Gezondheid
Mariska
21-03-2009 om 08:57
Gebruik bloedverdunners en overdosering vitamine k
Vlak na de geboorte van onze dochter (medio feb) werd ontdekt dat ik trombose had. Ik kreeg hiervoor hemaparine voorgeschreven (9 dagen 2 injecties per dag) en acenocoumarol. Voor de zekerheid kreeg onze dochter extra vitamine K. Zij kreeg een vitamine K concentraat van Fagron (concentraat 10mg/g) en moest daar elke dag 3 druppeltjes van innemen, waarmee zij 1 mg fytomenadion binnenkreeg. De normale dosering voor zuigelingen blijkt 25 microgram per dag te zijn.
* Is er sprake geweest van overdosering en is bekend wat hiervan de eventuele gevolgen kunnen zijn? Ze heeft 3 weken lang dagelijks 1 mg vitamine K gekregen. We zijn nu 2 weken gestopt.
* Hoe nu verder? Niet meer geven? Wel weer gaan geven? Hoeveel dan? De internist, 2 kinderartsen en de apotheek zeggen allemaal iets anders.
Alvast bedankt voor het meedenken en reacties!
Mariska (die dit post voor vriendin Annemarie en haar dochtertje Mirte)
Kari1
21-03-2009 om 13:00
Niet netjes
"De internist, 2 kinderartsen en de apotheek zeggen allemaal iets anders."
Niet netjes van die artsen en de apotheek. Dat schept onnodig verwarring. Het goede antwoord in zulke gevallen is: wat is het advies van de behandelend arts?
En, wat is het advies van de behandelend arts? En wat is de reden om dat niet te volgen?
Overigens: kunstvoeding bevat ook vitamine K. Daarmee krijgen kinderen ook beduidend meer binnen dan 25 mcg per dag, zolang zij die voeding gebruiken.
Kari
Prulletje
22-03-2009 om 00:01
Waarom?
Ik begrijp de extra vitamine K niet. Vitamine K is nodig voor een aantal (stollings) eiwitten. Maar als je verhoogde kans op trombose hebt dan wil je toch niet je stollingseiwitten extra verwennen met meer vitamine K? Of zeg ik nu iets heel doms?
Prulletje
Rembrand
22-03-2009 om 00:22
Prulletje.
De moeder gebruikt nog steeds Sintrom en daarom zou de baby vitamine K moeten krijgen vanwege het effect van de Sintrom op haar bloed.
Ik heb inmiddels in het andere draadje hierover gereageerd. Een second opinion bij Erica Post (kinderarts en deskundige op borstvoedingsgebied in het Mesos Utrecht ) lijkt me zeer verstandig. Ik had eerder geschreven dat ze lactatiekundige is, maar dat was iets te voorbarig. Ze doet waarschijnlijk dit jaar examen.
M.
Jakiro
22-03-2009 om 14:10
Rembrand
Waar is dat andere draadje, want daar staat dus waarschijnlijk in dat de moeder bv geeft, wat hier niet staat ?
Als ze inderdaad bv geeft, is de overdosering van vit. K redelijk normaal. Krijgt de baby kv, dan snap ik inderdaad ook de dosering niet.
Overigens is de behandelend arts degene die alle facetten weet en het beste antwoord kan geven op de waarom vragen.
Alle andere hulpverleners weten dat niet en kunnen dus ook geen goed antwoord geven.
Kari heeft dus gelijk,luister naar de behandelend arts.
Jakiro
Annemarie Panhuis
22-03-2009 om 14:46
Jakiro
Ik ben de vriendin in kwestie die aan de bloedverdunners is gezet na een trombose in mijn hoofd. Probleem is dat er niet 1 behandelend arts is, er is een scala van specialisten bezig: gynaecoloog, neuroloog, internist, huisarts, kinderarts. Deze specialisten spreken elkaar tegen. De een zegt: het medicijn komt wel in de bv, de andere zegt: er is geen gevaar. De een zegt: geen gevaar voor stapeling in haar lichaam, de ander zegt: juist wel. Mijn paniek ontstond toen ik ontdekte dat onze dochter per dag een factor 40 van vitamine K binnenkreeg van wat normaliter gebruikelijk is voor zuigelingen en dat gedurende 18 dagen, toen heb ik het zelf ontdekt. (bedoeling was 50 mcg vanwege mijn bloedverdunners, zij kreeg 1 gram per dag). Fout zit ws bij gynaecoloog die een verkeerde dosering op het recept heeft geschreven. We zijn 10 dagen gestopt met toediening van K, gisteren weer begonnen aan normale dosis van 25 mcg.
Jakiro
22-03-2009 om 23:45
Geen écht rekenwonder
Even googelen levert het volgende op.
De kinderen in Denemarken krijgen de eerste tijd na de geboorte 1 mg Vit K. per week. Zij zijn veel beter beschermd tegen bloedingen dan Nederlandse kinderen. In Nederland zijn ze voornemens om ook de dosering aan te passen. Dat zou dan dus ipv 25 mcg per dag, 142 mcg per dag zijn.
Jouw dochter kreeg dus 7x zoveel per dag. Maar dat was nodig om de werking van sintrom tegen te gaan.
De ADH voor volwassenen is 80 mcg per dag. Volgens de INR trombosedienst kan bij 1 t/m 10 mg de werking van een antistollingsmiddel teniet gedaan worden, dat is dus 10 tot 100x zoveel dan de ADH.
Ik denk dus dat je veilig zat met die 1 mg per dag en eerlijk gezegd ondergedoseerd met 25 mcg.
(Die Deense borstgevoede kinderen krijgen dus al meer, terwijl zij geen sintrom hoeven te verwerken)
Overigens wordt in de bijsluiter van Sintrom een advies gegeven wat je je borstgevoede kind aan vitamine K moet geven. Volgens mij is dit hetzelfde als wat de Deense kinderen krijgen; 1 mg per week.
Jakiro
Jakiro
22-03-2009 om 23:47
Euh
Met die 25 mcgram nu: jijzelf gebruikt geen bloedverdunners meer dan ?
Als je nog wel bloedverdunners gebruikt, zou je dus hoger moeten zitten.
Jakiro