Gezondheid
anomiem
05-05-2009 om 17:10
Hoe nu verder met uitslag allergie test 7 jarig kind?
Beste allemaal,
Ik leg het jullie maar voor, want ik weet niet zo goed wat ik er me moet. Mijn dochter gebruikt al jaren (vanaf 2,5) flixotide wegens astmatische klachten. Met de huisarts overlegt en gekozen 0m nu eens alles na te kijken, dus een bloedtest voor allergieen en een longvolume test. Ze blijkt nu allergies te zijn voor: katten (5), honden (4), huismijt (2), koemelk (2), kippenei (3), tarwe (1), kabeljauw (2). Nu heb ik wel een afspraak bij de huisarts om verder te overleggen, maar hoe nu verder?
een onzekere moeder
annemir
05-05-2009 om 20:40
Mmmm
Hoi,
mijn zoon had ook astma vanaf 1,5 jaar. aantal keer in het ziekenhuis gelegen. toen hij 6 was, was het al stukken beter, we gebruiken wel onderhoud. zijn neus was wel steeds vaker dicht. dus allergietest.
allergisch voor hond, kat, huisstof en mijt en onkruid.
we hebben de hond en kat weggedaan.
hoe ernstig is het? ik merk bij mijn zoon dat het steeds beter gaat en dat het eigenlijk niet uitmaakt of er wel of niet stof ligt bijv. hij heeft gewoon regelmatig aanvallen, nu vooral in de neus en niet zo veel benauwd meer.
annoniem
05-05-2009 om 20:51
Beankt voor je reactie
Ze is met name iets benauwd met een piepende in- en uitademing. En 's nachts hoesten. Verder is ze erg mager in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Terwijl ze prima eet! De medicijnen hielpen daar wel goed tegen, maar ik heb het idee dat het meer een allergische reactie is dan astma? ook conditioneel trek ze het niet altijd en daar doet ze al een hoop voor: zwemmen, fysiotherapie, ballet, veel wandelen , fietsen etc.
Linda99
05-05-2009 om 23:26
Diëtist
Zeker bij een meervoudige allergie is het erg aan te raden om bij een diëtist langs te gaan. Die kan je goed helpen om een goed voedingsschema samen te stellen.
Jesse_1
05-05-2009 om 23:57
Kinderarts?
Ben je niet doorverwezen naar de kinderarts? Wij lopen sinds onze zoon een 'serieuze' astma ontwikkelde bij de kinderarts (met specialisatie in luchtwegklachten). Overgegaan op seretide (= flixotide en ventolin inéén) - inmiddels proberen we weer flixotide. Uit bloedtest bleek allergie voor huisstofmijt en hond en gras. Dus huis geprobeerd aardig te saneren, ook bezoek gehad vanuit het zh voor tips om te saneren.
Verder doen we eigenlijk weinig bijzonders, af en toe controle bij de kinderarts. Sinds hij seretide was gaan gebruiken vrijwel geen aanvallen van benauwdheid meer.
Mijn advies: schrik niet te erg van de uitslag en probeer met de arts een werkbare manier hiervoor te vinden. En idd voor de voedselallergieën een diëtist!
Succes, Jesse
Kari1
06-05-2009 om 08:37
Bloedtest
“Nu heb ik wel een afspraak bij de huisarts om verder te overleggen, maar hoe nu verder?” De bedoeling van het komende overleg lijkt mij juist om dat samen met de HA te bepalen?
Even wat achtergrond: een allergie-bloedtest bestaat niet. Wordt vaak ten onrechte zo genoemd, maar wat je meet in het bloed is sensibilisatie. Dat betekent dat je voor die stoffen een gevoeligheid hebt die zou KUNNEN leiden tot een allergie. Maar of dat al zo is, of ooit gaat gebeuren of niet, dat weet je daar niet mee. Dat moet je merken aan de reacties op die stoffen, en liefst dubbelblind getest.
Ter ilustratie: een van mijn kinderen krijgt prikogen en loopneuzen van een selectie aan dieren. Uit de bloedtest kwam ook een sensibilistaite voor een aantal andere dieren (waar geen last van is) en een hele sterke plus voor grassen. Echter gelukkig geen enkele hooikoortsklacht...en we kruisen iedere seizoen onze vingers dat dat ook niet gaat komen. Wel sensibilisatie, geen allergie dus. Omgekeerd kan ook maar kom minder vaak voor.
“heb het idee dat het meer een allergische reactie is dan astma?” Astma = verschijnselen (vernauwing) van de luchtwegen. Die luchtwegen kunnen reageren op algemene prikkels als rook, virussen, mist, verflucht etc. Dat is dan niet-allergisch astma. Het kan ook gebeuren op specifieke prikkels als huisstofmijt, katten etc. Dat heet dan allergisch astma. Veel mensen met astma hebben van allebei wat. Allergisch astma op basis van voeding is veel zeldzamer dan astma t.g.v. luchtwegprikkels. Zo’n diagnose lijkt me niet voor de HA.
