Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Phryne Fisher

Phryne Fisher

10-05-2017 om 17:41

E-bike driewieler via WMO

Mijn vader wil een driewielfiets met trapondersteuning aanschaffen omdat een gewone fiets niet meer lukt. Zijn fysiotherapeut heeft met hem mee gezocht naar een geschikt model. Kun je voor dat soort 'hulpmiddelen' ook een vergoeding krijgen via de WMO?
Ik ben er al achter dat het voor gewone e-bikes niet kan, omdat dat een algemeen artikel is, maar zo'n driewieler is natuurlijk echt voor mensen met een beperking, lijkt me.


angel3

angel3

10-05-2017 om 17:56

Hangt van gemeente af

Ik heb meegemaakt dat traplift door gemeente a niet uit wmo kon en bij aangrenzende gemeente wel. Maar ja daar woonde persoon niet. Pech gehad. Vraag het na bij je wmo loket van betreffende gemeente. Succes.

Mijntje

Mijntje

10-05-2017 om 18:09

revalidatiecentrum

Bij mijn weten moet je ook bij het wmo loket zijn, dat is zo voor gehandicapte kinderen dus ook voor ouderen.
Wel is het handig als je een brief van bv een revalidatiecentrum (of ergotherapeut) die de fiets adviseert erbij doet. Dat helpt namelijk. En je moet niet eerst de fiets kopen en daarna het geld terug willen krijgen.
Via de huisarts kan je doorverwezen worden naar een revalidatiecentrum, in Utrecht is dat De Hoogstraat. Meestal duurt het wel even..

Hanne

Hanne

11-05-2017 om 08:14

Volgens mij kun je contact opnemen met het WMO. In onze gemeente is een advies van een fysiotherapeut voldoende.

Ik zou wel rekening houden met een eigen bijdrage, waardoor je in sommige gevallen beter af bent om er zelf een aan te schaffen (eventueel tweede hands).

Kleinkind

Kleinkind

11-05-2017 om 09:45

Ergotherapeut

In Overijssel net geregeld met mijnopa (en ook een paar andere hulpmiddelen) via de ergotherapeut. Zonder doorverwijzing van de huisarts dekte de verzekering tien sessies waarin hij meekeek naar wat makkelijker kon en welke hulpmiddelen nodig waren. Het was super vlot geregeld allemaal en er kwam echt advies op maat bij. Ergotherapeut kijkt ook mee dat jet het allemaal veilig gebruikt.

Succes!

Kleinkind

Kleinkind

11-05-2017 om 09:59

Lenen

Oh en ergotherapeut regelde ook gelijk het lenen van spullen waar van hij en mijn Opa niet zeker waren of hij het zou gebruiken en hielp inderdaad bij het aanvragen via verzekering of WMO.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

11-05-2017 om 11:51

Ik weet van iemand...

...die via de WMO een Ebike kreeg wegens uitgebreide rheuma. Kostte hem weinig moeite.

Het scheelt echt per gemeente.

Lusithania

Lusithania

11-05-2017 om 11:54

Moeilijk

Voor dochter hebben we zelf haar ebike moeten kopen. Alles is afgewezen.

Ad Hombre

Ad Hombre

11-05-2017 om 12:10

Goed

Dat er grenzen aan dit soort luxe hulpmiddelen worden gesteld.
Trapliften, bromscooters, ebikes. Het kan niet op lijkt het wel...

Soms zie je nog wel eens iemand met een wandelstok...

Stickertje

Stickertje

11-05-2017 om 12:52

Jaloers Ad?

Luxe hulpmiddelen noem jij dat? Een traplift is geen luxe maar soms noodzaak. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, weet je nog? Een bed kan je beneden zetten en gebeurt ook wel maar zomaar een badkamer beneden regelen is van heel andere orde. Kan je niet meer douchen, omdat je er niet kan komen. Scootmobiel is vaak ook nodig om de oudere nog zelfstandig te laten zijn. Er zullen ouderen zijn die dat ding zelf kunnen betalen maar er zijn er ook zat die dat niet kunnen.

Inderdaad eerst een wandelstok en als dat niet meer gaat moet je iets anders. Van acjter de geraniums zitten is nog niemand gelukkig geworden.

