15 januari 2019 door Eveline Krabbendam

Slapen is voor baby's!

Denk je eindelijk een aardig slaapritme te hebben ontdekt bij je kindje, verandert het weer voor je er erg in hebt. Aan hoeveel slaap heeft een kind eigenlijk behoefte en hoe ga je om met de verandering in de behoefte?

Als baby slapen kindjes natuurlijk te pas en te onpas, en vaak ook overal. Op een gegeven moment zie je een ritme ontstaan, worden er 2 tot 3 slaapjes per dag gedaan en weet je een beetje wat je te wachten staat. Ik kan me nog herinneren dat toen Maren 1 jaar werd, zij nog 2 keer per dag sliep. Vond ik wel een beetje puzzelen hoor, met visite! Maar prima, dat hoort er natuurlijk gewoon bij. Na een paar maanden merkten we dat hier langzaam verandering in begon te komen en ging ze over naar 1 langer slaapje per dag. Maren sliep dan een uur of 3 overdag en meestal ging ze dan rond 18.00 – 18.30 weer naar bed.

In februari wordt Maren 3 jaar en sinds kort zien we ineens weer wat veranderen, geleidelijk sloop het er een beetje in. Als ze na 15.00 uur nog uit bed werd gehaald, kregen we haar ’s avonds veel moeilijker naar bed. Normaal gesproken gaat ze om 19.00 – 19.30 uur naar bed, maar ze bleef dan veel langer wakker. Vervolgens merkten we dat als er meer dan 1,5 tot 2 uur wordt geslapen, ze ook moeite heeft met inslapen in de avond. Voor nu hebben we het opgelost door haar dus niet na 15.00 uur nog te laten slapen en niet langer dan 1,5 uur. Maar er zijn dagen bij dat ze zelfs volledig haar dutje overslaat! Ik denk dat we binnenkort aan een nieuwe fase gaan beginnen: helemaal geen dutjes meer. Voor nu probeer ik haar elke dag wel even op bed te leggen, maar in de praktijk doet ze dan om de dag een dutje en dat is ook goed. Omdat Maren ook nog wel eens vroeg wil wakker worden, vroeg ik me af wat een ‘normale’ slaaptijd is voor kindjes.

In het eerste jaar heeft een baby in totaal ongeveer 14 tot 16 uur slaap nodig, verspreid over de dag en nacht. Met 2 jaar slapen kindjes in totaal 13 uur en met 3 jaar wordt er 12 uur slaap afgegeven, waarvan 1 uur overdag. Het kan dus goed kloppen dat Maren steeds minder haar dutje nodig heeft! Natuurlijk is dit per kind verschillend.

Het enige waar ik nog even een manier in moet vinden, is het omgaan met een peuter die haar slaapje overslaat maar tegen het eind van de middag toch wel erg moe begint te worden! Zeker met nog een baby in huis, is het soms lastig de aandacht te verdelen. En in plaats van dat Maren zich terug trekt en rustiger wordt, wordt ze juist drukker en zoekt ze haar grenzen op. Ach, het is gewoon weer even een van die fases waar we doorheen moeten. Slapen is voor baby’s!

Lees ook: