Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Ik ga naar de huisarts en ik neem mee...

Ja, wat nemen ze in NL zoal mee? En wat kost het? Komt hij ook aan huis? Wat kost dat? Hoe zit dat met dat "inschrijven" bij een huisarts?
Eigenlijk eenvoudige vragen dus, die neerkomen hierop: "hoe gaan zo'n dingen bij jullie?"


Pug

Pug

05-07-2017 om 20:01

Hoe bedoel je

Hoe bedoel je, ik neem mee?

Bij inschrijving (telefonisch) werd me gevraagd om het oude dossier te laten opsturen, geloof ik.

Aan huis komen heb ik nog nooit van gehoord. Misschien als je bijna dood bent of zo, maar niet voor keelontsteking of voetschimmel.

Jan

Jan

05-07-2017 om 20:02

Aan huis

Gebeurd hier als je niet naar hun kunt komen. En dat kan om heel veel reden zijn. Daar doen ze hier iig niet moeilijk over.
De zorgverzekering betaald. En verder gewoon eentje bellen.

Pirata

Pirata

05-07-2017 om 20:03

weet jij dat niet?

Jij bent toch alwetend Yvan? En waarom deze vraag? Wil je in NL naar de huisarts? B is toch zo goed?

Li

Li

05-07-2017 om 20:06

Aha

Een migrant!

vlinder72

vlinder72

05-07-2017 om 20:11

Nee

Ik denk dat yvan nu alles gaat neersabelen omdat het in België allemaal veel beter is (volgens Yvan dan)

Huisartsen komen aan huis als je echt niet naar de huisarts kan komen. Maar toen mijn schoonvader ernstig ziek bleek te zijn stond de huisarts die avond nog bij hun op de stoep en is ook daarna steeds even langs gekomen om met ze te praten.

Ik heb geen behoefte aan huisarts bezoeken thuis. Ik kom zelden bij de huisarts. Als er iets is maak ik wel een afspraak. Ik zou niet weten wat ik mee zou moeten nemen.

Huisarts zonder extra kosten

Je schrijft je hier in bij een huisarts en daar heb je altijd toegang toe zonder extra kosten. Andere consulten of behandelingen gaan ten koste van je eigen risico van 385,- euro. Dat wordt verrekend via je zorgverzekeraar en de basispremie. Er zijn extra verzekeringen mogelijk die alsnog, soms maar een deel, vergoeden van gewenste behandelingen als tandartshulp, kraamzorg e.d.
Wat wel of niet vergoed wordt staat in de polis van de zorgverzekeringen die elk jaar ook weer veranderen, een gedoe.
Je moet ook uitkijken met welke instellingen en behandelaren je zorgverzekering een contract heeft want anders wordt het niet vergoed of maar voor 80 procent van de vastgestelde vergoeding vergoed als het om artsen gaat.

Meenemen

De eerste keer neem je het pasje mee van je zorgverzekering. Vaak hoef je het daarna niet meer te laten zien, als je maar zonodig de naam en het nummer door kan geven.

Huisarts aan huis.

Hier rijdt de huisarts 's middags "visites"naar ouderen, gehandicapten, of andere menselijke drama"s waarbij je niet naar de arts toe kunt.
In de avond en weekenden hebben we de "huisartsenpost". Ook die komen aan huis indien nodig en je kunt er naar toe.
Is het een kwestie van leven of dood bel je natuurlijk 112.

Dus een passende zorgverzekering nemen, knal je wensen daarover maar over het internet, inschrijven bij huisarts in je woonplaats en de rest loopt vanzelf.

Ook medicijnen kun je bij je thuis laten afleveren. Ook is er de trombosedienst aan huis, de pedicure bij suikerziekte en andere ongemakken.
Best goed geregeld hoor in ons mooie landje, welkom!

Kaaskopje

Kaaskopje

06-07-2017 om 13:20

Vlinder

Ik vermoed dat de meeste mensen geen behoefte aan een huisarts aan huis hebben, omdat dat betekent dat er iets heel erg mis is.

vlinder72

vlinder72

06-07-2017 om 13:25

Kaaskopje

In belgië niet hoor. Daar is het heel normaal om een huisarts thuis langs te laten komen. Ook voor kleine dingen. Ze zien dat daar als service. Dat bedoel ik als ik zeg dat ik geen behoefte aan een huisarts thuis heb.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-07-2017 om 13:37

Vlinder

Ja, dat kan zijn. Maar ik ga uit van de Nederlandse situatie. Yvan wil kennelijk weten hoe het híer werkt.

