Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Marieke

Marieke

10-12-2013 om 22:10

12-jarige valt moeilijk in slaap

Het slaappatroon van mijn dochter is duidelijk aan het veranderen, voor het eerst in haar leven kan ze nu in het weekend tot een uurtje of 10 uitslapen en dat heeft ze ook wel nodig omdat ze steeds meer moeite krijgt met inslapen. Ze heeft al snel een uurtje of 10 per nacht nodig, ze moet om kwart voor 7 opstaan, ze ligt er dan ook om hlaf 9 in. Maar het lukt haar niet meer om dan snel in te slapen met als gevolg dat ze er 's ochtends bijna niet uitkomt. Ik vermoed dat haar slaapritme aan het veranderen is, zoals bij zoveel pubers. Om half 10 stond ze weer beneden, voor de zoveelste keer: ik kan niet slapen.
Zou melatonine haar kunnen helpen? Heeft iemand daar ervaring mee?


Elisa Gemani

Elisa Gemani

10-12-2013 om 23:22

Slaapproblemen en pubers

Mijn zoon van bijna 13 is in behandeling bij de slaappoli van zkh Gelderse vallei in Ede voor slaapproblemen. Hij heeft een aantal keer een melatoninetest gedaan (wordt opgestuurd, kan je gewoon thuis doen) en hij heeft Delayed Sleep Phase Syndrome. Sinds hij 3mg melatonine op een vast tijdstip neemt slaapt hij veel beter. Melatonine kan heel goed helpen maar lukraak een potje kopen bij de drogist is niet aan te bevelen. Er moet eerst vastgesteld worden of, hoeveel en wanneer er melatonine aangemaakt wordt en dan moet de juiste dosering en tijd bepaald worden door een deskundige, zoals dr Marcel Smits.
In onderstaande artikelen kan je hier meer over lezen, net als over het hoe en waarom het slaapritme bij pubers verschuift. Succes!

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/700089/2004/02/21/De-tienerklok-loopt-achter.dhtml
http://napnieuws.nl/2013/02/20/melatonine-kan-schadelijk-zijn/
http://www.gezondheidenco.nl/kinderen-die-niet-kunnen-slapen-het-probleem-en-de-oplossing/
http://www.melatoninecheck.nl/documents/melatoninepoli.pdf

brugklasmoeder

brugklasmoeder

10-12-2013 om 23:23

Later naar bed

Ik denk dat ze later naar bed moet. Dan valt ze wellicht wel meteen in slaap. Ik vind het ook vrij vroeg. Mijn 11 jarige gaat om 21.00 en mijn 13 jarige om 21.30 uur.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

10-12-2013 om 23:32

Bedtijd

Gemiddeld heeft een puber 9 uur slaap nodig. Als je om 6.45 moet opstaan is om 21.30 in bed liggen vroeg genoeg, als je dan kan inslapen. 20.30 is inderdaad ook wel erg vroeg. Het kan best zijn dat je dochter dan nog niet genoeg melatonine aan heeft gemaakt waardoor ze nog niet in kan slapen. Probeer het eens met een uurtje later in bed en eventueel een melatoninetest. En natuurlijk een rustig avondritueel en geen computers, tablets of smarthphone het laatste uur voor het naar bed gaan.

Knurf

Knurf

11-12-2013 om 07:29

uitslapen en vroeg naar bed

Als iets je ritme verstoort, is het wel uitslapen in het weekend. Doe dat twee ochtenden, en het duurt een paar dagen voor je 's avonds weer op een normale tijd in slaap valt. Kijk maar naar de verschuiving van wintertijd naar zomertijd, hoe lastig mensen het vinden om hun ritme terug te vinden.

Dus: niet meer uitslapen in het weekend. In ieder geval niet tot 10 uur 's ochtends, dat is ruim 3 uur later dan ze normaal opstaat. Geen wonder dat ze dan 's avonds ook pas uren later kan slapen.

