Gezondheid
Merel
05-12-2018 om 12:47
Leesbril, maken ze je ogen slechter?
Ik ben 49 en sinds een paar jaar gebruik ik steeds vaker een leesbril. Ik kan prima zien vanaf ongeveer 60 cm en verder. Alles wat dichterbij is, kost me moeite. Zeker als de lettertjes wat klein zijn. Dus een leesbril biedt uitkomst. +1,5 en soms +2 (heb er een paar hier en daar liggen)
Ik merk alleen dat ik hem steeds vaker op wil zetten, omdat dat makkelijker leest.
Moet ik hieraan toegeven? Of maak ik mijn ogen hiermee lui misschien? Heb al wat gegoogled maar kom op verschillende verhalen, hebben jullie ervaringen? Bril gewoon lekker steeds vaker opzetten (alleen voor lezen) of toch vaker af laten en een beetje blijven trainen, die oogspieren.
Leen13
05-12-2018 om 12:52
Lui
Kan best een logische theorie zijn dat je ogen dan lui worden. Ik heb al zo'n 15 jaar een leesbril nodig. Aanvankelijk had ik nog een hele goede bril om in vergaderingen op en neer te kunnen kijken.
In het begin kon ik bij goed daglicht ook nog wel eens wat zonder bril lezen, maar ik heb me daar toch verder niet mee bezig gehouden. Inmiddels heb ik +2,5 en de ondertiteling op de tv kan ik nog zonder bril lezen.
skik
05-12-2018 om 13:32
Nee
Je went aan het comfort dat de leesbril je biedt, dus even zonder leesbril lezen kost je moeite omdat je dat niet meer gewend bent. En je ogen gaan alleen maar achteruit, dat proces gaat gewoon door.
Mijn man wilde er niet aan, maar toen ik hem eenmaal zo'n ding heb gegeven kan en wil hij niet meer zonder.
skik
Angela67
05-12-2018 om 14:24
sterker nog . .
(no pun intended): het feit dat je 'toegeeft' betekent dat je ogen minder moe worden gedurende de dag en dat komt jou zelf ten goede.
gr Angela
Phryne Fisher
05-12-2018 om 14:28
Klopt
Volgens mijn opticien worden je ogen luier, kunnen minder snel accommoderen, als je vaak een leesbril draagt. Je moet jezelf echter niet pesten, en als het fijner leest met bril moet je die zeker dragen.
Ik doe vooralsnog het meeste zonder bril. Overdag lukt dat nog wel, en ‘s avonds doe ik gewoon een bouwlamp aan.
brildrager
05-12-2018 om 14:49
hooguit een beetje
Hooguit een beetje hoor.
Maar realiseer je vooral dat het lees-probleem vaak rond je 40e ontstaat en het vaak in een rap tempo achteruit gaat. Het hoort dus gewoon ook heel erg bij je huidige leeftijd.
wil40
05-12-2018 om 15:44
Mijn opticiën zegt.
Dat je niet meer sterkte moet gebruiken als dat echt nodig is. Dus niet 2+ in een glas stoppen als 1+ ook nog goed te doen is. Ik draag de hele dag een bril, lezen zit daar bij in, ik zou niet zonder kunnen.
Misschien dat je ogen wel wat luier worden, geen idee, maar zonder krijg ik hoofdpijn en rimpels van het knijpen met de ogen, ook niet alles.
Bij mij gaat het overigens niet in rap tempo achteruit, gelukkig.
@Emma
05-12-2018 om 16:32
Nee
Van een (lees)bril krijg je geen slechte of luie ogen. Het is een hulpmiddel en je went er aan. Dan voelt het raar als je hem niet draagt, maar je ogen gaan niet achteruit door de bril. Wel door de leeftijd.
Merel
05-12-2018 om 16:51
Okee
Okee bedankt, dan geef ik er toch zo nu en dan maar aan toe, ik wil mezelf inderdaad ook niet pesten. Alleen loop ik nu de hele tijd met die bril als een soort haarband in mijn haar, op -af op af, want als ik gewoon rondloop in huis dan moet ie weer af, anders kijkt dat ook weer vervelend.
Bestaan er trouwens ook leesbrillen die multifocaal zijn, dus een gewoon ruitje zonder sterkte om recht vooruit te kijken, en een leesgedeelte? Of is dat alleen als je bij allebei een sterkte nodig hebt? Dan hoef ik hem niet de hele tijd op en af te zetten (voor later, als ik echt niet meer zonder kan )
OND
05-12-2018 om 16:59
"Maar je ogen gaan niet achteruit door de bril. Wel door
De leeftijd.".
