Gezondheid
sassie
09-08-2011 om 07:55
Diagnose stellen
Vraagje aan de experts:
Mag een Psycholoog/Orthopedagoog de diagnose: Klassiek Autisme vaststellen?
Alvast bedankt.
Kari1
09-08-2011 om 09:52
Waarom niet
Diagnoses stellen mag vziw iedereen. Iets vinden of roepen staat vrij. Wat er dan verder mee gebeurt, dat is wel gebonden aan beroepsgroepen.
Je buurvrouw mag de diagnose stellen dat je een infectie hebt, maar als je antibiotica wilt zul je naar een dokter moeten voor een recept (ervan uitgaand dat de dokter het eens is met de diagnose van je buurvrouw .
Kari
ishtar
09-08-2011 om 10:55
Een gz-psycholoog
mag dat.
Anderen mogen dat inderdaad ook, diagnoses stellen staat vrij, maar dat zijn dan niet 'erkende' diagnoses. Een orthopedagoog en een psycholoog kunnen dus niet officieel een diagnose stellen, iig geen waar je iets mee 'kunt'
NaShA
09-08-2011 om 16:03
Ik meen mij te herinneren
dat tinus hier weleens gemeld heeft dat inderdaad iedereen een diagnose mag stellen en dat dat niet is voorbehouden aan, maar ik weet het niet zeker meer...
Handeltje
09-08-2011 om 16:16
Autisme centra
De diagnose is erg moeilijk te stellen, zeker als het gaat om een autisme spectrum stoornis. Wie verstandig is, laat zich naar een autismecentrum verwijzen als er vermoedens bestaan.
Dat komt onder andere omdat kinderen onder druk van omstandigheden autistiform gedrag kunnen vertonen. En autistiform gedrag is echt niet hetzelfde als autisme.
Een serieus onderzoek om vervolgens een diagnose te kunnen stellen, bestaat uit een groot aantal stappen en er zijn een flink aantal specialismen bij betrokken:
Kijk maar op:
http://www.centrumautisme.nl/templates/Content.aspx?PageID=7084
Het valt niet in te zien waarom een individuele orthopedagoog een betrouwbare diagnose zou kunnen afgeven als je ziet hoe uitgebreid je te werk moet gaan.
Kari1
09-08-2011 om 16:37
Joyeux
Diagnose is geen beschermd woord. Jij verstaat eronder: "erkende aandoening dus de ingang voor behandeling" (waarbij je dat -dus- ook nog ter discussie kunt stellen), Wikipedia zegt: "Een diagnose (uit het Grieks: dia-gignooskoo = 'het nauwkeurig leren kennen') stellen is de kunst, techniek of handeling om een oorzaak te vinden van een gevolg aan de hand van de optredende verschijnselen." Dat mag iedereen. Bij de garage stellen ze ook een diagnose (vaak mbv de computer) als er iets aan je auto mankeert.
Kari
jippa
09-08-2011 om 20:12
Diagnostische aantekening
Er is wel een soort kwaliteitskeurmerk, de diagnostische aantekening. Ik weet niet welke rechten dat precies geeft, het is meer een keurmerk-achtig iets dacht ik.
ijsvogeltje
09-08-2011 om 23:56
Mag
Mijn zus is orthopedagoog en mag diagnoses stellen. Dus ja, het mag, het is niet voorbehouden aan een psychiater. Maar... voor bijvoorbeeld medicatie, maar ook een PGB etc. is vaak een diagnose door een arts (psychiater) nodig.
elissa
10-08-2011 om 14:50
Gz inderdaad
Als deze psycholoog of orthopedagoog de GZ-opleiding heeft gevolgd dan mag dit inderdaad. Dit is een vervolgopleiding na de studie psychologie of pedagogiek. Direct na de studie hebben veel mensen wel een diagnostiekaantekening van het NIP (psychologen) of NVO (pedagogen). Hiermee zijn zij bevoegd om onder supervisie van een GZ-psycholoog de testmaterialen zelfstandig af te nemen, maar zelfstandig de uiteindelijke diagnose stellen mag dan nog steeds niet.
Philou
11-08-2011 om 07:35
2 centjes
Iedereen mag een diagnose stellen alleen hangt de waarde van de diagnose af van de kunde van de persoon, opleiding, wanneer de diagnose gesteld is of de diagnose gewicht krijgt. Gewicht genoeg voor een behandeling, voor vergoeding (verzekering) bijv. Het gaat om de geloofwaardigheid ervan.
Tineke
11-08-2011 om 10:34
Voor sassie
Zoals gezegd: een kinderpsychiater en de GZ-psycholoog mogen diagnoses stellen waar je verder mee kunt, mocht het nog bestaan: met hun rapportage kom je in aanmerking voor rugzakje en PGB.
Voor de diagnose van de buurvrouw en de orthopedagoog koop je niks.