Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Hartje

Hartje

14-06-2016 om 14:02

Het nut van medicijnen slikken (lifestyle)

Ik ben 'gezegend' met een aantal vrij serieuze kwalen, waarvoor ik een behoorlijk aantal pillen per dag moet slikken. Er is geen vraag of dit moet of niet. Ik heb zo voorgeschreven door mijn specialist en als ik als ik ze niet slik, dan ga ik dood. Zo simpel is 't. Dus vul ik elke week trouw mijn meer-vaks-pillendoosjes, met de dagelijkse voorraad voor die week. Nu en voor de rest van mijn leven. De bijwerkingen die bij die medicijnen horen, neem ik op de koop toe (daar zijn ook weer pillen voor..). Immers, ik heb geen keuze.

Maar.. nu was ik laatst toevallig een keer bij mijn huisarts. Omdat ik inmiddels 'een zekere leeftijd' heb, liep het uit op een soort van lifestyle-gesprek. Mijn specialisten-controle in het ziekenhuis is nog maar 1x per jaar, dus adviseerde de huisarts de reguliere lifestyle-checks eens te laten doen. Bloeddruk opmeten, cholesterol testen, het bekende werk. Ik rook niet, drink niet, ben zo sportief als mogelijk, ben wel te zwaar. Daarnaast bleek mijn bloeddruk te hoog te zijn en mijn cholesterol (iets) verhoogd. Dus kreeg ik een preek van de huisarts, die me wilde instellen op bloeddrukpillen en het liefst ook nog cholestorol-medicatie. Want anders zou ik 'zoveel' (bepaald percentage) risico lopen op hart- en vaatziekten.

Die cholestorol-pillen heb ik geweigerd. Ik smeer ondertussen met die bekende halvarine. Maar die bloeddruk-pillen, daar ben ik voor gezwicht. Heeft vele pillen uitproberen en bezoeken aan de huisarts gekost voordat we de combi vonden die bij mij het gewenste effect had; weer 2 pillen per dag er bij. Met weer nog meer bijwerkingen. En ook weer levenslang. En dat is wat mij dwars zit. Ik zie die pillen niet als 'absoluut noodzakelijk/levensreddend' en ik vind de bijwerkingen vervelend. Zeker omdat ik al zoveel 'rotzooi' slik. Mijn huisarts komt met de bekende riedel en wil het protol 'wat doe ik met een patient met hoge bloeddruk' gewoon ook op mij toepassen. Maar ik twijfel of ik er mee door moet gaan. Wanneer zijn de bijwerkingen, nu, zwaarwegender dan de eventuele gezondheidseffecten op de lange termijn? Hoe zwaar moet ik dat risico op een hartinfarct rekenen, wanneer ik net zo goed iets kan krijgen waarvoor ik nu geen pillen kan slikken??

Kortom, ik baal van die pillen en ik weet niet zeker of ik er mee door wil gaan. Daarom kom ik eens bij jullie vragen. Wel of niet slikken.. wat doen jullie?


Toontje Kloontje

Toontje Kloontje

14-06-2016 om 14:31

Leuk leven.

Ik ben ook gezegend met een leuke kwaal waarvoor levenslang medicatie nodig is. Mijn eerste neuroloog kon leven met mijn beslissing dat het leven ook nog leuk moest zijn. Ik wilde niet de hele week stoned door het leven. Slikte bewust een lagere dosis maar had af en toe wel een aanval.
De nieuwe neuroloog wilde mijn dosering ophogen.
N: U weet toch wel dat iedere aanval hersencellen beschadigt du zo min mogelijk aanvallen is het beste dus een pilletje meer
Ik: Nou en dan ga ik tien jaar eerder dood!
N: Het is toch fijn om uw kinderen en kleinkinderen te zien opgroeien? En met een pilletje meer kunt u honderd worden.
Ik: Zien opgroeien is dan ook het enige dat ik kan doen met de kinderen. Vanaf de bank stoned kijken hoe ze groter worden. Ik wil met ze fietsen naar de bieb, monopoly spelen en winnen, omdat ik nog kan volgen waar het om draait bij monopoly.