Ad Hombre

Ad Hombre

11-05-2017 om 13:10

Stickertjes

"Luxe hulpmiddelen noem jij dat? Een traplift is geen luxe maar soms noodzaak. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, weet je nog?"

Ouderen moeten op tijd verhuizen naar een 'leeftijdsbestendig' huis zodat al die dure aanpassingen aan leeftijdsonbestendige huizen op kosten van de belstingbetaler niet nodig zijn. Zoek een leuk 55+ flatje en geef die villa door aan de jongere generatie. Gewoon plaatsmaken.

"Scootmobiel is vaak ook nodig om de oudere nog zelfstandig te laten zijn."

Bij ons in de buurt rijden er soms hele karavaans met speurtochten o.i.d. Als de ene partner zo'n ding heeft, moet de ander er natuurlijk ook een. Da's gezellig, maar geloof maar niet dat ze die zelf betalen....

Soms is het vast logisch maar er bestaan inmiddels hele profiterende industrieen die alle aanvragen voor je regelen en iedereen maar proberen zoveel mogelijk aan te smeren. Brillen, gehoortoestellen, bromscooters, trapliften. Je struikelt over de advertenties.

Als er zoveel geadverteerd wordt weet je dat er iets scheef zit

Sally MacLennane

Sally MacLennane

11-05-2017 om 13:13

Ach ja, Ad

Domheid is ook een beperking, gelukkig heb je daar geen traplift voor nodig.

Ik kan zelf weer achter de geraniums vandaan dankzij de ebike. Ik heb een longziekte en kan niet normaal fietsen en een wandelstok helpt me ook niet. En een wandelstok is ook niet zaligmakend. De (nog vrij jonge) rheuma-man die ik noemde haalt mét wandelstok echt de 100 meter niet.

Daarbij word je tegenwoordig, ziek of niet ziek, verondersteld tot je 67e (68e, 69e etc) te blijven werken en tot op hoge leeftijd thuis te blijven wonen. Een hulpmiddel is daarbij voor een aantal, ook jonge, mensen helaas erg nodig.

Jasmijn

Jasmijn

11-05-2017 om 13:20

is toch zeker een grapje Ad?

Mijn vader, die zijn hele leven in dit huis heeft gewoond, verkas je niet meer zo snel, daar zou hij diep ongelukkig van worden. Hij heeft een wandelstok! En een rollator (gekocht via marktplaats) en een e-bike driewieler (ook zelf gekocht) de scootmobiel die hij nu op eigen kosten huurt via een zorguitleenbedrijf geeft hem wat extra kilometers omdat hij zijn auto en caravan een paar jaar geleden heeft weg moeten doen omdat hij niet meer kan en wil autorijden.
We hebben wel een wmo-aanvraag gedaan om de kosten een beetje te drukken voor die scootmobiel, we wachten al ruim 10 weken op een onderzoek voor deze aanvraag, 'zomaar' dingen krijgen is echt niet aan de orde hoor.
Ik weet niet hoe het met jouw ouders gesteld is, maar ik vind je reactie (als het geen grapje is) nogal hard en niet echt meelevend.

Ad Hombre

Ad Hombre

11-05-2017 om 13:27

Jasmijn

"Mijn vader, die zijn hele leven in dit huis heeft gewoond, verkas je niet meer zo snel, daar zou hij diep ongelukkig van worden."

Hij is toch geen klein kind? Hoe moet zijn eigen leven plannen en op tijd kiezen voor een houdbaar huis (of zelf een traplift betalen).

"En een rollator (gekocht via marktplaats) en een e-bike driewieler (ook zelf gekocht) de scootmobiel die hij nu op eigen kosten huurt via een zorguitleenbedrijf geeft hem wat extra kilometers omdat hij zijn auto en caravan een paar jaar geleden heeft weg moeten doen omdat hij niet meer kan en wil autorijden."

Goed dat hij het zelf betaalt.

"We hebben wel een wmo-aanvraag gedaan om de kosten een beetje te drukken voor die scootmobiel, we wachten al ruim 10 weken op een onderzoek voor deze aanvraag, 'zomaar' dingen krijgen is echt niet aan de orde hoor."

Misschien sla je niet de juiste toon van zieligheid aan...?

"Ik weet niet hoe het met jouw ouders gesteld is"

Allemaal dood, ouders van mij en van mijn vriendin. En (trap)lopen als een kievit tot het bittere eind. Heel goedkoop voor de samenleving in ieder geval.

