Stampertjebloempje
03-12-2019 om 10:01
9 jarige wil niet meer voorgelezen worden
Sinds een tijdje wil mijn 9 jarige bonuszoon niet meer voorgelezen worden. Die extra tijd besteed hij liever aan bijv. spelletje te spelen met ons of soms achter de pc. Ik vind dit erg jammer. Hij leest zelf geen boeken, komt ook omdat hij dyslexie heeft en het hem dus veel moeite kost. Hij is al flink aan het prepuberen en is in zijn hoofd al wat jaartjes verder dan zijn leeftijdsgenootjes. Toch vind ik het best wel snel dat hij er nu al mee wilt stoppen, ook omdat ik wel eens berichten op mijn social media voorbij zie komen van ouders met kinderen van dezelfde leeftijd die wel nog voorgelezen willen worden. Is het inderdaad vroeg om het niet meer leuk te vinden of is het best normaal.
Jasmijn
03-12-2019 om 10:11
normaal
Het doet er eigenlijk natuurlijk niet zoveel toe of het normaal of niet normaal is, hij wil het niet meer en je kunt hem moeilijk dwingen.
Mijn zoon had al rond zijn 7e gewoon geen geduld om naast me te zitten bij het voorlezen. Hij zat de hele tijd aan het boek te rommelen, wilde alvast op de andere bladzijde kijken of zoeken of er verder nog plaatjes waren in het boek. Het was niet te doen om hem voor te lezen. Uiteindelijk heb ik voor hem luisterboeken gekocht, die mocht hij luisteren voor het slapengaan, dat heeft hij nog zeker wel t/m groep 8 gedaan.
@Emma
03-12-2019 om 10:49
leesmotivatie
Je kunt hem niet dwingen natuurlijk, dat is funest voor zijn motivatie. Uit eigen ervaring weet ik dat het wel erg belangrijk is, zeker bij kinderen met dyslexie, dat ze ervaring opdoen met lezen en verhaalbegrip. Weinig leeservaring maakt kinderen die toch al moeite hebben met teksten extra kwetsbaar, ook in het (beroeps-)onderwijs.
Ik zou me er niet zondermeer bij neerleggen dat je kind het "niet zo leuk" vindt. Praat erover op school, denk na over luisterboeken, kijk eens op de website van stichting lezen en schrijven. Daar staan veel tips.
Ad Hombre
03-12-2019 om 10:51
9 jarige
Mijn negenjarige lezen we ook niet meer voor, maar die is op een gegeven moment overgeschakeld op zelf lezen. Dat hij 'maar' 1 uur per dag op de PC mag heeft daar mogelijk wel een rol bij gespeeld.
Ik denk niet dat je er veel meer aan kunt doen dan hem voorlezen en als hij daar op zijn 9e geen zin meer in heeft zou ik me troosten met het idee dat ik er alles aan gedaan had.
You can lead a horse to water but you cannot make it drink.
Raffie
03-12-2019 om 10:53
idd niet gek
wel jammer, dat begrijp ik.
Als het lezen ivm zijn dyslexie erg belangrijk is, zou je het nog kunnen stimuleren (wel zelf laten kiezen hoe, welk tijdstip, wat voor boek)
Anders toch maar accepteren.
Mijn 11-jarige groep 8-er geniet er nog steeds van, hoewel ik vrees dat we er volgend jaar toch maar eens mee moeten stoppen... Ook zo jammer!
Dendy Pearson
03-12-2019 om 11:28
Hier
Ik heb mijn dochter erg lang voorgelezen. En bij mijn zoon van bijna 11 doe ik het nog steeds. Alle oudjes in onze kast, Thea Beckman, Jan Terlouw etc. Alle boeken die ze zelf niet willen lezen, want te ouderwets naar het schijnt.
Ik lees als hij in bed ligt. Een half uurtje. Het moment dat hij niets anders meer te doen heeft.
Hij mag ook zelf lezen, maar luistert graag naar mij. Ik kan het ook best goed, al zeg ik het zelf😁
Mijntje
03-12-2019 om 11:47
tegensputteren
Mijn zoon sputterde ook wel eens tegen, maar als ik dan begon mocht ik niet meer ophouden Op zoek naar echt leuke boeken die hem interesseren kan je nog proberen. Harry Potter al voorgelezen?
@Emma
03-12-2019 om 12:15
Vandaag in het nieuws
Leesvaardigheid en leesplezier Nederlandse scholieren afgenomen - https://nos.nl/l/2313086
Het beïnvloedt schoolsucces en maatschappelijk functioneren.
"You can lead a horse to water but you cannot make it drink."
Ik zou het iets serieuzer aanpakken, vooral bij kinderen die niet "vanzelf" lezen. Dan zorg je maar dat ook het water lekker smaakt
Mijntje
03-12-2019 om 12:20
met 9 kan je nog prima voor het slapen gaan voorlezen. Dan geef je je kindje toch ook geen schermpje neem ik aan?
Stampertjebloempje
03-12-2019 om 14:58
Mee eens
Ik ben er mee eens dat bonuszoon meer zelf moet gaan lezen, maar zoals dus al eigenlijk gezegd wordt, ben ik de bonusmoeder en kan ik hier niet echt overgaan. We (vader en ik) proberen weleens pogingen over hoe leuk lezen wel niet is, al is het maar 15 min per dag. Vader geeft (imo) te snel op hier mee. Als het mijn kind was geweest dan had hij iedere dag moeten lezen. Ik ben benieuwd hoe het gaat als hij straks boekbespreking o.i.d moet gaan doen. Wat ik wel weet dat ik in ieder geval niet het boek voor hem ga lezen.
Ook belangrijk misschien: vader las als kind wel, als volwassene niet meer. Ik zelf las als kind heel veel, daarna is het een tijd niet gedaan en sinds een tijd ben ik weer begonnen. Bonuszoon heeft veel interessante en leuke boeken in de kast staan maar informatie bijv. zoekt hij liever via filmpjes.
Ad Hombre
03-12-2019 om 15:34
@Emma
"Ik zou het iets serieuzer aanpakken, vooral bij kinderen die niet "vanzelf" lezen. Dan zorg je maar dat ook het water lekker smaakt "
Het water smaakt al lekker zat. Als je concrete adviezen hebt denk ik dat veel ouders daarin interesse hebben.
Leen13
03-12-2019 om 15:39
Donald Duck?
Zouden cartoons als de Donald Duck mogelijk helpen om hem aan het lezen te houden? Dat was hier thuis nog heel lang favoriet. De kinderen konden kiezen, of een jaarabonnement op een blad of elke week een ander tijdschrift uitkiezen. Soms een pocket als er weer een nieuw was van Donald Duck. Tijdschriften kan van diverse interesses zijn.
Stampertjebloempje
03-12-2019 om 16:43
Die poging is al gedaan
Vriend heeft al paar pogingen gedaan om hem Suske en Wiske te laten lezen. Hij heeft hier een paar Donald Ducks liggen, maar hij heeft er zelfs niet ingebladerd (maar owee als iemand anders wel een Donald Duck krijgt en hij niet). Mijn ouders hebben hem vorig jaar een tijdschrift van National Geographic JR gegeven om te kijken of hij dat iets vond, maar ook dat keurde hij geen blik waardig. Op school mochten ze pas geleden met de kindde boekenweek een boek kiezen uit zo'n boekenmarkt, hij heeft er toen een meegenomen. Misschien was het wel verplicht, maar dat weet ik niet zeker. Daarbij kan ik hoog of laag springen als de biologische ouders er weinig aan doen, dan heeft het geen zin.
juf Ank
03-12-2019 om 16:45
er zijn toch
zat spelletjes die een appel doen op het lezen? Zoek daar een wat in!
Pirata
03-12-2019 om 16:46
Waanzinnige boomhut
Het enige dat mijn dyslectische kind wilde lezen, was "De waanzinnige boomhut".
Boordevol plaatjes en fantasie. Echt een aanrader voor een dyslectische 9-jarige.
Mijntje
03-12-2019 om 16:53
film
Mijn zoon (nu bijna 15) 'moest' elke deel eerst uitlezen voordat hij de dvd mocht zien van Harry Potter. Idem in de ban van de ring later. Dit werkte erg stimulerend.
Verder heeft hij intussen een geheel andere smaak dan ik, hij is meer van de plotjes en spannende wendingen. Hij houdt van fantasy/thriller/horror waar ik helemaal niet thuis in ben maar via via informeer. Ze moeten toch lezen wat ze zelf leuk vinden (ook nog steeds de Donald duck)
@Emma
03-12-2019 om 17:38
"Het water smaakt al lekker zat. Als je concrete adviezen hebt denk ik dat veel ouders daarin interesse hebben."
Daar gaat ie:
Praat erover op school, verdiep je in luisterboeken, lees op de website van Stichting Lezen (maar dat had ik al gezegd in een eerdere post)
En verder: lees samen, toneellezen (Zwijsen), zoek informatieboeken over dingen die je kind interessant vindt en lees daar samen uit. Gebruik songteksten, raps, print uit, zing of rap mee.
Investeer, wees creatief.
Ik zeg niet dat t makkelijk is, maar opmerken dat het water al lekker zat is helpt kinderen niet met lezen.
Leen13
03-12-2019 om 17:53
Spelletjes
Er zijn veel spelletjes waar je ook wat taal betreft mee opschiet. Scrabble of kwartetten. Wordfeud kun je ook samen doen.
Een kwartet kun je in alle soorten aanschaffen. Zoek een onderwerp dat je bonuszoon aanspreekt.
https://scalaleukerleren.nl/taal/educatieve-spelletjes-over-taal/nederlands-taalkwartet/ Oorspronkelijk bedoeld voor NT2 maar mijn kinderen vinden deze ook leuk.
Een kwartet met Fokke&Sukke. Of over auto's.
Hoe zit het met de spelletjes die hij nu al met jullie wil spelen? Dat is al leuk en leerzaam, want taal is dan wel het voertuig. Niet alleen in het spel maar ook samen met jullie profiteert hij van jullie woordenschat.
Jasmijn
03-12-2019 om 17:58
voor het slapengaan misschien?
Ik weet niet of je het al voor het slapen gaan doet/deed, maar misschien dat dat stimuleert? Het rekt namelijk de tijd voordat je moet gaan slapen en op telefoon en iPad mag toch al niet meer op dat tijdstip.
Bij mijn zoon werkte het dus niet echt omdat hij zat te klieren, maar het luisterboek vond hij wél heel leuk. Mijn zoon was vooral rond bedtijd heel praatgraag (omdat hij geen zin had om te slapen) dus dat was op zich ook een mooie plek/tijdstip om eens uitgebreid te kletsen over van alles en nog wat (werd ik een keer niet gehinderd door tv/games e.d.)
Floria
03-12-2019 om 18:11
okee
"Als het mijn kind was geweest dan had hij iedere dag moeten lezen."
En je denkt dat dat werkt?
Haha!
Stampertjebloempje
03-12-2019 om 18:57
Goede tips
Op zich goede tips, maar ik weet nu al dat het niet gaat werken. Als hij geen zin heeft gaat hij er zich tegen verzetten en dan heb je een kwaaie aan hem. Floria: tja ik zou er in geval een stuk meer moeite voor doen dan de biologische ouders.
Ginny Twijfelvuur
04-12-2019 om 06:54
Hier is voorlezen extra
Dus niet in plaats van de schermpjes, maar na de schermpjes.
Althans zo wordt het verkocht aan jongste.
Ik lees alleen maar voor als hij al op bed ligt, en dan max. een kwartiertje. En dat is dan een soort van het toetje op de dag.
Anneque
04-12-2019 om 07:13
Mijntje (ot)
"Hij houdt van fantasy/thriller/horror waar ik helemaal niet thuis in ben"
Wat grappig, was het niet jouw zoon die Roald Dahl indertijd te eng vond? Die heb je toen Virgilius van Tuil nog voorgelezen als ik het wel heb
Mijn oudste heeft net The Summoner-reeks verslonden. Op Hebban vind je een actieve fantasycommunity. Er zijn leesclubs, tips, reviews, leuke site hoor!
Anneque
04-12-2019 om 07:15
O ja en on topic
Mijn middelste (IADH) koop ik om. Euro per boek. Na 10 boeken (en ik zoek dan wel echt iets uit wat hem zou kunnen boeien) kan hij een tientje incasseren.
