LindaH85
10-10-2023 om 21:09
Dyslexieonderzoek afgewezen?
Dag allemaal,
Tijdens de lockdowns (en dus thuisonderwijs) kwam ik er achter dat mijn zoon dyslectisch is (hij zat toen in groep 3). Hoe enthousiast hij naar groep 3 ging en heel graag wilde leren lezen en schrijven, was dat halverwege groep 3 omgeslagen in totale aversie en woede. De signalen van dyslexie herken ik, omdat mijn moeder ook ernstig dyslectisch is. Ik ben hier dus mee opgegroeid. Na dit te hebben aangekaart op school gaven zij aan dat hij gewoon leeskilometers moest maken. Extra begeleiding is toen niet ingezet. Op de CITO's scoorde hij toen 2x V voor de DMT. In groep 4 heb ik aan het begin van het schooljaar mijn zorgen en vermoeden weer geuit. Dit werd afgedaan met: Alle ouders denken dat hun kinderen dyslectisch zijn. Hij is toen wel in een leesgroepje geplaatst 2x in de week (die overigens werd begeleid door ouders, ik was er 1 van). Eind groep 4 had toch ook de juf het vermoeden. Hij scoorde op de CITO's 2x -V voor de DMT. Begin groep 5 weer aangekaart bij de nieuwe juf, maar het antwoord was dat we de CITO'S moesten afwachten. Begeleiding is er het eerste half jaar niet geweest. Na het eerste rapport in groep 5 (geen CITO meer maar LVS, hij scoorde 6% op technisch lezen) is toch de aanvraag in gang gezet, echter moest school nog dossier opbouwen. Dus gingen ze hem begeleiden en de toetsen aan hem voorlezen. Eind groep 5 scoorde hij 17% op technisch lezen. De juf zei dat ze denkt dat hij niet dyslectisch is, omdat zn scoorde verbeterde (ja hèhè, niet gek als je hem gaat voorlezen). Overigens neemt de school vanaf groep 3 elk jaar de NSCCT af, hij scoort elkaar jaar bovengemiddeld. Afijn, de aanvraag is dit jaar vlak voor de zomervakantie ingediend, samen met de aanvraag van een andere jongen in de klas. Vorige week begreep ik van de ouders van die jongen dat hij na de vakantie wordt getest en vroegen of mijn zoon dan ook getest gaat worden. Omdat ik niks had gehoord heb ik contact opgenomen met dyslexiezorg. Er bleek nog een aanvullende vraag te liggen, die is inmiddels beantwoord en zijn dossier is vandaag beoordeelt. De uitkomst weet ik nog niet, maar de aanvullende vraag had te maken met twijfels of hij in aanmerking komt. De kans is dus nu aanwezig dat het onderzoek afgewezen wordt en dat zou dan waarschijnlijk komen door gebrek aan begeleiding. De casus zou dan weer terug naar school gaan en school moet hem dan extra begeleiden. Ik weet dat het afwachten is op het oordeel, maar heeft iemand dit ooit meegemaakt? Ik ben woest, perplex en radeloos.
Bosanemoon
10-10-2023 om 21:23
Is het voor jullie mogelijk om zelf een onderzoek te laten doen? Als dat kan zou ik daar zeker op inzetten want hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat hij passende hulp krijgt.
UnknownCrocodile85
10-10-2023 om 21:26
Waarom zolang wachten
Laat hem zelf testen
Kosten gemiddeld 800 euro
LindaH85
10-10-2023 om 21:33
Door de houding van school ben ik, stom genoeg, ook aan mezelf gaan twijfelen... Mijn vriend nam het in het begin ook niet serieus en dacht dat hij gewoon lui was. Ik heb begrepen dat als je het op eigen kosten doet, je alsnog die 3 meetmomenten van de CITO moet hebben. Weten jullie ook of het leerlingdossier bepalend is bij het zelf betalen?
Maline1
10-10-2023 om 22:04
Bosanemoon schreef op 10-10-2023 om 21:23:
Is het voor jullie mogelijk om zelf een onderzoek te laten doen? Als dat kan zou ik daar zeker op inzetten want hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat hij passende hulp krijgt.
Dit wilde ik ook laten doen, maar ook op eigen kosten is een traject met extra begeleiding op school een vereiste voordat getest kan worden.
Daglichtlamp
10-10-2023 om 22:14
Maline1 schreef op 10-10-2023 om 22:04:
[..]
Dit wilde ik ook laten doen, maar ook op eigen kosten is een traject met extra begeleiding op school een vereiste voordat getest kan worden.
