Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
anoniem

anoniem

11-05-2014 om 01:18

Dochter 8 en 's nachts niet zindelijk,ze begint zich te schamen

Onze dochter van 8 is s'nachts nog steeds niet zindelijk,later op de avond wekken is niet te doen ze slaapt zo vast en als ze echt wakker wordt is ze niet te genieten!
Ik ben aan het twijfelen over een plaswekker,deze wordt vergoed dus waarom zou ik het niet proberen.
Eind mei mag dochter mee op kamp 3 dagen maar wil niet,omdat ze zich schaamt,heb laatst nagevraagd bij dokterassistente maar die zegt dat we zelf met haar moeten oefenen met haar bekken enz.maar dat lukt niet echt en ze is s'ochtends erg nat,pampers mt 6 worden te strak en luierbroekjes zoals drynites lekken bij haar dus meestal een nat bed de volgende ochtend.
Is dit bij iemand herkenbaar of heeft iemand tips?


Tijgeroog

Tijgeroog

11-05-2014 om 01:35

Plaswekker

Hier was de plaswekker erg succesvol, maar daar hebben we wel meer dan twee weken voor nodig gehad.
Ik zou haar voorlopig vertellen dat er meer kinderen zijn die met acht nog bedplassen, dat ze Ich dus niet hoeft te schamen. Geef haar een ruime pyjamabroek, zodat er geen luiers te zien zijn, en laat haar de luier bij de wc ofzo aantrekken. Klein onopvallend tasje mee om de luier in te vervoeren. En neem de leerkracht in vertrouwen, zodat die haar kan helpen bij ongelukjes.

*bella*

*bella*

11-05-2014 om 06:17

luier oke

Er zijn wel meer kinderen met een luier. Maar je zegt dat haar bed meestal nat is, oeps, lijkt me niet te doen op kamp? Ze schaamt zich maar volgens mij heeft ze ook geen leven meer op school als haar bed nat is op kamp, zou il iig niet riskeren.
Jammer dat je de plaswekker nog niet hebt gebruikt, waar twijfel je eigenlijk over en wat is het alternatief? Ik zou op deze leeftijd niet meer afwachten.

huisarts

Ben je al bij de huisarts geweest? Zou ik op deze leeftijd wel doen. Je kunt een plaswekker proberen of worden doorverwezen naar een specialist. Zelf aanmodderen blijkt niet te helpen en er is echt wel wat aan te doen.

Dalarna

Dalarna

11-05-2014 om 15:18

Plaswekker

Ik ben met net zes (oudste) begonnen met de plaswekker, ik had nooit zo lang gewacht daarmee, volgens mij wordt 9 op de 10 droog met de plaswekker als je die op de goede manier toepast.

caton

caton

11-05-2014 om 15:47

hier

misschien moet je eerst even bij de huisarts langsgaan om te kijken of er lichamelijke oorzaken zijn. Mijn dochter heeft (of had) voor haar leeftijd een te kleine blaas, met als gevolg dat ze 's nachts wel 3 of 4 keer plaste. Daarom werd een plaswekker niet aangeraden: ze zou te vaak wakker moeten worden. Een jaar of 2 later kon het wel, omdat haar blaas toen iets gegroeid was (ze was toen 8). een plaswekker hebben we geprobeerd, maar was geen succes. Dochter durfde niet te gaan slapen omdat ze als de dood voor het geluid van de wekker was. Ze heeft vorig jaar een plastraining gehad bij een therapeut en het gaat nu goed. Ze is 10 en vrijwel altijd droog. Ze wordt sinds kort ook wakker als ze moet plassen (voorheen was ze alleen droog als ze toevallig niet moest plassen).
Vorig jaar ging ze op kamp en ik heb het met de meester besproken. Sowieso was ze niet de enige, maar hij vroeg of ik meewilde als leiding. Dat vond ik geweldig en tegen de kinderen die wel eens nat waren is op discrete wijze verteld dat ik de plasmoeder was. Mochten ze een ongelukje hebben, zou ik ze helpen. Overigens werd er zo weinig geslapen op kamp, dat ze niet eens de gelegenheid hebben gehad om in bed te plassen. Daarvoor lagen ze er niet lang genoeg in .
Trouwens nog een tip: de luierbroekjes van het Kruidvat XL zijn groter dan die van andere merken. Dochter lekte dan minder gauw door.

