Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

17 maart 2006 door Justine Pardoen

Pesten is geen game

Pesten via Internet neemt een grote vlucht, en zelfs de braafste Hendrik kan het doen. De nieuwe SIRE-campagne probeert ouders en leerkrachten daar bewust van te maken.

Afgelopen donderdag is er een nieuwe Sire-campagne van start gegaan, over digitaal pesten. Het doel daarvan is om ouders en leerkrachten bewust te maken van veel voorkomend pest-gedrag van kinderen via Internet.

Naast spotjes en advertenties omvat de campagne een website met informatie en een tool waarmee kinderen (11-15) via Internet elkaars bewustzijn kunnen vergroten. Die tool is een spelletje, maar de boodschap luidt: pesten is géén game.

Lekker anoniem lollig doen

Kinderen kunnen achter het beeldscherm denken dat ze lekker anoniem lollig kunnen doen, zonder dat iemand er iets van merkt. Behalve het slachtoffer. Veel lieve kinderen gedragen zich online als kleine monsters, die echt schade kunnen aanrichten met hun pestgedrag.

Bekende voorbeelden van dit moment zijn:

  • schelden en dreigen via MSN;
  • het ongevraagd publiceren van iemands foto;
  • het bewerken van zo'n foto (lelijk of belachelijk maken);
  • of er vervelende teksten bij te zetten.

Jonge meiden en jongens doen elkaar soms vreselijke dingen aan. Ouders zien dat meestal niet, omdat het Internet-domein waar kinderen onder elkaar zijn, nu eenmaal niet zo makkelijk toegankelijk is voor ouders.

Ook jouw kind

Uit onderzoek blijkt dat één op de drie kinderen wel eens iets pesterigs heeft gedaan via Internet. De boodschap van Sire is dan ook: ga er niet vanuit dat jouw kind zoiets nooit zal doen. Want juist op Internet doen ze het nóg gemakkelijker dan in het gewone leven. "Het is toch anoniem", denken ze, en ze hebben geen flauw idee wat ze aanrichten.

Praat er dus over. Sire hoopt dat de campagne een aanleiding vormt voor zulke gesprekken.

Met tv- en radio-spotjes worden ouders de komende tijd geconfronteerd met deze boodschap. Vooral de radio-spotjes vinden we erg knap.