Niet zo eenvoudig

Het kan nogal verschillen. Ik heb meegemaakt dat de huisarts thuis kwam vanwege een benauwde peuter en omdat in die buurt 's avonds geen taxi kwam heeft de huisarts ons naar de eerste hulp gebracht. Heel fijn.
Maar ik ben ook weleens met een, wederom benauwd, kind op de fiets in de avond zoekend naar de dienstdoende huisartsenpost gegaan. Kregen we een pilletje voorgeschreven. Ook weer zoekend op de fiets naar de apotheek en bovendien hielp het van geen meter.
Daarna heb ik van de eigen huisarts geleerd hoe je met de grote voorzetkamer extra medicatie kon geven als kind ineens extra benauwd was.
Ik ben ook weleens met een lelijk gevallen bloedend kind direct naar binnen gestapt bij een dienstdoende huisartsenpost omdat we er langs kwamen. Helaas moesten we toen toch eerst naar huis omdat de regel bleek dat je eerst belt voordat je langskomt. Toen heb ik de scheurwond eenmaal thuis zelf maar schoongemaakt en vlinderstaartjes geknipt om het strak te verbinden.
Als er buiten je huis elders een voorval is waardoor de ambulance langskomt heb je geen garantie dat die je dan ook meeneemt naar het ziekenhuis. Of je krijgt onverwacht een rekening daarvoor van een paar honderd euro. Of je mag alsnog op de tram stappen.
Men probeert uiteraard toch de kosten te beheersen maar dat kan tot lastige situaties leiden.
Ook altijd hier eerst je huisarts bellen. Zelf naar de Eerste Hulp gaan is niet gewenst en kan ook weer een rekening opleveren. De huisarts kan je wel direct doorsturen.

Kaplablokje

Kaplablokje

06-07-2017 om 14:09

Dat was

Vast voor de mobiele telefoon, AnneJ. Tegenwoordig trek je dat ding en bel je vanuit de hal of vanaf de stoep de huisartsenpost.

Nou

Ik had geen beltegoed meer, we waren weggeweest en ik had al een paar keer prepaid gebeld. Ik had achteraf even de mobiel van andere klanten moeten vragen maar ik was wat overrompeld en van mijn apropos door de opmerking over eerst moeten bellen.

specht

specht

06-07-2017 om 14:22

Huisartsenpost

Wij zijn ook wel eens met een bloedend kind zonder dit van te voren te melden langs de huisartsenpost gegaan.
Hoewel het niet de bedoeling was, begrepen ze ons wel, en werd kind gelijk geholpen, en deden ze totaal niet moeilijk.
Het ongeluk was ergens anders buiten gebeurd, en onderweg naar de EHBO kwamen we langs de huisartsenpost. We bedachten ter plekke we kunnen ook eerst hier naar toe gaan ipv, naar het verderop gelegen ziekenhuis.

Yvan

Yvan

08-07-2017 om 12:38 Topicstarter

@ vlinder72

"Nee

Ik denk dat yvan nu alles gaat neersabelen omdat het in België allemaal veel beter is (volgens Yvan dan)".

Nope. Ik probeer er enig zicht op te krijgen hoe het bij jullie werkt, vanuit het perspectief van de patiënt.

Maar ik beken: een goede indruk van jullie systeem heb ik niet: ik ben geen voorstander van gezondheidszorg die daar "de markt laat spelen", door een deel ervan toe te vertrouwen aan privé-verzekeraars...

In B bedraagt de overheadkost van ons sociaal zekerheidssysteem net iets meer dan 3%. Een privé-verzekeraar die dàt kan, zonder de boeken te manipuleren, mag het zeggen.

Daarmee is niks gezegd over deze of gene sociale zekerheid. Elk systeem zal wel zijn goede en minder goede kanten hebben. In B bijvoorbeeld, is de ziekteverzekering goed georganiseerd, maar onze pensioenen zijn dan weer zo ongeveer de laagste van de EU.
Een studie, daarover gemaakt door onze PvdA, toonde aan, dat, bij gelijke loopbaan, een Nederlander een pensioen zou hebben van € 1.803,35/maand bruto, waar een Belg het moet doen met 1.195,48/maand bruto.

De manier waarop pensioenrechten opgebouwd worden in de twee landen is wezenlijk verschillend, maar dit is dus de finaliteit, gezien vanuit het perspectief van de gepensioneerde.