Ze gaan er zelfs op vooruit. Het is maar hoe je het eh... bekijkt .
Met het ouder worden neemt de verziendheid toe ("presbyopie"), maar wel vaker verbetert bijziendheid spectaculair.
Dat is in elk geval mijn ervaring en die wordt bevestigd door de metingen.
In België maakt een oogtest deel uit van het jaarlijks medisch onderzoek van werknemers.
Ik heb de cijfers opgevraagd van de laatste 15 jaar: mijn bijziendheid evolueerde van - 2,5 naar - 0,5, verziendheid van + 0,0 tot + 1,0.
Ik ben begin de 60.
@Emma
05-12-2018 om 17:09
En ben je vérziend geworden, dan moet je dus een leesbril.
Bij mij was altijd één oog verziend, andere bijziend. Heeft elkaar lang gecompenseerd, maar nu toch weer serieus aan de bril op mn 55e, mét cilinder
Bij de opticien kunnen ze je vast wel adviseren over een mulitfocale bril met alleen voor dichtbij een recept, zodat je niet steeds dat ding op je hoofd hebt (of aan een ketting om je hals, als een echte oude dame
Flavia
05-12-2018 om 17:22
Kan
Ik heb het andersom.
Multifocaal want bijziend maar neutraal op het leesdeel want ik werd er gek van als ik zit te lezen en dochter vraagt om even te kijken en ik moet dan mijn bril zoeken.
Prismaatje
05-12-2018 om 17:47
Ja hoor
Ik ben begonnen met leesbril in een multifocale bril met vensterglas om verder weg te kijken.
Voor de prisma moest ik toch de hele dag bril op.
Lente
05-12-2018 om 18:16
Geen advies nodig van opticien
Als je alleen een leesbril nodig hebt met verder neutrale glazen, dan kun je gewoon terecht bij een goedkope aanbieder. Zoals Eyelove of Charley Temple of anderen.
De sterkte van een leesbril wordt namelijk niet echt gemeten. Je krijgt tekst te zien op meerdere groottes en je moet dan zeggen wat je nog kunt lezen. Daar heb je gekwalificeerde opticien voor nodig.
Dat is heel iets anders dan het meten van bijziendheid of een cilinder.
Je zou wel kunnen kijken naar een beeldschermbril, als je veel op de computer zit voor werk of privé. Dat is een soort multifocale bril met instellingen voor zowel lezen als scherm. Zeg maar: dichtbij en iets verder. Zoals een boek en een scherm.
De rest van de bril kan in jouw geval neutraal worden.
Een beeldschermbril wordt soms vergoed door de werkgever. Dat zou ik zeker nakijken.
Jo Hanna
05-12-2018 om 22:06
Niet te sterke glazen
Mijn opticien zei hetzelfde als die van Wil, dat het voor je ogen beter is om zo lang mogelijk met +1 te kijken i.p.v. snel over te stappen naar +1,5 of +2.
Ik heb een hele zwik goedkope leesbrillen en 1 ‘kantoorbril’ met drie sterktes:,lezen dichtbij, beeldscherm en een meter of vijf. Zo hoef je ook ik een gesprek niet meer bril op, bril af te zetten. Ideaal ding. Mijn werkgever heeft inderdaad een deel van de bril vergoed.
Groet,
Jo Hanna
Alison
05-12-2018 om 22:25
Minder bijziend
Ik heb dat vaker gehoord wat OND schrijft. De bijziendheid zou minder worden. Ik merk er nog niks van helaas maar als OND begin 60 is kam dat nog wel even duren. Ik ben 49. Wat zou ik blij zijn als mijn -6.25 wat minder wordt. Al zit ik me nu af te vragen of dat wel veel verschil gaat maken. Het verschil tussen slechtzien en heel slechtzien.
Brillemien
06-12-2018 om 00:46
Ik snap er niets van
Vanaf mijn 9e bijziend met rechts cilinderafwijking.
Vanaf mijn 43e verziend en dus multifocaal.
Mijn opticien vertelde dus ook dat mijn plus 2 voldoende was.
Punt is: ik zie er niets mee.