Marieke

Marieke

17-12-2013 om 12:16

slapen

Elisa: dank je wel voor je links, ik ben toch wel wat huiverig geworden om zomaar melatonine bij de drogist te halen. Vanochtend zijn we naar de huisarts geweest en die heeft na veel (door)vragen toch voor 2 weken melatonine voorgeschreven, 2 mg met gereguleerde afgifte. Eens kijken of het helpt? De tv, smartphone e.d. zijn al verboden terrein een uur voor ze naar bed gaat, licht gaat op half, geen gekke dingen meer doen, maar alvast voorbereiden op de slaap. Hopelijk gaat het met dit hulpmiddel werken!
Brugklasmoeder: een gemiddelde puber heeft waarschijnlijk aan 9 uur slaap genoeg, maar het is een gemiddelde. Sommige kinderen hebben meer en sommige hebben minder uren nodig. Mijn kind wordt gewoon heel chagrijnig als ze niet voldoende slaapt; zij heeft die 10 uur gewoon nodig. Bovendien merk ik dat het leren een stuk minder gaat als ze zo moe is.
Knurf: op vrijdag en zaterdag blijft ze langer op, op vrijdag langer dan op zaterdag, ja, dan slaapt ze uit op zaterdagmorgen. Maar ik heb 't er wel met de huisarts over gehad, zijn advies: laat slapen, pubers hebben veel slaap nodig, gun ze dat ook. Het wordt anders als je ze laat liggen tot 2 uur in de middag, maar uitslapen tot een uur of 10: doen!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-12-2013 om 14:19

Slapen

Hou even goed bij wanneer je de melatonine geeft en experimenteer met tijden bijv. een uur voor het slapen gaan, een halfuur etc. Het juiste tijdstip van melatonine nemen is erg belangrijk. En als je eenmaal de juiste tijd hebt bepaald, consequent op dat moment blijven geven. Ook als je kind in het weekend en in de vakanties later naar bed gaat. Zeg dat de melatonine het beste werkt een uur voor het naar bed gaan dus door de week om 19.30, dan geef je het in het weekend en in de vakanties ook een uur voor het naar bed gaan.
En uiteraard is het het beste om iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan maar in de praktijk gaat iedereen later naar bed in het weekend en in de vakanties en slaapt men dan uit. Niets mis mee. De neuroloog van zoon zegt idd ook dat je pubers lekker uit moet laten slapen; slaapproblemen of niet. En als iemand een normaal slaapritme heeft, is dat af en toe later naar bed gaan en uitslapen ook niet zo'n probleem. De maandagochtend is voor de meeste mensen lastig maar dat reguleert zich vanzelf snel weer. Succes; ik hoop dat het helpt!

Knurf

Knurf

17-12-2013 om 16:54

2 mg?

'ik ben toch wel wat huiverig geworden om zomaar melatonine bij de drogist te halen. Vanochtend zijn we naar de huisarts geweest en die heeft na veel (door)vragen toch voor 2 weken melatonine voorgeschreven, 2 mg met gereguleerde afgifte'

Ik vind 2 mg om mee te beginnen best veel. Sowieso is het de bedoeling dat je elke dag of elke twee dagen de dosis verlaagt, tot je bij de dosis bent aangekomen die (net) niet meer werkt. De dosis van de dag ervoor is dan de juiste dosis voor je kind. Voor mijzelf is dat 0,3 tot 0,5 mg, voor mijn dochter is 0,1 mg zelfs voldoende. Zij heeft wel een langere tijd nodig voor het werkt, ongeveer 1,5 uur voordat ze daadwerkelijk slaapt.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-12-2013 om 17:19

Melatonine

2mg is niet uitzonderlijk hoog maar inderdaad wordt meestal begonnen met 0,5mg en dan per week bekijken of het iets doet of niet en zo niet, de dosering steeds ietsje verhogen. Kinderen hebben in het algemeen een hogere dosering nodig dan volwassenen in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken. Maar eigenlijk is het niet raadzaam om op eigen houtje te gaan experimenteren en eerst een melatoninetest te doen. Het kost niets, je kan het thuis doen en dan weet je precies de individuele melatoninecurve. Anders blijft het toch gissen en natte-vinger-werk. Melatonine, de biologische klok en slaapstoornissen zijn hele ingewikkelde zaken en als je hiermee aanrommelt kan je het hele slaap-waakritme verstoren alsook andere lichaamsprocessen.
http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/slaap/melatonine.php

Dirkje

Dirkje

17-12-2013 om 18:45

2 mg veel?