Dus neen, het gehel beschouwende is een Belg niet zo goed geplaatst om "alles in NL" neer te sabelen. We kunnen en moeten vooral veel van elkaar leren.

margaretha

margaretha

08-07-2017 om 15:17

verschillen in de praktijk

Toen wij nog in NL woonden kregen we 1x per kwartaal een overzicht wat betaald was aan huisarts/ tandarts door de verzekering en/ of wat wij nog zelf moesten betalen. Hier betalen we aan huisarts/ tandarts het volledige bedrag (geld meenemen dus, liefst cash want niet overal kun je met je bankpas betalen) en krijgen dan op vertoon van een "attest" het geld terug minus eigen bijdrage. Je ziet meteen hoeveel iets kost maar moet het wel eerste zelf betalen. Maar de ziektekostenverzekering is dan weer laag, ong 90 euro per jaar per gezin (kinderen ten laste tot 25 jaar meegerekend), daarnaast liever wel een hospitalisatie- verzekering afsluiten ( kosten zijn zeer verschillend maar laten we zeggen vanaf een 40 euro per maand per gezin). Mijn huisarts komt denk ik alleen in noodgevallen aan huis maar je kunt dan weer wel tot half 9 's avonds op consult komen. Afspraak maken via internet (of telefoon), geen doktersassistente (altijd de arts zelf aan de telefoon wat ook wel eens lastig is als jezelf op consult bent)
Beide landen hebben hun goede kanten

Yvan

Yvan

08-07-2017 om 22:36 Topicstarter

???

"Maar de ziektekostenverzekering is dan weer laag, ong 90 euro per jaar per gezin (kinderen ten laste tot 25 jaar meegerekend), ...".

Dat begrijp ik dan weer niet. Ik neem aan dat Nederlanders ook de gezondheidszorg financieren via sociale zekerheidsbijdragen? Hoeveel bedragen die?
In NL zijn de mensen niet uitzonderlijk gezonder dan in andere landen. In de meeste beschaafde landen bedragen de uitgaven gezondheidszorg zo'n 10% van het BNP. NL is daar geen uitzondering op. Hoe zit dat dan?

margaretha

margaretha

08-07-2017 om 23:02

hoe het nu is weet ik niet

ben al 11 jaar weg uit NL, wel weet ik nog dat wij duidelijk meer per maand kwijt waren aan premies. Anderen kunnen je vast meer vertellen over hoe het nu is en over welke bedragen het gaat.

Vesta

Vesta

08-07-2017 om 23:20

omdat

we niet alleen premie betalen aan een door onszelf uitgezochte verzekeraar maar er ook nog 6.5% over je salaris wordt betaald door de werkgevers en de eigen bijdrage van 5.4% ingehouden op je inkomen(of door jezelf bij bv alimentatie), wel tot een maximum.(±€ 53.000)

Kaaskopje

Kaaskopje

08-07-2017 om 23:56

Margaretha

De verzekeringen kosten bij elkaar dus 130 euro per gezin in België? Of eigenlijk vanáf 130 euro. Stel dat het 140 euro per maand is. Dat is niet duur, maar wat betaal je dan bij de huisarts? En wat gebeurt er als je per ongeluk naar de huisarts moet, maar geen geld hebt om te betalen?

margaretha

margaretha

09-07-2017 om 00:06

huisarts

kost per consult iets van 27 euro, daarvan krijg je denk ik een 24 terug, kan tot 26 gaan. Hangt van een aantal dingen af (of je ermee instemt dat je gegevens gekoppeld zijn aan de verzekering en of je voor extra teruggave in aanmerking komt ivm laag loon/ uitkering). Basisverzekering is 90 euro per jaar, hospitalisatie gaat per maand. Wij hebben een tijdje bij een dure gezeten, kostte ons 150 per maand, nu bij een goedkope die 50 per maand is. Kan nog steeds geen verschil ontdekken in dekking

margaretha

margaretha

09-07-2017 om 00:20

ander voorbeeld

Zoon 4 had een paar weken geleden hevige pijn in zijn buik op zondagochtend, ik ben met hem naar de ehbo ( de "spoed") in het ziekenhuis gegaan. Allerlei onderzoeken, scan enz. Rekening voor de verzekering een 420 en voor ons een 40 (afgerond en uit mijn hoofd). Andere zoon heeft een kaakoperatie gehad, voor ons een 60 euro (incl. een nacht in het ziekenhuis). Buiten de verzekering viel het maken van het 3d-model van zijn kaak als voorbereiding (en dat was wel een hap geld). Ook bij de apotheek zit er op elk medicijn wel een eigen bijdrage, de rest wordt rechtstreeks met de verzekering verrekend. Ziekenhuis rekeningen hoeven niet per direct betaald te worden, komen per acceptgiro.

margaretha

margaretha

09-07-2017 om 00:24

kaaskopje

hoezo sorry? waarvoor?
Ik probeer dingen uit te leggen die ik zelf na 11 jaar niet volledig begrijp (wat nog onder gewone verzekering valt en wat onder hospitalisatie en wat onder hospitalisatie +)
Ik zelf houd ervan om van alles van een ander land te weten en doorvragen hoort daarbij

Kaaskopje

Kaaskopje

09-07-2017 om 00:52

Oh per jaar!

