Echtscheiding en erna
Levensgenieter
11-05-2020 om 22:46
Kinderalimentatie en derde koter
Hoi allen,
Ik ben stiefmoeder van een geweldige jongen en een knappe meid. Nu krijgen ik en mijn vriend samen een kleine. Weet iemand of dit invloed heeft op de kinderalimentatie?
We zijn echt niet te beroerd om de moeder van zijn kinderen te betalen voor die twee pubers, maar de derde koter heeft ook recht op een volle buik en schone luier.
Nu heb ik een vrij goed inkomen en mijn vriend ook. Beide modaal denk ik.... zijn ex woont samen en werkt, maar ontvangt net boven het minimumloon. De kinderen zijn om het weekend bij ons.
Ik ben stiekem bang dat mijn vriend door de kinderalimentatie weinig eigen bijdrage overhoudt voor ons kind. En de mogelijkheid bestaat dat ik minder ga werken.
Phryne Fisher
11-05-2020 om 22:50
Tja
Normaal gesproken krijg je niet meer kinderen dan je kunt betalen, en het is niet zo netjes om je ex en je eerste gezin tekort te doen omdat je nog een kind wilt. Zoals ik het zie is de kinderalimentatie gewoon een vaste kostenpost waarmee je rekening moet houden. Minder werken zit er dan gewoon niet in als je toch al krap zit.
Qua draagkracht zit je vriend alleen maar hoger als jullie na de vaststelling van de k.a. zijn gaan samenwonen. De woonlasten kunnen gedeeld worden.
Flavia
11-05-2020 om 23:46
Sluit me aan
Ik sluit me er bij aan.
Jullie weten wat die kosten zijn en dat ze blijven tot de pubers 21 zijn of langer afhankelijk van wat er in het convenant is afgesproken.
Daar zullen jullie je begroting op moeten maken.
Levensgenieter
12-05-2020 om 00:02
Bijzonder
Ik heb nog geen kinderen, phryne, en ik kan een kind financieel onderhouden, dus mag ik dan wel of geen kind 🤔 Al vind ik dat wanneer ik voor een kind kies ik er naast financieel, ook fysiek, voor moet zorgen. Dit door parttime te gaan werken. Daarbij krijg ik samen met mijn vriend een kind en zal hij toch ook financieel voor ons kind moeten kunnen zorgen? Of alleen voor de kinderen met zijn ex.
Ik stel de vraag overigens of het mogelijk is dat er een herberekening gemaakt kan worden en in de verwachting dat mensen reageren die hier ervaring mee hebben.
Dees
12-05-2020 om 06:51
Punt
Punt is dat jij geen kinderen hebt maar je vriend wel, jij begint erover dat dit kind ook een volle buik nodig heeft. Als je vriend geen draagkracht heeft zul jij dus voor die bolle buik moeten zorgen.
ElenaH
12-05-2020 om 07:18
Vaste lasten
'Ik ben stiekem bang dat mijn vriend door de kinderalimentatie weinig eigen bijdrage overhoudt voor ons kind. En de mogelijkheid bestaat dat ik minder ga werken.'
Kinderalimentatie valt onder de vaste lasten. Net als de hypotheek of huur. Als je een derde kind krijgt, ga je toch ook niet vragen of de hypotheek voortaan gehalveerd mag worden? Bij kinderalimentatie dus ook niet.
Flavia
12-05-2020 om 07:26
Stel dat,
Als het wel jouw kinderen zouden zijn zou je ook moeten nadenken of een derde financieel mogelijk zou zijn.
Dat is echt niet anders.
Keuzes uit het verleden hebben gevolgen in het heden.
Als je nu een derde zou krijgen zou je misschien ook niet meer Part-Time kunnen werken en meer moeten gaan werken.
Of die kinderen nu bij jullie wonen of bij zijn ex, die kosten zijn er, alleen zijn ze nu heel zichtbaar. Uit die allimentatie moet de ontvanger, samen met de eigen bijdrage, alle kinderkosten dragen, ook voor de periode dat ze ineens een stuk duurder worden en de te voorziene toekomst (orthodontie, studeren, andere grote uitgaven) . Dan kan de ontvanger ook niet bij de ex aankloppen om meer geld te ontvangen.