Hier schreef de kinderarts meteen 3 mg voor bij onze toen nog net 11-jarige. Een half jaar later werd dat 5 mg, vlgs kinderarts passend bij de leeftijd.
Maar het moeilijke inslapen is niet helemaal verdwenen, hoor. Een stuk minder geworden, dat wel, maar nog steeds slaapt kind bij vlagen erg moeilijk in. Helaas hebben wij er ook nog niet de oplossing voor gevonden. Kind komt moeilijk in bed, maar we proberen van zondag tot en met donderdag tussen 21:15/21:30 aan te houden. Is wel lastig want kind is eindeloos bezig in bed te komen. Ik lees dus met belangstelling mee om goede tips te horen.

Groet,

Dirkje

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-12-2013 om 19:04

Dirkje

Dirkje kijk anders eens bij mijn draadje "http://www.ouders.nl/forum/gezondheid/24-uur-wakker-blijven". Ik zou als niets helpt anders echt aanraden om naar een speciale slaappoli met een deskundige neuroloog/somnoloog te gaan zoals waar mijn zoon nu is, in Ede. Die is gespecialiseerd in slaapproblemen, melatonine etc. bij oudere kinderen en pubers. En met name in het Verlate Slaap Fase Syndroom, wat mijn zoon van 12 blijkt te hebben (na zijn halve leven vruchteloos -tig therapeuten en artsen te hebben bezocht). En die doet standaard melatoninetesten zodat er niet lukraak wat wordt voorgeschreven alsook actometrische tests en indien nodig slaaponderzoeken. Wij hebben er dat ruim een uur rijden eens in de drie of zes maanden echt voor over want daar zijn ze het meest deskundig.

Knurf

Knurf

17-12-2013 om 20:55

andersom

'maar inderdaad wordt meestal begonnen met 0,5mg en dan per week bekijken of het iets doet of niet en zo niet, de dosering steeds ietsje verhogen'

Nee, het is juist andersom: je begint (relatief) hoog en verlaagt dan steeds de dosering tot het niet meer werkt. Dan weet je de dosis die voor jou goed is.

http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/slaap/melatonine.php

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-12-2013 om 22:01

Dosering

Oh, dat is wellicht de gewone gang van zaken. De laatste keer moesten wij het juist andersom doen; beginnen met 1mg en dan iedere week hoger, tot 6mg totdat de juiste dosering aanslaat.

Rafelkap

Rafelkap

18-12-2013 om 09:21

later naar bed?

waarom moet ze perse op vrijdagavond (en zaterdag) later naar bed? Is het zo zielig om gewoon regelmaat te hebben?
Ik zou eerst experimenteren met de bedtijden (elke dag even laat) voordat je met melatomine begint. Naar een slaappoli lijkt me al helemaal nog niet aan de orde.

eens met Rafelkap

regelmaat, dat is volgens mij echt het allerbelangrijkste. Hier gaan de kinderen (en wij zelf ook) in het weekend even laat naar bed als door de week. Het kan eens een half uurtje later worden, maar dat is het dan ook wel. Idem met opstaan.
Je kunt toch zo wel met je boerenverstand bedenken dat als je op vrijdag en zaterdag uren later naar bed gaat en vervolgens in de ochtend tot 10 uur uitslaapt (als je normaal rond 7 uur opstaat), dat je dan zondagavond niet in slaap kunt komen? En dat je je dan maandag (en wellicht ook nog dinsdag) niet uitgerust voelt. Volgens mij is dit ook echt een mega groot probleem bij scholieren.
En het is niet nodig, dus. Goed je kunt best een keer een feestje of iets hebben waardoor het wat later wordt, maar structureel laat naar bed in het weekend, waarom is dat nodig?

