Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

19 maart 2010

Praten over Milly Boele - vijf tips

Hoe ga je om met de moord op het meisje Milly Boele tegenover je kinderen? Ouders Online distantieert zich van de media-hype en geeft vijf tips.

De afgelopen week stond in het teken van Milly Boele, het 12-jarige meisje uit Dordrecht dat waarschijnlijk vermoord is door de buurman. Het liefst hadden we ons stilgehouden hierover, omdat we niet mee willen doen aan de media-hype. Maar we kunnen er niet omheen natuurlijk, vooral vanwege de vraag hoe je hier als ouders mee om kunt gaan tegenover je eigen kinderen.

We beperken ons tot een vijftal tips.

1. Houd het hoofd koel

"Nederland is in de ban van de angst!", hijgde de radio, als lokkertje om te gaan kijken naar het tv-programma Rondom tien, waarin gediscussieerd zou worden over de ins en outs van het Dordtse drama.

We waren verbaasd over die hijgerige formulering, omdat hij totaal niet aansluit op de manier waarop ouders hier werkelijk over praten, en omdat hij de onrust alleen maar aanwakkert. Iedereen vindt het erg, en iedereen vindt het ernstig, maar dat er sprake zou zijn van angst, laat staan dat iedereen daarvan in de ban zou zijn, zien we in ieder geval niet terug op ons forum. Gelukkig maar.

Het basisprincipe is heel simpel: hoe rustiger je er zelf over blijft, hoe rustiger je kinderen erover blijven. Kinderen nemen namelijk snel de emoties van hun ouders over. Het is net als op vakantie: als je zelf rustig blijft wanneer je de weg kwijtraakt of geen hotel kunt vinden, kunnen je kinderen daar ook wel vrede mee hebben. En omgekeerd: hoe heftiger je er zelf over doet, hoe onrustiger je kinderen worden.

2. Beperk je tot het Jeugdjournaal

Op ons forum raden ouders elkaar aan om even naar het Jeugdjournaal te kijken met de kinderen, en het daar ook bij te laten. (Vanzelfsprekend kun je ook gebruik maken van 'Uitzending gemist'.)

Wij vinden dat een heel verstandig advies, en wel om twee redenen. Ten eerste omdat ze bij het Jeugdjournaal voldoende expertise in huis hebben om te weten hoe je zulk nieuws moet brengen voor kinderen. En ten tweede omdat het inderdaad voldoende is.

3. Houd het op afstand

Mochten uw kinderen er zelf op doorgaan, ook na het zien van het Jeugdjournaal (zie tip 2), dan doet u er goed aan om duidelijk te maken dat dit soort zaken maar heel zelden voorkomt (er gaan veel meer kinderen dood door ziekte of verkeersongelukken) en dat het ook niet in uw eigen buurt gebeurt.

Dat laatste is natuurlijk een leugentje om bestwil, omdat zo'n Milly-vergrijp overal kan gebeuren, maar het werkt wel.

4. Nooit meegaan met onbekenden

Er is vooral veel onrust ontstaan over het feit dat de buurman een politie-agent was. Dat is vervelend, omdat je toch verwacht dat de politie je beste vriend is. Hoe leg je dat uit aan je kinderen?

Ook dit is vrij simpel: de basisregel "Nooit meegaan met onbekenden" geldt voor iedereen. Welk beroep men ook heeft. Boeven zijn niet herkenbaar aan een streepjestrui, zoals de zware jongens in de Donald Duck (met dank aan 'Primavera' op het forum van Ouders Online).

5. Gebruik altijd een wachtwoord

Met wie mag je dan wél mee als kind? Met iedereen die 'het wachtwoord' kent. Door middel van een wachtwoord kun je iedereen die wel en niet deugt van elkaar onderscheiden. Geef 'het wachtwoord' dus door aan iedereen met wie uw kind mag meegaan, en verzwijg het aan de mensen die u niet voor 100% vertrouwt.`

Zelf gebruikten we altijd "Poeier in m'n hoedje", uit het kinderboek 'Robin en God'. Passages uit kinderboeken doen het altijd goed, als wachtwoord.