Rafelkap

Rafelkap

11-05-2014 om 17:49

apotheek

Er zijn ook grotere luiers bij de apotheek verkrijgbaar. Je zou alleen moeten informeren bij de huisarts of je in aanmerking komt voor vergoeding, en ik vrees van niet. Maar die luiers zijn er wel. Je krijgt eerst een proefpakketje ivm de maat.

Dat is natuurlijk niet de oplossing, maar wel om droog te blijven op het kamp. Ik denk trouwens dat ze wel oud genoeg is om gemotiveerd te zijn om 's nachts wakker gemaakt te worden.
Misschien dat ze zich inmiddels over dat 'niet genieten' heen kan zetten, of dat jullie je je over dit gedrag heen kunnen zetten

bertje1

bertje1

11-05-2014 om 18:03

3 luiers

toch wel overheen te komen? lijkt mij de oplossing.
gewoon een ruime pyama en bv een badjas voor als ze in een pyama rond gaan lopen en natuurlijk met juf over hebben. Laat haar zelf de luier aan doen en uit doen 's morgens.

mama2

mama2

12-05-2014 om 09:05

Niet eerder naar de HA geweest?

Hier een zoon die tot zijn moeite had met zindelijk worden in de nacht. Het bleek een medisch probleempje te zijn en zonder artsen tussenkomst dus nooit zindelijk kunnen worden. Daarna was het meer de blaas trainen omdat deze een grootte had van een kind van 4. De plaswekker hebben wij ook geprobeerd, medicijnen hebben we geprobeerd, wat allemaal niet werkte. Na operatie zijn we terecht gekomen op de plaspoli van het JKZ en die hebben hem enorm geholpen. Weten wat je wel en beter niet kunt drinken in de avond, hoelaat je beter niet kunt drinken, leren plassen etc....

Zeker als ze zich gaat schamen en het echt tijd er wat aan te doen en ik zou dat zeker in ieder geval met de HA gaan bespreken....

Dalarna

Dalarna

12-05-2014 om 09:21

mama2

Wat was dat 'medisch probleempje' dan?

Monique D*

Monique D*

12-05-2014 om 15:35

Hangt ervan af wat het advies van de arts is

Mijn dochter was 's-nachts ook niet zindelijk. Zij begon zich ervoor te schamen en als er vriendinnen bij haar kwamen spelen verstopte zij haar luiers.

Ik heb het plasprobleem aangegeven bij de kinderarts waarbij zij voor haar astma in behandeling is.
Zij meldde dat zij elke ochtend een tekeningetje kan maken, bijvoorbeeld als ze de nacht droog is gebleven tekent ze een zonnetje en als ze nat is dan kan ze een regenwolkje tekenen. Dit werkte heel deprimerend voor haar, want ze moest elke dag een regenwolkje tekenen... uiteindelijk wilde ze dat niet meer en dat was logisch.

Toen zij een jaar of 6 was werden wij opgeroepen bij de schoolarts. Ik heb dat probleem voorgelegd. Zij bracht toen de plaswekker ter sprake. Dat hebben wij gebruikt en dat was de oplossing...

Het is inderdaad goed als de huisarts eerst wil onderzoeken of een medisch probleem de oorzaak kan zijn voor het niet zindelijk zijn 's-nachts. Maar daar hebben ze in haar geval blijkbaar niet aan gedacht... gelukkig is het met haar goed gekomen.

plaswekker: vanaf wanneer?

Vanaf wanneer kom je in aanmerking voor zo'n plaswekker? Ik heb hier een 5 jarige bij wie het niet wil vlotten, sterker nog zijn luiers zitten elke ochtend bomvol. Wakker maken om 23 uur helpt niet en als hij geen luier draagt wordt hij zelfs niet wakker als hij nat is.

Dalarna

Dalarna

12-05-2014 om 20:09

Gonniegans

Je kunt het natuurlijk altijd zelf betalen. Je zult in de voorwaarden van je zorgverzekering moeten kijken of en wat er vergoed wordt of even moeten bellen. Ik denk niet dat ze dat met vijf al doen maar wie weet?

Ik wacht nog even..

en hoop dat het kwartje gaat vallen Hij is pas 5 dus nog geen paniek, maar ik wist niet vanaf welke leeftijd je ervoor in aanmerking kan komen

Evanlyn

Evanlyn

12-05-2014 om 23:11

Volgens mij

is de leeftijd waarop de plaswekker vergoed wordt 8 jaar. Voor die tijd wordt het dus nog iets gevonden waar je maar geduld mee moet hebben.