Nee er moet aantoonbaar extra begeleiding geweest zijn, ook dat kun je zelf regelen, maar wordt wel een dure grap. Is bij ons gegaan door een logopedist/dyslexie specialist.
anomarie
10-10-2023 om 22:31
Ook als je zelf betaalt, moet je aantonen dat de school ondersteunen heeft geboden. Dus je bent afhankelijk van de school. Ik zou dus eerst het gesprek aangaan met school. Scholen zijn verplicht om op 3 zorgniveaus te ondersteunen dit gedurende 2 keer 10 weken. Als je kind dan nog steeds v- of e scores heeft, dan komt het in aanraking voor het dyslexie onderzoek.
sterkte!
LindaH85
10-10-2023 om 23:05
Dank allen. Zoals ik van een aantal begrijp zou zelfs op eigen kosten het onderzoek afgewezen kunnen worden wegens gebrek aan begeleiding... Betekent dit dan dat hij dan maar pech heeft? Ik heb hem thuis wel enorm veel begeleid met (rijtjes) lezen, oefenboeken van wijzer in het onderwijs, tips en trucs leren om te helpen met begrijpend lezen, spellingregels oefenen en hulpkaarten in huis opgehangen, maar ja dat is niet aan te tonen....
SuzyQFive
10-10-2023 om 23:05
Roos55 schreef op 10-10-2023 om 21:26:
Waarom zolang wachten
Laat hem zelf testen
Kosten gemiddeld 800 euro
Dat kost hier heel wat meer hoor: €1200 voor de screening en nog zoiets voor het bijbehorende behandeltraject.
SuzyQFive
10-10-2023 om 23:07
anomarie schreef op 10-10-2023 om 22:31:
Ook als je zelf betaalt, moet je aantonen dat de school ondersteunen heeft geboden. Dus je bent afhankelijk van de school. Ik zou dus eerst het gesprek aangaan met school. Scholen zijn verplicht om op 3 zorgniveaus te ondersteunen dit gedurende 2 keer 10 weken. Als je kind dan nog steeds v- of e scores heeft, dan komt het in aanraking voor het dyslexie onderzoek.
sterkte!
En ook dat verschilt per gemeente… Hier moeten ze twee jaar twee uur leesbegeleiding per week hebben gehad.
Flanagan
10-10-2023 om 23:12
Laat je je niet gek maken van alle eventuele kosten die hier voorbij komen; wacht eerst op het resultaat.
SuzyQFive
10-10-2023 om 23:15
Bij mijn jongste is ook al vanaf groep 3 vermoeden van dyslexie. Ze is echter redelijk intelligent dus kan veel compenseren. (Kon mijn zoon ook). Dan had ze twee keer een V maar de derde was dan een IV. En dan moet je dus weer helemaal opnieuw V’s sparen. Uiteindelijk zei haar juf van groep 7 bij haar dmt-cito: doe maar rustig aan. En hoera! Eindelijk die 3e V. Aanvraag ingedien en afgewezen want de V was teruggerekend naar de oude citonormen een Lage D en geen E-score… Pfff Uiteindelijk is er gezegd: dan de M8 afwachten en als dat een V is nemen we het in behandeling. Potverdrie dat het toen werd afgewezen wegens geen leesbegeleiding. Kind had het al die tijd gehad maar niet meer in groep 8. Bovendien, zonder groep 8 kwamen ze er ook niet aan. Tsja, dat de school steeds dicht was door corona hielp hierin niet mee.
We hebben het er maar even bij gelaten. Ze krijgt nu over twee maanden een dyslexiescreening in de brugklas.
Dat systeem is iig zo krom als een hoepel. Mijn zoon is 12 jaar ouder en daar waren deze regels nog niet. Bij vermoeden door de school werd er gewoon getest.
Fenyw
10-10-2023 om 23:43
Wat verwacht je dat school met de uitkomst gaat doen? Ik denk namelijk niet meer dan dat ze nu ook al doen en dat vind ik eerlijk gezegd niet zo veel.
Ik zou het geld in mijn zak houden, lekker zelf blijven oefenen (denk aan tegelijkertijd lezen en luisteren met een boek en een luisterboek, al het huiswerk van de zaakvakken voorlezen, kilometers maken, ezelsbruggetjes voor spellingsregels te bedenken enz enz) en wachten tot kind gratis in de brugklas getest wordt.
Met mijn kinderen had ik destijds 3x een E nodig en een half jaar begeleiding zonder dat de score omhoog ging om in aanmerking te komen voor vergoeding.