Annet

Annet

18-12-2013 om 10:44

Niet nodig, wel leuk

Structureel laat naar bed in het weekend is voor mijn pubers het toetje van de week.
Nodig? Natuurlijk niet. Maar dan hoef je verder ook geen leuke dingen meer te doen.
Leuk? Ja. Tijd om een film te kijken ná het eten, geen huiswerk in de avond, niks moeten!
Met slaapproblemen heb je de keuze niet om het laat te maken.
Maar als het beperkt blijft tot wat moeilijk opstaan op maandagmorgen, dan laat ik ze lekker genieten.

Tango

Tango

18-12-2013 om 14:55

Lezen

Dochter hier, ook 12, slaapt ook wat lastiger in nu. Wij hebben als eerste ook het beeldschermgebruik verboden een uur voor het slapen. Vond ze eerst heel erg maar ze merkt dat het helpt. Ze gaat nu rond 21.00 u. naar bed en mag dan lezen tot 21.30 u. Dan slaapt ze meestal goed in.
Later naar bed gaan in het weekend doet ze wel, ze wil dan altijd nog even iets op tv zien of zo. Ik vind het niet erg zolang ze de volgende dag wel gezellig is. Als dat niet zo is gaat ze ook in het weekend rond 21.30 u naar bed.
Uitslapen doet ze niet echt, hooguit tot 9.00 u. Maar meestal is ze tussen 8 en half 9 wel wakker.
Zoon van 9 gebruikt wel melatonine. Dit hebben we (en ik schaam me bijna het te zeggen) op eigen houtje gedaan. Hij slaapt meestal in met 1, hooguit 2 tabletjes van 0,1 mg van de drogist. En het helpt echt, want soms vergeet ik het te geven en denkt hij er ook niet aan en dan slaapt hij echt niet in of heel laat.

patrica1966

patrica1966

18-12-2013 om 16:00

niet teveel nadruk op leggen

Dochter had moeite om in slaap te vallen en kon zichzelf wakker houden door steeds te denken "ik kan niet slapen, wat vervelend, nu ben ik morgen zo moe"
ik gaf dan aan wanneer je niet slaapt, rust je toch uit. Ze heeft nu een aantal luisterboeken (die ze door en door kent) die haar helpen deze negatieve gedachten te stoppen.
Ze krijgt 0,2 mg melatonine(bij de drogist vandaan) misschien alleen maar voor het placebo effect.
Ze slaap nu een stuk beter. Hier hebben pubers 's morgens zowiezo moeite om op gang te komen.
Slaappoli e.d lijkt mij nu wat voorbarig

Katniss

Katniss

18-12-2013 om 16:01

Gut

Ik vind het helemaal niet gek dat een 11-jarige nog niet slaapt om 20.30 uur. Dat doet mijn 8-jarige ook niet. Die gaat met een beetje mazzel rond 20.30 uur naar boven, en met nog meer mazzel slaapt ze om 21.30 uur. Het zou niet in me opkomen om er pilletjes voor te halen, en ik verbaas me er steeds weer over dat iedereen zo makkelijk zijn kind melatonine (slaappillen) geeft. Ja, ik ken het verhaal over dat het natuurlijk is en niet schadelijk etc.
Mijn dochter moet ik idd ook vaak wakker maken om 07.30 uur en als het een paar dagen later dan normaal wordt, wordt ze chagrijnig. Dan gaat ze weer een keertje vroeg naar bed, en als ze zo moe is valt ze heus wel vroeger in slaap. Als je uitslaapt is het natuurlijk niet vreemd dat je 's avonds moeilijker inslaapt (ik slaap in het weekend wel eens uit tot 11.00 uur, en dan lig ik vervolgens 's nachts tot 01.30 uur wakker - en dan gaat de wekker weer om 7 uur).