Na enige felle discussie is de neuroloog nu "overtuigd" en slik ik minder pillen. De neuroloog is het er niet echt mee eens maar zegt mijn keuze te snappen.
Ongeveer twee keer per jaar ben ik nu een weekje uit de running na een aanval maar verder kan ik doen wat ik wil doen.

Als de bijwerkingen je leven minder leuk maken zou ik overwegen minder te slikken. Leuk leven is ook wat waard.

Hartje

Hartje

14-06-2016 om 15:04

Medicijnen met minder nut

Dank je Toontje, maar die discussie over hoeveel ik precies nodig zou hebben van de levensreddende-specialisten-pillen heb ik al lang achter de rug.. Daar slik ik nu van wat nodig is om nog een leuk leven te kunnen leiden. Maar dat ik die pillen nodig heb, dat accepteer ik.

Het gaat mij meer om die medicijnen die je voorgeschreven krijgt, van de huisarts, omdat het nu eenmaal zo 'hoort' als ze iets als (in mijn geval) een hoge bloeddruk bij je constateren. Om risico's in de toekomst te vermijden. Medicijnen die hun nut vast zullen hebben, maar waarbij je de vraag kunt stellen of ze wel echt nodig zijn. Misschien. Voor later. Terwijl je nu al de bijwerkingen ondervindt. Die afweging; doe je wat de huisarts voorschrijft, of niet. Die bedoel ik.

Noet

Noet

14-06-2016 om 15:07

eens met Toontje

hier had mijn ex een vergelijkbaar gesprek met de MLD arts.
Alleen was deze mijnheer groot voorstander van kwaliteit van leven ipv kwantiteit.
Dus geen dieet, maar genieten en een beetje opletten.

Ook met mijn zus een zelfde ervaring: plat leggen zodat ze geen epileptische aanvallen meer had of nog een beetje kwaliteit van leven met mogelijk een voortijdig overlijden.

Wij kozen voor het laatste en mijn zus is idd bijna 5 jaar geleden overleden bij een epileptische aanval. En nooit is bij ons de vraag opgekomen: hadden we maar, nee, het leven was goed zo voor haar en nu missen we haar, maar er is nooit een lijden geweest en dat voelt als nabestaanden heel goed.

Marjoleine64

Marjoleine64

14-06-2016 om 15:16

Mijn tante

Van een iets andere orde... Mijn tante had longkanker. Dat werd ontdekt toen ze, begin 70, met een longontsteking in het ziekenhuis lag en pijn bleef houden. Ze is geopereerd, bestraald, en heeft een lang herstel gehad. Heel lang, maar ze woonde weer zelfstandig, met haar hondje en de scootmobiel die erbij gekomen was. Ze heeft geweigerd om chemokuren te doen, ze wilde liever nog 6-12 maanden leven met een fatsoenlijk leven dan 2-3 jaar (of misschien wel 5) maar dan met alle vreselijke bijwerkingen die de chemo's zouden opleveren. Mijn moeder (haar zus) heeft het er heel erg moeilijk mee gehad, maar wel geaccepteerd. Waar mijn moeder het nog veel moeilijker mee had was dat tante ook nooit heeft kunnen stoppen met roken. Wel flink geminderd, maar een paar sigaretten (en een sigaartje) per dag bleef voor haar één van de dingen die het leven nog een beetje leuk maakten.

Mijn vader (nu 78) heeft ook al een deel van de medicatie (tegen ritmestoornissen) zelf geminderd, en dan gaat het om medicatie van de cardioloog. Want hij kon daarmee niet goed fietsen of wandelen of roeien, zijn hartslag wilde niet omhoog. Wel in overleg met de huisarts, maar toch vind ik eigenlijk dat hij dit ook met de cardioloog zou moeten bespreken. Maar die ziet hij pas over een half jaar weer (na een bijna gesprongen aorta vorig jaar oktober).