Eerlijk gezegd heb ik gewoon luierbroekjes gebruikt totdat het ophield bij de dames, ik vond het geen probleem en zij ook niet.

Tijgeroog

Tijgeroog

12-05-2014 om 23:15

Vergoeding

Ik heb de plaswekker met 6 jaar vergoed gekregen

Dalarna

Dalarna

13-05-2014 om 07:59

Inderdaad klopt niet evanlyn

Ik kreeg hem ook met 6 jaar (mijn zoon dan) vergoed, je moet gewoon een verwijzing van je huisarts hebben, die bepaalt of het zinvol is gelukkig en niet je zorgverzekeraar al kan het zijn dat vijf wel te jong is.

Puck

Puck

13-05-2014 om 09:04

En medicijnen

Voor thuis zijn er geen acute problemen en daar zou je een plaswekker kunnen gaan proberen als je dochter het zelf wil.
Voor kamp zou ik overwegen om of grotere luiers via de apotheek te halen (en thuis eerst uit te proberen of bij de huisarts om medicijnen te vragen. Mijn kind nam die mee op kamp door ze thuis al in zijn pyjamabroek te stoppen voor de eerste nacht en de andere dagen was er tussendoor wel een momentje dat hij ze ongezien in zijn pyjama kon stoppen. Wel met juf afgesproken dat hij de volle luier ergens kon dumpen waar de andere kinderen hem niet zouden kunnen terug vinden (bijv. de afvalbak in het toilet is niet echt een goed plan).
Verder bestaan er ook medicijnen (desmopressine, als neusspray of pilletjes) die de huisarts kan voorschrijven. Die zorgen ervoor dat er 's nachts veel minder urine geproduceerd wordt. Nadeel is wel dat ze dan 's avonds niet meer mag drinken. Die medicijnen kun je ook thuis eerst een paar keer uitproberen, bij mijn zoon hielpen ze namelijk niet. Maar er zijn genoeg kinderen die wel baat hebben bij hebben.
KEn je trouwens de website www.bedplassen.org ?

mama2

mama2

20-05-2014 om 09:59

Dalarna

Hij had een vernauwing in zijn plasbuis plus dat dat de groei van zijn blaas 2 jaar achterliep. De plasbuis is geopereerd en de blaas uiteindelijk getraint.

Overigens zijn er ook een boel dranken die je beter niet kunt drinken voor je naar bed gaat. Chocolademelk is daar 1 van bijvoorbeeld!

Ik zelf zou echt eerst uitsluiten dat ze echt niets medisch "mankeert". Bij onze oudste heb ik mij daar soms wel schuldig om gevoeld....hij deed zo zijn best en het lukte hem gewoon niet.

Monique D*

Monique D*

20-05-2014 om 12:44

Helaas was dat bij ons niet zo

En daarom vraag ik mij af waarom in ons geval de KINDERarts (van een specialist verwacht ik zelfs meer dan van een gewone huisarts) en de schoolarts niet mijn dochter hebben nagekeken op eventuele afwijkingen.. de kinderarts raadde alleen aan om die tekeningetjes met een zonnetje of regenwolkje te maken die niets opleverden. Ze werd er alleen ongelukkig van.

Gelukkig bracht de plaswekker, die de schoolarts ons aanraadde, de oplossing. Anders was dit ook voor niets geweest en dat zou heel erg jammer zijn. Dochter zou zich erg "mislukt" voelen wat niet nodig was.

Ik vermoed dat als die plaswekker niet de oplossing zou zijn, men dan over wil gaan op Ritalin en dat ze daarna nagekeken zou worden op eventuele afwijkingen..

Tja.. artsen..

Puck

Puck

20-05-2014 om 15:44

Monique D?

Ritalin voor bedplassen? Jaja... geloof dat ik die link niet helemaal snap....
Mama2: waarom is chocolademelk niet goed voor je naar bed gaat? Alcohol en koffie en thee kan ik me voorstellen omdat dat vochtafdrijvend is, maar voor kinderen spelen die dranken nog niet echt. Geldt dat voor chocolade ook? Of is er een andere reden waarom dat afgeraden wordt.?

Monique D*

Monique D*

21-05-2014 om 14:33

Oeps, Ritalin, is dat juist?

Ik heb in mijn vorige posting Ritalin geschreven en twijfel nu of dit wel het juiste middel was waar ik over schreef. Het gebeuren vond zeker zo'n 10 jaar terug plaats (dochter is inmiddels 17).