Je kunt vragen om een doorverwijzing naar een kinderallergoloog/kinderlongarts. Daar kan op een rijtje worden gezet wat in jullie situatie nodig en nuttig is. Een doorverwijzing naar een diëtist om koemelk, kippenei, tarwe en kabeljauw uit de voeding te laten schrappen, op basis van de bloeduitslagen, zou ik zeker niet doen. Dat is misschien helemaal niet nodig.
Kari
Anneque
06-05-2009 om 08:41
Je beschrijft mijn zoon
Die is ook zo mager, en zijn klachten bestonden ook vnl. uit nachtelijk hoesten en kortademig/piepen. Echte aanvallen heeft hij nauwelijks gehad, ws.omdat we al vroeg medicatie hadden en we hem scherp in de gaten houden (bij piepen/weinig energie etc. gaat zijn medicatie direct omhoog). Hij blijkt een ernstige huisstofmijtallergie te hebben, en is allergisch voor katten en honden (4).
Ik heb 2x een longverpleegkundige op huisbezoek gehad, die heeft veel tips gegeven, niet alleen over saneren, maar ook over hoe met astma om te gaan in de "buitenwereld" e.d. Ik vond haar adviezen prettig. Je huisarts weet wel hoe je met een speciale verpleegkundige in contact kunt komen.
Verder schrijf je: "ook conditioneel trek ze het niet altijd en daar doet ze al een hoop voor: zwemmen, fysiotherapie, ballet, veel wandelen , fietsen etc. ".
Geef je haar wel een ventolin een half uurtje voordat ze gaat sporten? Dit advies gaf de longvpk ons. Het is overigens heel goed om te blijven sporten!
Sterkte ermee!
anoniem
06-05-2009 om 14:22
Kari
Bedankt voor je uitleg... Het is mij nu wat duidelijker. Had wel al wat informatie opgezocht, maar over de bloedtest kon ik niets vinden. Als baby heeft ze wel een aantal keren heftige reacties gehad op koemelk en eiwit en is toen ook geprikt en daar kwam toen ook uit dat ze gevoelig was voor kippen ei en koemelk .Toen heeft ze ruim 2 jaar een dieet gehad zonder kippen eiwit en koemelk. Daarna zei de cara verpleegkundige dat de benauwdheid niet met voeding te maken kon hebben. En dat heb ik toen aangenomen... Maar ik wil het eigenlijk toch proberen zonder medicijnen en proberen alle stoffen weg te laten, waar ze een reactie van kan krijgen en het daarna weer op te bouwen. Is dat een idee? Ik wil eigenlijk voordat ik naar de huisarts ga mezelf goed geingelicht hebben. Hij wil me trouwens zo ie zo al doorverwijzen naar de kinderarts.
Lady Grey
06-05-2009 om 15:31
Voedselallergie
Als je vermoed dat de voedselallergie meespeelt in haar astma/dun zijn of wat dan ook, ga dan zeker naar een ziekenhuis waar ze een dubbelblinde voedselprovocatietest doen, zoals het UMCG. Dan weet je daadwerkelijk in een gecontroleerde omgeving op hoeveel gram allergeen product er eventueel gereageerd wordt.
Product niet geven betekent niet altijd dat het overgaat. Dochter is twee jaar geleden getest op ei (geel/wit) en had een reactie (buikpijn/in slaap vallen), heeft het product twee jaar niet gehad, nu weer in de test bezig en een heftiger reactie (buikpijn/in slaap vallen en na een half uur het hele lijf onder de galbulten en daardoor dus weer extra veel exzeem). In haar geval reageert ze zo op een derde deel van een gewoon ei.
Het samenspel tussen astma, eczeem en voedselallergie is m.i. te complex voor een huisarts, daar hoort een kinderarts of liever nog kinderallergoloog bij!
Succes.
Kari1
06-05-2009 om 16:26
Uitgangspunt
"Maar ik wil het eigenlijk toch proberen zonder medicijnen" Ik vraag me af of dat het goede uitgangspunt is bij een kind met astma. Waar het om gaat is: de benauwdheid moet worden bestreden en de longen moeten in zo goed mogelijke conditie blijven (ze moet er nog haar hele leven mee doen). Meestal zijn medicijnen daar belangrijk bij.
Zoals de cara-verpleegkundige al zei, allergisch astma t.g.v. voeding is vrij zeldzaam. Ik ben het helemaal eens met Lady Grey: eerst een goed diagnose-traject. Liefst dubbelblind. En dan goed instellen op medicijnen.
Voedselallergie en astma (en eczeem) komen vaak voor bij dezelfde personen, dat komt omdat bij al die dingen een aangeboren gevoeligheid meespeelt (atopische constitutie). Dat wil daarmee niet zeggen dat het een de oorzaak is van het ander.
Kari
Jesse_1
06-05-2009 om 22:53
Idd wel medicijnen!
Het is voor de ontwikkeling van de longen belangrijk dat ze RUST hebben en goed kunnen groeien/ontwikkelen. Door NU goede medicatie te geven, heeft een kind op latere leeftijd minder medicatie nodig.
Een deskundige arts kan helpen de goede hoeveelheid/soort medicijnen te bepalen. Echt erg belangrijk!
Jesse