Kind I is een streber en had allemaal strategieën waardoor hij een B scoorde. Op eigen kosten laten testen en zo dyslectisch als een deur.
Kind II stoornis in het autistisch spectrum dus dan wordt het vanwege comorbiditeit niet vergoed. Ook heel erg dyslectisch. Op de basisschool gebeurde behalve het extra leesgroepje waar alle zwakkies in zaten verder niets. Op de middelbare kregen ze een kwartier extra toetstijd. Kind I heeft daar altijd gebruik van gemaakt, en nog. Kind II fladdert vrolijk door.
Ze hebben allebei gebruik gemaakt van hun sterke punten, de ene is iets enorme bèta gaan doen en de ander iets heel creatiefs.
Heel veel sterkte, ik weet hoe frustrerend het kan zijn op de basisschool.
S.ndra
11-10-2023 om 05:25
Ik heb met mijn dochter dezelfde soort ervaring als SuzyQFive. Bij mijn dochter werd toen ze 7 was al door de orthopedagoog vermoed dat ze dyslectisch is. Ze is dyslectisch bleek uit diverse testjes, maar dit werd als ‘vermoeden’ opgeschreven, omdat ze 7 was en officieel op dat moment nog niet de vereiste tijd leesonderwijs had gehad op school. Ze zit inmiddels in de 2e klas van de middelbare school en is nog steeds niet getest, omdat de basisschool steeds niet aan de eisen voldeed. Het lukte daardoor ook niet om haar zelf te laten testen. Ook niet in de brugklas, omdat ook deze school niets doet (gratis testen? hier in elk geval niet) en het testbureau ook in de brugklas nog steeds kijkt naar de resultaten van de basisschool.
Ik heb haar afgelopen jaar ingeschreven op een wachtlijst om getest te worden, krijg ik nu weer van het testbureau te horen dat ze nog weer 3 maanden later aan de beurt is dan eerder gezegd en o ja, er zijn ook zieken, dus het zal nog wel veel later worden. Wellicht lukt het een keer als ze van school af is . In de tussentijd oefenen we ons suf en moet ons kind dealen met een stroom aan onvoldoendes voor de talen.
Waardeloos slecht systeem, want het is heel willekeurig. Een vriendinnetje op een andere basisschool had ook niet de vereiste V’s, maar had wel de juf achter zich. Die had een paar maanden later een test en een dyslexieverklaring via de basisschool en alle hulp die je kunt krijgen.
BritgetJones007
11-10-2023 om 06:31
LindaH85 schreef op 10-10-2023 om 23:05:
Dank allen. Zoals ik van een aantal begrijp zou zelfs op eigen kosten het onderzoek afgewezen kunnen worden wegens gebrek aan begeleiding... Betekent dit dan dat hij dan maar pech heeft? Ik heb hem thuis wel enorm veel begeleid met (rijtjes) lezen, oefenboeken van wijzer in het onderwijs, tips en trucs leren om te helpen met begrijpend lezen, spellingregels oefenen en hulpkaarten in huis opgehangen, maar ja dat is niet aan te tonen....
Ik denk dat je als ouder hierin serieus genomen wordt. Ook gezien dat je moeder het ook heeft.
Ik zou dus contact opnemen met de testlocatie en je zorgen voorleggen en bespreken.
School heeft hierin wel steken laten vallen, door je zorgen elke keer weg te wuiven. Volgens mij is 1 van de vragen bij een aanmelding op basisschool of er dyslectie is de familie speelt, dit kan familiair bepaald zijn.
LindaH85
11-10-2023 om 07:56
BritgetJones007 schreef op 11-10-2023 om 06:31:
[..]
Ik denk dat je als ouder hierin serieus genomen wordt. Ook gezien dat je moeder het ook heeft.
Ik zou dus contact opnemen met de testlocatie en je zorgen voorleggen en bespreken.
School heeft hierin wel steken laten vallen, door je zorgen elke keer weg te wuiven. Volgens mij is 1 van de vragen bij een aanmelding op basisschool of er dyslectie is de familie speelt, dit kan familiair bepaald zijn.
De testlocatie weet van mijn zorgen. Maar degene die ik steeds spreek kan helaas niet inhoudelijk naar het dossier kijken, omdat het eerst bij de beoordelaars ligt.
Tijdens de aanmelding van school was dat inderdaad een vraag. Dyslexie komt namelijk aan mijn moeders kant heel veel voor. Bijna al haar broers en zussen (10) hebben het en daarvan hun kinderen ook velen.
Wat ik ook gewoon niet begrijp is dat 2 aanvragen uit dezelfde klas anders wordt behandelt door school....
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.