Wat ik bedoelde met mijn berichtje is dat ik destijds vermoedde dat men over zou gaan op een middel dat ervoor zou zorgen dat haar plasproductie 's-nachts verlaagd zou worden als die behandelingen tegen dat bedplassen niet zouden helpen. Het is een of andere hormoon. Ik dacht dat de naam van dat medicijn Ritalin heette, maar ik kan het helemaal mis hebben. Ik weet niet meer wat de naam van dat middel was.

Ik zie wel in verschillende sites over bedplassen dat men eerst de kalendermethode adviseert en dat je daarna over kan gaan op een plaswekker. Dat is precies die methode die wij gevolgd hebben.
Zij is nooit gecontroleerd op afwijkingen.

amk

amk

21-05-2014 om 15:45

ritalin vast niet

want dat is het beruchte ADHD medicijn.

mama2

mama2

22-05-2014 om 10:18

Miridin

dat is de medicatie die je vast bedoeld...Op zijn Hollands, dit middel vertraagd de aanmaak van urine zodat ze droog de nacht door komt.

Puck, in chocolade zit een stof die je nieren harder laat werken en dus meer urine laat produceren. Hetzelfde geld voor koolzuurhoudende dranken bijvoorbeeld.

Wellicht is het een optie om naar de plasklas te gaan. Wij hebben dit met onze zoon ook gedaan om hulp te krijgen bij het trainen van zijn blaas. Hier wordt je als ouder verteld wat je beter wel kunt doen en beter niet (ook fijn, want soms weet je het gewoon niet meer)Ze leert hier op de juiste manier te plassen (blijkt dus ook een hele kunst!) en wordt haar verteld hoe het lichaam werkt, iets wat onze zoon bijvoorbeeld erg geruststelde. Bij ons zat hij met een jongetje zelfde leeftijd dus konden ze zich ook optrekken aan elkaar. Niets kinderachtigs aan, goede uitleg naar de kinderen en geen taboe! Uiteindelijk kan je dan samen met de plasjuf bepalen of het tijd is voor de plaswekker. Wat ons verteld werd is dat bijvoorbeeld als de blaas te klein is, de wekker geen enkel nut zal hebben. De aanmaak van urine blijft normaal, maar de blaas dus te klein voor de hoeveelheid. Volgens onze plasjuf (geen idee hoe ik dat anders kan noemen) moet het kind eerst bewust zijn van het lichaam, hoe het werkt zeg maar, de blaas getraind worden en dan pas de plaswekker. Ik weet niet waar je woont, hier hebben wij deze klas gevolgd in het kinderziekenhuis.

Monique D*

Monique D*

22-05-2014 om 13:53

Hoe kan men zien of de blaas te klein is?

mama2: "Wat ons verteld werd is dat bijvoorbeeld als de blaas te klein is, de wekker geen enkel nut zal hebben. De aanmaak van urine blijft normaal, maar de blaas dus te klein voor de hoeveelheid."

Hoe weet men of de blaas te klein is?
Wordt er in het ziekenhuis waar de plasklas is ook onderzoek naar gedaan? De plaswekker heeft inderdaad geen zin als de blaas te klein is.

Dalarna

Dalarna

23-05-2014 om 20:41

En als de blaas te klein zou zijn (twee jaar achterlopen) vraag ik me ook af hoe je die blaas dan kan trainen? Verder: lopen kinderen die voor hun derde verjaardag overdag en 's nachts zindelijk zijn dan voor met de groei van hun blaas?

Met een plaswekker leert je lichaam dat het jou wakker moet maken als je blaas het seintje aan je hersenen geeft dat het vol is. Volgens mij heeft dat weinig te maken met het formaat van je blaas. Hoogstens met hoe vaak die blaas dat seintje per nacht geeft?

Mussie

Mussie

24-05-2014 om 06:43

Medisch

Ook hier een medisch probleem hoor. Had ook met blaas te maken en dit is opgelost met medicatie. We zijn er mee begonnen omdat hij ook overdag vaak kleine beetjes in z'n broek plaste maar een bijkomend voordeel was dat hij meteen vanaf de eerste week van de behandeling ook 's nachts droog bleef. Daarna heeft hij nooit meer een nat bed gehad, ook niet toen hij stopte met de medicatie.
ik kan me de onderzoeken niet zo goed meer herinneren, ik weet wel dat we een week een plas dagboek bij moesten houden. Daarin moesten we alles opschrijven wat hij dronk en hij moest plassen in een maatbeker geloof ik. Dat gaf toen als inzicht dat hij veel te vaak en veel te kleine beetjes plaste. Daarna zijn we doorverwezen naar ziekenhuis en die onderzoeken ben ik een beetjes vergeten. Ze waren dus vast niet erg belastend anders had ik het nog wel geweten.

