Gezondheid
Tirza G.
10-10-2008 om 23:04
Ervaringen gezocht met exelon
Iemand hier ervaring met Exelon? Bij mijn schoonmoeder (88) is vandaag door de geriater officieel Alzheimer vastgesteld en we kregen het voorstel voor deze medicijn-therapie. Gewapend met info-boekjes zijn we huiswaarts gekeerd, om het allemaal een beetje te laten bezinken en een gefundeerde keuze te kunnen maken. Schoonmama doet wat wij zeggen, dus ik wil wel graag een beetje een mening kunnen vormen.
Tirza
Ef
10-10-2008 om 23:42
Ervaring
Hoi Tirza,
Via mijn werk heb ik ervaring met exelon bij patienten. Van Exelon heb je pleisters en capsules. capsules kunnen maagproblemen geven en zijn ook behoorlijk groot dus voor sommige mensen moeilijk om in te nemen. Pleisters plak je 1 keer per dag, (net als nicotine pleisters) en geven minder bijwerkingen. Pleisters zijn wel veel duurder dan capsules dus zal de zorgverzekeraar misschien moeilijk gaan doen. Verder zie ik er soms mensen enorm van opknappen, vooral als ze nog in het begin van de dementie zitten, dan stonden ze al op de wachtlijst voor een verpleeghuis en kunnen ze met exelon toch weer naar huis met thuishulp. Zoveel verschil kan het soms maken. Aan de andere kant zie ik ook patienen bij wie het bijna niks doet en soms zelfs mensen die er onrustig en geagiteerd van worden.
Groeten, Ef
Tirza G.
11-10-2008 om 17:38
Dank je!
De specialist gaat pleisters voorschrijven, dat heeft ze al gezegd. Wat fijn dat de resultaten zo bemoedigend zijn, dat kunnen we wel gebruiken! Waar ik nog wel wat problemen verwacht is de huid. Ze is wat eczemerig enzo en als ik het boekje zo lees, dan kan het behoorlijke huidreacties geven.
Tirza
MRI
11-10-2008 om 21:33
Tirza!
Een beetje OT maar ik wilde jou vragen hoe die zo'n geriater tot de diagnose komt. Is dat een lichamelijke test of zijn er vragenlijsten of wat?
Mijn moeder van 89 is supervergeetachtig en het wordt erger maar ze weigert met me naar de huisarts te gaan.
Maar ik maak me wel degelijk zorgen.
MariaRosa
Ef
11-10-2008 om 22:24
Plakschemaatje
Hoi Tirza,
Om huidirritatie te vookomen kan je elke dag de pleister plakken op een andere plek. Hiervoor kan je een plakschemaatje maken: maandag linker schouder, dinsdag rechter schouder, woendag linker bovenarm, etc. etc. Als je dat uittypt en op de kast hangt, is het ook voor iemand met geheugenproblemen wel te doen. Ook handig om de vorige geplakte pleister weer terug te vinden. Als iemand echt last krijgt huidirritatie kan je eventueel overstappen op de capsules. Ik heb nog niet gezien dat iemand heftig allergisch reageerde op exelonpleisters, wel wat soms wat lichte huidirritatie.
Groetjes, Ef
Tirza G.
11-10-2008 om 23:01
Geriater, maria-rosa
Bij mijn schoonmoeder waren er wat lichamelijke klachten en wat geheugenstoornissen. Ik heb daar al eerder naar gevraagd hier, en kreeg toen een inhoudelijke reactie van ik dácht Albana over de kenmerken en het verloop van Alzheimer. Daardoor kon ik dingen meer en beter herkennen, wist ik een beetje wat ik te verwachten had. Die dingen gingen me dus ook opvallen. Wat wij (de familie) graag willen, is dat ze naar een verzorgingstehuis gaat (ze woont op een bovenwoning). Ze heeft wat ouderdomsklachten, kortademig, hoge bloeddruk, ingezakte wervels, kortom: ze is wat stijf en stram en slikt steeds meer pilletjes. Via de ha hebben we een verwijzing naar de geriater gevraagd (is specialist, zit maar in een beperkt aantal ziekenhuizen). Wat een geriater doet, is heel het verhaal eens op een rijtje zetten, alle medicijnen bekijken en ja, inderdaad, uit-ge-brei-de vragenlijsten afwerken.