Niet de combi multifocaal, niet de combi met lenzen en een leesbril en ook niet met alleen een leesbril op.
Sterker nog: ik lees beter zonder leesbril en zet/haal dus alles van of uit mn ogen om te kunnen lezen.
Plus 3 met lenzen gaat iets beter, maar nee...dán verwen ik mijn ogen. Ik doe mijn ogen tekort met plus 2, maar ik krijg het hem niet aan het verstand gepeuterd. Waarom varifocaal nemen als ik het toch niet kan gebruiken?
In de verte herken ik nog steeds geen gezichten, maar omdat ik zo jong een bril kreeg, ben ik gewend op silhouetten en (bv) manieren van bewegen te letten.
Al met al: met hulpmiddelen zie ik niet perfect ( volgens de opticien zelfs meer dan 100%...not!) En zonder ook niet.
Iemand?
@Emma
06-12-2018 om 06:23
Oogarts of betere opticien
Hier had ook een opticien een raar verhaal over de ogen van mijn dochter. We zijn naar een oogarts gegaan en die had toch echt veel meer verstand van zaken en na een onderzoek ook een heel ander verhaal. Een opticien heeft verstand van brillen, een oogarts van ogen, zo zit dat. Hij gaf een recept voor de opticien.
Een beetje bij- of verziend is goed te behappen voor een opticien. Voor ingewikkelder zaken ga je toch echt naar een specialist vind ik.
Vreemd trouwens: een opticien die beter weet wat jij ziet en tegen jou zegt dat je een varifocale bril moet dragen. Heel veel mensen hebben een monofocale hoor.
Triva
06-12-2018 om 06:54
Al vroeg
Mijn familie heeft al vroeg een leesbril nodig (40) en ik had eens werk waar ik constant veraf en dichtbij moest kijken. Dat lukte alleen met een bril vd kruidvat op het puntje van mijn neus.
Ik heb dus maar een bril gekocht die ik de hele dag op kan hebben. Het is wel verstandig om, als je dat wil, daar op tijd mee te beginnen want het is wel wennen. Als de afwijking groter is wordt het wennen ook lastiger. Ik heb nu ruim drie jaar zo'n bril, nu ruim een jaar de tweede, maar het is elke keer wennen. Het luistert echt heel nauw waar welk glas zit ik weet nu dat ik de nieuwe bril echt niet moet afzetten maar ophouden als het vervelend is, dat gaat het snelst. Als het echt niet prettig blijft: teruggaan.
Teuntje
06-12-2018 om 08:06
Brillemien
Wat Emma zegt, ga naar een oogarts of een optometrist. Opticien, dat zegt niet meer dan ‘ik werk in een brillenwinkel’ je hoeft er geen diploma voor te hebben. Voor veel mensen is dat goed genoeg maar jouw geval heeft echte kennis nodig, zo blijkt.
Het verhaal van verwennen deel ik niet. Het is een natuurlijk proces dat je lenzen stugger worden en je daarom leeshulp nodig hebt. Dat hou je niet tegen. En ja je kunt het mogelijk iets vertragen door tegen de stroom in te blijven ‘oefenen’ met inspannen. Je wordt er moe van, krijgt er hoofdpijn van, en het resultaat is dat je een (half) jaar later van +1 naar +2 naar +2,5 gaat dan je anders gedaan zou hebben. Yeah!
Je kunt ook gewoon zorgen dat je comfortabel kijkt.
Leen13
06-12-2018 om 08:10
Nou
De contactlensspecialist van de Pearl wist bij mijn dochter uit te vinden dat ze inwendig scheelziet, door rustig goed uit te vragen en door te vragen.
Toen was ze al op het voortgezet onderwijs.
Noch de optometrist eerder noch de oogarts kon iets met de klachten van dochter voor die tijd. En met bril heeft ze dus wel de beperking dat ze op afstand een trillend beeld krijgt als ze focust. Er is niets aan te doen, maar weten wat het is maakt wel verschil.
Dus wie er deskundiger is kan van toeval en vaardigheid afhangen.
orthoptist
06-12-2018 om 13:44
AnneJ
Voor scheelzien moet je ook niet bij de oogarts of optometrist zijn, maar bij een orthoptist! (zit ik elk ziekenhuis op de poli oogheelkunde, werkt samen met de oogarts)
Maarreh, inwendig scheelzien heb ik dan weer nog nooit van gehoord, heeft het ook een medische naam?