Chrono

Chrono

14-06-2016 om 15:48

Waarom

Waarom vraag je niet om bloeddrukmedicatie waar jij geen bijwerkingen van krijgt? Het is even zoeken, maar er zijn zoveel soorten dat er voor jou ook een goede te vinden moet zijn.
Ik heb er zelf 4 uitgetest en heb nu een goede (combi) te pakken. Geen bijwerkingen en eindelijk een prima bloeddruk. Verder zit ik nu aan het lijnzaad, dat is mogelijk ook bloeddrukverlagend. En denk aan je zoutgebruik, doe je misschien al hoor.
En misschien kun je dit beter opnemen met je specialist ipv je huisarts?

ben verbaasd

artsen hebben verstand van ziektebeelden en apothekers hebben verstand van medicijnen. Vragen over je medicatie kan je beter stellen aan een apotheker, zeker als mensen meer dan 5 verschillende soorten gebruiken.

de kikker in de kookpot

Ik vind cholesterol pillen van een andere orde dan bloeddrukpillen.

Tussen cholesterol metingen en eventuele klachten ligt vooral een statistisch verband. Er is geen direct verband. Het is mogelijk dat je met een verhoogd cholesterol nooit ergens last van krijgt.
Wat mij betreft is de prioriteit niet hoog, zeker niet als je al last hebt van iets heel anders.

Maar voor bloeddruk geldt naar mijn idee toch iets anders.
Een hoge bloeddruk woont je bloedvaten uit. Het brengt daadwerkelijk, elke dag en bij iedereen schade toe. Lubberende of schurende wanden, falende nieren. Elke dag weer in kleine beetjes. De kikker in de kookpot.

Er zijn mensen die effect sorteren met het veranderen van hun leven. De bloeddruk daalt.
Is ook goed. Of je effect sorteert is makkelijk te meten.
Probeer het eens.

Maar als dat niet lukt dan zit er niks anders op dan medicatie.
Ik vind bloeddrukmedicijnen niet in het rijtje obligate moetjes vallen.

raampje

raampje

14-06-2016 om 19:02

acceptatie

Hoi,
ik had ook moeite met het accepteren van bloeddrukmedicatie terwijl ik verder niets hoef te slikken. Ik vind dat je huisarts wel een beetje snel heeft aangestuurd op het gebruik van medicatie. je schrijft dat je te zwaar bent: probeer dan eerst af tevallen en meer te bewegen. Het kan best zijn dat jouw bloeddruk hiervan daalt. En het risico op hart en vaatziekten, wat ze allemaal nalezen in zo'n mooi staatje, dat blijkt meestal toch klein hoor. Bij mij was de kans op beroerte of hartaanval 2% in een jaar. Toch aan de medicijnen gegaan, want ik moet al 1 nier missen. (of ik daarmee meer risico loop, dat stond dan weer niet in t mooi overzichtje).
Ik snap je wel hoor, al die pillen is echt niet fijn. Er zijn ook echt wel meer mensen die ermee stoppen. Zelf neem ik ze dus maar wel want mijn hoofdpijn is ervan overgegaan.

Split

Split

14-06-2016 om 19:20

met

Met 1 kant van de familie waaraan ze allemaal aan het hart zijn overleden en de andere kant met tia's niet onbekend is, ben ik wel medicatie gaan slikken voor mijn iets verhoogde cholestorol en verhoogde bloeddruk.
Op mijn werk zie ik patienten die dit hebben nagelaten en dat wil je toch niet. Ik wil het risico zo klein mogelijk houden, beweeg, eet gezond, rook niet (meer) heb nooit gedronken.
Het is een sluipmoordenaar waar je zo goed als geen klachten/voorbodes van krijgt.
Daarbij kun je natuurlijk gewoon afvallen om het risico nog meer te verlagen.

Niet zo gewoon

"Daarbij kun je natuurlijk gewoon afvallen om het risico nog meer te verlagen."

Zal je altijd zien: is die andere kwaal er een met absoluut in te nemen medicatie waar je dik én overmatig eetlustig van wordt.