Ik heb even opgezocht wat onder hospitalisatie verstaan wordt:

Je bent in België volgens de wet verplicht om jezelf en je gezinsleden aan te sluiten bij een ziekenfonds naar keuze, voor de ziekteverzekering. Maar de ziekteverzekering dekt jammer genoeg niet de volledige medische kosten. Een (dag-) opname in het ziekenhuis, een consultatie bij een specialist, … wordt tot ongeveer 75% terugbetaald. Zelf moet je nog 25% van de kosten betalen (remgeld). Je medische kosten kunnen hoog oplopen, daarom kan je best een aanvullende hospitalisatieverzekering nemen voor jezelf en je gezinsleden. Minimaliseer zo het kostenplaatje en voorkom financiële en administratieve zorgen.

Ik heb de kosten van een hospitalisatieverzekering opgezocht van een gezin van onze leeftijden. Al met al komt het niet duur over, vergeleken met Nederland, maar komt dat dan niet via de belasting toch op jullie bord? Hogere loonbelasting of iets dergelijks? En wat ik ook wel een risico vind met het Belgische systeem is dat mensen met weinig geld uit geldbesparing de hospitalisatieverzekering achterwege laten, maar dan wel met flink wat kosten geconfronteerd worden als ze toch bij een specialist belanden, of opgenomen moeten worden.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-07-2017 om 00:58

Al met al

betalen jullie aardig wat zelf.

Yvan

Yvan

09-07-2017 om 01:55 Topicstarter

Ik begin u graag te zien, kaaskopje (#22)

Okay. Punt per punt:

- "De verzekeringen kosten bij elkaar dus 130 euro per gezin in België"

Neen: de ziekteverzekering in B wordt gefinancierd door sociale bijdragen geheven op het loon en betaald door werknemer en werkgever. Als dat niet volstaat, worden belastinginkomsten gebruikt ("alternatieve financiering").
Het zich verzekeren tegen ziekte is in B verplicht en gratis, in die zin, dat de inhoudingen op lonen de premies dekken. 99,8% (cijfers 2016) van de bevolking is gedekt.

Het verhaal van de "... 130 euro per gezin..." is wellicht moeilijk uit te leggen aan niet-Belgen. Dit betreft de vrijwillige bijdragen die de Belgen betalen aan het ziekenfonds van hun keuze. Ziekenfondsen (of "mutualiteiten") zijn private entiteiten, meestal gelieerd aan belangengroepen zoals vakbonden of politieke partijen, die fungeren als doorgeefluik tussen de (openbare) ziekteverzekering RIZIV/INAMI en de burger. Ze bieden wat voordelen (aanvullende ziekteverzekering, goedkope sneeuwvakanties voor de kinderen enz.). Maar hun rol is enkel aanvullend (en vaak nogal overroepen, naar mijn smaak). Sowieso is elke burger verzekerd, ongeacht lidmaatschap bij een mutualiteit of niet.

- "...maar wat betaal je dan bij de huisarts?"

Sociale zekerheidssystemen zijn altijd notoir ingewikkeld. Zelfs iets ogenschijnlijk eenvoudigs als een bezoek aan de huisarts is daar geen uitzondering op. Even diep ademhalen en daar gaan we.

De tarieven van de artsen worden tweejaarlijks onderhandeld tussen de artsenverenigingen en de overheid. Eens een akkoord bereikt hebben artsen de keuze: ze passen de tarieven toe (ze zijn "geconventioneerd"), ze passen ze niet toe (ze zijn "niet-geconventioneerd") of ze passen ze af en toe toe. In het laatste geval zijn ze wettelijk verplicht duidelijk te afficheren wanneer wel en wanneer niet.
Daarnaast kunnen artsen iets meer aanrekenen als ze extra opleidingen en zo gevolgd hebben, maar dat gaat slechts over Eurocenten.
Grosso modo kost een raadpleging bij een huisarts € 25, waarvan €20 wordt terugbetaald.
Na jaren verzet hebben de artsenverenigingen dan toch uiteindelijk de "derde-betalersregeling" aanvaard: mensen uit de laagste inkomenscategorieën betalen enkel een bedrag tussen € 1,00 en € 1,50, de rest wordt geregeld tussen arts en sociale zekerheid.