Het werkt 2 kanten op.
Levensgenieter
12-05-2020 om 07:41
Bedankt voor de reacties
een herberekening mag altijd en kan op grond van verschillende redenen. Dus ja, als eigen situatie anders gaat worden, dan kan de kinderalimentatie wijzigingen.
Wij hebben besloten om dit door een advocaat te laten uitzoeken en ons te laten informeren in de mogelijkheden die er zijn.
Dat recht is er nu eenmaal en mogelijk vinden sommigen dat hypocriet of egoïstisch. Bedankt voor jullie reacties. Fijne dag
tsjor
12-05-2020 om 08:03
Herberekening
Hebben jullie die herberekening ook laten doen toen jij met je vriend ging samenwonen?
Ik ben zo tegen herberekeningen. Behalve als iemand (de betalende) ongewild sterk in inkomen achteruit gaat.
Juist vanwege dit soort situaties en argumenten. Dat belast de rechtspraak ook nog eens een keer. Advocaat moet je wel betalen, maar als het voor de rechter komt hoef je de rechter niet te betalen.
Kijk naar de twee kinderen van je vriend en bedenk wat je van hen af zou willen pakken voor jouw kindje. Hun kleding, kapper, vakantie, boek, sport? Maak het visueel. Dan weet je waar je over praat.
Bedenk dat het onwaarschijnlijke scenario ook nog werkelijkheid kan worden: op een dg ben jj diegene die de helft van modaal verdient met parttime werken, achterblijft met een kindje, om vervolgens gekort te worden in de kinderalimentatie, omdat je vriend bij een ander nog een kindje verwekt. Het onwaarschijnlijke scenario is al een keer werkelijkheid geworden.
Het is overigens niet de vraag of je een kindje wel of niet mag krijgen. Het is de vraag of de kinderen van je vriend daarvoor een bijdrage in de kosten moeten leveren. Niet alleen voor je kindje, ook voor jouw werkloze dagen.
Ik neem aan dat je vriend niet minder kan werken, dus dat er geen optie is dat jij een redelijk inkomen houdt en hij ook, terwijl jullie samen de zorg verdelen, en de uitgaven aanpassen aan het bestaande huishoudboekje.Dat wordt iets minder levensgenieten. Maar geloof mij, een kind is dat alleszins waard.
Tsjor
@Emma
12-05-2020 om 08:50
Levensgenieter
Je vraagt hier op een forum voor ouders of je man minder alimenatie kan betalen zodat jij je een parttime baantje als moeder kunt veroorloven. Daar vinden de anderen wat van, vervolgens wens je iedereen een fijne dag en ga je het door een advocaat laten uitzoeken want die weet het toch veel beter.
Ik ben het eens met Tsjor: pas maar op dat de rollen niet worden omgedraaid en dat jij straks op een flatje zit met je parttime baantje.
In deze tijden zou ik het trouwens niet in mijn hoofd halen werk (=inkomsten) op te geven, wel of geen kind.
Tabitha
12-05-2020 om 08:50
Levensgenieter
Maar als jullie allebei rond modaal verdienen, moet je daar toch met gemak drie kinderen van kunnen onderhouden? Zijn massa’s mensen die dat doen. En dan hoeven jullie niet eens de volledige kosten van twee van hen te betalen.
Misschien zijn er wel andere dingen waar je op zou kunnen bezuinigen. Vakanties, uitjes, de dagelijkse boodschappen etc.
Pluis
12-05-2020 om 09:22
Levensgenieter
Misschien had je even na moeten denken over de consequenties en voorwaarden voordat je aan een kind begon? Sowieso verandert de komst van een kind je leven. Dat levensgenieten uit je naam komt in dit geval een beetje egocentrisch over eerlijk gezegd. Zo ook de toon van je berichten. Je man heeft 2 kinderen, daar is hij verantwoordelijk voor. Zij hebben niet gevraagd om jou en ook niet om de komst van een halfbrusje. Dat zal voor hen ook niet gemakkelijk zijn en worden. En dan gaat hun vader ook nog eens een gevecht aan met hun moeder omdat hij minder voor ze wil betalen. Hoe denk je dat zij zich dan voelen? En hoe denk je dat hun moeder zich zal voelen? Zij zal straks moeten bezuinigen omdat jouw man/vriend terugkomt op de afspraken die hij met haar gemaakt heeft, omdat jullie samen een kind willen. Waar zit de rechtvaardigheid dat zij en haar kinderen daarvoor moeten betalen??
Ik heb geen verstand van hoe dat wettelijk zit, en of die advocaat wat voor elkaar kan krijgen, maar ik weet wel hoe ik dit plan vind. Echt enorm egoïstisch!
Levensgenieter
12-05-2020 om 09:34
Veel meningen
Veen invullingen en meningen worden er gegeven. Wij zijn al 8 jaar samen en hebben iedere nieuwe stap met zijn kinderen besproken. Dus ook de mogelijkheid van gezinsuitbreiding. Zij vinden het heel leuk en zijn blij met de zwangerschap.....ik vind het raar dat dit erbij gehaald word.
Nergens word beweerd dat er mindere betaald gaat worden. De vraag is hoe dat zit en of je een herberekening kan laten doen. Daarbij zit moeder er ook gewoon goed bij. Zij woont samen en heeft ook een partner met een goed inkomen.
Daarbij verdien ik modaal, maar heb daar ook hard voor gewerkt en gestudeerd. Mijn vriend verdiend modaal omdat hij twee banen heeft.
Uiteindelijk wil ik dat werk op de 2 de plek komt en het gezinsleven op de 1ste. En ja als zijn kinderen er zijn dan is dat al zo.
Dat zelfs over mijn profielnaam een oordeel is, bizar! Ik ben en blijf een levensgenieter. Met of zonder kinderen. Een kind is een hele bewuste keuze die ik maak, nu op mijn 38ste! Wel lief dat iemand een ander ook een kind gunt.....
@Emma
12-05-2020 om 09:46
Herberekening
Een herberekening is iets dat moet plaatsvinden tussen je partner en zijn ex. Jij plaatst dit in de context van zelf minder gaan werken, dus ja dat wekt op zijn minst de schijn van dat jij er belang bij hebt dat je partner minder alimenatie gaat betalen. Een advocaat zal echt wel een manier vinden om dat te regelen.
"Daarbij verdien ik modaal, maar heb daar ook hard voor gewerkt en gestudeerd"
Hoor ik vaker en vind ik een heel bijzondere gedachtengang, vooral door vrouwen die minder willen gaan werken als er kinderen komen (nooit mannen he?). Maar dat is misschien weer een andere discussie. Toch zou ik me wel 10x bedenken om nu in deze tijd een (deel van je) baan op te geven. Je krijgt het niet meer zo makkelijk terug.
Adelaide
12-05-2020 om 10:21
Tsjor, in welke tijd leef jij?
"Ik neem aan dat je vriend niet minder kan werken, dus dat er geen optie is dat jij een redelijk inkomen houdt en hij ook, "
Hoe kom je erbij om ervan uit te gaan dat die vriend niet minder kan gaan werken? Leven we nog in de jaren vijftig? Als levensgenieter minder wil gaan werken 'om bij haar kindje te zijn' dan kan die man dat toch ook?
Maar goed, dan komen we weer op de discussie waarom de vrouwen toch altijd hun inkomen verminderen en de mannen gewoon lekker vijf dagen blijven werken. Met alle consequenties voor de vrouw na een scheiding.
Hanne.
12-05-2020 om 11:03
vriend heeft verplichtingen
Ik interpreteerde "Ik neem aan dat je vriend niet minder kan werken" als "Vriend heeft alimentatie verplichtingen waar hij niet aan kan voldoen als hij minder gaat werken"
(tenzij ze al het geld op een hoop gooien en levensgenieter dus ook bijdraagt aan de alimentatieverplichting)
Levensgenieter
12-05-2020 om 12:25
Drie kinderen ipv twee
Wanneer ik en mijn vriend samen twee kinderen hebben en wij gaan voor een derde, dan is het toch ook logisch dat de draagkracht verdeeld moet worden over drie kinderen. Mijn draagkracht, maar ook zijn draagkracht.
Maar wanneer mijn vriend twee kinderen heeft met zijn ex en wij willen een derde, waarom is dat dan onredelijk of egoïstisch wat ik vraag mbt een herberekening?
Dit is een hele praktische vraag, maar er word gedaan alsof ik iets mensonterends van plan ben.
Daarbij wanneer mijn vriend minder gaat werken, dan zal zijn draagkracht lager worden en ik denk dat dit juist zorgt voor een verlaging van de kinderalimentatie.
Mijn inkomen rekenen ze niet mee mbt de kinderalimentatie, dus als ik minder ga werken heeft dat daar niks mee te maken! De vraag is puur gaat er rekening gehouden worden met een derde kind mbt de hoogte van de alimentatie ivm de verantwoordelijkheid als vader voor alle drie zijn kinderen.
tsjor
12-05-2020 om 12:38
Een paar vragen
die je overslaat: hebben jullie een herberekening laten maken toen jij bij je vriend introk en zijn inkomen dus meer werd, omdat hij de woonlasten kon delen met jou?
'Zij vinden het heel leuk en zijn blij met de zwangerschap.....ik vind het raar dat dit erbij gehaald word.' Heb je hen ook uitgelegd dat pappa dan minder kan betalen voor hen?
'Mijn vriend verdiend modaal omdat hij twee banen heeft.' Twee banen is zwaar, zwaarder dan 1 fulltime baan, weet ik uit ervaring (ik had er ooit 3). Wellicht is het handiger als je gezinsleven vóór werk wil laten gaan, dat je vriend zich beperkt tot 1 baan en dan die baan kiest, waarmee hij straks het gemakkelijkste zijn uren kan uitbreiden, als het kind groter is. Hebben jullie dat overwogen?
Dan je slotvraag: 'De vraag is puur gaat er rekening gehouden worden met een derde kind mbt de hoogte van de alimentatie ivm de verantwoordelijkheid als vader voor alle drie zijn kinderen.'
Je hebt nog niet uitgelegd waarom er wel met een derde kind rekening gehouden moet worden, maar bijvoorbeeld niet met het gegeven dat jullie zijn gaan samenwonen, of dat moeder is gaan samenwonen. je kunt aan het herbereken blijven, als dat je hobby is.
Als de 3 kinderen er zijn op het moment van de scheiding wordt er natuurlijk wel rekening gehouden met het bepalen van de kinderalimentatie. Het antwoord is dus: ja. Op het moment van de scheiding.
Maar als je geen toegevoegde advocaat hebt zul je best wel iemand vinden die daarvoor een procedure wil starten.Negatief gevolg: onmin tussen vriend en zijn ex, stress rondom de kinderen, de kosten van de advocaat. Positief gevolg: een paar honderd euro per maand wellicht meer aan kinderalimentatie. Je kunt een rekensom maken aan de hand waarvan je kunt bepalen hoeveel je aan de advocaat en procedures wil betalen, voordat het resultaat negatief wordt.
Tsjor
tsjor
12-05-2020 om 12:44
Overigens
als je vriend zelf ontslag neemt bij 1 baan zal de rechter dat geen grond vinden tot verlaging van de alimentatie. Dus daar hoef je niet bang voor te zijn.
Tsjor
Paula
12-05-2020 om 13:06
nee
Dat jullie een kind krijgen heeft geen invloed op de afgesproken alimentatie en zal dus geen argument voor herberekening zijn.
Dit uit eigen ervaring. Partner betaalt al jaren fors bedrag voor oudste zoon bij ex. Wij hebben samen nog 3 kinderen gekregen. Ooit een herberekening aangevraagd omdat partner baan verloor. En dan tellen de 'nieuwe' kinderen dus niet mee (want die zijn er gekomen terwijl je wist wat de lasten waren).
Ik snap je gevoel wel, omdat het lijkt of de oude kinderen dus voorrang krijgen, maar zo gaat dat na een scheiding. En dat is als je er even wat langer over nadenkt maar goed ook!
OokStief
12-05-2020 om 13:06
Daar issie weer
Het anti stiefmoeder koor op ool was al een hele poos rustig maar blijkbaar wordt men wat scherper in deze tijd ofzo
@levensgenieter, er zitten twee aspecten aan dit vraagstuk:
1) hoe zit het wettelijk in elkaar?
2) wat vinden de betrokken mensen redelijk?
Je hebt een advocaat ingeschakeld en dat is dus spoor 1, de minder vriendelijke reacties (aanval op je profielnaam, naar jouw baan wordt verwezen met baanTJE, etc) komen veelal van mensen die reageren a la spoor 2. Uitzonderingen daargelaten want er lopen hier juristen rond, wat ik trouwens heel waardevol vind. En ook die juristen hebben soms wat kleuring in hun tekst, bv als ze zelf alleenstaand zijn en (al dan niet vrijwillig) geen of weinig financiële ondersteuning krijgen.
We zijn tenslotte allemaal maar mens nietwaar 😊
Wat ik echt slecht trek is de suggestie dat iemand in jouw positie niet zou kunnen kiezen voor een kind omdat het financieel niet te doen is. Dat lees ik hier en daar terug en dat vind ik echt moeilijk te verteren. Ik kan niet eens schriftelijk onder woorden brengen hoe onaardig is dat vind overkomen. En dan nog termen als egoïstisch gebruiken, brrrrt
Het is een complex probleem waarin meerdere mogelijkheden zijn. Één oplossing waar iedereen gelukkig van wordt is er zelden maar mijn ervaring is wel dat van de twee routes je bijna altijd het meeste bereikt door in gesprek te gaan en in alle redelijkheid het verhaal van alle kanten te bekijken. Soms kom je dan op een oplossing waar het rechtssysteem niet in had kunnen voorzien maar die jullie wel heel goed past.
Dus als je het mij vraagt is het niet : wie heeft waar recht op maar hoe kunnen we dit zo goed mogelijk laten werken?
Ginny Twijfelvuur
12-05-2020 om 13:13
Rare gedachtengang
“ Wanneer ik en mijn vriend samen twee kinderen hebben en wij gaan voor een derde, dan is het toch ook logisch dat de draagkracht verdeeld moet worden over drie kinderen”
Nou nee. Dan kies je er normaalgesproken ook voor om voor de kinderen alles zoveel mogelijk door te laten gaan en te bekijken waar je zelf op kunt bezuinigen. Althans dat zou ik doen. Wij kiezen voor dat derde kind, de kinderen niet. Die overkomt het allemaal maar.
ElenaH
12-05-2020 om 13:16
Nou
'Maar wanneer mijn vriend twee kinderen heeft met zijn ex en wij willen een derde, waarom is dat dan onredelijk of egoïstisch wat ik vraag mbt een herberekening?'
Omdat de moeder van zijn andere kinderen geen inspraak heeft. Als jullie samen van twee naar drie kinderen gaan, beslissen jij en hij daar samen over. Ook over de consequenties qua geld, tijd, grootte van de auto, ... Maar nu is er een derde partij bij betrokken die wel de nadelen (minder geld) maar niet de voordelen (kindje) heeft. Dus dat is niet hetzelfde.
Levensgenieter
12-05-2020 om 13:26
antwoorden
Ik vind het heel aardig dat je kritische vragen stelt, maar ik hoef toch niet de hele situatie uit te leggen voor een advies vraag die ik stel?
Het is vanuit jou perspectief dat 2 banen zwaar zijn. Wanneer mijn vriend 1 baan opzegt zal zijn alimentatie niet naar beneden gaan, dat klopt. Daarom moet hij twee banen hebben, mits ik bijdraag aan de kinderalimentatie. Uiteraard overwegen wij die zaken, maar tot heden is er nog geen reden geweest, dat ik minder zou willen/moeten werken of dat hij behoefte had hieraan. Ik vind wel dat wanneer ons kind er is, wij samen verantwoordelijk zijn voor het financiele plaatje, maar ook voor de betrokkenheid en zorg. Beschikbaarbeid van een ouder is niet te koop, dat is een investering. Ik vind daarom ook dat ik of mijn vriend volop het recht hebben om minder te gaan werken bij de komst van de kleine.
En, nee, wij belasten de kinderen niet met ouderzaken. Zij hoeven ook niet te weten dat vader kinderalimentatie betaald. Moeder zegt toch ook niet bij alles wat ze koopt 'ja, dit heb je ook van je vader.'
De enige vraag die je stelt is de vraag rondom het samenwonen. Helaas blijkt dat door de scheiding, en verandering mbt belastingaangifte, er voor vader minder aan de eindstreep overblijft mbt zijn twee banen dan ten tijde van de scheiding. Wanneer herbereken mijn hobby was, dan hadden we deze berekening laten doen voordat wij gingen samenwonen.
Aagje Helderder
12-05-2020 om 13:27
Volgens mij
zegt niemand dat ts geen kind zou moeten krijgen. Alleen dat een derde kind voor vader financieel gezien niet ten koste mag gaan van de kinderen die hij al langer heeft. Dus dat vraagt van vader en nieuwe partner te kijken naar de vraag of een eventueel nieuw kind onderhouden kan worden naast de kinderen die er al zijn.
Het gaat namelijk bij kinderalimentatie vziw allereerst om het financiële belang van de kinderen. De verantwoordelijkheid die (in dit geval) de vader daarin heeft is vastgesteld en niet afhankelijk van zijn verdere gezinsplanning.
Heeft weinig met een ‘anti-stiefmoederkoor’ te maken. Volgens mij een boel stiefouders hier.
Aagje Helderder
12-05-2020 om 13:33
Maar levensgenieter
Je kunt vinden dat je recht hebt op minder werken maar als je dan niet meer kunt rondkomen in je vaste lasten dan kun je dat recht niet effectueren. En kindkosten, ook die van de kinderen die er al zijn en als ze uit een eerdere relatie komen, horen bij de vaste lasten. Kindkosten verwoord in ka zijn vastgestelde kosten waarop je niet kunt bezuinigen zoals je met je een kind dat bij jou woont misschien wel zou kunnen doen.
Levensgenieter
12-05-2020 om 13:37
ookStief
Wat een verademing ben jij zeg! en bedankt voor je bijdrage.
Ik schrik ook echt hoe zaken geinterpreteerd worden en hoe er geoordeeld word.
Persoonlijk zal het mij niet raken wat de mensen er van vinden, want ze kennen mij en mijn situatie inhoudelijk niet. Ook de situatie van alle betrokken niet en je kan en mag naar mijn mening dan niet oordelen.
Het zegt wel een hoop over de rancune of beperking (welke andere benaming je er maar aan wilt geven) van iemand, wanneer de emotie zo de overhand neemt. Door het gevoel te geven dat ik mijn stiefkinderen zaken ga ontnemen en de boze stiefmoeder ben. Puur gebaseerd op een informatieve vraag.
Flavia
12-05-2020 om 13:46
levensgenieter
als de alimentatie omlaag gaat ontneem je de al aanwezige kinderen toch een stukje van hun huidige levensstandaard?
Je partner is ook niet meer gaan betalen omdat zijn lasten lager werden toen hij met jou ging samenwonen neem ik aan. Zijn exparner heeft toen ook geen zaak aangespannen tegen jullie?
Levensgenieter
12-05-2020 om 14:11
Flavia
Ik heb toch helemaal niets gezegd over een zaak aanspannen! Een herberekening kan ook gedaan worden, als indicatie. Beide gezinssituaties zijn verandert en moeder haar eigen bijdrage is ook hoger geworden in de loop der jaren.
Een herberekening kan ook een tool zijn om dit gezamenlijk weer onder de loep te gaan nemen. Niet alleen vanuit het perspectief bij moeder thuis, maar ook bij vader thuis voor de kinderen. Er word zo gedacht dat dit gedaan gaat worden om moeder een soort oor aan te naaien of onder de zorgkosten van de kinderen uit te komen.
Watervrouw
12-05-2020 om 14:22
Zorgen
Vinnig draadje dit.
Jij schrijft dat je vind dat je als ouder fysiek voor je kind moet zorgen en dat jullie samen dit moeten doen. Als ik jouw posts zo lees vind jouw man dat helemaal niet. Voor zijn kinderen zorgt hij tot nu toe maar zo'n 5 dagen per maand. Goed dat je de financiën goed wil regelen maar zorg vooral dat je zelf zo veel mogelijk de kar kan trekken dus niet te veel minderen in uren. Zou het ook kunnen dat je man na herberekening juist meer kinderalimentatie moet gaan betalen?
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.