Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Kraamzorg uit het basispakket?

http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3737329/2014/09/04/Kraamzorg-staat-weer-ter-discussie.dhtml

http://www.artsennet.nl/blogs/artsennetbloggers/robert-vermeiren/blogbericht-robert-vermeiren/125976/red-uniek-kraamzorgsysteem-van-liberalisering.htm

Opvallend dat veel reageerders, ook op het artikel in Trouw, menen dat kraamzorg niet noodzakelijke niet medische zorg is.
De kraamzorg is de laatste jaren al uitgekleed met steeds meer eigen bijdrage en minder uren en geen huishoudelijke hulp meer.
Ik denk dat het kortzichtig is. Het is wel medisch. Moeder en kind worden gecontroleerd en op gang geholpen en als je de hulp op grote schaal afschaft zullen pasbevallen vrouwen weer langer in het ziekenhuis blijven.

Zelf had ik overigens collega's over de vloer, maar zonder had ik ook niet gewild.

Overigens ben ik ook voor behoud van bevolkingsbrede verzekeringen in het basispakket als de tandheelkunde, fysiotherapie en psychologie en psychiatrie. Dat onderbrengen in aparte verzekeringen naar keuze ondergraaft de solidariteit en de gezondheid van de bevolking als geheel.


Kortzichtig

Het is ook kortzichtig, want rust en lichamelijk herstel is essentieel voor het terug keren naar de werkvloer. Als een moeder vanwege de bezuinigingen die rust niet neemt, loopt de moeder het risico snel weer in de ziektewet te belanden. Dan is er opeens wel sprake van medische urgentie. Dan moet de overheid de dagen dat iemand in de ziektewet zit, uitbetalen.

Minister Schippers zal weinig nare ervaringen hebben ervaren in haar kraamperiode, met 8-urige kraamhulp 5 dagen lang en een aupair daarna. Zij zal zo goed tot rust gekomen zijn dat ze zich niet kan voorstellen hoe het is te leven met lichamelijke verzakkingen en stress als gevolg van te snel beginnen. Persoonlijk is mij dit leed ook bespaard gebleven, gelukkig, maar het gevaar van kortzichtig denken gaat vaak juist geld kosten.

Ps. als we willen bezuinigen op overbodige dingen, kunnen we de Tweede Kamer wel opdoeken, die luisteren toch nooit:)

Als het een, dan het ander

Als zorg voor je van een heupoperatie herstellende moeder niet langer medisch is (voor hulp moet je naar de buren, je familie en in uiterste nood naar een gemeenteloket waar vrijwilligers een handje toe kunnen steken), dan is kraamzorg ook niet medisch.

Wel medisch, maar aanvullend

Kraamzorg zal wel onder de ziektekostenverzekering blijven vallen, maar dan onder het aanvullende pakket, waarvan de berekenende burger wordt geacht een keuze te maken die past bij ieders persoonlijke situatie. Zoals indertijd in het radiospotje over verzekeringen al werd gesteld door een man: ik ga me toch niet verzekeren voor kraamzorg. De zorg voor eventuele pasgeborenen zal een vrouwenkwestie worden. En een kwestie van kansen berekenen, waarbij je pech kunt hebben.
Het vreemde is, dat men op dit moment zich heel erg ervan bewust is dat het grootste maatschappelijke probleem voor de toekomst wordt: het gebrek aan kinderen.

Tsjor

Brianna F

Brianna F

05-09-2014 om 09:58

Nou

Kraamzorg is een luxe. En daar moet je voor sparen als je weet dat je kinderen wilt. En anders man, zus, moeder, vriendin of wat dan ook inschakelen. Dus ja, van mij mag het uit het basispakket.
En ja, ik heb indertijd 10 dagen lang 8 uur per dag kraamzorg gehad. Zelf betaald.