Maxime.M

Maxime.M

24-05-2014 om 10:29

hier pas met 12 jaar over gegaan

Zoon heeft t/m zijn 12e in zijn bed geplast. Alles geprobeerd, ook de plaswekker, maar daar sliep hij doorheen. Ik heb zelfs 3 weken naast hem geslapen om hem wakker te schudden (zwijgend) als de plaswekker ging en daarna moest hij hem dan zelf uitzetten omkleden (wel een luier over zijn onderbroek) en weer gaan slapen. Zoon bleef niet wakker worden van de plaswekker en ging er dus ook niet minder van bedplassen. Toen maar aan de minrin gegaan, en dat werkte prima, op een gegeven moment moesten we alleen aan twee pilletjes per nacht omdat eentje niet meer werkte. Zo nu en dan waren de pilletjes op en was zoon vergeten dit op tijd te melden en dan moest ie een nachtje zonder (meestal weer nat) tot hij weer eens een nachtje zonder moest en droog bleef, en de nacht erop weer, en weer....dus toen was het over. Huisarts en assistente hadden me dat altijd al gezegd, dat sommige kinderen gewoon later zijn, en dat we ons niet druk moesten maken.

mama2

mama2

27-05-2014 om 09:44

Blaas

Jazeker wel dat de groei van de blaas kan stagneren en dat dat dus wel te maken heeft met de zindelijkheid. Meestal komt dit doordat een kind niet juist plast bijvoorbeeld. Jongens, ik ben verder geen arts dus de medische uitleg kan ik niet geven, dit is wat de uroloog van onze zoon heeft onderzocht en verteld. Het wordt dus wel onderzocht idd. Heel eerlijk, een naar onderzoek, met een buisje in de urinebuis, maar voor meisjes zal dit wellicht iets minder pijnlijk zijn. Er wordt contrastvloeistof ingespoten en foto´s gemaakt en een scan van de leegloop.

En nee, een kind wat vroeg zindelijk is (zoals onze andere zoon van 2 nu al dag en nacht geen luier meer draagt) loopt niet voor op de groei van zijn blaas.

Dalarna

Dalarna

27-05-2014 om 11:35

mama2

90% van de kinderen schijnen droog te kunnen worden met een plaswekker (als je het op de goede manier doet natuurlijk en op het goede moment). Ik geloof best dat er bij die andere 10% iets anders aan de hand is.

Ik heb er moeite mee dat een kind met een gewone blaas op 2 jarige leeftijd wel zindelijk kan worden 's nachts terwijl een veel ouder kind (hoe oud was jouw kind) met een kleine blaas (ter grootte van dat van een kind van 4) het niet kan.

Ik vermoed dat er toch ook wat anders aan de hand was dan alleen een 'te kleine' blaas die het formaat heeft van een kind van 4 terwijl er zoveel kinderen van onder de 4 het wel lukt. Helemaal als jij zegt dat je kind van 2 geen blaas heeft die voor loopt op de groei.

Ik ga er nog steeds van uit dat een kind gewoon niet wakker gemaakt wordt door de hersenen en dat het daarom in bed plast. Als je blaas klein is maar het systeem werkt prima moet je gewoon vaker wakker worden.

caton

caton

27-05-2014 om 17:15

te kleine blaas

Dalarna, als je blaas te klein is voor je lichaam moet je veel vaker dan gemiddeld plassen. Je lichaam maakt namelijk wel de hoeveelheid urine aan die bij je leeftijd/lichaamsgrootte past. Omdat je zo vaak moet plassen is de blaas meestal overprikkeld, waardoor het droog worden bemoeilijkt wordt. Een overprikkelde blaas betekent namelijk ook dat als het seintje bij de hersenen komt, het eigenlijk al te laat is. De blaas is dan al geleegd. Dit was tenminste wel bij mijn dochter het geval. Door de blaas overdag te trainen, kan de blaas rustiger gemaakt worden. Dit heeft ook effect op de blaaswerking 's nachts.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.