Het is altijd vlek op vlek. Oplossingen zijn nooit eenvoudig.

Chrono

Chrono

14-06-2016 om 19:46

Raampje

"Bij mij was de kans op beroerte of hartaanval 2% in een jaar". Vind jij dat een kleine kans?
Zie ook M.Lavell en anderen. Hoge bloeddruk is geen geintje. Het kan ook zijn dat je enige overgebleven nier beschadigt door die bloeddruk. Ben je nog verder van huis (kunnen we straks samen aan de dialyse).

Chrono

Chrono

14-06-2016 om 19:49

Raampje-2

Ik zie dat ik slordig lees. Jij gebruikt wel je medicatie. Maar de boodschap blijft: niet dollen met je bloeddruk, is echt gevaarlijk. Ik kom trouwens van 230/170 dus je hebt nog heel wat gradaties in ernst qua hoge bloeddruk.

Bellefleur

Bellefleur

14-06-2016 om 20:15

Overweging

Ik denk dat de overweging moet zijn: kan ik die hoge bloeddruk aanpakken met verandering van 'lifestyle'? Is het mogelijk je overgewicht te verminderen? Kun je anders gaan eten? Lukt je dat niet door je andere aandoeningen, dan moet je accepteren dat je nog twee pillen te slikken hebt.

Split

Split

14-06-2016 om 20:26

M. Lavell

"Zal je altijd zien: is die andere kwaal er een met absoluut in te nemen medicatie waar je dik én overmatig eetlustig van wordt. "

Klopt, die fijne combinatie heb ik ook en het cirkeltje wordt nog groter want mijn glucose blijkt verhoogd. Met vroeger al zwangerschapsdiabetes heb ik een verhoogd risico.
Enfin, desalnietemin blijf ik toch op mijn eten letten en proberen gewicht te verliezen zodat de glucose op peil blijft of kan zakken en ik minder vocht vasthoud en mijn organen wat liefelijker probeer te behandelen. Hopelijk heeft TS dat soort medicatie niet en kan ze wel evt. afvallen.

raampje

raampje

14-06-2016 om 21:01

kans

Ik vond 2% niet zoveel, omdat het bij een ideaal gezond persoon van mijn leeftijd 1% was. Je gaat nooit naar 0 he, risico's bijven in het leven altijd bestaan, al luister je nog zo goed naar alle adviezen. Ik vind het dus niet raar om afwegingen te maken. Al geef ik toe dat ik het zelf ook eng zou vinden om met een erg hoge bloeddruk te bljven rondlopen. Bovendien kreeg ik er hoofdpijn van. De pillen zorgen er bij mij dus voor dat ik me beter voel. Daardoor kan ik het nu accepteren.

Hartje

Hartje

14-06-2016 om 22:48

Ja helaas

Andere kwalen zijn inderdaad die van het type waarbij je dikmakende cq eetlustwekkende pillen moet gebruiken. En ik ben van mezelf al een Rubenstype dus dat was geen mazzel. In combinatie met een handicap waardoor bewegen ook nog eens lastig wordt, al helemaal niet.

De bloeddruk was trouwens zo'n 165 bovendruk. Te veel, I know, maar niet hemeltergend erg. Heb nooit last gehad van hoge bloeddruk, het is een leeftijds/overgangs-dingetje.

Mijn mooi overzichtje had het ook over zo'n 2% risico. Tja... ik loop ook risico op het ontwikkelen van een tumor ergens. Er zijn geen pillen om dat te voorkomen. En alld medicijnen hebben bijwerkingen. Vandaar mijn overweging. Blij dat er nog meer mensen nadenken en niet zomaar klakkeloos het dokters-protocol volgen.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

14-06-2016 om 23:26

Oh toch wel hoog

Bij mij is het zonder pillen 140/95, precies een grensgevalletje dus. Aangezien ze bij mij in de familie bij bosjes neervallen met hart- en vaataandoeningen neem ik toch maar medicijnen. Na een hele zoektocht heb ik nu een betablokker (Labetalol) die ook geschikt is voor zwangeren, zonder bijwerkingen dus.