"maar ik vind je reactie (als het geen grapje is) nogal hard en niet echt meelevend."

Met emotionele argumenten is de schatkist snel leeg.

Ik woon alvast levensloopbestendig...

Stickertje

Stickertje

11-05-2017 om 13:29

op tijd verhuizen

Naar een leeftijdsbestendig huis? Laat me niet lachen! De generatie van mijn ouders de zogenaamde babyboomers die het financieel goed gedaan hebben kunnen dat ja maar de mensen van net daarvoor die nu 80 plus zijn en voor wie het altijd sappelen was die kunnen niet verhuizen die hebben daar de middelen niet voor. Waar vind je een huis waar je gordijnen en vloerbedekking mee kunnen verhuizen?
Ad je lult uit je nek, ongetwijfeld kan jij dat allemasl wel zelf betalen , mag je van mij maar ga er niet van uit dat iedereen dat maar moet doen.
Zoek een vrijwilligers klus met 80 plussers en hoor de verhalen van die mensen zo schrijnend vaak.

Ad Hombre

Ad Hombre

11-05-2017 om 13:32

Sally

"Domheid is ook een beperking, gelukkig heb je daar geen traplift voor nodig."

Nee hoor, domheid is heel normaal en veelvoorkomend.

"Ik kan zelf weer achter de geraniums vandaan dankzij de ebike. Ik heb een longziekte en kan niet normaal fietsen en een wandelstok helpt me ook niet. En een wandelstok is ook niet zaligmakend. De (nog vrij jonge) rheuma-man die ik noemde haalt mét wandelstok echt de 100 meter niet."

De vraag is of de samenleving daar dermate hoge kosten voor moet maken.

"Daarbij word je tegenwoordig, ziek of niet ziek, verondersteld tot je 67e (68e, 69e etc) te blijven werken"

Ik las pas dat ikn de praktijk mensen nog steeds op hun 62e gemiddeld met pensioen gaan.

"en tot op hoge leeftijd thuis te blijven wonen. Een hulpmiddel is daarbij voor een aantal, ook jonge, mensen helaas erg nodig."

Als je werkt kun je die ebike best zelf betalen.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

11-05-2017 om 13:35

"De vraag is of de samenleving daar dermate hoge kosten voor moet maken."

Ik heb mijn ebike zelf betaald.

"Als je werkt kun je die ebike best zelf betalen."

De jongeman die stijf staat van de rheuma en zijn ebike van de WMO kreeg is 100% afgekeurd wegens diezelfde rheuma. Ik betaal gráág mijn belastingcenten voor mensen zoals hij.

Autodropje

Autodropje

11-05-2017 om 13:39

luxe?

Mijn dochter kreeg zonder problemen een driewieler met trapondersteuning in bruikleen vanuit de WMO toen in groep 8 bleek dat een tweewieler, ondanks alle fysio en zelf oefenen, echt niet zou gaan lukken in het verkeer. Voor een driewieler zonder trapondersteuning mist ze de kracht. Mag dat wel of moet ik haar dagelijks brengen en halen als ze op de middelbare school zit? Het betekent voor mijn dochter een stukje vrijheid dat voor de meeste andere kinderen vanzelfsprekend is, maar misschien moet ik het zien als onnodige luxe.

Een goede vriend van me heeft ALS, dankzij de traplift kan hij gewoon met zijn vrouw in 1 bed slapen, de kinderen mee naar bed brengen en gebruik maken van de bestaande badkamer boven. Is dat acceptabel? Hij heeft ook nog een rolstoel gekregen, het kan niet op. Gelukkig kan er waarschijnlijk over niet al te lange tijd iemand anders van deze luxe profiteren.

Er zullen ongetwijfeld mensen dingen toegewezen krijgen waarbij je je kunt afvragen of het echt nodig is, maar ik ga er vanuit dat de meerderheid van de mensen dingen aanvraagt omdat ze het nodig hebben. Al was het alleen maar omdat het een hele hoop gedoe is, het kost veel tijd en moeite. Dat geldt niet alleen voor dit soort hulpmiddelen, maar ook voor bijvoorbeeld aangepaste schoenen en spalken. Hoeven we ook alleen maar een kleine 100 euro eigen bijdrage aan te betalen, de rest wordt betaald uit de AWBZ. Voor mijn dochter nieuwe schoenen heeft zijn we zo 3-4 maanden verder, voor ze precies goed zitten en geen pijn doen kun je er nog een maand of 2 bij optellen. Dan hebben we ook een keer of 7 kunnen opdraven bij de schoenmaker en/of orthopedie, waar je ook iedere keer zo een uur of meer mee kwijt bent. Echt zo fijn, al die luxe zaken die we zomaar in onze schoot geworpen krijgen.

