Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Annebel

Annebel

28-08-2020 om 14:46

tiener en depressie

Hoi ,

Ik ben een moeder met twee kinderen, mijn oudste dochter van 14 jaar, zit op dit moment niet lekker in haar vel. Ze heeft last van sombere gevoelens en heeft weinig energie. Ik kan er goed met haar over praten. Zelf geeft ze aan dat ze niet weet waar dit vandaan komt en kan het ook niet doen stoppen. Ik zou graag tips willen die mijn dochter kunnen helpen om zich weer beter te voelen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

29-08-2020 om 10:50

Huisarts

Het is een lastige periode geweest voor pubers, ik denk dat er veel kampen met somberheid. Hopelijk gaat vanaf nu hun normale leven weer als vanouds door, met school en buitenschoolse activiteiten.
Als je er alleen niet uit komt, zou ik naar de huisarts gaan en een doorverwijzing vragen naar een psycholoog o.i.d.

Loes67

Loes67

29-08-2020 om 11:30

Hier ook

Wij kampen al bijna een jaar met hetzelfde probleem. Kind slaapt ook slecht en heeft veel hoofd- en buikpijn. Vorig schooljaar en Coronatijd daar heeft ze zich doorheen gesleept maar is de laatste week, de toetsenweek, uitgevallen. Ik had zo gehoopt dat de zomervakantie haar goed zou doen maar dat bleek niet zo te zijn. Al heel wat gesprekken met psycholoog gehad en door de molen gegaan bij kinderarts maar geen verbetering. Sinds 2 maanden slikt ze de pil voor haar lichamelijke klachten en ik hoopte dat het ook haar stemming zou beïnvloeden maar dat geeft tot nu toe geen resultaat Ze kan moeilijk alleen zijn en vind het moeilijk op zichtzelf op gang te krijgen en te houden. Wat ik momenteel alleen maar kan doen is haar een rustige, regelmatige basis bieden en probeer haar te ondersteunen met plannen en te relativeren. Ook probeer ik haar naar de positieve kant te laten kijken. Ik vind het moeilijk en durf haar soms niet alleen te laten.

Lou

Lou

29-08-2020 om 14:23

Meebewegen

Hier ook ervaring met een depressieve tiener. Het enige wat ik kon doen is zo veel mogelijk meebewegen met haar. Naar school, of juist thuis blijven, praten, of juist niet praten, ergens heen, thuis blijven, allerlei vormen van hulp geven waar ze op dat moment behoefte aan had.

In ons geval hielp dat in zoverre dat het voor haar belangrijk was dat iemand haar klachten serieus nam. Dat deed ik en dat zag ze, en dat deed haar dan weer goed. Ik liet haar overigens ook niet alleen, want het risico van automutilatie lag op de loer, dat wist ze zelf ook, ze wilde graag dat ik zo veel mogelijk in de buurt bleef. En dat ik van alles regelde met school.

Maar het meest is mijn tiener destijds geholpen met professionele hulp. Een goede, gespecialiseerde kinder- en jeugdtherapeut, gewoon zelf rechtstreeks benaderd dus zonder wachtlijst. Daarnaast kreeg ik ze praktische hulp op school van een coach, die kon en deed ook wat meer dan alleen een mentor.

Fijn dat je al goed met haar kan praten. Mijn tip is dus: vraag haar zelf wat je nog meer voor haar kan doen. Geef haar een paar opties, waaronder een professionele hulpverlener.

vingerhoedje

vingerhoedje

29-08-2020 om 14:49

hier ook ervaring met een depressieve tiener

Mijn oudste werd op haar 15e depressief. Het was een behoorlijk heftige periode. Ze heeft hulp gehad van een goede psycholoog, wekelijks gesprekken. Wij kregen iedere 2 weken een gesprek met dezelfde psycholoog. Ze begeleiden ons hoe we het beste met de depressie om konden gaan. En ze was ons luisterend oor. Wij hebben ook veel met onze dochter gepraat, soms haar mee uit haar donkere kamer getrokken en haar meegenomen naar een cafétje of bioscoop.
Daarnaast hebben we meteen open kaart naar school gespeeld. School heeft fantastisch gereageerd. Ze heeft veel lessen gemist in die tijd, maar daar was alle begrip voor. Uiteindelijk is ze wel over gegaan. Ze heeft cognitieve gedragstherapie gehad en geleerd om zich niet mee te laten sleuren door haar negatieve gedachtes. We zijn nu 3 jaar verder en ze is niet meer terug gevallen in een depressie. Ze gebruikt nog steeds wat ze tijdens de therapie geleerd heeft. Ik denk ook dat 14 tot 16 moeilijke jaren zijn voor de kinderen.

Kaatzo

Kaatzo

29-08-2020 om 15:32

Laagdrempelig gesprek met huisarts?

Wat fijn dat het contact goed is en je het goed met elkaar kunt bespreken. Ik zou je adviseren om gewoon even een afspraak bij de huisarts te maken.

Mijn puber voelde zich voor de zomer ook vaak somber en was heel inactief. Kon zichzelf niet zetten tot actief worden. Een gesprekje met de huisarts was hier voldoende. Daardoor werd voor puber duidelijk dat je je best een tijdje wat somber kon voelen zonder dat je direct depressief bent, en kreeg een vragenlijst mee die ingevuld kon worden om eens te kijken: hoe vaak ben ik nu eigenlijk somber, en hoe veel last heb ik daarvan. Ook vertelde de huisarts dat als puber dat fijn vond er wat gesprekken met de jeugdconsulent van de praktijk mogelijk waren. Het was voor puber een geruststelling om te horen dat het niet vreemd is om je af en toe zo te voelen en dat er laagdrempelige mogelijkheden zijn om er iets mee te doen als dat nodig lijkt. Mijn puber kwam tot de conclusie dat het wel meeviel en na een paar weken was de somberheid over. Was hier overigens ook echt wel Corona gerelateerd: het weinige contact met leeftijdgenoten en alle dagen die op elkaar leken.

Groeten, Kaatzo

Monique

Monique

29-08-2020 om 16:57

Schrik

Schrik Er best wel van dat depressies (of op z'n minst somberheid) best veel voorkomt bij jongeren.

Zijn er dan bepaalde redenen voor te bedenken - zoals dat kaatzo aangeeft dat het met corona te maken had.
Gepest worden, angst voor de toekomst,.....

vingerhoedje

vingerhoedje

29-08-2020 om 19:48

monique

Ik kan me voorstellen dat meiden in die leeftijd best wel druk ervaren om er mooi uit te zien, om goed over te komen etc. Daarnaast is er onderling op social media vaak ook gedoe denk ik. Sexting, gedoe met meiden onder elkaar etc...
Hier was de oorzaak ook een deel familiair, oma heeft heel haar leven last gehad van depressies, vader heeft de neiging maar houdt het onder controle. Dochter heeft de neiging tot somberheid nog steeds maar weet beter hoe ze daar mee om kan gaan.
Ze had ook sexting ervaringen en heeft hier EMDR voor gehad. Maar de behandeling die ze gehad heeft was essentieel.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

30-08-2020 om 11:28

Pil

Is je dochter toevallig aan de pil gegaan?
Mijn dochter wel toen ze 14 was en last kreeg van puistjes en ook veel pijn had van haar menstruatie. Die pil was toen niet mijn idee, maar de huisarts vond het een prima idee.
Mijn dochter kreeg heel veel klachten van de pil. Werd depressief, huilde veel en werd ook opgeblazen. Ze is er mee gestopt en het duurde zeker 3 maanden voordat ze weer een beetje zichzelf werd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.