Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

P

P

30-06-2013 om 12:53

Korst op knie

Mijn jongens hebben niet zo vaak wondjes dus ik ben er helemaal uit: jongste heeft 10 dagen geleden een grote schaafwond opgelopen op zijn knie die heel lang maar niet dicht ging. Elke keer barstte het weer open en één keer werd het net te nat bij het douchen zodat de hele korst weg was en hij weer opnieuw kon beginnen (en dan heb ik het nog niet over alle vloeibare troep in tig kleuren die er uit kwam ...).

Nu gaat het eindelijk goed, we houden het droog tijdens het douchen maar er zit een echt hele dikke korst op, zo dik heb ik ze nooit gezien. Donderdag moet hij zwemmen met school (buitenbad) en ik vraag me af of ik daar nog wat mee moet? Ik verwacht niet dat die korst er voor die tijd af is maar het is echt een plakkaat, niet fris als die wel los laat in het zwembad denk ik zo en zou dat ook weer slecht zijn voor de wond?

Afdekken kan ook niet toch met zwemmen? Of wel? Waarmee dan?

-Flupke-

-Flupke-

30-06-2013 om 13:12

Ik zou

er wel een flinke pleister op doen: ter bescherming (want de kans dat die korst eraf weekt is er wel en de huid eronder is heel kwetsbaar), bovendien zorgt de pleister ervoo dat de viezigheid die er in het water zit een beetje gezuiverd wordt. Zorg dus wel dat de pleister helemaal om de wond dicht zit. En zou die korst losweken blijft het netjes onder de pleister.

P

P

30-06-2013 om 13:55

Je bedoelt

Zo'n grote vierkante pleister die rondom dicht zit? Kun je die gewoon kopen in de drogist ofzo omdat ik dacht dat er altijd lucht bij moet komen? Dat ze die alleen in een ziekenhuis hebben?

Tijgeroog

Tijgeroog

30-06-2013 om 14:26

Zo laten

Toevallig gister over gesproken met een vriendin die arts is. Zij zei dat je bij diepere wonden de wond beter wat open kan houden, door het elke dar een paar keer te weken. Dan groeide het van binnen uit dicht in plaats van van buiten af, waardoor je veel minder litteken over houdt. In dat licht lijkt gaan zwemmen me helemaal geen slecht plan.

Koolmees

Koolmees

30-06-2013 om 16:52

Kleur

Wat is de kleur van de huid om de korst heen? En doet het pijn?
Als het rood en pijnlijk is, dan wijst dat op irritatie en ontsteking, dan kan de korst er misschien juist beter af komen, om alle dode cellen die eronder zitten kwijt te raken. (ik zou dan geloof ik even naar de huisarts er mee gaan)
Als de huid erom heen rustig is, dan zou je de korst gewoon kunnen laten zitten, die komt er dan zelf wel een keertje af. Misschien in het zwembad. Een beetje onsmakelijk misschien, maar er gebeuren wel meer onsmakelijke dingen in een zwembad. De bacterien in het zwembad kunnen dan geen kwaad, omdat de huid onder de korst waarschijnlijk al (bijna) gesloten is. Dat kan het lichaam wel aan dus.
Mijn ervaring is, dat schaafwonden op knieen en ellebogen, vaak dieper zijn dan je denkt, omdat het een bol oppervlak is, waar een laag vanaf geschaafd is. En dat is dan een pijnlijke zaak.
Een korst is op zich prettig bij een schaafwond, omdat dat beschermd bij stoten en tegen uitdroging van het wondbed. Maar de genezing komt altijd van binnenuit. Dus de korst veroorzaakt zelf de genezing niet. Als de korst te vast zit, kan deze de wond gaan irriteren en dan remt hij de genezing. Dan krijg je dus roodheid en pijn, maar dat zei ik al.

-Flupke-

-Flupke-

30-06-2013 om 19:56

p je kunt

een gewone pleister gebruiken en die aan de open kanten afschermen met een stukje leukoplast/por

P

P

01-07-2013 om 06:58

Koolmees en flupke

Het ziet er nu goed uit, je ziet dat de huid erom heen droog is en dat de korst steeds ietsje kleiner wordt van buitenaf maar gossie wat een dikke plakkaat!

Toen hij er mee thuis kwam zag je niet dat het diep was, gewoon zo'n gemene rode schaafwond van het vallen en doorglijden op een stoep. Wel had school er maar raar mee gedaan, er mocht geen pleister op en hij moest gymmen en ze hadden er maar een stuk wc papier omheen gedraaid omdat het er 'eng' uitzag voor anderen. Thuis heb ik hem meteen onder de douche gezet en de wond was toen al de helft kleiner Ook vond ik dat er vuil zat op de randen. Er is ook allemaal gele troep uitgekomen maar dat was meer wondvocht (na 4 dg nog toen de korst er weer een stuk afging).

Ik geloof wel dat het nu goed gaat ongeacht het zwembad maar zo'n pleistergeval laat echt los in het zwembad Flupke.

Fiorucci

Fiorucci

01-07-2013 om 07:29

Er bestaan ook watervaste pleisters, misschien lukt het daarmee. Een goede apotheek heeft ook wel van die speciale afsluitende plakkaten, voor een rondje zwemmen kan dat prima.

tonny

tonny

01-07-2013 om 10:02

Gliding op kunstgras - o.t.

daarmee liep mijn jongste zoon onlangs een nare verwonding op. Je bent dus niet zomaar uit de verwondingen

Hij heeft toen een of ander speciaal plakkaat uit de voetbal-ehbo-kist gekregen. En het hele weekend in pyjama gelopen; het was nog best lastig toen hij op maandag vanwege het werk zijn nette broek weer aan moest.
Precieze details weet ik verder niet, want hij woont op zichzelf. Vriendin heeft zich over de verwonding ontfermd

Beterschap!!