Begin juli zijn we voor het eerst geweest, een gezamenlijk gesprek en toen wij een vragenlijst en zij ook (zij samen met de psycholoog). Over van alles en nog wat, over verleden, familie, beroep, de oorlog, de ramp, krant lezen, echt van alles. Ze vond het geweldig en wij ook - als je nog eens iemand in de zorg wilt spreken die de tijd voor je neemt, moet je naar de geriater gaan. Er is toen ook een klein lich. onderzoek gedaan vanwege haar pijnklachten in heup/bekken.
Eind september is ze een dag op de ger.afd. van het ziekenhuis geweest en toen is ze helemaal doorgelicht, bloed, urine, rontgen, fysiotherapeut, hartfilmpje, affijn, de hele rimram, vaak wordt er ook nog een MRI van het hoofd gemaakt, maar dat was bij haar lastig vanwege haar heupklachten. En ook toen weer een uitgebreid gesprek (het is een test, een vragenlijst, maar ze doen het heel nonchalant in gespreksvorm) en een hoop testjes (klok tekenen, huisje tekenen etc.etc). Met haar alleen, met ons erbij en met ons alleen.
Van de week zijn we dus de uitslag wezen halen en daar kwam dit uit. Ik ben echt onder de indruk van de vakkundigheid van de geriater, het is echt een specialisme. De manier waarop ze het onder woorden brengt, het automatisme waarmee ze op onuitgesproken non-verbale vragen reageerde, precies de juiste toon, respectvol, warm, maar duidelijk.
Overigens wordt de rest van haar medicatie ook wat aangepast hier en daar. Want ook gedrag (te weinig drinken bijv), ziekte (depressie), vitaminegebrek en medicatie kunnen leiden tot geheugenstoornissen.
Ik kan het jou en je moeder van harte aanbevelen. Hoe je haar zover krijgt, tja, dat kan ik hiervandaan niet zien. Heeft ze een lichamelijk ziektebeeld? Dan heb je vaak een beetje een ingang.
Tirza
*Sophie*
11-10-2008 om 23:19
Mariarosa
alleen even voor de volledigheid:
Google even op 'schildklier alzheimer dementie'.
De laatste tijd komen ze (de medici) er steeds meer achter dat vooral ouderen vaak klachten hebben die erg op die van dementie lijken en die uiteindelijk soms te wijten zijn aan een slecht fuctionerende schildklier. Daarom willen ze (of dat doen ze misschien al wel?) deze test standaard gaan invoeren om zo eerst dit uit te kunnen sluiten. Dit kan eventueel natuurlijk onnoemelijk veel leed voorkomen.
Ik kan nu even niet direct de meest geschikte link erbij vinden, maar als je de termen even zelf invoert dan vind je ze in overvloed.
toch 2:
http://www.neurologie.nl/uploads/140/494/Dementie.pdf
http://nhg.artsennet.nl/upload/104/standaarden/M21/svk.htm
groetjes, Sophie
MRI
12-10-2008 om 20:45
Tirza
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Nee, mijn moeder heeft geen lichamelijk ziektebeeld. Wat kleine kwaaltjes maar verder is ze supergezond. Ze loopt elke dag zeker een uur maar gaat ook op wandelvakanties en loopt dan zeker 20 kilometer per dag. En dat met 89 jaar. Ze is alleen supervergeetachtig en dat wordt steeds erger.
Vanmiddag was ik bij haar en heb haar toch wel een beetje streng toegesproken dat het zeker nut heeft je te laten onderzoeken zeker als er medicijnen zijn die een beetje helpen. Maar ze gaat dus volkomen met haar hakken in het zand als ik voorstel dan samen naar de dokter te gaan. Dus jouw verhaal komt hier helemaal niet aan bod want ik kan toch niet om haar heen werken? Daar is echt nog niet 'slecht' genoeg voor. Hm, misschien open ik hier wel een nieuw draadje over in off topic of zo.