@Emma
04-12-2019 om 07:49
Haha Anneque
Geweldig dit. Ik heb het ook wel eens gedaan en het werkt als een tierelier.
Pluk
04-12-2019 om 07:53
Gezellig maken
Wij maakten er altijd een gezellig moment van, inderdaad in bed. Je kunt het doen als hij eigenlijk moet gaan slapen, veel kinderen vinden het dan een soort van overwinning als het licht later uit gaat, ook al is het om te lezen. Inderdaad wel een boek uitkiezen dat past.
Maar je kunt er ook wat lekkers bij eten of zo. Als het maar een gezellig ritueeltje wordt en niet ipv het gamen maar er bovenop.
Ik heb 1 echte lezer en de ander is meer van nieuws en informatie lezen. Met dat kind lazen we geen Harry Potter, maar Hoe werkt een vulkaan. Ook prima. Met beiden hebben we tot aan klas twee van de middelbare school nog regelmatig samen gelezen. Vonden ze gezellig, dat momentje in alle rust samen.
vlinder72
04-12-2019 om 07:56
Dylectische zoon
Mijn dyslectische zoon las alleen het dagboek van een loser en de boeken van geronimo stilton.
Toen hij de basisschool af was las hij niks meer. Hij is trots op het feit dat hij de havo afgerond heeft zonder ooit een boek voor Nederlands gelezen te hebben. Zucht. Hij had zelfs een 8,5 voor zijn laatste mondeling over al zijn "gelezen" boeken in 5 Havo.
De enige boeken die hij leest zijn zijn studieboeken.
Stampertjebloempje
04-12-2019 om 08:41
Ik loop naakt door de stad
Als mijn bonuszoon uit zichzelf een boek gaat lezen.... . Straks zal die wel moeten met de boekenlijst en nu al met boekbesprekingen. Dan wil ik hem best helpen, maar de boeken lezen mag hij gewoon zelf doen, wat mij betreft. Dan maar even een half uur per dag ofzo minder achter de pc
Angela67
04-12-2019 om 08:53
straks is straks
stampertje,
ik zou oppassen met doelen in de toekomst in gedachten te hebben, want dan word je niet overtuigender in het heden.
Ik ben wel van mening dat nú kilometers maken heel goed is voor je leesontwikkeling omdat je nú in ontwikkeling bent en nu je hersenen op bepaalde manier werken. Daarop inzetten met als argument: elk woord dat hij nu leest is noodzakelijk voor ontwikkeling werkt misschien beter als 'drive'. En wie weet kun je het ook toch brengen als iets wat 'gewoon' erbij hoort. Net zoals tandenpoetsen en groente eten en leren fietsen. Met een dosis humor, rust en doorzettingsvermogen.
En misschien is het leuk om andere tijdstippen te kiezen; in het weekend om 17 uur, kaarsjes in de vensterbank en gordijnen dicht, met dekentje op de bank. Hij eerst hoofstuk zelf lezen, dan lees jij het volgende voor etc.
gr Angela
Mijntje
04-12-2019 om 09:33
Anneque o.t.
Nee Roald Dahl vond hij niet te eng hoor. Paul Biegel werd ook enthousiast gelezen.
Dank voor de tips!
Wij houden zelf heel erg van boeken. Dat scheelt (goede voorbeeld).
Omkopen of zeggen dat je 1 hoofdstuk voorleest en als het dan niks is hoeft het niet werkt soms ook.
Ad Hombre
04-12-2019 om 11:13
Emma
MIsschien ben ik te fatalistisch, maar ik heb de indruk dat een kind het zodra hij of zij kan lezen oppakt of niet. Als als dat niet gebeurt vrees ik dat het nooit meer wat wordt
Gelukkig heb ik het wat dat betreft getroffen en vinden allebei mijn jongens lezen leuk. D.w.z. ze lezen meer voor hun plezier dan hun ouders (geen tijd). Of dat aan onze voorbeeldige opvoeding ligt kan ik je niet vertellen.
Ik las zelf altijd veel, maar mijn broer niet. Terwijl we toch ongeveer dezelfde opvoeding moeten hebben gehad.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.