Autodropje

Autodropje

11-05-2017 om 13:44

nee dus

"Als je werkt kun je die ebike best zelf betalen."

Mijn man en ik werken allebei, maar ruim €5000 voor een fiets kunnen we niet zomaar betalen.

Stickertje

Stickertje

11-05-2017 om 13:45

echt Ad ga koffieschenken in een bejaardentehuis

Jouw reacties in dit topic zijn niet van deze tijd. Ouderen zijn geen uitzuigers of profiteurs, jouw beeld klopt niet. Ik help ieder jaar bij diverse activiteiten voor ouderen in onze woonplaats, sommige verhalen wil je niet horen. Mensen die al jaren bezig zijn met leeftijdsbestendig gaan wonen maar nog steeds in hun huisje zitten, in de nacht hun behoefte doen in een emmer, omdat in de nacht naar beneden gaan niet lukt. Krijgen ze van de woningbouw het advies om een chamisch toilet (zo'n kampeerplee) aan te schaffen. Wel zelf legen, dat komt de wonimgbouw niet voor je regelen. Ook je kinderen komen daarvoor niet om de dag naar je toe. Die moeten werken tot hun 67e.
Welterusten Ad slaap lekker verder in je bubble, ver weg van de dagelijkse werkelijkheid.

Stickertje

Stickertje

11-05-2017 om 14:10

Ad ik mag hopen dat jij lang fit blijft

Om al die "luxe" te vergaren heb je veel doorzettingvermogen en vasthoudendheid nodig. Steeds weer naar het wmo loket om formulieren aan te leveren die bewijzen dat je de aangevraagde spullen nodig hebt. Met een beetje geluk zijn tijdens dat je aanvraag in behandeling is de regels gewijzigd en kan je weer opnieuw beginnen met het aanleveren van bewijsmateriaal.
En heb je eenmaal een hulpmiddel moet je toch elk jaar bewijzen dat je er nog recht op hebt. Een formulier door de specialist laten tekenen dat je geamputeerde been nog steeds is geamputeerd. Iederen weet dat een eenmaal geamputeerd been niet meer aangroeit maar bij het zorgloket of hoe al die instanties heten willen ze daar wel iedere keer een recent getekemd formilier van de specialist voor hebben, je stomp laten zien aan het loket is niet voldoende.

Ad Hombre

Ad Hombre

11-05-2017 om 14:17

Autodropje

"Mijn man en ik werken allebei, maar ruim €5000 voor een fiets kunnen we niet zomaar betalen."

Moet je gewoon een wat goedkopere uitzoeken.

Ad Hombre

Ad Hombre

11-05-2017 om 14:18

Stickertje

"ik mag hopen dat jij lang fit blijft"

Dank je en insgelijks, maar ondertussen heb ik maar vast een levensloopbestendihge woning. Je kunt ook gewoon rekening houden met dit soort dingen...

Ad Hombre

Ad Hombre

11-05-2017 om 14:23

Stickertje

"maar bij het zorgloket of hoe al die instanties heten willen ze daar wel iedere keer een recent getekemd formilier van de specialist voor hebben, je stomp laten zien aan het loket is niet voldoende."

Zo reageert de bureaucratie als de kosten de spuigaten uitlopen. Dan komen er allerlei - ook niet bijster goed werkende - checks waar je alleen maar dol van wordt. *Omdat* er (anders) zo veel misbruik van gemaakt wordt.

Maar goed, iedere keer als je klaagt over misbruik, profiterende bedrijven en torenhoge kosten klaagt dat duikt de zieligheidsmaffia op die je om de oren gaat slaan met stompen, kapotte longen, ALS patienten en dat je zelf niet mag klagen. Daarom zijn dit soort discussies altijd zo eindeloos en blijven de kosten zo hoog.