MariaRosa
MRI
12-10-2008 om 20:47
Sophie
Bedankt voor je bericht en links. Nou als het eenmaal zo ver komt dat ik met mijn moeder bij de dokter kom, (zie bericht hierboven) zal ik dit zeker te berde brengen.
MariaRosa
albana
13-10-2008 om 12:20
Ja dat was ik (o.t.)
ja ik was dat die tips gaf over hoe om tegaan met ouderen die 'vergeetachtig' worden en hoe 'lastig' het soms is om voor ze te 'zorgen' zoals marierosa al aangaf.
ik werk (al 20 jaar) met ouderen. en heb veel ervaring met ouderen en hoe moeilijk de beginfase kan zijn. ik werk niet in de zorg (weet dus amper iets van medicatie dus vandaar dat ik niet reageerde op deze vraag)maar heb een 'ander' beroep. en doe ook veel 'projecten' zo heb ik jaren bij het ouderenspreekuur gezeten. dat is een soort spreekuur, waarop een geriater aanwezig is en iemand van het zorgbureau en ikke dus en samen kijken we wát we voor iemand die komt zouden kunnen doen. dat hoeft niet altijd zorg te zijn, dat kan ook 'iets' anders zijn (b.v. geheugentraining of het aanreiken van tips). daar hoeft degene om wie het gaat niet zélf te komen, het is ook bestemd voor 'mantelzorgers' en een ieder die zich om willekeurig wat voor reden zorgen maakt om iemand en niet weet hoe dat aan te pakken enzo. dan geven we b.v. tips hoe je iemand zover kan krijgen dat ie wél naar de dokter gaat b.v.
dus als je iets wil weten wat dat betreft kan ik je misschien wel van advies dienen. maar dan moet je even een nieuw lijntje openen en precies omschrijven hoe je moeder doet en is en hoe ze reageert en dan kan ik inhoudelijker reageren of tips geven die je moeder kunnen 'helpen'.
groeten albana
Dropke
13-10-2008 om 18:43
Ervaring
ook in mijn werk. Wat Ef al aangaf kunnen er verschillende reacties zijn. Het slaat aan of juist niet en zijn de bijwerkingen alleen maar heel vervelend. Toch zie ik vaak (ik werk in de thuiszorg) dat mensen met beginnende alzheimer waar de gedachte aan verzorgingshuis of zelfs verpleeghuis al speelde nog een hele tijd thuis kunnen blijven. Bij verder gevorderde dementie is of wordt het effect veel kleiner. Echte extreme reacties op de pleisters ben ik ook nog niet tegen gekomen.
gr Dropke
schoondochter
14-10-2008 om 14:24
Dit moet ik even laten bezinken
wij maken ons al een tijdlang zorgen om mijn schoonmoeder. Ze heeft volgens ons behoorlijke geheugenproblemen. Loopt enkel maar met aantekeningenbriefjes rond maar soms laten die haar flink in de steek. Ze is echter lichamelijk heel goed en ook een stuk jonger dan jullie moeders (voor in de 70). Wij hadden echter nog nooit gehoord van iets dat wel werkt en daarom besloten het maar aan te zien tot er zich een crisis voordoet maar nu ga ik daar toch over twijfelen. Helaas is de familie niet van de pratende dus ik weet ook absoluut niet hoe ik het aan moet pakken. Schoonpapa is ook niet ontvankelijk voor onze zorgen.
Komt bij dat het ook heel goed om een depressie zou kunnen gaan, maar ja dat is alleen maar meer reden om er achter heen te gaan, natuurlijk.
Zal dit eens aan manlief laten lezen..
MRI
14-10-2008 om 18:39
Draadje over vergeetachtige moeder in 'off-topic"
Hallo mensen hier,
Ik ben een draadje begonnen in de rubriek ´off/topic´ over hoe met mijn vergeetachtige moeder om te gaan. Dit ook omdat ik hier niet verder wilde inbreken en het bij mij vooralsnog meer een ethisch en praktisch dan een gezondheidsvraagstuk is.
Maar ik wil jullie van harte uitnodigen daar jullie je zegje over deze kwestie.
MariaRosa