Marieke

Marieke

18-12-2013 om 19:21

Katniss

Mijn man en ik hebben een heel andere behoefte aan slaap, ik heb meer slaap nodig dan hij; ik lig er rond 10 uur / half 11 in tot kwart voor 7 's ochtends, hij gaat tegen middernacht naar bed, staat op dezelfde tijd op. Hij kan er tegen, ik niet. Gemiddeld zou een volwassene tussen 7 en 8 uur per nacht genoeg slaap moeten hebben, nou, ik niet en mijn dochter heeft ook veel slaap nodig. Gemiddelden komen tot stand vanwege uitersten.
Het heeft niks te maken met slaappillen of wat dan ook maar wel met slaapbehoefte. Ik zie aan mijn dochter dat ze moe is, ze zegt het zelf ook, ze wil graag slapen, maar het lukt niet. Uit diverse literatuur en van de huisarts weet ik dat het slaapritme van kinderen tijdens de puberteit verandert, maar de behoefte aan slaap niet. En we willen terug naar het ritme zodat mijn dochter domweg genoeg slaap krijgt, de hoeveelheid die zij nodig heeft en niet wat een ander nodig heeft.
Gisteravond heeft ze om half 8 een tablet genomen, om half 9 lag ze in bed, sliep binnen 2 minuten en stond vanochtend heel wat frisser op dan de afgelopen weken. Het is nu bijna half 8, het wordt tijd voor pil nummer 2.

Katniss

Katniss

18-12-2013 om 21:07

Ach ja

Je moet natuurlijk zelf weten of je je kinderen wil aanleren om met pillen te slapen. Als de melatonine niet meer werkt kun je ook eens temazepam proberen.

Knurf

Knurf

19-12-2013 om 07:39

Katniss

misschien moet je je eerst even in melatonine verdiepen voor je commentaar geeft. Ergens een mening over hebben in ook nu duidelijk weer niet hetzelfde als ergens verstand van hebben.

Hanne.

Hanne.

19-12-2013 om 08:05

Au Katniss dat doet pijn.

Hoewel ik het op zich eens ben met jouw 'liever geeft pillen' visie ben ik ook overstag gegaan.

Een 5 jarige die om 20.30 nog niet slaapt is ook niet extreem. Maar als dat kind er zelf last van heeft en dat zelfde kind 's morgens niet functioneert van vermoeidheid is het wel een probleem! Als ze gewoon om 10 uur op school kon komen was er ook geen probleem. Maar de maatschappij op dat punt aanpassen blijkt toch erg lastig te zijn.

(Toen kind op het kdv zat ging het ook prima want daat konden we er wel voor kiezen om later te beginnen)

patrica1966

patrica1966

19-12-2013 om 08:08

Katniss

Misschien is het geven van melatonine niet de meest ideale oplossing, maar in ons geval helpt het dochter om beter te slapen. Waardoor ze overdag veel beter functioneerd en beter in haar vel zit. En dat is voor ons ook heel belangrijk. En natuurlijk weet ik dat niet alles wat natuurlijk is onschadelijk is. Wanneer je de bijsluiter van paracetamol leest dan durf je dit ook niet meer te slikken.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