Fijn dat het je dochter geholpen heeft, maar ik geloof nou niet dat dat nou een heel deskundig iemand is geweest.
Leen13
06-12-2018 om 17:27
Geen idee orthoptist
Dochter kan moeilijk diepte zien of in de verte zien. Haar ogen zien er op het eerste gezicht synchroon uit, ze loenst niet of zo.
Maar inwendig kan ze blijkbaar de oogspieren niet zo goed aanspannen dat ze kan focussen op afstand. Hoe dat dan anatomisch zit weet ik niet, maar het is een gegeven.
Ondanks de bril moet ze dan toch vooraan zitten in de klas, dat was soms wel even een gedoetje als de klas weer eens anders ingedeeld werd. En dochter geeft het, uit angst/autisme, niet zelf aan. Inmiddels wel natuurlijk. Pas bij het bespreken van dit probleem bij de contactlensspecialist werd het duidelijk en hadden we er iets meer tekst bij.
Leg anders maar eens uit dat kind een bril heeft maar toch niet op afstand kan zien. Dan zeggen ze dat je terug moet naar de oogarts!
Ik had toch wel verwacht dat de oogarts iets kon met die vraag, moeilijk diepte kunnen zien in de verte gaat het beeld trillen van de inspanning. Maar dat was niet zo.
Misschien heb je er zelf nog wel een idee bij of een medische term? Waar we wat aan kunnen hebben?
Teuntje
07-12-2018 om 09:11
Orthoptist
Ik ben het met je eens. Een contactlens specialist van een brillenwinkel die ‘inwendig scheelzien’ vaststelt, laten we het maar bijzonder noemen.
Wordt er een heteroforie, latent scheelzien, bedoeld? Maar betrokkenheid van ‘inwendige oogspieren’ zou weer iets anders suggereren.
Ik ben ook benieuwd wat de contactlensspecialist nu voor diagnose heeft gesteld.
Als je dochter het nu beter kan aangeven is een bezoek aan een orthoptist misschien alsnog nuttig.
Leen13
07-12-2018 om 09:22
Heteroforie
https://www.ntvg.nl/system/files/publications/1965100150001a.pdf
Zou best kunnen. Ze heeft ook altijd last van wagenziekte. Er is alleen niets aan te doen.
In sommige gevallen zou een correctie met prisma glazen helpen, volgens dit artikel.
Maar dochter heeft verder niet speciaal last van hoofdpijn, ze kan alleen niet in de verte/diepte focussen. Dan trilt het beeld.
Kaaskopje
07-12-2018 om 11:56
AnneJ
Sinds een tijdje merk ik dat ik ook trillend beeld heb als ik in de verte iets goed wil kunnen zien. Dat is naar mijn gevoel door de inspanning wat het me kost om het beeld nog enigszins in het gareel te krijgen. Bij mij zou het heel goed kunnen liggen aan dat mijn ogen niet meer goed kunnen samenwerken. De optometrist van Visio vond het al een wonder dat dat tot de zomer aan toe nog wel gelukt was in mijn geval, maar het lijkt nu toch minder te worden.
Inwendig scheelzien vind ik wel een erg rare aandoening. Wat gebeurt er dan? Alles waardoor je scheel gaat zien is 'inwendig'.
Kaaskopje
07-12-2018 om 12:16
AnneJ
Ik heb even gezocht wat heteroforie is en ik kan zeggen dat ik daar in zekere zin last van heb en wat volgens de optometrist van Visio dus aanleiding had kúnnen geven tot niet samenwerkende ogen en dus geen samengevoegde beelden van links en rechts die netjes een beeld vormen. Mijn ogen staan iets minder dan gebruikelijk symmetrisch in mijn gelaat, dus een oog is iets lager dan de andere, door hoe ik mijn hoofd hou, zou dat ook nog eens versterkt kunnen worden. Daarnaast is het zicht in beide ogen niet gelijk. Inmiddels is rechts een puinhoop, waardoor ik het met links moet opvangen, wat dat oog ook veel inspanning kost. Door hoe slecht ik inmiddels vooral met rechts zie, kunnen beelden erg onrustig en daardoor vermoeiend zijn (ik merkte het in de bioscoop heel erg) en merk ik soms dat het wat kan trillen. Een rondje winkelen eindigt meestal met hoofdpijn. Ik had altijd al wat last van wagenziekte. Het hangt ook af van hoe en wie er rijdt. Het zou er zomaar mee te maken kunnen hebben, maar dat durf ik niet al te stellig te zeggen.
