Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

monique65

monique65

13-04-2018 om 10:19

afspraak huisarts pas over een week

Ik heb net de huisarts gebeld. Ik kan pas volgende week vrijdag terecht bij de arts van mijn voorkeur die ik al 27 jaar als huisarts heb. Aangezien ik nooit meteen naar de dokter ga maar altijd even wacht tot het hopelijk weer vanzelf overgaat, baal ik hier best wel van. Ik kan mijn knie bijna niet meer buigen.
Daarom, hoelang duurt het bij jullie totdat je terecht kunt bij de huisarts?


Dat hangt er echt van af

Waar het voor is. En dat zal bij jouw huisarts niet anders zijn. Een overbezette praktijk laat iemand met een niet ernstig lijkende klacht die al wat langer duurt, niet voorgaan op iemand die met acute benauwdheidsklachten komt, om maar iets te noemen.
Ik vind een week ook wel lang hoor. Als je klachten verergeren, zou ik nog eens bellen, kijken of je er tussendoor kan.

Dees

Dees

13-04-2018 om 10:24

Nood

Als de assistent inschat dat het haast heeft kan ik wel snel terecht bij een van de artsen. Ik ga nooit naar een vaste arts van de maatschap.

Als de assistent inschat dat het geen haast heeft dan duurt het vaak wat langer voor ik terecht kan geeft ook niet.

Lou

Lou

13-04-2018 om 10:25

andere arts in dezelfde praktijk

Misschien kun je toch terecht bij een andere arts in dezelfde praktijk? Of is er een reden dat je alleen je eigen huisarts wil zien? Mijn eigen huisarts werkt nog maar één dag per week dus ik heb die voorkeur maar losgelaten.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-04-2018 om 10:29

Een paar dagen niet ongewoon

Als ik maandag bel is het niet ongewoon als ik donderdag pas terecht kan. Een beetje flauw van mij om te zeggen, maar wel waar: als je het uit kon stellen omdat je het nog niet erg genoeg vond om te gaan, kunnen die paar dagen wachten er ook nog wel bij. Vervelend, maar niet levensbedreigend. Een goede ervaring voor een volgende keer. Sneller gaan met klachten.

Kaori

Kaori

13-04-2018 om 10:31

knie

voor een knie die niet meer kan buigen bel ik niet de huisarts maar de fysiotherapeut. Daar heb je al een aantal jaar geen verwijzing meer voor nodig.
Als het nodig is verwijzen zij weer door in overleg met de huisarts, dan gaat het een stuk sneller.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-04-2018 om 10:31

Lou

Een dag in de week? Mijn hemel, daar zou ik denk ik sowieso afscheid van nemen. Of er moet een duidelijke en tijdelijke oorzaak zijn.

Dora

Dora

13-04-2018 om 10:31

arts die je wil

dat kan even duren, want ze werken tegenwoordig allemaal in deeltijd. Zolang er maar *een* arts beschikbaar is binnen een dag. De arts die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar was bestaat al heel lang niet meer. Zolang de zorg maar geregeld is.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-04-2018 om 10:40

Dora

Je hebt deeltijd en deeltijd. 1 dag op een werkweek van 5 dagen vind ik wel erg mager voor een huisarts. Ik ben al jaren gewend aan een huisarts die 4 van de 5 dagen praktijk houdt. En evengoed dus wachttijden van meerdere dagen bij niet-ernstige situaties. De huidige (wie weet de vorige ook) draait ook mee op de huisartsenpost, dus bij elkaar werkt hij zich een slag in de rondte. Het beroep huisarts lijkt mij een beroep die best veel van de man of vrouw vraagt.

Kaori

Kaori

13-04-2018 om 10:43

Kaaskopje

Onderzoek doen en praktische vaardigheden bijhouden zie je veel in combinatie met een deeltijdbaan van 1 of 2 dagen. Of meerdere dagen bij meerdere praktijken.