Split

Split

14-06-2016 om 23:47

in jouw

geval zou ik het regelmatig laten meten misschien, als je zo niet wilt slikken.
Ik ben geen klakkeloos slikker, werk met een arts, dus zit naast de patientenkant ook aan de andere kant. Bij mijn eigen arts ben ik gewoon patient en wij hebben samen besloten dat het beter was, zeker ivm de geschiedenis van mijn familie, om te gaan slikken. Mijn bloeddruk was smorgens 170/90+, savonds soms over de 200/100.
En ik slik al aardig wat, dus blij ben ik er niet mee, maar op een tia zit ik niet te wachten op mijn 49e.

Georgina

Georgina

14-06-2016 om 23:47

sluipmoordenaar

Tegen mij zei de huisarts dat hoge bloeddruk een sluipmoordenaar is. Je merkt het niet zo direct maar heel langzaam wordt er van alles afgebroken in je lichaam. Ik neem toch dat ene pilletje per dag, zonder dat pilletje zit ik op 105/110 om 160. Scheelt me ook hoofdpijn en druk in mijn hoofd.
En ik ben net voor een familielid op de strokepoli geweest, dat is een plek waar je liever van wegblijft.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-06-2016 om 16:13

Hier ook levenslang

Man slikt levenslang bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en bloedverdunners. Ik sinds een maand levenslang bloedverdunners. Ik heb aan den lijve ondervonden wat er gebeurt als ik geen bloedverdunners slik, dat wordt mijn einde op een goede dag. Omdat man ook graag wat ouder wordt, slikt hij ook alles netjes. Hij heeft er geen bijwerkingen van. Of in zover, als hij opeens weer een ander merk krijgt, heeft hij in eerste instantie hoofdpijn, maar dat gaat na gewenning weer over.

Chrono

Chrono

15-06-2016 om 16:25

geen straf

Ik zie het slikken van die medicijnen ook niet als een straf. Maar al te vaak realiseer ik me dat we met zijn allen ontzettend blij moeten zijn met de stand van de medische wetenschap. Als mijn geboortedatum 100 jaar eerder was geweest, dan: had ik niet geleefd, had mijn moeder mijn zwangerschap niet eens overleefd, en als ik toch had geleefd had ik nu nauwelijks kunnen lopen of liep enorm risico op een of andere attaque.
En daar denk ik soms aan als ik mijn handje medicijnen naar binnen werk.
Nogmaals, ga samen met een specialist/apotheker kijken of er een medicijn is dat beter bij jou past.

Chrono

Chrono

15-06-2016 om 16:27

bijwerkingen

Het is niet waar dat alle medicijnen bijwerkingen hebben. Alle medicijnen hebben *mogelijke* bijwerkingen. Het is niet gezegd dat jij er perse last van krijgt.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-06-2016 om 17:31

Chrono

100 jaar geleden zou het echt een drama voor mij geworden zijn. Hopelijk zou ik familie gehad hebben die mij kon onderhouden. Ik zou misschien dmv een verstandshuwelijk, zeer onromantisch getrouwd zijn, om vervolgens bij het eerste het beste kind te bezwijken. Ik zou waarschijnlijk hoe dan ook overleden zijn inmiddels. Is het niet door de bevallingen, dan wel door dichtgeslibte aderen in mijn longen. Mijn jongste dochter zou het ook niet gered hebben en mijn man ook al niet. Dus lang leve de moderne tijd met alles wat er nu wel mogelijk is.

tante Sidonia

tante Sidonia

16-06-2016 om 00:59

verdiep

je in andere manieren om je bloeddruk en je cholesterol te verlagen. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die cholesterolverlagend werken en afvallen is sowieso goed voor tensie en cholesterol.
Een uitspraak als ik ben nu een maal een ŕubenstype' geeft mij echter het gevoel dat je niet bereid bent om echt te proberen af te vallen, wat het geheel niet ten goede komt. Dat je al geaccpeteerd hebt dat je nu eenmaal overgewicht hebt.
Maar goed, als jij het prima vindt dat je leven wat korter is dan gemiddeld dan hoef je niets te slikken. Is ook een keuze.Wat jij wil.

