Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

23 juni 2006 door Justine Pardoen

De videoclips op MTV

Een verbod op videoclips met te veel seks en geweld heeft geen zin, vinden TMF, MTV en The Box. De Nederlandse muziekzenders zijn al selectief bij het uitzenden van muziekvideo's.

Dat schrijft MTV Networks, eigenaar van TMF, MTV en The Box, in een notitie die het bedrijf deze week heeft aangeboden aan staatssecretaris Medy van der Laan, verantwoordelijk voor het mediabeleid.

Waar staat Ouders Online in deze discussie?

Videoclips, en dan vooral de clips van gangsta-rappers zoals 50 Cent, waren de afgelopen maanden onderwerp van fel debat. Deze muziekvideo's zouden een negatieve invloed hebben op het seksuele gedrag van jongeren. Sommige politici riepen al op tot een verbod van clips met te veel seks en geweld.

MTV ziet niets in een dergelijk verbod. In een interview in NRC Handelsblad zegt Dan Ligtvoet, directeur van MTV Networks Benelux: "Wij gaan niet terug naar de jaren vijftig. Videoclips zijn maar één onderdeel van de zogenaamde negatieve invloed van de media op jongeren."

"Ik ga geen bikini's van de buis halen"

Ligtvoet noemt het 'de erotisering van de beeldcultuur', en verklaart: "Een discussie hierover is zinvol, maar wij zijn wél MTV. Dit is nu eenmaal wat jongeren bezighoudt. Ik ga geen bikini's van de buis halen."

MTV Networks hanteert een interne code die voorschrijft dat clips met porno, extreem geweld, homohaat en rechts-extremisme worden geweerd. Clips met expliciete seksuele handelingen mogen niet voor 22.00 uur worden uitgezonden.

Niet het product maar het proces

Waar staat Ouders Online in deze discussie? Verbieden heeft inderdaad geen zin, volgens ons, maar het voeren van die discussie is wel heel belangrijk. En de rol die MTV daarin speelt – en ook móet spelen – is niet onaanzienlijk.

In zo'n discussie hoeft niet gestreefd te worden naar één bepaalde uitkomst of één conclusie (zoals wel of geen verbod). Het gaat om het proces – het gesprek dus – en niet om het product. Kinderen en jongeren moeten weten dat het niet onbesproken kan blijven wat ze allemaal te zien krijgen via tv en internet. En als zelfs hun eigen zenders al aangeven dat er gepraat moet worden, dan is dat alleen maar gunstig. Een beter signaal kun je je nauwelijks voorstellen.

Wat is normaal?

Een groot probleem van dit moment is dat jongeren eigenlijk niet meer weten wat 'normaal' is. Daardoor zijn ze heel kwetsbaar. Er is te weinig met ze gepraat; over seks, over het beeld van seks in de media, over hun eigen gedrag, en over wat dat allemaal met liefde te maken heeft.

Wij zijn dan ook blij dat de verbeelding van seks in de media, en de ervaringen die kinderen al heel jong opdoen via internet, meer en meer onderwerp van gesprek worden. Ieders rol is daarbij even belangrijk, of het nu gaat om MTV, de EO, of gewone ouders zoals u en ik.