Bij mijn praktijk werken 2 artsen beiden 4 dagen en dan zijn er nog 2 artsen die idd 1 dag werken met een specialisatie. Heb je een voorkeur voor 1 van die artsen kan het langer duren want afspraken op hun specialisme gaan voor algemene afspraken, daar zijn de andere artsen voor.

monique65

monique65

13-04-2018 om 11:23

niet mijn vraag

Het is niet mijn vraag of ik naar de huisarts moet of niet of dat ik naar een ander moet, ik heb namelijk nog iets en daarvoor wil ik mijn eigen dokter spreken. Ik wil in dit geval niet een beginnend arts die steeds de dingen op moet zoeken of een vrouw die over depressies begint wat mijn kind niet had. Nee, ik wil een gesprek over iets waar ik mij enorme zorgen maak en een over mijn knie. Ja, ik wacht altijd langer want vaak gaan dingen vanzelf weer over. Nu gebeurt dat niet, dus. Bij de andere 2 kon ik een dag eerder terecht, dat scheelt maar een dag. Zit ik me toch weer te verontschuldigen.
Mijn vraag was alleen of jullie ook lang moeten wachten.

Lou

Lou

13-04-2018 om 11:30

Monique

Nee, ik hoef nooit zo lang te wachten maar dan ga ik dus wel naar een andere arts. Meestal kan ik de volgende dag terecht. Daarnaast maakt de assistent de afweging hoe veel spoed het heeft. Dat gaat dan in een soort van overleg: over drie dagen bij die, of morgen al bij die. Ze zei ook een keer: er is geen plaats maar kom maar direct. In deze praktijk werken een stuk of tien huisartsen.

monique

Zoals bijna iedereen hier aangeeft is de wachttijd ook bij onze praktijk afhankelijk van paar zaken. Als ik per se een bepaalde arts uit de maatschap wil spreken en ik heb niet aangegeven dat ik echt pijn heb of ernstige zorgen maak, dan is een wachttijd van een week niet ongebruikelijk bij mijn huisarts

Eigen arts ja

Inderdaad vind ik het soms belangrijk om mijn eigen arts te spreken. Zeker als het over mijn kinderen gaat. Dat kan soms even duren.

Maar spoedjes van een eenvoudiger kaliber kunnen tot nu toe prima behandeld worden door de waarnemers in deze praktijk. Dat kan wel eens verschillen.
In het verleden heb ik ook nog weleens last gehad van gezeur van waarnemers. En helaas is dat niet altijd even onschuldig.

De eerste keer dat ik 's nachts een zeer benauwd 2,5 jarig kind had, ze was recent opgenomen geweest waar de diagnose asthma gesteld was, wilde ik graag dat de huisarts even naar haar longen luisterde. Per slot moest ze wel naar de peuteropvang, ik naar mijn werk, en hoe zat het eigenlijk, kon dat nog wel. Had ze misschien wat meer, of andere, medicatie nodig of was de toediening wel adekwaat genoeg. Is toch even wennen aan die toeters. De eigen huisarts was er niet, maar leek me ook geen probleem voor een waarnemer.

Maar op dat spreekuurmoment bleek de benauwdheid na het opstaan wat gezakt.

De waarnemer vond me maar een aanstelster.

Nou, ene oor in, andere uit.

Daar ben ik later wel anders over gaan denken.

Maar voor mijzelf, en zeker nu de kinderen ouder zijn, is het een prima regeling. De eigen arts, zonodig even wachten, en bij spoedjes een goede waarnemer.

Mijntje

Mijntje

13-04-2018 om 11:33

dubbele afspraak

Dan moet je wel een dubbele afspraak maken, als je ook over iets anders wil komen.

Lou

Lou

13-04-2018 om 11:34

Kaaskopje

Zoals Kaori zegt, inderdaad. De man is professor geworden geloof ik en hij houdt nog één dag per week praktijk. Dat ik nog bij hem geregistreerd sta, daar heb ik geen last van. Gelukkig spelen er bij mij geen zaken waardoor ik een lange vertrouwensband met hem had opgebouwd. Was dat wel zo geweest, dan was het wel enorm balen ja.

Ligt aan assistente.

Onze assistente propt je ertussen als zij inschat of dat nodig is, soms na overleg met huisarts. Zijn mijn zorgen over mijn kind ook voor haar zorgwekkend dan zou ik vanmiddag al terecht kunnen.
Kan het even wachten dan duurt het wel enkele dagen. Een volle week vind ik best wel lang. En er zit nu ook een weekend tussen, eigenlijk gaat het om 4/5 werkdagen.