Tango

Tango

05-09-2014 om 10:56

Vind ik niet

Ik vind het geen luxe hoor. Ik was maar wat blij met de kraamzorg toen na de geboorte van mijn dochter de borstvoeding niet goed op gang kwam. Stel dat dit niet lukt en je kind krijgt te weinig voeding binnen etc. Dan moet je naar het ziekenhuis. Is uiteindelijk veel duurder.
Bij de tweede heb ik de kraamhulp minder nodig gehad omdat ik toen flesvoeding gaf maar tweede dronk in het begin slecht dus was de begeleiding ook wel fijn.
Dat de huishoudelijke taken eruit zijn vind ik wel oke, hoewel het heerlijk was dat mijn eerste kraamhulp bedden verschoonde en daarbij zelfs de lakens streek, stofzuigde en de was draaide. Maar dat is natuurlijk wel luxe, zorg voor moeder en kind niet.

Astrid

Astrid

05-09-2014 om 11:25

een luxe?

Vertel me eens wat er luxe aan kraamzorg is? En 10 dagen lang? I wish, daar was al in gesnoeid 25 jaar geleden en toen ik langer in het ziekenhuis moest blijven kreeg ik uit coulance nog een dagje extra.
De kraamverzorgster merkte op dat mijn baarmoeder niet goed zakte en ik bleek een infectie te hebben en had een medische curettage nodig. Mijn kind dronk niet goed aan de borst en bleef maar afvallen. Baby kon zichzelf niet op temperatuur houden. Mijn baby huilde alleen maar en bleek een ernstige allergie te hebben. Ik had 11 dagen zware hoofdpijn van de ruggenprik en kon niet anders dan horizontaal liggen om het een beetje uit te houden.
Ik heb beide vrouwen heel hard nodig gehad, dit had een familielid zonder enige medische kennis niet kunnen doen en wij als startende jonge familie hadden dit nooit op kunnen brengen.

Katniss

Katniss

05-09-2014 om 12:03

Medisch

Het lijkt me dat het medische deel van de kraamzorg toch wel op een of andere manier geregeld moet worden. Na mijn tweede bevalling werd ik na 2 dagen het ziekenhuis uit gebonjourd 'want het is hier geen kraamhotel', ondanks dat ik door bloedverlies maximaal 4 meter kon lopen zonder om te vallen.
Kraamzorg is overigens al jaren niet meer 10 dagen van 8 uur. Volgens mij heb ik beide keren 48 uur gekregen. Bij de eerste was dat best veel want ik had toen een partner, maar bij de tweede had ik het wel fijn gevonden als het meer zou zijn. Mijn boodschappen heb ik door anderen laten doen.

Tsjor; Man vs vrouw

Vrouwenkwestie, haha. Vrouwen worden toch echt niet vanuit zichzelf zwanger. Straks dienen de huwelijkscontracten nog aangevuld te worden met de clausule dat de man de kosten van die aanvullende premie op zich neemt.

Slimme oplossing

Dat lijkt mij nou een slimme oplossing Flanagan. Voor het huwelijk al gaan onderhandelen over de kosten van ziektekostenverzekering, eigen bijdrages, kraampakket etc. etc.

Tsjor

Brianna F

Voor de mensen die genoeg gespaard hebben om tien dagen zelf een kraamverzorgster te kunnen betalen is het inderdaad niet nodig om daarvoor een verzekering te laten bestaan. Ik zou er ook van balen als de premie die ik betaal daarvoor gebruikt wordt.
Maar heel wat zwangerschappen komen tot stand in een levensperiode, waarin mensen nog niet een vette spaarrekening hebben opgebouwd, een klein deel komt onverwachts en ongepland. Ik betaal graag premie om ervoor te zorgen dat juist die mensen goede kraamzorg krijgen.
En ik wil nog wel een stap verder gaan: ik betaal graag premie voor goede kraamzorg voor alle vrouwen, kinderen en mannen, ongeacht de hoogte van de spaarrekening. Ook al zal ik het zelf niet meer nodig hebben. En daar mag jij van mij dan van meeprofiteren.
Daar was ooit een woord voor, voor dat uitgangspunt. Maar ik denk dat het geschrapt is uit de Van Dale. Zal wel met de digitale editie verloren zijn gegaan.