19-12-2013 om 08:16

Katniss

Enig idee hoe het het leven van je kind en als ouder ontwricht als je kind niet kan slapen of pas heel laat? Hoe het fysiek en geestelijk alles van je eist? Hoe het je gezondheid aantast? Hoe frustrerend het is als je alles en dan ook alles hebt geprobeerd en niets werkt? Hoe het onbegrip pijn doet en die reacties: "dan moet je hem maar eerder naar bed sturen" "hij/hij stelt zich/je aan" "je moet wat strenger worden". Enig idee hoe het kind er onder lijdt? Tot het punt dat het volkomen kapot is en zelfs dood wilt. Het wil zo graag slapen maar het kan gewoonweg niet. Altijd moe zijn. Alsof je iedere dag met een jetlag rondloopt en dan nog een marathon moet lopen. Zo beschrijft de specialist van de slaappoli het. En dit soort slaapstoornissen komt best vaak voor; zeker bij kinderen en pubers. Een onschuldig middel als melatonine kan dan enorm goed helpen. Eventueel met lichttherapie. Laten we blij zijn dat deze slaapstoornissen nu her- en onderkend worden, dat er specialisten zijn en een behandeling. Voordat je zo hard oordeelt, verdiep je in de materie. Want zoiets wens je je ergste vijand nog niet toe... Slaapdeprivatie is nog steeds een van de ergste vormen van marteling...

Katniss

Katniss

19-12-2013 om 09:43

Uitleg

Ik heb me er natuurlijk wel in verdiept voordat ik iets roep. Het valt me vaak op dat mensen roepen dat soms 0,2 mg al werkt. Dat is natuurlijk niet zo vreemd want melatonine is gewoon een hormoon dat ervoor zorgt dat je in slaap kunt vallen. Met het slikken van melatonine kun je je eigen biologische klok verstoren. Als jouw melatoninelevel ervoor zorgt dat je om 23.00 uur in slaap valt, kun je dat best manipuleren en met een pilletje om 21.00 uur in slaap vallen maar dat is niet zonder gevaar. Als je er gevoelig voor bent kan die inbreuk op je biologische klok 'op termijn' zorgen voor psychische klachten als depressies en angststoornissen.
Bovendien, als je met 0,2 mg toe kunt, zou je net zo goed een kop thee met honing, of een schaaltje muesli met yoghurt kunnen eten, daar zit ook melatonine in en dat heeft hetzelfde effect.
We hebben hier in huis allemaal bij vlagen last van slecht slapen (of eigenlijk vindt onze biologische klok dat we avondmensen zijn, maar de maatschappij verlangt dat onze wekker om 7 uur gaat), dus het is heus wel eens in me opgekomen. Om bovenstaande redenen doe ik het niet.

Knurf

Knurf

19-12-2013 om 10:08

dus niet

'Ik heb me er natuurlijk wel in verdiept voordat ik iets roep. Bovendien, als je met 0,2 mg toe kunt, zou je net zo goed een kop thee met honing, of een schaaltje muesli met yoghurt kunnen eten, daar zit ook melatonine in en dat heeft hetzelfde effect.'

Je laatste zin geeft duidelijk weer dat je je er niet in hebt verdiept.

Katniss

Katniss

19-12-2013 om 10:16

Knurf

Jij denkt dat voeding niet (op positieve dan wel negatieve wijze) bijdraagt aan je slaappatroon?

Knurf

Knurf

19-12-2013 om 11:49

jawel

'Jij denkt dat voeding niet (op positieve dan wel negatieve wijze) bijdraagt aan je slaappatroon?'

Jawel. Maar ik WEET (en jij duidelijk niet) dat om voldoende melatonine uit melk te halen, je iets van 3 liter (!) moet wegslurpen vlak voor je gaat slapen. Dus die oplossing is domweg niet reeel, tenzij je van plan bent om op de wc in slaap te vallen. Hij valt in de categorie maan-beschenen water en homeopathische verdunningen.

Katniss

Katniss

19-12-2013 om 12:32

Knurf

Je brengt het leuk. Dat ene glas melk met honing kan net voldoende zijn om aan je vereiste melatoninelevel te komen. Daarbij gaat het natuurlijk ook om wat je gedurende een dag eet (en wat je laat staan). Plus dat ik het niet verstandig vind om aan je bioklok te sleutelen.

Hanne.

Hanne.

19-12-2013 om 13:29

sleutelen

Als je met melk (of het nu om een glas of 3 liter gaat) je melatoninelevel omhoog krijgt ben je toch net zo goed aan de bioklok aan het sleutelen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.