Sterkte met je knie.

monique

"Nee, ik wil een gesprek over iets waar ik mij enorme zorgen maak en een over mijn knie."
Maar heb je dat ook gezegd? Dat er iets anders is wat je ernstige zorgen baart? Lijkt me dat er dan wel eerder plek is. Voor alleen een stijve knie niet. Hier zou dat ook zo gaan.

"arts van mijn voorkeur"

Daarom zit ik dus bij een groepspraktijk. Niks arts van mijn voorkeur, maar je kan meestal wel snel terecht - al hangt het inderdaad van de aard van het probleem af. Ik heb wel eens twee dagen moeten wachten, maar toen ik me zorgen maakte omdat dochter klaagde na de dag daarvoor iets in haar oog gekregen te hebben, kon ik een paar uur later al terecht.

Ik snap dat mensen kunnen hechten aan een vaste huisarts, zeker als er ingewikkelde problematiek is, maar als dat niet speelt kan je, vind ik, beter bij een groepspraktijk de arts-van-dienst bezoeken.

Uit mijn kindertijd is mij trouwens bijgebleven dat onze huisarts gewoonlijk net op vakantie was als mijn broer of ik wat hadden. De helft van onze (schaarse) huisartsbezoeken was bij een waarnemer

Groeten,

Temet

Aagje Helderder

Aagje Helderder

13-04-2018 om 12:42

Kom er door dit soort draadjes steeds weer achter

dat wij bij een geweldige huisartsenpraktijk zitten.

Als ik het nodig vind, kan ik altijd dezelfde dag een afspraak maken. Dan heb ik niet altijd de mogelijkheid om die ene dokter te krijgen, want ze werken op hun eigen vaste dagen/dagdelen.
Als ik per se bij die ene dokter wil, moet ik ofwel op de langere termijn iets afspreken, ofwel op de ochtend dat die huisarts spreekuur houdt. Als ik dan op tijd bel, heb ik altijd een afspraak. Ik weet sinds kort dat ze voor lange termijn afspraken een blok hebben op een gedeelte van de ochtend, dus dan heb je minder te kiezen qua tijd.
De artsen in die praktijk werken om en om dus als de arts waar ik naar toe wil vandaag geen spreekuur heeft, is dat normaal gesproken morgen wel het geval.
Dit is allemaal natuurlijk in gewone werkweken. De artsen zijn er ook wel eens niet op gewone werkdagen ivm studie of wat dan ook.

Verder, voor bijzondere dingen moet je wel apart een afspraak maken: plaatsen spiraal, echo, chirurgische ingreep: daar zijn ook weer speciale tijden voor en niet iedere huisarts doet alles.

Tevens zijn ze in ‘onze’ praktijk erg soepel met het begrip spoed. Toen ik een paar weken geleden rond 11:30 op vrijdagochtend bericht van school kreeg dat kind heel erg last had van de buikpijn waar ze al een paar dagen over klaagde en nu maar naar huis kwam, belde ik even de praktijk om te overleggen omdat het weekeinde in aantocht was. Kon 45 minuten later langskomen met kind.

Aagje

eigenlijk altijd dezelfde dag

Bel niet vaak, maar kan dan dezelfde dag terecht. Of ik moet aangeven dat het ook een paar dagen later kan,bv,controle of zo, dan doen ze dat.

Zeetakje

Zeetakje

13-04-2018 om 13:16

Nooit een week hier

Wij hoeven hier meestal niet zo lang te wachten. We bellen niet vaak, maar als we bellen kunnen we meestal wel dezelfde dag of de volgende dag terecht bij één van de (3) artsen. Bij voorkeur voor één van de artsen kan het wel langer duren, omdat er steeds maar 2 van de 3 aanwezig zijn.

De assistentes hier weten wel wanneer het echt snel moet, of wanneer het een dagje kan wachten. Een week heb ik nog nooit meegemaakt. Het scheelt misschien dat er ook een aantal avonden afgesproken kan worden.

zebra

zebra

13-04-2018 om 14:08

dezelfde dag of de dag erna

bij spoed uiteraard dezelfde dag nog. Maar als we aangeven dat het geen spoed is, dan kunnen we doorgaans de dag erna terecht. We hebben een praktijk met 1 huisarts. Tijdens bijscholingen, vakanties ed uiteraard wel een vervanger. Voor kleinere dingen kunnen we dezelfde dag meestal wel terecht bij de assistentes.