Tsjor

Astrid

Astrid

05-09-2014 om 14:55

medische? dat moet zijn

chemische curettage.
Bij de tweede had ik overigens wijkzorg, 3 uur per dag, dus alleen in de ochtend.
Dat is niet bevallen, maar dat lag aan de persoon die zich niet aan haar taken hield.

Leen13

Leen13

05-09-2014 om 15:38 Topicstarter

Kraamzorg is financieel voordeliger

http://www.nataal.nl/index.php/informatie-geboortezorg/kraamzorg/371-kraamzorg-basispakket-ter-discussie

"In buurlanden die geen kraamzorgsysteem kennen loopt het aantal ziekenhuisdagen uiteen van twee tot vijf dagen....
...In Nederland is dat nu gemiddeld minder dan 1 dag.

Kraamzorg is juist besparend omdat het thuisbevallingen en korte ziekenhuisopnames mogelijk maakt omdat de medische zorg thuis gegeven wordt.

Straks moet je ook nog zelf betalen voor je ziekenhuisbevalling, je kunt er toch voor sparen?
Dan krijgen we hier ook derdewereldsituaties dat je je huis moet verkopen om een ziekenhuis te kunnen betalen.
Of doorgeschoten liberale toestanden als in Amerika waarbij er veel keizersnedes zijn omdat men op afgesproken tijden wil bevallen en dat de 'productie' efficienter lijkt te maken. Dan nemen de opnamedagen in het ziekenhuis, net als de kosten, nog toe.
Dat de zaken er beslist niet goedkoper op maakt, net zoals nu in Nederland lijkt te gebeuren. Goedkoop duurkoop en een serie graaiers verdient aan de extra kosten aan de handel in eigen bijdragen en de bureaucratie en de oplopende kosten aan inkoop en controle.

bezuigiging

Kennelijk is er geld tekort en moet er bezuinigd worden. Dan zou je kunnen denken aan het medische gedeelte van de kraamzorg in stand houden en het luxe gedeelte voor eigen rekening laten komen (of aanvullend te laten verzekeren).

Het medische vind ik noodzakelijk, in het belang van moeder en kind. Hieronder valt wat mij betreft ook verzorging: hulp bij borstvoeding, hoe doe je een baby in bad, etc. Het huishoudelijke vind ik toch luxe en kan in eigen kring (lees: vader of betaalde huishoudelijke hulp) worden opgelost.

Ik vond het heerlijk hoor: elke dag schoon beddengoed, stofzuigen, wasjes doen, strijken. Zelfs mijn dekbedovertrekken werden gestreken: doe ik zelf nooit! Maar ja, in tijden van bezuinigingen zijn dat wel de luxe dingen die kunnen worden geschrapt.

Brianna F

Brianna F

05-09-2014 om 16:31

wat ik vind

Had ik net een stukje getypt, is het verdwenen. Daarna verwoord meisje klein precies wat ik had opgeschreven. Het medische gedeelte in de vorm van een aantal controles door de wijk per dag laten bestaan. Hoewel met de uitgebreide kraamzorg die ik had de moeilijke borstvoeding niet werd opgelost en ik na de kraamtijd regelmatig op het consultatie bureau zat voor advies.
Laat het luxe stukje kraamzorg in de vorm van huishoudelijke taken vallen. Zelf regelen door middel van man, moeder, zus, vriendin of wie dan ook inschakelen of je er apart voor verzekeren.

Leen13

Leen13

05-09-2014 om 16:43 Topicstarter

De relatie

Oh ja, nou krijgen we natuurlijk de 'stopwatch' discussie. Hoeveel tijd kost het om de controles bij moeder en kind te doen. Dan zetten we daar iemand voor in die rondjes rijd door de stad.
Dan mankeert het echter aan de relatie. En als er vragen of afwijkingen zijn kun je iemand niet inschatten of dat samen oplossen. Dat kost namelijk een investering in de relatie, en tijd om samen zaken op te pakken en op te lossen. Je moet dan 'groot' uitpakken en snel escaleren anders kost het jezelf tijd. Insturen maar.
Uiteindelijk neemt dan het zelfoplossende vermogen van mensen af. Enn de totale kosten worden hoger. Maar het is moeilijk onder woorden te brengen.
En er zit al geen 'huishouden' in behalve dan zorgen rondom moeder en kind.
We maken er maar weer een jachtige toestand van en dan kan het gewoon mee met de rest van de dolgedraaide productie.