De oogarts kan inderdaad niets aan dit soort problemen doen, maar als je dochter hier echt last van heeft, zou ik overwegen om naar een specialist te gaan. Eventueel eerst naar een opticien/optometrist die meer medisch onderlegd is dan de standaard brillenwinkels kunnen aanbieden, zoals Visser of Oculenti, anders toch eens bellen met bijvoorbeeld Visio en horen wat zij zeggen.
ook prisma
07-12-2018 om 12:56
Prismaatje/Orthoptist - vraagje
Werkt dat een beetje, multifocaal met prisma? Het prisma moet volgens mij verschillend ingesteld worden voor dichtbij en veraf, toch? Ik moet ook aan multifocaal geloven binnenkort en ik heb er een beetje een hard hoofd in.
Prismaatje
07-12-2018 om 14:41
Werkt prima
Voor zover ik objectief ben. Mijn eerste bril had gelijk alles en is mijn beste maatje.
Ik heb twintig jaar gelopen met de "handicap" dat ik niet kon lezen als ik moe was. Dan liepen de letters door elkaar
Even een voorbeeld:
P Pr ri is sm ma aa at t j e Zo zag ik mijn eigen naam dan ongeveer hoe vermoeider ik was hoe verder ik de woorden over elkaar kon schuiven.
Bij een opticien geweest, bij een oogarts niemand snapte wat ik vertelde. Na twee zwangerschappen met de hele dag een baby en een peuter over de vloer was ik altijd "moe" en kon ik niks lezen maar ook in de verte zag ik dingen dubbel en liep ik tegen tafelpunten aan, omdat ik ze niet zag waar de tafel stond.
Nog eens bij en opticien langsgegaan en die liet mij geen letters lezen in een boekje maar hing een driehoekige kaart voor mijn neus toen ik met mijn hoofd in het meetapparaat zat. Ik moest de derde regel voorlezen en ik vroeg: van de linker of de rechter kaart? Zegt hij: Er is maar 1 kaart.
De optometrist die daar ook in de winkel werkte werd erbij gehaald en ik bleek prisma nodig te hebben. Zo gezegd zo gedaan.
Ik heb mijn eerste bril opgehaald na 8 dagen en heb hem opgezet en niet meer afgedaan, toen met een kleine sterkte om te lezen en vensterglas voor de verte. Alleen in de nacht ga ik naar het toilet zonder bril maar verder draag ik hem van opstaan tot naar bed gaan. Ik wil niks anders meer.
Inmiddels ben ik aan montuur 4 en heb ik wat meer sterkte voor lezen en ook nu wat sterkte voor veraf.
De beste methode om er goed aan te wennen is dat ding op je neus laten staan. Steeds op en af zetten maakt dat je er niet aan went. Als je met multifocaal leest moet je in plaats van je ogen langs de regels te laten glijden je hoofd een beetje meebewegen maar dat went snel, tenminste voor mij.
Teuntje
07-12-2018 om 16:47
AnneJ
Kon je geen oudere link vinden over heteroforie? .
Hier staat wat meer algemene info.
https://encyclopedie.medicinfo.nl/latent-scheelzien-heteroforie
Er zijn, afhankelijk van de oorzaak, soms wel behandelopties. Misschien toch nog eens die orthoptist? Ook om duidelijk te krijgen OF dit wel is wat de contactlensspecialist heeft gezien.
Leen13
07-12-2018 om 16:59
Orthoptist
In elk geval bedankt voor de tekst. Ik zal het in elk geval in mijn achterhoofd houden en meedelen aan dochter. Als het een keer actueel wordt of urgent, ze is nu bezig met haar eindexamenjaar en daar kan niet zoveel gezelligs naast, dan zou ik in elk geval naar een orthoptist gedaan. Bedankt voor de tip.
Maar ik twijfel echt niet aan de contactlensspecialist van Pearl. Iemand met jarenlange ervaring en het voelde als passend.
Ik vraag me ook wel af of je in lenzen ook wel een prisma kunt hebben, want een bril op is voor mijn dochter ook niet handig. Ze krijgt snel smetten op de neusbrug en het voelt zwaarder dan het er uit ziet. Alles is een tikje gevoeliger blijkbaar.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.