Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Kaaskopje

Kaaskopje

11-05-2016 om 01:10

Astma

Ik heb sinds twee jaar astma. In mijn ogen geen zware vorm, maar ik heb wel een inhaler voor dagelijks gebruik. Normaal red ik het heel goed op 2 keer, soms ook 1 keer 'puffen' per dag, maar de afgelopen week is me al een paar keer gebeurd dat ik het 's avonds laat bij het uitlaten van de honden akelig benauwd kreeg. Benauwd in de zin van, niet boven mijn adem komen en me heel ongemakkelijk voelen. Ik heb nog maar relatief kort astma en heb dus nog niet zoveel ervaring met wat 'gebruikelijk' is. Wat kan er aan de hand zijn waardoor ik me juist 's avonds laat buiten zo belabberd ga voelen? Ik heb al wat op internet proberen te vinden en ik zie wel dat je meer last kan hebben bij het stijgen en dalen van de temperatuur. Mijn zus had het over smog, maar zou dat nu al kunnen?


Welk medicijn heb je?

Als ik je zo beluister, heb je alleen ventolin (salbutamol)? Dat is een luchtwegverwijder, die werkt binnen een kwartier, maar wel kortdurend (enkele uren).
Het zou goed kunnen dat je baat zou hebben bij een ontstekingsremmer (dat is een corticosteroïde die je luchtwegen langdurig beschermt). Die neem je standaard één of twee keer per dag en zou ervoor kunnen zorgen dat je die ventolin niet of veel minder nodig hebt.
Maar daarvoor moet je wel ff naar de huisarts/longarts.
Heb je misschien hooikoorts? Kan ook nog, omdat je klachten sinds kort verergeren. Maar ook dan moet je ff terug naar de arts.
Waarom het juist 's avonds is, weet ik niet. Misschien is het juist bij enige inspanning (dus de honden uitlaten). Of heb je het niet wanneer je een trap oploopt bijvoorbeeld?

Max

Max

11-05-2016 om 09:50

als ik

Als ik mijzelf met hooikoorts de afgelopen dagen bekijk en daarbij mijn zwarte auto die nu geel is, dan is het niet gek dat je luchtwegen vernauwd zijn/geïrriteerd zijn.
Ik reageer met mijn allergie ook met astmatische bronchitis.
Ik heb ventolin maar ook flixotide, de ontstekingsremmer.
Bij zulke omstandigheden gebruik ik de flixotide alleen of naast de ventolin. Zo voorkom ik een astm. bronchitis die door kan slaan naar een longontsteking. Als ik die een week heb gebruikt heb ik de ventolin vaak niet nodig.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-05-2016 om 10:05

Anneque

Foster, dat is luchtwegverwijdend en ontstekingsremmend. De longarts heeft aangegeven dat ik naar behoefte vaker mag 'puffen' dan 2 keer.

Het valt me echt 's avonds laat op. Overdag beweeg ik ook wel eens.Afgelopen tijd liep ik 's morgens en 's avonds in stevig tempo van en naar huis en dan heb ik geen last. Ik heb er dus ook lang niet altijd zo'n last van. Dus daarom vroeg ik me af wat, behalve de hogere temperatuur overdag, er nu zo kan 'triggeren'.

Er zit hooikoorts in de familie. Ook andere allergieën. Ik ben echt onwetend op dit gebied. Niet omdat ik het allemaal niet ken, maar omdat ik niet weet wat er allemaal bij hoort of kan horen. Ik ken de typische kenmerken, zoals verkoudheidssymptomen, prikkende ogen e.d., maar weet dus niet wat nog meer 'normaal' is.

De trap oprennen kan ik prima. Ik heb mezelf aangeleerd dat snel te doen, dat kost minder energie dan naar boven te sjokken. Dan hijg ik soms een klein beetje bovenaan de trap, maar dat is gezond hijgen.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-05-2016 om 10:07

Max

Maar als het door stuifmeel komt, zou ik er dan niet de hele dag iets van moeten merken?

Hortensia

Hortensia

11-05-2016 om 10:23

klachten

Ik heb ook Foster. Bij toenemende klachten moet ik 4x daags puffen ipv 2x daags. Of bijv. een extra puf nemen voor je met de hond gaat. En voor de zekerheid even navragen bij de behandelaar.

Wat stuifmeel betreft: ik ken mensen die er continu last van hebben en mensen (waaronder ik zelf) bij wie het in vlagen komt.

Bij jou is het specifiek eind van de dag. Ben je dan moe? Zware dag gehad, stress? Als het hier niet lekker gaat heb ik ook meer klachten.