Leen13

Leen13

05-09-2014 om 16:50 Topicstarter

Buurtzorg

Waarom is buurtzorg zo'n aantrekkelijk concept? Omdat de medewerkers zelfstandig en zelfsturend werken, in de buurt, ze kennen hun klanten, en ze bieden een breed pakket aan diensten, er komt niet voor elk kleinigheidje iemand anders.
Door er een rondrijdend zustertje van te maken krijg je weer te ver doorgevoerde arbeidsdeling en te veel opgetuigde organisaties met concurrentie, failliesementen, samenwerkingsproblemen, managementlagen en bureaucratie.

Leen13

Leen13

05-09-2014 om 17:01 Topicstarter

O weet je wat?

We maken een gratis app van de kraamzorg.
Alles wordt een advies en nergens wordt je nog echt geholpen.

Tango

Tango

05-09-2014 om 19:50

Meisje Klein, beetje ot

Jij had zeker dezelfde kraamhulp als ik. Met elke dag schoon en gestreken beddengoed. Ik doe dat zelf ook nooit maar vond het ook heerlijk. En ze maakte ook nog heerlijke vruchtenbowl, met vers fruit erin en vruchtensap. Wat een verwennerij was dat!

Ik was zo opgelucht

toen de kraamhulpen weer weg waren, ik had met geen van alle vijf een klik. Vijf, terwijl ik twee kinderen heb gekregen, dus een band ermee opbouwen zat er ook niet bij. Misschien had minister Schippers deze ook?
Ze waren het nooit eens met elkaar, en ik deed van alles fout en dan werd er niet echt opbouwende kritiek geleverd.

Belang van aansterken

Mijn kraamhulp kreeg zelfs de sleutel zodat ze ons (man en vrouw) verwende met een ochtendontbijt op bed. Na een bevalling met heel veel bloedverlies, begreep de hulp goed dat ik moest aansterken vanwege het ijzergehalte, alleen al om te voorkomen dat ik in de maanden erna regelmatig de huisarts zou bezoeken wegens onvoldoende herstel en te snel beginnen. Dat heette vooruit kijken.
Die goede oude tijd.

Katniss

Katniss

05-09-2014 om 21:18

Markt

Jullie bedoelen een kraamverzorgende. Een kraamhulp staat op de markt

Tango

Volgens mij wonen wij wel in dezelfde regio, maar die vruchtenbowl heeft ze nooit voor mij gemaakt. Jij was zeker liever!

Leen13

Leen13

05-09-2014 om 23:42 Topicstarter

zorg

Ik vraag me wel af wie al die 'gratis' zorg moet gaan verlenen aan ouderen maar ook aan kraamvrouwen.
Je bent er niet met even medische controles doen bij moeder en kind. Er moet toch ook echt 'verzorging' bij komen. Een schoon bed, een kind even vasthouden terwijl moeder onder de douche gaat. Een ander kind naar school brengen. De deur opendoen voor de wijkverpleging en de vroedvrouw en onverwachte visite.
Ik denk dat ook steeds meer de vaders daarin een rol zullen moeten vervullen en dat vaak ook al doen. Beetje lastig als je er alleen voor staat. En ook dat komt voor.
Voor mij heeft het ook nog steeds te maken met de onderwaardering van huishoudelijke en persoonlijke verzorging als een vrouwentaak.