V@@s

V@@s

13-04-2018 om 16:23

hier elke dag open spreekuur

Voor de eerste 20 is altijd plek. Dus als ik het echt belangrijk vind zorg ik ervoor dat ik bij die eerste 20 hoor en neem ik de wachttijd voor lief.

Triva

Triva

13-04-2018 om 17:10

tja

Als ik na tienen bel weet ik zeker dat ik die dag niet meer kan (maar als het nodig is zetten ze mij er tussen). Wellicht is er volgende week iemand 1 of 2 dagen niet en is dat de reden.

Ik heb nog nooit een week hoeven wachten, als het geen spoed heeft kan ik altijd over twee werkdagen zeker wel. Ik heb ook maar 1 huisarts maar toen ik een paar mnd geleden wel iets spoederigs had kreeg ik een arts in opleiding. Vond ik geen probleem.

Triva

Triva

13-04-2018 om 17:11

fysio

'voor een knie die niet meer kan buigen bel ik niet de huisarts maar de fysiotherapeut. Daar heb je al een aantal jaar geen verwijzing meer voor nodig. Als het nodig is verwijzen zij weer door in overleg met de huisarts, dan gaat het een stuk sneller.'

Nee dat gaat hier niet sneller, ik kan altijd eerder bij mijn huisarts terecht dan bij een fysio en voor die laatste moet ik meteen betalen.

Half a twin

Half a twin

13-04-2018 om 17:49

Sinds kort fan van de (h) Aio

De haio had een niet pluis gevoel bij de longontsteking van kind. Stuurde ons in naar de spoed. Al lang werkzame kinderarts stuurde ons naar huis. 2 dagen later stuurde haio ons weer in. Een kinderarts in opleiding heeft uiteindelijk het goede spoor gevonden dat naar de juiste diagnose en behandeling leidde.
Artsen in opleiding zit nog zo in de boeken, zijn minder aan het varen op routine dat ze sneller signalen oppikken van zeldzame aandoeningen. Of andere behandeling voorstellen, die beter blijkt te werken voor mijn geïrriteerde hoofdhuid waar ik af en toe last van heb en dan meestal middel x kreeg maar nu een keer y. Doe mij maar de haio! De oude huisarts die er al 30 jaar zit bezoek ik alleen nog voor mijn familiewapen waar hij nu al 3 generaties van kent.
Gemiddeld genomen kan ik de volgende dag terecht en met echte spoed dezelfde dag. Bij de oude dokter meestal pas na 2 of 3 dagen.

Half a twin

Half a twin

13-04-2018 om 17:53

Familiekwaal

Niet familiewapen. Heb nieuw toestel met zeer irritante autocorrect. Ben er nog niet achter hoe dat echt uit kan.

Ad Hombre

Ad Hombre

13-04-2018 om 18:29

1/2

Jammer ik vond het wel intrigerend...

Jo

Jo

13-04-2018 om 18:41

soms wel langer dan een week

Al zo wie zo werkt "mijn" huisarts niet op mijn vrije dagen, dus zit ik al jaren bij haar collega.

En op mijn vrije dagen heb ik op bepaalde tijden waarop ik niet kan omdat daar een andere, voor mij belangrijke vaste activiteit, gepland staat. Met andere woorden ik ben zelf zo flexibel als een loden deur en dan kan de wachttijd op lopen tot 2 weken.
Voor mijn B12 injectie bij de assistente moet ik ook minstens 2 weken van te voren mijn afspraak hebben gemaakt.
Gisteren nog geweest, normaal sta ik zo'n beetje als laatste gepland, maar de wachtkamer zat nog vol met mensen.

Uiteraard ben ik zelf wat makkelijker wanneer het een urgenter medisch probleem is. Maar dan nog zal deze gepland moeten worden op mijn vrije dag.

Inloopspreekuur

Mijn huisarts heeft elke dag een inloopspreekuur van 7.30 tot 9.00 uur. Je moet niet op maandag of vrijdag komen, of heel vroeg zijn, maar andere dagen is het prima te doen. Geweldige manier. Niks assistente, gewoon binnenlopen, kijken hoeveel mensen er zitten en dan beslissen of je zo lang wil wachten.
Een 'knie'vraag zou ik dan laten bekijken. Voor de ernstige vraag zou ik aangeven dat ik een keer een afspraak wil maken, als dat ten minste kan wachten tot een week later.

Tsjor

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.