij er niet druk over maak dan is dat raar. Blijkbaar vind jij dat ik mij daar wel druk over zou moeten maken.

Ik heb de link van skik gelezen. Dat was genoeg. Gewoon weer zo'n nieuwe gezondheidshype. Gebaseerd op semiwetenschappelijk geneuzel.

jij geeft zelf aan dat dat weken teveel gedoe is. Stop er dan mee. Ik geloof niet dat je enig verschil zal merken. Ik geloof ook niet dat je gezonder wordt van weken.

Zuut

Zuut

13-03-2016 om 13:49

natuurlijk niet

Ik vraag me af of je dit draadje wel gelezen hebt, de toon is bijzonder onaangenaam. Dat wil nog niet zeggen dat mijn reactie dan ook weer voor iedereen persoonlijk geldt.

Hortensia

Hortensia

13-03-2016 om 13:55

serieus, Zuut

Laat het een beetje los. Eet gezond en gevarieerd. Zelfs water is giftig als je het niet goed gebruikt. Vertrouw op je eigen gezonde verstand. Neem niet teveel bewerkte producten maar doe ook niet benauwd als het je een keertje beter uit komt.

Dood gaan we uiteindelijk tóch.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

13-03-2016 om 14:20

Hoezo Zuut

Niemand beweert hier toch dat jij orthorexia hebt?

Iets met schoenen die passen enzo....

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.