Puck

Puck

11-05-2016 om 10:47

herkenbaar

Is denk ik bij jou een mix aan factoren: misschien toch idd een allergie/hooikoorts die er tussen door speelt en met dit weer heb ik het ook eerder benauwd dan wanneer het wat frisser is. Ik vind warme lucht lastiger inademen, soort van zwaarder ofzo. Maar ook dat wisselt erg. Ik vind droge vrieslucht heerlijk terwijl ik weet dat Hortensia dan piepend als een oude wagen de dag doorworstelt.

Lastig

Hmm, lastig, kunnen verschillende dingen zijn. Mijn zoon reageert op een verhoogde luchtvochtigheid, en idd ook op temperatuurverschillen.

Maar het kan best dat je ook hooikoorts hebt en op je hondenuitlaatrondje langs een plant of boom komt die zijn pollen in deze periode verspreidt. Zoiets is lastig uit te vogelen. Ik denk dat ik zou laten onderzoeken of je hooikoorts hebt en daarvoor medicijnen gaan nemen.

Hortensia

Hortensia

11-05-2016 om 11:10

Klopt, Puck

Kou is een killer. Zowel vrieskou als vochtige, mistige kou. Wind trouwens ook, en warmte (>25 graden). Afgelopen week, 27 graden plus veel wind, was dan ook niet leuk.

Kaaskopje, sta je onder controle bij de specialist of longverpleegkundige? Neem dan even contact op voor de zekerheid.

Ava

Ava

11-05-2016 om 11:21

ook hooikoorts?

Ik herken de klachten die jij hebt. Na onderzoek blijk ik geen astma te hebben (gelukkig) maar wel vreselijk allergisch voor bepaalde pollen (Berk). Niet alle pollen, gelukkig, maar het resultaat is wel dat al paar maanden m'n longen en een luchtpijp samenknijpen. Alsof ik door een rietje adem met longen op minder dan halve kracht. Praten gaat niet, fluisteren kan met pauzes en ik hijg de hele dag door. Als jij een combinatie astma en hooikoorts hebt, is dat heel vervelend. Laat het even uitzoeken bij de huisarts.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-05-2016 om 12:10

Dus hooikoorts

kan zich ook beperken tot ademhalingsproblemen?

Ik was net weer buiten en toegegeven... Foster vanmorgen vergeten en nu liep ik ook als een hijgend paard achter de hond aan. Ook omdat hond nog wat sturing nodig heeft in de vorm van 'Nee, nééé... ah góed zo!!!' ).

Ik ga sowieso de frequentie maar eens opvoeren op dagen als dit. Misschien is een allergietest inderdaad nuttig. Ondanks dat al heel wat jaren zonder typische allergiekenmerken heb rondgelopen, kan het toch zijn dat de in de familie aanwezige aanleg er wel is.

hooikoorts

"Dus hooikoorts kan zich ook beperken tot ademhalingsproblemen?" Ja, zeker bij astmapatiënten. Ik heb in de loop der jaren geleerd dat astma en hooikoorts zich beslist niet alleen hoeven te uiten in de geijkte symptomen als benauwdheid (astma) of niezen (hooikoorts).
Ik zal het je nog sterker vertellen: van een longarts hoorde ik laatst dat hij regelmatig patiëntjes heeft die zeggen nooit benauwd te zijn, alleen maar doodmoe. En die blazen dan een heel "slechte" longfunctietest. Helaas heb ik twee van die exemplaren, waardoor beide lange tijd onderbehandeld zijn.
Ik zou die test aanvragen, dan weet je waar je mee te maken hebt. En intussen idd de Foster niet vergeten!

Ava

Ava

11-05-2016 om 12:37

Sinds dit jaar heb ik dat. Voorgaande jaren begon het niezen, proesten en de tranende ogen in februari. Dit jaar niets daarvan dus Ik dacht dat ik er over heen was gegroeid. Wel vreselijk benauwd, alleen dacht ik dat dit door een verwaarloosde griep kwam.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-05-2016 om 12:42

Aha!

Dit moedigt mij wel aan om een afspraak te maken.