- "...wat gebeurt er als je per ongeluk naar de huisarts moet, maar geen geld hebt om te betalen?"

We zijn een nogal vriendelijk volkje: het zijn hier niet allemaal kloothommels zoals ik. Geen enkele arts zal hier dringende zorgen weigeren.
Overigens is hier, zoals in alle beschaafde landen, het weigeren van hulp aan een persoon in nood een misdrijf en het weigeren van hulp als lid van de medische professie een verzwarende omstandigheid.

#27: ja, da's ook een interessante discussie. Daar kom ik morgen op terug.

margaretha

margaretha

09-07-2017 om 12:29

huisarts kosten

huisarts behandeld en verwacht dan later die dag of de volgende dag het geld. Dan krijg je het briefje mee dat je bij je verzekering moet inleveren om je geld terug te krijgen. Het is lastig omdat je altijd cash geld mee moet, dus eerst geld halen en dan naar de arts, bij mijn tandarts kan het ook met mijn bankpas. Het is onnodig ingewikkeld en het systeem in NL vond ik beter. Rechtstreeks zoveel mogelijk door de verzekering laten betalen. Best mogelijk dat we als je alles mee gaat tellen nog veel betalen, alle kleine beetjes tellen dan mee, zeker als je vaak een arts nodig hebt. ( dat is ook zoiets dat ik zo gauw niet weet: of er een plafond zit op eigen bijdrage over een jaar gezien en alles opgeteld). Het is hier ingewikkeld, en dan hebben we het niet eens gehad over wel of niet eerste klas liggen in een ziekenhuis en de erelonen die daarbij horen (vandaar dat een hospitalisatie nodig kan zijn)

Kaaskopje

Kaaskopje

09-07-2017 om 14:01

Cash geld

Misschien ben ik achterdochtig geworden, maar een huisarts die nog cash geld int... wat wordt daarvan aan de belasting opgegeven? Maar goed, er is wel een kwitantie die naar de verzekering doorgestuurd kan worden, dus het zal wel betrouwbaar zijn, maar het is een wat oubollig systeem . Om toch even zelf ook naar de dierenarts te gaan, daar betaal je inderdaad ook direct (liefst pinnen) en met de nota kun je het declareren bij de verzekering. Een hond zie ik als luxe, dus dan snap ik dat het zo werkt. Bij mensenzorg ben ik gewoon niet meer gewend om daar persoonlijk de beurs voor open te moeten trekken (behalve bij de apotheek, of een zorgwinkel).

Ik zag inderdaad bij de Belgische verzekeringen dat eerste klas nog bestaat in België. Ik ben blij dat dat hier is afgeschaft in de algemene ziekenhuizen. Raar onderscheid. De eenpersoonskamers zijn hier vooral bestemt voor mensen die rust nodig hebben en dat zijn niet per se de mensen met wat meer geld.

Yvan, bij ons sluiten verzekeringen contracten met zorgverleners. Zorgverleners waarmee geen overeenstemming wordt bereikt, dus geen contract, worden wel vergoed, maar op basis van de tarieven van gecontracteerde zorg.

Een standaard huisartsenbezoek kost zo'n beetje een tientje, maar per kwartaal wordt er ook een soort abonnement betaalt door de verzekering. Ik weet het exacte bedrag niet meer, dat gaat om een paar tientjes. Dat krijgt een huisarts hoe dan ook, dus ook als je er nooit komt. Als een huisarts echt gaat behandelen, dus wondverzorging, of een klein ingreepje, dan groeit de rekening, maar dat is altijd nog goedkoper dan in het ziekenhuis. Er hoeft dan ook geen eigen risico betaald te worden. Men wil er naar toe dat huisartsen steeds meer zelf gaan doen, binnen verantwoorde grenzen natuurlijk.

Zorgtoeslag.

Als je in Nederland wat minder inkomsten hebt dan krijg je zorgtoeslag. Waar die ondergrens precies ligt weet ik allemaal niet, wij krijgen geen toeslagen.
Mijn zoon, de student zonder inkomsten, krijgt wel zorgtoeslag.

Ik dacht dat de vraag ging over of het allemaal wel goed geregeld is in Nederland en of er voldoende en juiste medische hulp is en wat je daarvoor moet regelen.
Het is prima geregeld. De premie per maand kan je net zo hoog maken als je zelf wilt. Er is een basispremie en daarbovenop kan je extra betalen voor meer dekkingen. Ik vind dat een fijn systeem.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.