Jaina

Jaina

06-09-2014 om 00:36

Op zich

Op zich vind ik dat als er bezuinigt moet worden kraamzorg wel iets is wat inderdaad nog soberder kan zonder grote consequenties. Uiteraard moet de medische verzorging van moeder en kind wel nagekomen worden. Kraamzorg is inderdaad al veel soberder geworden. Natuurlijk is het een prachtig instituut. Iemand die je helpt met de baby leren verzorgen en een deel van de taken in huis doet die eerste dagen. Maar het is natuurlijk niet echt nodig. Zeker tegenwoordig nemen vaders ook meestal een aantal vakantiedagen op rond de geboorte van het kind. Zij doen nu meer als vroeger. Veel vrouwen hebben ook een moeder of schoonmoeder die de eerste dagen kan assisteren (inderdaad niet iedereen). Voor vrouwen die en geen man hebben en geen moeder/zus (of vader natuurlijk dat kan ook) wordt het inderdaad wel heel lastig. Maar daar kan je dan extra voor betalen of je voor bijverzekeren.
Kraamzorg is nog steeds te krijgen maar dan via de aanvullende verzekering.
Op zich vind ik dat niet zo gek als er toch bezuinigt moet worden. Ik weet niet hoeveel besparing dit oplevert maar op zich is uitgebreide kraamzorg geen noodzaak.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-09-2014 om 02:07

Heel onverstandig om het uit de basisverzekering te halen

Er wordt naar mijn idee erg geredeneerd vanuit een goed gevulde bankrekening. Er zijn heel veel mensen zonder goed gevulde bankrekening die wel kinderen krijgen en ik vind dat je die groep ten alle tijden toegang tot kraamzorg moet laten houden. En dat kan alleen maar via de basisverzekering. Verloskundige zorg en kraamzorg zijn vrijgesteld van het eigen risico, net als de huisarts. Ook om de zorg bereikbaar voor iedereen te houden. Er moet een bijdrage betaald worden voor kraamzorg. Dat vind ik wel terecht. Als je kinderen krijgt mag je best geconfronteerd worden met dat die kinderen geld kosten. Maar het is niet de bedoeling dat mensen er door in de problemen raken of er maar vanaf zien ondanks dat ze er baat bij zouden hebben.

Of uitgebreide kraamzorg wel of niet noodzakelijk is, kun je niet in het algemeen zeggen.

amk

amk

06-09-2014 om 08:34

Jaina

veel vrouwen hebben juist niet een (schoon)ouder (moeder of vader) die kan bij springen want die werken gewoon nog.

Barvaux

Barvaux

06-09-2014 om 08:51

tja

"Een schoon bed, een kind even vasthouden terwijl moeder onder de douche gaat. "

Wie doet dat als je griep hebt? Ik vind altijd dat als je de griep hebt of als je een plotselingen maag/darminfectie hebt je zieker bent en meer hulp nodig hebt als er kinderen in huis zijn. Vader is bijna altijd wel een dag of wat vrij.

De controles kunnen best zoals er nu ook een wijkverpleging langs komt voor de steunkousen etc.

Niet iedereen vertrouwt de vaders....

http://www.nu.nl/de-jager/2014-09-05/1003207.html

Leen13

Leen13

06-09-2014 om 10:42 Topicstarter

Hahaha....

Leuk moedermop!

Jaina

Jaina

06-09-2014 om 11:33

AMK

Nee niet iedereen heeft ouders die kunnen helpen maar meestal is er wel een vader/man en tegenwoordig nemen de meeste vaders ook een paar vakantiedagen op bij de geboorte. Dat is echt een enorm verschil met vroeger. En je zal natuurlijk altijd mensen houden die geen enkel netwerk hebben in de vorm van een man of andere familie. Maar goed die kunnen dus alsnog via een aanvullende verzekering kraamzorg krijgen.
Ik denk dat er procentueel niet zo heel veel vrouwen zijn die en geen man/vriend hebben en ook geen ouders hebben die bijspringen en ook geen geld hebben voor een aanvullende verzekering. Maar ook dan kan je het alleen wel redden als het echt moet. Niet handig maar het kan wel. Het is geen medische noodzaak (wel die controles natuurlijk maar niet de rest)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.