Puck

Puck

11-05-2016 om 13:12

kaaskopje

Ook als je de afgelopen jaren geen allergische klachten hebt gehad dan kan je zomaar ineens wel allergisch zijn. Mijn moeder kreeg pas hooikoorts op haar 35e en wij hebben thuis van jongsaf katten gehad en toen ik zelfstandig woonde ook. Nooit last en ineens bleek ik na 5 jaar allergisch voor mijn eigen kat..... Ik bedoel maar. Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Moni

Moni

11-05-2016 om 13:55

Hier ook op late leeftijd pas

De rest van het gezin had al astma en hooikoorts dus ik herkende het snel bij mezelf. Ik heb hooikoortspilletjes geprobeerd, gewoon van de Lidl. Ze liggen overal. Het heet cetirizine. Dit bleek snel te helpen.
Daarna heb ik de huisarts gebeld of ik daar nog heen moest. Was niet nodig.

Kaaskopje, probeer die cetirizine gewoon uit. Dat is voor de huisarts ook handige informatie.

Inderdaad

als flixotide en incidenteel Ventolin niet voldoende zijn, er is een vermoeden van allergie of hooikoorts neemt dochter snel een allergietabletje. Je hebt ze onder diverse merken.

Max

Max

11-05-2016 om 20:00

Dat kan.
Ik heb de ene dag/dagdeel/uur last van niezen, dan benauwdheid, dan weer eens de ogen, dan weer kriebelhoest of alles tegelijk en combi's hierin.
Nu is mijn auto knalgeel van het stuifmeel en ik heb nergens last van.
Gisteren wel, niezen en 3 dagen prikkende ogen.

Een allergietest hoeft niet per se iets uit te komen, maar eens proberen kan geen kwaad met jou klachten.
Medicatie helpt hier haast niet helaas en het is teveel om een desensibilisatiekuur op los te laten.

Ik ben mijn hele leven al allergisch en sinds mijn 43e de hooikoorts erbij.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-05-2016 om 12:59

Dochters

Ik hoop niet dat het bij hun van kwaad naar erger gaat.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-05-2016 om 23:12

Cetirizine

Ik heb cetirizine bij de apotheek gehaald. En pfff... ik word er ontzettend moe van en af en toe wat licht in het hoofd. Ik ga morgenmiddag weg en ik durf gewoon niet vooraf zo'n pilletje in te nemen, anders ben ik niks waard. Dat schijnt over te gaan begrijp ik. Ik ben wel minder amechtig vandaag, maar omdat het koeler is weet ik niet zeker waar ik dat aan toe kan schrijven.

Ceti

Ceti

13-05-2016 om 23:16

Cetirizine

moet je ook 's avonds nemen, voor je naar bed gaat. Tenminste als je er moe of slaperig van wordt.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-05-2016 om 01:45

Zo wijs was ik nu ook

Marjoleine64

Marjoleine64

15-05-2016 om 23:11

Levocetirizine

Levocetirizine is een net iets ander stofje wat bij mij veel beter werkt dan de gewone cetirizine. Helaas alleen op recept bij de apotheek verkrijgbaar. Ik slik het dagelijks, voor het slapen, ivm hooikoorts en (vermoedelijk) huisstofmijt allergie, werkt echt fantastisch. Alleen op het hoogtepunt van het hooikoortsseizoen heb ik nog last 's middags en 's avonds, dan is het uitgewerkt.

Max

Max

16-05-2016 om 10:51

Ik heb nu ongeveer alles wat er is uitgeprobeerd. Ben nu bezig met levocetirizine. Bij mij helpt het van geen kanten. Blijft waarschijnlijk over de tavegyl, extra slikken of een combinatie gaan maken. Om gek van te worden.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-05-2016 om 12:29

Ik kijk het even aan

En ik wil sowieso langs de huisarts. Anders ga ik me toch maar zorgen maken.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-05-2016 om 10:39

Afspraak gemaakt

Toen ik vannacht op mijn kussen ging liggen, had ik zo'n felle pijn bij mijn rechter schouderblad en ribbenkast, dat ik er gewoon niet op kon liggen, op mijn rug ook amper, dus dan maar op links. Naast dat de ademhaling al niet optimaal is, helpt dit ook niet bepaald, dus... wordt vervolgd.

Sterkte

Hoop dat je gauw duidelijkheid (en evt aangepaste medicatie) hebt.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-05-2016 om 19:47

Andere koek

Ik heb weer longembolieën.

Tonny

Tonny

17-05-2016 om 19:48

Ahhh Kaaskopje!!!

Wat naar!!! En nu?

Kaaskopje

Kaaskopje

17-05-2016 om 19:57

Ik blijf een nachtje

En thuis weer lekker dhz met injectiespuiten.

Hortensia

Hortensia

17-05-2016 om 20:01

Potverdrie, Kaaskopje!

Dat hadden we toch niet afgesproken? Gauw beter worden!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.