Koolmees

Koolmees

01-07-2013 om 11:40

Wc-papier?!?!

Nou, die zijn niet helemaal lekker. Hartstikke veel bacterien natuurlijk in zo'n rol. En er komen ook nog allemaal papierdeeltjes in de wond. Tjongejonge wat dom!
Ik zou hem gewoon laten zwemmen geloof ik. Want als het er verder rustig uit ziet, is het onder die korst al mooi roze waarschijnlijk.
Je zou hem ook in bad kunnen doen en kijken of het er thuis al afkomt?
Je hebt wel van die watervaste folie pleisters, maar die zijn duur en ik zou het geloof ik niet nodig vinden.

Zoiets?

Misschien werkt zoiets als dit: http://www.hansaplast.nl/Products/sos-brandwonden-brandwondenpleister
En anders zou ik de assistente van je huisarts bellen met je vraag. In onze buurt heb je bijvoorbeeld zo'n winkel waar ze allerlei handige gespecialiseerde spullen verkopen die de drogist of apotheek niet hebben. Van die winkels waar je het bestaan nooit wist tot je er op gewezen werd.

Monique D*

Monique D*

01-07-2013 om 15:16

Raar hoor, van de school

Ik dacht dat scholen beschikken over een verbandtrommel? Daarin is zo'n groot verband (zo'n rechthoekig geval, ik weet zelf niets van verbanden), die je weer rond zijn been kan wikkelen met een ander verband. Die wond moet, voordat het verband wordt aangelegd, natuurlijk nog schoongemaakt worden, ik denk met jodium.
Toen mijn zoon jaren terug erg lelijk gevallen was met zijn fiets had hij ook een grote open wond gekregen op zijn knie. Ik heb hem naar de huisarts gebracht en hij heeft zijn knie op die manier verbonden.
Ik vermoed dat de school daar slecht mee om is gegaan, waardoor die wond maar niet overging. Het beste is, zoals wat Judith-t voorstelde, om hiermee naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan je advies geven over dat zwemmen met die wond, etc.

P

P

01-07-2013 om 15:21

Probleem heeft zich (helaas) vanzelf opgelost

Korst is er weer af... er komt weer wat bloed uit maar ik denk dat daar in ieder geval niet weer zo'n grote plakkaat op komt. Eigenlijk is het gewoon weer een schaafwond maar iets kleiner

Ik heb alleen maar de info van zoon: wond mocht niet dichtgeplakt worden en de wcpapier was dus even voor de gymles????

Puck

Puck

01-07-2013 om 15:46

Geneest sneller en mooier zonder dikke korst

Twee jaar geleden kwam oudste thuis van een val op de fiets (of eigenlijk, ik heb hem van school gehaald) en had toen uitgebreide schaafwonden in o.a. zijn gezicht (lees, rechterkant van zijn gezicht zat bijna geen vel meer op). Omdat het in zijn gezicht zat wilde de huisarts het zo mooi mogelijk laten genezen. Er werd toen gezegd dat schaafwonden het best zonder dikke korst kunnen genezen door het regelmatig toch vochtig te houden. Dus juist wel afplakken en gewoon met die pleister douchen, zwemmen, etc. In ons specifieke geval kregen we nog flammizine (zalf die wordt gebruikt bij brandwonden) mee. Behandeling was 2x per dag schoonmaken met steriele gaasjes gedrenkt in betadine en daarna een dikke laag flammizine. Afplakken mocht om vlekken van de flammizine aan kleding, bank etc. te voorkomen maar hoefde zeker niet.

merel

merel

01-07-2013 om 17:19

Mijn korst

Oke, dan ook nog maar even mijn korst verhaal Ooit met mijn stomme hoofd achterop een motor gezeten met een korte broek. Niet gevallen maar met mijn kuit tegen de hete uitlaat aangezeten.
Resultaat brandwond met vervolgens een kost van 8x5 cm. Omdat het op vakantie was (met zwemmen in de zee) grote pleisters gebruikt om de boel af te dekken. De eerste 3 dagen een ellende, het deed zeer, iedere ochtend moest het weer even 'oprekken' want hele wond was stijf en deed pijn. Toen maar de pleisters eraf gehaald en gewoon gaan zwemmen in de zee. Wonderlijk maar toen was het een stuk beter, je zag het met de dag opknappen. Dus dat afdekken was achteraf helemaal niet zo'n goed plan geweest.

Koolmees

Koolmees

01-07-2013 om 19:12

Bloed is goed

Als een schaafwond wat bloed, betekent dit dat het wondbed goed doorbloed is. Niet slecht dus, de haarvaatjes zijn aan het herstellen.
En dat die korst eraf is, lijkt mij helemaal niet zo erg. Een dunnere korst (die nu zal ontstaan) is gewoon veel makkelijker en zal ook niet zo snel met kloven openbarsten.

Kom ik weer met mijn tegaderm

als de wond schoon is, dan zou ik er tegaderm op plakken, dat is zo'n zelfklevend doorzichtig vliesje, je kunt ermee douchen enz..meestal blijft het goed zitten en geneest de plek eronder prima.

Ik vind het echt een uitvinding!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.