Want die fiets van 5000 EUR kan Autodropje misschien zelf niet betalen, maar de enige andere optie is dat wij hem allemaal betalen!

Autodropje

Autodropje

11-05-2017 om 14:28

dream on Ad

Denk je serieus dat je veel keus hebt op het gebied van driewielers met trapondersteuning voor een kind van 1.50 m?
Dan ben je echt heel erg naief. Op het moment dat iets riekt naar hulpmiddel, schiet de prijs omhoog. Het is ook niet alsof de tweedehandsmarkt overspoeld wordt met driewielfietsen anders dan voor peuters, laat staan met trapondersteuning.
Ik had ook liever een leuke tweedehands tweewieler gekocht voor mijn dochter, maar dat zit er niet in.

Stickertje

Stickertje

11-05-2017 om 14:43

bureaucratie om de bureaucratie

Waarom moet mijn buurtgenote met scootmobiel van de WMO ieder jaar bewijzen dat haar been er af is? Een keer bewijs aanleveren lijkt mij genoeg. Degelijk vastleggen in haar dossier en klaar. Dat been groeit echt niet terug. Ik heb soms het idee dat die ambtenaren hun eigen functie in stand zitten te houden. Bij twijfel van misbruik nog een keer controleren? Prima maar xoals het nu gaat is echt alle grenzen voorbij. Die mevrouw had maar wat graag nog op haar eigen fiets gefietst en gelopen naar de kerk maar dat kan niet met 1 been.
Volgens mij blijven de kosten hoog door de bureaucratie en niet andersom.

Ad Hombre

Ad Hombre

11-05-2017 om 14:57

Autodropje

"Denk je serieus dat je veel keus hebt op het gebied van driewielers met trapondersteuning voor een kind van 1.50 m?
Dan ben je echt heel erg naief. Op het moment dat iets riekt naar hulpmiddel, schiet de prijs omhoog."

Dacht ik eigenlijk ook, maar toen tikte ik ebike en driewieler in op Google en het resultaat viel me eigenlijk nogal mee...

Ad Hombre

Ad Hombre

11-05-2017 om 15:01

Stickertje

Je hoort mij niet zeggen dat de bureaucratie goed is maar ik begrijp wel wat er gebeurt. Het is de bureaucratie reactie op de mix van torenhoge kosten, misbruik en emotionele reacties. Ze weten gewoon geen oplossing om de kool en de geit te sparen en dan gaan ze gekke dingen doen.

Gebeurt overal, ook bijv. in de GGZ. Kosten exploderen en dan gaan ze gekke dingen doen. Omdat ze gewoon niet 'tot hier en niet verder' kunnen zeggen. Zie ook de vluchtelingenpolitiek. De meeste mensen begrijpen dat er grenzen (moeten) zijn, maar keihard ho zeggen tegen pressiegroepen met emotionele argumenten en aansprekende foto's dat durven ze niet. Resultaat, vaag onduidelijk, inconsequent bureacratisch beleid.

Stickertje

Stickertje

11-05-2017 om 15:18

Rekening houden met

Tuurlijk joh. Als je 50 bent alvast een plek regelen in een woonvoorziening voor ouderen/gehandicapten voor je weet maar nooit? Knap dat dat jouw gelukt is. Een kennis van mij is al 10 jaar bezig. De regelingen veranderen steeds dus ze lopen steeds achter dat feiten aan.

Li

Li

11-05-2017 om 15:27

Tja Ad

Jij doet het voorkomen alsof iedereen die ziek of gehandicapt is een profiteur is. Het kan best zijn dat jij - dankzij het gratis onderwijs dat je hebt genoten - zo'n goede baan hebt dat je je hebt kunnen indekken voor elke eventualiteit, maar voor het gros van de mensen geldt dat niet.

En nee, ik ben niet links, maar ik betaal graag belasting om het leven van pechvogels wat makkelijker te maken. De meesten hebben weinig keus.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

11-05-2017 om 16:00

Wow

Wat veel reacties! Ik ga maar eens bellen met de gemeente. Moet ik eerst wel mijn vader overtuigen want hij heeft liever vandaag dan morgen die fiets voor de deur en heeft een hekel aan liefdadigheid. Ik vind echter dat als hij er 'recht op' heeft, het helemaal geen schande is om de gemeente te laten meebetalen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.