Bellefleur

Bellefleur

16-06-2016 om 09:01

tante Sidonia

Je gaat kort door de bocht. Het is heel goed mogelijk dat Hartje zo'n lichaamsbouw heeft dat ze moeilijk kan afvallen. Gezien jouw nickname denk ik dat jij je daar niets bij kunt voorstellen. En mocht Hartje de behoefte hebben korter dan gemiddeld te leven, had ze de medicijnen die ze al slikt al laten staan.

Pandora

Pandora

16-06-2016 om 09:42

Vasten 6:1 of 5:2

Het is nu helemaal een hype, maar ik ken mensen die al jarenlang een of twee dagen per week vasten of alleen rauwe groenten of magere groentensoep eten. De wetenschappelijke verklaringen waarom dat zo goed werkt, komen nu pas naar buiten. Als het je interesseert, kun je er heel gemakkelijk meer over vinden.
Het is in elk geval heel goed voor je bloeddruk en cholesterol, en er komen allerlei herstelmechanismen in je lichaam en in je hersenen op gang. En ja, je valt er ook van af, zeker bij 5:2.
Ik heb er zelf geen ervaring mee, ik zit aan de andere kant van het spectrum: op de grens van ondergewicht en lage bloeddruk. Ook dat is moeilijk te veranderen, dus ik begrijp je wel als je zegt dat je nu eenmaal een rubensfiguur hebt.

tante Sidonia

tante Sidonia

16-06-2016 om 12:21

bellefleur

Haha, tante Sidonia moet zelf ook haar best doen om niet te zwaar te zijn, zit ook tegen overgewicht.

ja, ben ik kort door de bocht? Maar soms is het niet anders: het algemene advies is toch om zeker een hoge bloeddruk niet te laten bestaan en voor cholesterol is het dan niet helemaal duidelijk. Dus dat is een keus die je moet maken als je zo lang mogelijk wilt leven.

daarnaast geef ik aan dat er ook andere manieren/ natuurlijkere manieren zijn om te kijken of je daar iets aan kan doen. En ja, het kan zijn dat haar lichaamsbouw in de weg zit, maar hoe dan ook : je moet een keus maken of je de strijd met jezelf aangaat of dat ja dat niet doet.

En voor mij klinkt het alsof TS besloten heeft dat afvallen geen optie is. Heb ik dat mis?
Wat is dan precies kort door de bocht: deze laatstse conclusie ?

Georgina

Georgina

16-06-2016 om 12:41

overgewicht

bij mij in de familie komt hoge bloeddruk voor. Maar het zijn allemaal slanke mensen. Mijn opa, mijn vader en een paar broers van hem hadden hoge bloeddruk. Maar allemaal lange, slanke mannen. Mijn opa had problemen met zijn vader, mijn vader heeft alzheimer, een broer is overleden aan hartproblemen. Overgewicht kan reden zijn voor hoge bloeddruk, het kan ook erfelijk bepaald zijn. Bij de familie van mijn vader werd door de omgeving gezegd dat het kwam doordat het een beetje opgewonden standjes waren zo nu en dan.

Georgina

Georgina

16-06-2016 om 12:43

Haha

Mijn opa had geen problemen met zijn vaten, niet met zijn vader. Ja, ook wel, maar dat kwam niet door hoge bloeddruk

natuurlijke manier.

ben zelf wel een voorstander van de natuurlijke manier maar dat is soms wel een uitzoekerij. Margarine of halvarine is juist niet zo'n gezond product.
Denk ook aan de tyramine in allerlei voeding, zoals kaas en zuurkool Tyramine geeft een lichte vernauwing van de aderen en een lichte verhoging van de bloeddruk. Met een verhoogde bloeddruk kan je ook maar beter van de zuurkool afblijven. Kan het makkelijk zeggen want ik lust het ook niet.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.